[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
245
59%
Ten Typ Mes
60
14%
remis
3
1%
obaj przegrywają
110
26%

Liczba głosów: 418

Zdzich

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: Zdzich »

Pod warunkiem, że konfrontację wygrywa. Wtedy dalej może być tym "bully" jak w amerykańskich serialach. Ale jak dostał wpierdol raz, to się zaszył na długo, a na końcu zrobił z siebie ofiarę środowiska. Po wpierdolu (i to nawet nie muzycznym, ale w kwestii oddziaływania na odbiorców) od Penera to długo nie był żadnym mistrzem konfrontacji, a po prostu unikania tematu, tak był straumatyzowany. Zupełnie inaczej za to jak niszczył jakichś randomów - wtedy do nawiązywania do "konfrontacji" to zawsze jest pierwszy, by się pochwalić jak to zajebiście ich zniszczył.
Awatar użytkownika
the

Post autor: the »

No Pezet i Onar to w chuj randomy były
Zdzich

Post autor: Zdzich »

Nie. Ale wtedy Jacula był na fali wznoszącej. Po beefie z Peją to już jest o wiele ostrożniejszy. Dlatego jego konflikty to Wujek, jakieś randomy, odklejony Mes, który też nie wydawał się groźnym przeciwnikiem i łak Wini. Wcześniej Eldo, Pezet, Onar czy Peja. Widać różnicę zdecydowanie. Na takich randomów to dalej jest "mistrzem konfrontacji", ale ewidentnie obniżył próg oponentów, z którymi staje w szranki.
Awatar użytkownika
Krew

Post autor: Krew »

Dla mnie Tede stracił tytuł mistrza konfrontacji nie po Penerze tylko po tym jak obsral się Palucha, a jeszcze później do tego samego Palucha zaczął się pucować, tylko dla tego że ten miał konflikt z Ryskiem. Żenua
Awatar użytkownika
Sionek

Post autor: Sionek »

Zdzich pisze: ↑wczoraj, 15:30 Nie. Ale wtedy Jacula był na fali wznoszącej. Po beefie z Peją to już jest o wiele ostrożniejszy. Dlatego jego konflikty to Wujek, jakieś randomy, odklejony Mes, który też nie wydawał się groźnym przeciwnikiem i łak Wini. Wcześniej Eldo, Pezet, Onar czy Peja. Widać różnicę zdecydowanie. Na takich randomów to dalej jest "mistrzem konfrontacji", ale ewidentnie obniżył próg oponentów, z którymi staje w szranki.
Nie będę się kłócić z faktami, bo oponenci po beefie z Peją są faktycznie o kilka półek niżej, ale czy jest jakiś ostrożniejszy? Nie wiem. Po prostu nikt z pierwszoligowych graczy po 2010 nie miał z nim zatargu. Beef z Eldo wyszedł z tego, że Leszek nadawał na Jacka w kuluarach i gdzieś tam zaczepił chyba w kawałku to mu odpowiedział zaczepką w Outrze Sportu. Płomień to odpowiedź na wersy Onara, które niby nie były o Tede, ale trochę jednak były. Poprawnie czy nie, Wieprz zinterpretował że to o nim i odpowiedział. Erratę z dissami na Peję puścił dopiero po dissowaniu go przez Peję na freestylu. W każdym przypadku oponent go faktycznie atakował. A po 2010 roku jakie miał zaczepki? Paluch mu poświęcił pół wersu rapując o graniu policjanta w serialu, co jest faktem i raczej słabą obelgą. Ostrożniejszy był może faktycznie do 2013 roku, ale kiedy się odkuł i uwierzył we własny geniusz to niespecjalnie się hamował. Wielokrotnie się pruł do Pezeta i gdyby Pezet chciał mógłby odpowiedzieć na zaczepki i rozpocząć rundę drugą. Sokołowi też się oberwało. Peja wielokrotnie się pojawiał w kawałkach. Było ryzyko odpowiedzi z ich strony. Nie kojarzę, żeby jakiś mocny zawodnik w ostatnich 10 latach go zaczepiał jakoś dotkliwie. Przez ten czas zaatakowali go chyba jedynie Beteo i Mes. W pandemii było blisko do beefu z Solarem, SB było wtedy w szczycie potęgi, a Jaca niespecjalnie się bał go atakować, czym mógł sprowokować też Białasa i Bedoesa. Nie liczę beefów wywołanych od początku do końca przez niego z Sują, Numerem, Olejnikiem, Kaczorem czy Wujkiem, bo wcześniejsze też nie były tak jednostronnie wywołane przez niego.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

@Sionek Dodajmy, że Paluchowi niejako odpowiedział, ale w wywiadzie
Awatar użytkownika
the

Post autor: the »

Juras go zaczepiał z takich "mocniejszych" zawodników
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Juras i mocny zawodnik xD kim on jest
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Fikcja literacka zawiera ironię oraz metafory.
Awatar użytkownika
Sionek

Post autor: Sionek »

Jest coś o Jurasie na Buhhu Hans Ximer, nie pamiętam tylko w którym kawałku
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Sionek pisze: ↑wczoraj, 16:25 Jaca niespecjalnie się bał go atakować, czym mógł sprowokować też Białasa i Bedoesa
Nie no proszę, Bedoesa to co najwyżej do oświadczenia na instagramowym livestreamie że jak miał 12 lat to słuchał Esende Mylffon grając w GTA SA i jest mu teraz przykro patrząc jak jego ulubieńcy się kłócą.

Młody Borek jest autorem pewnie TOP3 najmocniejszego wpierdolu lirycznego w polskim rapie, ale jeśli chodzi o starcia z dinozaurami, to automatycznie odpala mu się ta ciotowata blokada mentalna i po cichu liczyłem że pozbędzie się jej jak Peja otwarcie stanął po stronie Eripe, ale niestety też skończyło się na chlip-chlip miałem wszystkie twoje płyty.

Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
Kurwa w szoku jestem bo zdążyłem zapomnieć ile postów zostało najebanych w tym temacie.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

jak chuj że Wy jeszcze pierdolicie w tym temacie
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Oj naruchałem tu postów naruchałem
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Dawajcie dobijemy do 1000 strony i zamykamy na zawsze
Awatar użytkownika
JANPALONY

Post autor: JANPALONY »

Haczapurjan pisze: ↑wczoraj, 17:18 Oj naruchałem tu postów naruchałem
wszyscyśmy troszku naruchali, fajnie było
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Z perspektywy czasu mogę napisać, że „3 komory” mocno mnie zawiodły, a szkoda, bo hype był duży, a bębenek podbijany przez różnych podchujaszczych Tedego (pewnie dlatego głównie był podbijany). Okulary nostalgii zrobiły swoje, no bo w końcu follow-up do „3 koron”.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Haczapurjan pisze: ↑wczoraj, 17:18 Oj naruchałem tu postów naruchałem
Trzeba jednak przyznać, że
saturn pisze: ↑10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Najciekawsze wątki z wszystkich 871 stron tematu według GPT-6 Astra:
Spoiler
Tede kontra Mes — kronika 871 stron Ślizgawki
257 wybranych wydarzeń, postów i forumowych akcji • 24.07.2025–09.10.2026
Zakres obejmuje strony 1–871 tematu: 17 416 postów. Daty poniżej oznaczają moment opublikowania wpisu na forum, w czasie polskim, a nie zawsze datę wydarzenia lub pierwotnej publikacji filmu. Starsze materiały wrzucane ponownie są zaznaczone w opisach.
To redakcyjny wybór premier, zwrotów akcji, celnych komentarzy, past i memów. Cytowane posty przytoczono w całości, z zachowaniem pisowni, wewnętrznych cytatów oraz obrazków i odnośników do osadzonych materiałów. Forumowe oskarżenia i fantazje nie są traktowane jako potwierdzone fakty. Konto JESTEM_HIPHOPEM nie ma potwierdzonej tożsamości Tedego.
Każda część jest zwinięta w spoilerze. Pełne cytaty mają dodatkowe spoilery, dzięki czemu można czytać samą chronologię i rozwijać wybrane posty.
Zakres multimediów: wykorzystano zachowane screeny, odczytywalne opisy IG, tytuły nagrań i relacje forumowiczów. Nie obejrzano w całości wszystkich podlinkowanych transmisji i rolek. Braki i częściowy odczyt są oznaczone; na końcu znajduje się lista IG do uzupełnienia.

1. Początek: „64 LAJNY”, oczekiwania i pierwsze pasty
Strony 1–25
Spoiler

001. 24.07.2025, 19:03 — Start: czekanie na urodzinowy diss
Krzysztof_ otwiera temat zapowiedzią numeru na północ. Punktem wyjścia jest niepewność: pełny diss na Mesa czy tylko kilka zaczepnych wersów? Pierwszy post był później uzupełniany, dlatego znajdujący się w nim spis transmisji nie jest informacją opublikowaną już w lipcu.
Cały post — Krzysztof_:
Spoiler
Krzysztof_ pisze: https://www.youtube.com/watch?v=vD9KZOxhFOE

O północy prawdopodobnie wjedzie diss na Tego Typa Mesa. W sumie może być ciekawie.

ODCINKI LIVE TEDE W CZASIE BEEFU:
Źródło: Krzysztof_ • str. 1 • #1112056
Materiały: PÓŁNOC | TEDENOVELIVE #57 | TEDENOVELIVE #58 | TEDENOVELIVE #59 | TEDENOVELIVE #62: VANILLAHAJS I TESTUJEMY ZŁOTE ŁUKI | TEDENOVELIVE #68 GOŚĆ: WUWUNIO

002. 24.07.2025, 20:12 — Wymarzony pojedynek, tylko dwadzieścia lat później
gods bidness ujmuje oczekiwania części starszych słuchaczy: spotykają się dwaj raperzy z dużą historią bitewną, lecz wymarzony termin takiego starcia dawno minął. Ten rozdźwięk między pamięcią o dawnych dissach a bieżącą formą będzie wracał przez cały wątek.
Cały post — gods bidness:
Spoiler
gods bidness pisze: No na papierze, jakby do tego beefu doszło, to byłby to najlepszy beef z możliwych. Dodatkowo spełniłby się moje rapowe marzenia o beefie dwóch najlepszych w dissach raperów. Szkoda, że to marzenia sprzed 20 lat.
Źródło: gods bidness • str. 1 • #1112114

003. 25.07.2025, 00:02 — Pierwsza premiera: „64 LAJNY”
Na forum pojawia się osadzony numer Tedego. Od tego momentu spekulacje zamieniają się w ocenianie konkretnych wersów, dykcji i energii. Warto przeczytać następujące po premierze strony: entuzjazm dla samego rozpoczęcia beefu miesza się od razu z zarzutem zachowawczości.
Źródło: horrypaz • str. 1 • #1112224
Materiały: TEDE - 64 LAJNY (prod. Yottsu)

004. 25.07.2025, 00:19 — Pierwsza recenzja: brakuje dawnej bezczelności
clockers przyjmuje początek starcia z zainteresowaniem, ale porównuje temperaturę numeru z dawnym beefem z Płomieniem. To jeden z pierwszych zapisów kryterium, które nie opuści tematu: poprawnie zarapowany diss ma jeszcze sprawić, żeby odbiorca poczuł konflikt.
Cały post — clockers:
Spoiler
clockers pisze: spoko, ale skoro już się zdecydował, to mogły paść mocniejsze linie, tak jakby trochę zachowawczo jednak, brakuje tej chamówy i bezczelności z czasów beefu z Płomieniem. tak czy siak jest hip-hop i niech kurwa narcyz z Wyględowa odpowie plz.
Źródło: clockers • str. 2 • #1112254

005. 25.07.2025, 04:46 — Lustrzane odbicie przeciwników
YKCUL zauważa, że wiele zarzutów można skierować w obie strony. Stąd późniejsza popularność porównań do lustrzanego odbicia: dyskusja nie sprowadza się do sprawdzania argumentów, lecz także do tego, kto potrafi sprzedać je przekonująco i nie wystawić samemu sobie piłki.
Cały post — YKCUL:
Spoiler
YKCUL pisze: Jak on niechlujnie nawija, bardzo ciężko się tego słucha.

Mes w zasadzie mógłby nawinąć to samo co Jacula i większość zarzutów też by się pokrywała xD od ćpania po glamrap tyle że zamiast obszczanych gaci byłoby o flaku.

Bójka dwóch niepełnosprawnych ale będę oglądał z zaciekawieniem.

Nigdy nie lubiłem mesa i zawsze uważałem że to jest idiotą ,ale po czasie dojrzałem i stwierdzam że Tede też xd
Źródło: YKCUL • str. 3 • #1112288

006. 25.07.2025, 08:46 — „Flak”: forumowy żart dostaje własną mitologię
Burak wrzuca absurdalną opowieść łączącą film Patryka Vegi z Tedem. To pasta i paliwo do żartów, nie dowód dotyczący życia ani zdrowia rapera. Warto ją odnotować, bo późniejsze aluzje bywają niezrozumiałe bez tego kontekstu. Administrator znacznie później przypomina wprost, że temat jedzie na niezweryfikowanej paście.
Źródło: Burak • str. 4 • #1112321
Kontekst / dalszy ciąg: SWN • str. 693 • #1214576

007. 25.07.2025, 10:49 — Przepowiednia gotowego dissu w szufladzie
sztyc wyobraża sobie Mesa, który od północy pisze odpowiedź, ale celowo jej nie publikuje, żeby nie wyglądać na przesadnie zaangażowanego. Ten wczesny żart świetnie otwiera historię wielomiesięcznego zgadywania, czy numer już jest gotowy i dlaczego nadal go nie ma.
Cały post — sztyc:
Spoiler
sztyc pisze: mes to na pewno zachwycony, że ktoś mu w ogóle odpowiedział i rzeźbił liniki od północy, pewnie już ma gotowe wszystko, tylko będzie czekał, żeby nie wrzucić jeszcze tego samego dnia żeby ludzie nie myśleli, że jest taki wczuty, ale w pierwszych wersach na pewno będzie motyw, że miał nie odpowiadać, ale musi
Źródło: sztyc • str. 6 • #1112378

008. 25.07.2025, 14:00 — Tekst kontra charyzma: pierwsza wielka oś sporu
Burak przypomina, że o odbiorze beefu decydują również energia i sposób podania. Dyskusja wraca do Pei i Tedego, ale w nowym starciu będzie równie ważna: jedni liczą argumenty i rymy, inni wybierają numer, do którego mają ochotę wrócić.
Cały post — Burak:
Spoiler
Burak pisze: Znowu dochodzimy do dyskusji że w rapie i beefie nie tylko tekst i argumenty mają znaczenie, ale też ta słynna charyzma i energia z którą się nagrywa diss (chociaż nie mówię że tekst dissu mi nie odpowiada). Tym samym sposobem beef Tede vs Peja wygrał ten drugi.
Źródło: Burak • str. 8 • #1112522

009. 25.07.2025, 14:52 — Pierwsze reakcje Mesa zachowane jako klipy
Czak osadza dwa nagrania w spoilerach. Następna strona komentuje tłumaczenie wcześniejszej zaczepki i sposób występowania przed kamerą. To ważny przykład materiału, którego sam tekst posta nie oddaje: wpis wygląda niemal pusto, a był punktem wyjścia do kolejnej dyskusji.
Źródło: Czak • str. 9 • #1112562
Kontekst / dalszy ciąg: Rymekk • str. 10 • #1112602
Materiały: streamable.com | streamable.com

010. 26.07.2025, 00:05 — SWN przewiduje wielkie czekanie
Administrator żartuje, że temat będzie produkował kolejne scenariusze, a Mes być może odpowie dopiero w wywiadzie albo na płycie. Z perspektywy całego wątku to jeden z najlepszych wczesnych komentarzy o różnicy między oczekiwaniami forum a tempem artystów.
Cały post — SWN:
Spoiler
SWN pisze: A mnie bardzo rozbawiłoby, gdyby w temacie przybywały strony rozkmin do czego Mes się odniesie, jakich argumentów użyje, kogo zaprosi na refren, traktując te odpowiedź jako nieuchronny pewnik, a finalnie minęłoby powiedzmy pięć dni i każdy zdałby se sprawę, że on nie zamierza niczego nagrywać i odniesie się w wywiadzie za 3 miesiące albo poświęcając cztery wersy na nowej płycie solowej
Źródło: SWN • str. 13 • #1112869

011. 26.07.2025, 12:18 — Patokalipsa dopisuje własną recenzję
Na screenie pojawia się wpis Patokalipsy zestawiający oczekiwanie na rymy z prostą grą słów z dissu. To jeden z pierwszych momentów, gdy forum śledzi nie tylko samych przeciwników, ale również docinki z otoczenia sceny. Oryginalny obrazek jest częścią żartu; warto zajrzeć do źródła.
Źródło: zuperhero • str. 14 • #1112990
Materiały: Obrazek / screen

012. 26.07.2025, 22:25 — „God Bless”: zaczepka czy już pierwsza runda?
Wraz ze screenami reakcji Mesa wraca spór o to, od kiedy należy liczyć beef. Kurator odróżnia wcześniejsze wersy z „God Bless” od pełnego dissu. Ten pozornie techniczny problem później wraca przy niemal każdej kłótni o to, komu wolno odpowiadać po tygodniu, a komu po kilku miesiącach.
Cały post — kurator:
Spoiler
kurator pisze: Obrazek

Obrazek

No to sobie jeszcze poczekamy. Dla mnie wersy z God Bless to zaczepka a nie diss, trochę dziwna retoryka
Źródło: kurator • str. 17 • #1113270
Materiały: Obrazek / screen | Obrazek / screen | ibb.co | ibb.co

013. 26.07.2025, 23:26 — Wracają stare materiały dotyczące zeznań
oldschool linkuje publikację DJ-a Grubaza i zauważa, że przedstawiane materiały krążyły już wcześniej. Istotne jest tu nie rozstrzyganie oskarżeń forumowiczów, lecz pojawienie się jednego z głównych tematów sporu: czy odgrzewane historie są nowym argumentem i co rzeczywiście wynika z cytowanych dokumentów.
Źródło: oldschool • str. 18 • #1113313
Materiały: glamrap.pl

014. 27.07.2025, 11:12 — Gangster z puzonem
kon rafal punktuje kontrast między jazzowym wizerunkiem Mesa a przyjmowaną w konflikcie retoryką ulicznych zasad. To krótki post dobrze pokazujący, jak rodzi się późniejsza forumowa postać arystokraty, instrumentalisty i wojownika w jednej osobie.
Cały post — kon rafal:
Spoiler
kon rafal pisze: W ogóle mes wczuty w kryminalne tematy i podlizujący sie bonusowi rpk to jest taka abstrakcja xD

Wielki kurwa gangster z puzonem w ręku i cygaretką pod kapeluszem

Wielkie 5 dla niego
Źródło: kon rafal • str. 18 • #1113385

015. 27.07.2025, 16:24 — Czekamy na diss czy na cały mixtape?
Jasion94 pyta, czy przedłużające się nagrywanie oznacza przygotowywanie większego materiału. Takie komentarze będą wracać jako stały refren tematu: opóźnienie samo staje się wydarzeniem i źródłem żartów.
Cały post — Jasion94:
Spoiler
Jasion94 pisze: Kurwa, jeszcze nie ma tego dissu ?

Co on, cały mikstejp nagrywa do chuja
Źródło: Jasion94 • str. 20 • #1113505

016. 28.07.2025, 11:49 — Regulamin beefu według Milahovica
Milahovic argumentuje, że odpowiedź powinna nadejść szybko, bo zobowiązanie zaczęło się dopiero po pełnym numerze Tedego. Z tego wyrasta wielostronicowa awantura o umowny termin 48–72 godzin, tradycję i to, czy dobrą odpowiedź po czasie można uznać za spóźnioną.
Cały post — Milahovic:
Spoiler
Milahovic pisze: Tede odpowiadał na zaczepki, nie było jeszcze beefu. Na zaczepki można odpowiadać nawet po roku. Beef i zobowiązanie zaczyna się od pierwszego kawałka. Doskonale rozumiem, że Mes mógł się zajmować synem, ale mógł też w tym czasie pisać tekst a w nocy to nagrać. Przecież to on dążył do tego starcia, więc powinien mieć priorytety.

Nie rozumiecie mojego punktu widzenia - osadzonego w kulturze, więc kończę dyskusję bo nie ma to sensu. Eot.
Źródło: Milahovic • str. 22 • #1113712
Kontekst / dalszy ciąg: Milahovic • str. 24 • #1113836 | oldschool • str. 25 • #1113885

017. 28.07.2025, 22:18 — Czy raperzy w ogóle czytają forum?
Haqs kwestionuje sens zakładania, że raperzy zaglądają do takich dyskusji. Zachowuję ten post jako punkt odniesienia dla późniejszych screenów, aluzji, pozdrowień na transmisjach i donoszenia Tedemu o forumowych postaciach. To pytanie dostaje z czasem własny ciąg dalszy.
Cały post — Haqs:
Spoiler
Haqs pisze:
Milahovic pisze: Oryginał cytatu • 28 lip 2025, 18:48
Tede wspomnij w Śniadaniu Zero o tym, że na forach mówi się o Twojej wygranej. Będzie śmieszne. Piona.
Wy naprawde myslicie ze tede czy inny raper zaglada na jakies forum i czyta posty?

Ja czyatajac te posty na forum te pseduio smieszne wysyrwy userow ktorzy mysla ze sa fajni wstydze sie ze tu wchodze co dopiero oni XD0
Źródło: Haqs • str. 25 • #1113927
2. Wini, Fu i czekanie na odpowiedź Mesa
Strony 26–79
Spoiler

018. 29.07.2025, 20:42 — „Gdzie są te dissy?” — billboard cierpliwości
Burak przywraca z pamięci podręcznej obrazek, którego wcześniejszy hosting przestał działać. Wizualny żart o czekaniu na dissy jest wart zachowania również jako przykład forumowego archiwizowania: bez ponownej wrzutki część historii obrazkowej już wtedy by zniknęła.
Cały post — Burak:
Spoiler
Burak pisze: O już usunięte z hostingu, dobrze że w cache miałem

Obrazek
Źródło: Burak • str. 29 • #1114291

019. 29.07.2025, 21:37 — Nowy serwer Mesa
jajca przerabia motyw problemów technicznych na historię o opóźnionym publikowaniu dissów i stawianiu serwera. Czytać jako pastę, nie relację z rozmowy z Mesem. Forum zaczyna wymyślać zastępcze odpowiedzi i zastępcze wyjaśnienia opóźnienia.
Cały post — jajca:
Spoiler
jajca pisze: Ja aż zadzwoniłem do mesa o chuj chodzi i ma lagi w publikowaniu dissów, bo dziś w nocy stawia nowy serwer - tak wieć nie bojta sie pany, mam nadzieje że jutro pierwsi dissy na tedego se posłucham. jutro kolejne dissy, ale tak ok 15 dopiero. Pondro!
Źródło: jajca • str. 30 • #1114312

020. 31.07.2025, 00:30 — Wini wchodzi do gry: „Przytul Jacka”
Połas wstawia „Przytul Jacka”, wyprodukowane przez DJ-a Pete’a. Pojawia się trzeci uczestnik, a dyskusja natychmiast przesuwa się na prywatny ton zarzutów i siłę bezpośredniego zwrotu do dawnego znajomego. Wini staje się pełnoprawnym wątkiem tej historii.
Cały post — Połas:
Spoiler
Połas pisze: Wini - Przytul Jacka (prod. DJ Pete)

YouTube
Źródło: Połas • str. 33 • #1114750
Materiały: WINI - PRZYTUL JACKA (prod. DJ Pete)

021. 31.07.2025, 01:32 — Recenzja Winiego w czterech rubrykach
chuj rozdziela bit, treść, flow i rymy. To zwięzły zapis rozdźwięku w odbiorze: można jednocześnie doceniać treść i uważać wykonanie za słabe. Następne strony rozwijają dokładnie ten spór, a część użytkowników będzie później wskazywała Winiego jako najskuteczniejszego uczestnika.
Cały post — chuj:
Spoiler
chuj pisze: bit - ok

treść - bardzo dobra, real talk czuje

flow - ujdzie, jak na winiego ok

rymy - tragedia, słychać że nie jest raperem na pełny etat i po prostu nie ma umiejętności ubierania przemyśleń w rymy
Źródło: chuj • str. 34 • #1114769

022. 31.07.2025, 08:49 — Wini pierwszy raz dosłuchany do końca
Bisclavret otwiera dłuższą analizę deklaracją, że ten utwór zajmuje pierwsze i jedyne miejsce w jego prywatnym rankingu przesłuchanych do końca numerów Winiego. Dalej tłumaczy, dlaczego prywatne przykłady mogą działać mocniej niż abstrakcyjne etykietki.
Cały post — Bisclavret:
Spoiler
Bisclavret pisze: W moim rankingu kawałków winiego które byłem w stanie dosłuchać do końca ten diss zajmuje zaszczytne pierwsze i jedyne miejsce i oczywiście jest to zasługa treści, bo wiadomo że ten numer jest turbo chujowy, ale jednak zarzuty celne

I jednak nie interpretuje tego wątku konfidenckiego jako zarzutu w sensie stricte, a bardziej jako wykazanie hipokryzji że Tede jest. jednocześnie sztywnym prawilniakiem i chłopakiem nienz tego świata w zależności od tego kto pyta - jak trzeba się polansować przy regularnym gangsterze z Pruszkowa to jego stosunek do uliczników zasadowców jest inny, a ak prokurator pyta to inny

No i znowu - beka z dorosłych chłopów co sobie cisną od konfidentów, ale z drugiej strony jak nie umiesz zamknąć pizdy na pytanie "od kogo kupiłeś narkotyki" no to się po prostu nie bierz za popełnianie przestępstw, większość ludzi tak żyje i ma święty spokój (posiadanie narkotyków to przestępstwo jak coś)
Źródło: Bisclavret • str. 35 • #1114821

023. 31.07.2025, 09:01 — Dyskusja o znaczeniu zarzutów, nie tylko o obraźliwych słowach
Czak kwestionuje automatyczne utożsamianie relacji o zeznaniach z forumową etykietą donosiciela. Wątek na kilka stron zamienia się w spór o sens poszczególnych argumentów i hipokryzję wizerunkową. To ważne tło reakcji na odpowiedź Tedego, choć sam temat nie daje podstaw do wydawania wyroku prawnego.
Źródło: Czak • str. 36 • #1114831

024. 01.08.2025, 07:59 — Wini wygrywa emocjami?
Mietek opowiada się za numerem Winiego: interesuje go przede wszystkim poczucie, że utwór rzeczywiście kąsa. Zapisuję tę opinię obok krytyki wykonania, żeby nie udawać, że forum miało jeden zgodny werdykt.
Cały post — Mietek:
Spoiler
Mietek pisze: Dla mnie diss Winiego lepszy niż diss Tedego. Bo jak odpalam dissa to chce poczuć jakieś emocje i że to kąsa. Co z tego, że Tede płynniej nawinął, nie to jest dla mnie priorytetem w dissie.

Większa charyzma, większe repeat value. Kawałek Tedego mam wrażenie, równie dobrze mógłby nie być dissem.
Źródło: Mietek • str. 42 • #1115324

025. 01.08.2025, 20:09 — Historyczny kontrargument: VNM zdążył wszystko
Esdoer odpowiada na usprawiedliwianie opóźnień anegdotą o intensywnym tempie starego beefu VNMa. Sens żartu polega na kontraście między sprawnym dawnym nagrywaniem a obecnym czekaniem. Chronologia konkretnych dawnych nagrań zostaje zaraz zakwestionowana przez innego użytkownika, więc warto przeczytać oba posty.
Cały post — Esdoer:
Spoiler
Esdoer pisze: VNM w dwa dni po dissie Jimsona zdążył się dwa razy napierdolić, przejechać 600km, zadzwonić na domowy do Bobera i tak to kurwa nagrał
Źródło: Esdoer • str. 45 • #1115712
Kontekst / dalszy ciąg: chuj • str. 46 • #1115745

026. 02.08.2025, 11:43 — Obietnica odpowiedzi wśród rodzinnych stories
Burak przynosi screen z deklaracją Mesa, że skoro zapowiedział nagranie, to dotrzyma słowa. Forum traktuje to jako kolejny komunikat zamiast premiery. Sam screen pozwala odróżnić rzeczywistą obietnicę od kolejnych wymyślanych na forum dat.
Źródło: Burak • str. 47 • #1115965

027. 04.08.2025, 13:22 — Poboczna akcja z Fu
Kysys wrzuca screen komentarzy przypisywanych Fu. Pojawia się zdziwienie ze względu na wcześniejsze relacje z Tedem, a później dyskusja o autentyczności konta i usuwaniu wpisów. Nie należy przedstawiać samego screena jako rozstrzygnięcia, kto rzeczywiście napisał komentarze.
Cały post — Kysys:
Spoiler
Kysys pisze: Mamy kolejnego śmiałka w tym uniwersum

Obrazek
Źródło: Kysys • str. 50 • #1116592
Kontekst / dalszy ciąg: JANPALONY • str. 50 • #1116622 | Sivestro • str. 53 • #1117226
Materiały: Obrazek / screen | glamrap.pl

028. 04.08.2025, 15:12 — Pisanie dissu na lustrzane odbicie
Oportunistycznyebaka układa krótką scenkę: Mes pisze wersy na przeciwnika, po czym orientuje się, że równie dobrze opisują jego samego. To lepsza forumowa miniatura problemu wzajemnie odwracalnych zarzutów niż niejeden długi wywód.
Cały post — Oportunistycznyebaka:
Spoiler
Oportunistycznyebaka pisze: Ja pierdolę ale kisi tego dissa. Z drugiej strony nie dziwię się zupełnie skoro najpewniej proces twórczy wygląda następująco:

*napisz dwa wersy na tedego* hellll yeeeee (wciągnięcie powietrza)

Zaraz, zaraz nie, nie, przecież to wersy o mnie.

Powtórz

Skasuj

Powtórz

Trudno napisać diss skoro ma się za przeciwnika prawie lustrzane odbicie.
Źródło: Oportunistycznyebaka • str. 51 • #1116673

029. 04.08.2025, 15:26 — Chronologia dawnych odpowiedzi zamiast wymyślonego regulaminu
CeHaTeHaCe zestawia odstępy między nagraniami w starszych polskich beefach. W poście są konkretne daty i przykłady, a jego funkcją w temacie jest podważenie tezy o jednej świętej granicy czasu. To jeden z bardziej użytecznych postów dokumentacyjnych pierwszej części wątku.
Cały post — CeHaTeHaCe:
Spoiler
CeHaTeHaCe pisze: w oczekiwaniu na diss Mesa lekcja historii - odstępy między pierwszymi dissami w beefach

tylko pełnoprawne disstracki - pomijam zaczepki jak np. w God Bless
dzięki Burak za archiwum ślizgu, głównie stamtąd brałem daty
Źródło: CeHaTeHaCe • str. 51 • #1116685
Materiały: web.archive.org

030. 05.08.2025, 12:44 — Glamrap przenosi forum na Instagram
Burak pokazuje publikację Glamrapu zawierającą screen z forum i dopisuje uwagę o kopiowaniu treści. Oryginalny post Instagrama jest obecnie niedostępny, ale zachowała się jego kopia obrazkowa. Późniejszy wpis odnotowuje usunięcie publikacji.
Cały post — Burak:
Spoiler
Burak pisze: Instagram

Glamrap przekleja kontent z forum :rotfl:
Źródło: Burak • str. 53 • #1117127
Kontekst / dalszy ciąg: Burak • str. 59 • #1117782
Materiały: Instagram: DM9ymdRN6DH | Obrazek / screen

031. 05.08.2025, 17:41 — Stories, cierpliwość i awaria napędu
Burak zbiera trzy screeny i nagranie ze stories; następna strona reaguje na historię z CD i komputerem. Zamiast samej premiery forum dostaje kulisy oraz kolejne wyjaśnienia, co daje początek całej serii żartów o sprzęcie utrudniającym powstanie odpowiedzi.
Źródło: Burak • str. 54 • #1117305
Kontekst / dalszy ciąg: arystokrata91 • str. 55 • #1117392 | jazforuma • str. 55 • #1117413
Materiały: Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen | streamable.com | streamable.com

032. 05.08.2025, 23:56 — Mes jako majster od remontu łazienki
gods bidness rozwija porównanie artysty do fachowca, który obiecuje koniec pracy, lecz za każdym razem znajduje nową przeszkodę. Jeden z celniejszych długich postów o zarządzaniu oczekiwaniami; jego pełną konstrukcję najlepiej przeczytać pod linkiem.
Spoiler
gods bidness pisze: Zresztą ci polscy raperzy to takie dupy wołowe i niedojdy w większości, że mnie to nie dziwi. Do zaradności i operatywności jayów-z i fifti sentów, to im daleko. Nagadają się, naobiecują, ileż to oni płyt nie mieli wydać, ile featów nie nagrać, ile "kolabo" jeden z drugim nie zrobić, "mordo u mnie słowo droższe pieniędzy, no mówię ci".

A potem jedyna zaradność do jakiej są zdolni, to przyciąć ludzi na preorderach i udawać, że to nie oni.

I tutaj trzeba oddać tediemu, że jest jaki jest, ale zawsze profesjonalnie do tego podchodził i działał zamiast pierdolić.

A Mes jak typowy majster kafelkarz do remontu łazienki. "Szefie, do niedzieli wszystko będzie skończone, no mówię, a no bo widzisz pan, tu mi wypadło, tam mi wypadło, tu dziecko z przedszkola odebrać, tu dysk znowuż nawalił, no ale mówię do niedzieli wszystko będzie, coś pan taki w gorącej wodzie kąpany, kierowniku".

Obrazek
Źródło: gods bidness • str. 56 • #1117458

033. 06.08.2025, 17:49 — Kłótnie w komentarzach zastępują wersy
Dwa screeny pokazują odpowiedzi konta Mesa na naciski dotyczące dissu. Forum analizuje sam ton rozmowy z odbiorcami. Ten motyw powróci po następnych premierach: o wizerunku zaczyna decydować nie tylko muzyka, ale także sposób reagowania na krytykę.
Źródło: Burak • str. 58 • #1117744
Materiały: Obrazek / screen | Obrazek / screen

034. 07.08.2025, 19:48 — Zapowiedź następnej premiery Tedego
Pusty tekstowo post zawiera Instagram Tedego z zapowiedzią publikacji tuż po północy. Warto go zachować jako kotwicę chronologii, bo samo czytanie tekstu forum całkowicie zgubiłoby tę informację. Następujące wpisy relacjonują nerwowe czekanie, także podczas wyjścia do kina.
Źródło: Burak • str. 60 • #1118212
Kontekst / dalszy ciąg: TdW • str. 60 • #1118220
Materiały: Instagram: DND_8ilsczC

035. 07.08.2025, 23:32 — Wini wyprzedza premierę: „CLICKBAIT DISS”
gods bidness wrzuca „CLICKBAIT DISS” Winiego. Odpowiedź pojawia się przed zapowiedzianą północną premierą Tedego, którą forum dostaje niespełna pół godziny później. To odrębna gałąź beefu: Wini odpowiada na dotyczące go zaczepki, zanim Mes opublikuje „Sukę”.
Źródło: gods bidness • str. 62 • #1118350
Kontekst / dalszy ciąg: horrypaz • str. 62 • #1118372 | Burak • str. 64 • #1118465
Materiały: WINI - CLICKBAIT DISS prod. DJ PETE | TEDE - 88 LAJEN (prod. Yottsu)

036. 08.08.2025, 00:01 — Premiera „88 LAJEN”
Po „CLICKBAIT DISS” Winiego na forum ląduje właściwy klip Tedego. Znacznik postu odpowiada 8 sierpnia, 00:01 czasu polskiego. Osobne odnotowanie obu premier pozwala uniknąć mylenia tego etapu z późniejszymi odpowiedziami Mesa.
Źródło: horrypaz • str. 62 • #1118372
Materiały: TEDE - 88 LAJEN (prod. Yottsu)

037. 08.08.2025, 00:16 — „88 lajen” i zarzut tłumaczenia się
gods bidness odbiera odpowiedź Tedego jako zbyt defensywną, a później inni słuchacze bronią jej muzycznej strony. W tym miejscu widać ważne rozróżnienie: odpowiedzieć na zarzut to jeszcze niekoniecznie skutecznie zaatakować.
Spoiler
gods bidness pisze: Nie no zawód w chuj. Już to pierwsze na Mesa, choć średnie, było dużo lepsze. Zresztą to nawet diss nie jest, tylko jakieś zbędne i wczute tłumaczenia, które Tede sprzed 10 lat by wyśmiał i szyderą odbił. Potwierdza się niestety, że beefy to jednak dla młodych są. Z Winim przejebał, to może chociaż z mesem wygra walkowerem. :bag:
Źródło: gods bidness • str. 63 • #1118398
Kontekst / dalszy ciąg: 2rzyn • str. 67 • #1118820

038. 08.08.2025, 23:53 — Forum rozpisuje drużyny do wielkiej wojny
2rzyn wyobraża sobie, jak wyglądałoby starcie po dołączeniu osób mających zatargi z obiema stronami. To fantazja kibica o rozbudowaniu konfliktu, nie wiadomość o zawiązaniu koalicji. Dobrze pokazuje apetyt forum na wydarzenie większe niż wymiana dwóch raperów.
Źródło: 2rzyn • str. 68 • #1118931

039. 10.08.2025, 19:22 — Lista rzeczy, które wydarzą się przed odpowiedzią Mesa
oldschool proponuje alternatywny kalendarz: kolejne internetowe ekscesy, komentarze innych ekip, powroty z emerytury i nowe płyty. To jeden z najbardziej naturalnych punktów do zacytowania w kronice czekania.
Cały post — oldschool:
Spoiler
oldschool pisze: Typujcie co się wydarzy zanim Mes wrzuci swojego dissa:

- Belmondo zrobi lajw naćpany na IG gdzie będzie się bał o swoje życia

- Patokalipsa napisze 5 komentarzy CAPSLOCKIEM na FB gdzie będą kogoś wyśmiewać

- Quebonafide wróci z rapowej emerytury

- Sentino nagra 3 płyty, spiknie się z nowym "managerem" i zdąży się z nim pokłócić

- kolejny uliczny raper dołączy do Bajorsona, Śliwy i Dawida Obserwatora robić disco polo
Źródło: oldschool • str. 70 • #1119821

040. 11.08.2025, 21:27 — Sopot: szansa na spotkanie na jednej scenie
dobryjoint porównuje zapowiedzi występów i zauważa zmianę nazwiska w składzie. Forum spekuluje o możliwej konfrontacji podczas festiwalu. Sam post nie potwierdza powodów zmiany programu, więc przypisywane raperom motywacje pozostają komentarzem użytkownika.
Źródło: dobryjoint • str. 72 • #1120436
Materiały: tvn.pl

041. 12.08.2025, 13:53 — myron uruchamia fabrykę forumowych dissów
myron opisuje, jak przygotowuje przeróbki z użyciem generatorów muzyki, poprawia teksty i walczy z wymową ksywek. To pełnoprawna aktywność twórcza wokół beefu. W źródle jest też odnośnik do pliku, a późniejsze strony przynoszą dalsze eksperymenty.
Cały post — myron:
Spoiler
myron pisze:
Luxair pisze: Oryginał cytatu • 12 sie 2025, 8:15
@myron Na jakim sofcie robisz swoje kawałki? Dopracowujesz je potem ręcznie w jakimś programie audio czy takie już w pełni gotowe Tobie generuje AI a Ty co najwyżej poprawiasz tekst i prompta?
Notatnik i przeglądarka(Opera) xD. Tak serio, to robię cały czas na aimusic.so Jakaś pomroczność jasna mnie złapała i zamiast na miesiąc kupiłem jakoś w lutym subskrypcje na cały rok. Te cuty, co na końcu wyszły, to rozjebały mi łeb xD

Jak mam gotowy tekst, to zastanawiam się jaki vibe ma być, z reguły prompt ma z 200-500 liter. Robię dwoma różnymi silnikami. Jak mi się spodoba beat i AI trafia w melodię, i przy tym czuć emocje, to pobieram WAV, licencje. Wrzucam plik na magiczną stronę do masteringu AI, ściągam.

Słucham już pewnie 10 raz i sprawdzam, czy lepiej to brzmi. Gdzieś podczas odsłuchu oczywiście już przychodzą nowe pomysły, że tu można poprawić, tu chujowo wyszło, tam jeszcze fajnie podbitka by weszła. Możliwości jakieś są przegenerowywania, ale to mam wrażenie, że zawsze traci na jakości i to imo tylko polecam na koniec kawałka, dodać outro, czy jeszcze jeden refren, zależnie czego niedosyt jest.

Największą u mnie bolączką jest, że z reguły gdzieś jakąś literówkę pierdolnę, albo AI zamiast lecieć Jacka leci Dżaczka i to już w sumie przy przeróbce Wjaazdu powinienem dobrze napisać, bo na Flokku już mi tak nawijał, ale zawsze jestem kurwa napalony, żeby pchać w tę generację, w pogoni za dopaminą.

Ja-cka zamiast Jacka a-ka zamiast Aka, bo EJ-KEJ-EJ poleci, trzeba w chuja robić na patencie nie raz, żeby dobrze nawinął.

@FruitOffTheWall miło, że coś w ogóle spodobało się. Ja to nie będę obiektywny, bo poczuty i jak słucham 10 raz, to już zahipnotyzowany jestem. Tutaj tak po czasie sobie myślę, że z refrenem mogłem bardziej się postarać. Tu miałem taki obraz w głowie, że Tede słucha na chacie, że Mes mu ciśnie. Jak za starych czasów, nie było telefonów. No i Tedzik wylatuję wkurwiony z chaty, co ten Mes będzie mu się w jego piaskownicy rządził. Wychodzi z chaty, jacyś fani czekają (tu bym dał jakieś 12 lat prześmiewczo) i drze japę: "Gdzie ten typ Mes?", a dzieci odpowiadają, a kto to kurwa jest? Jacy fani tak rap Chociaż w refrenie oczywiście docelowo chodzi o to, że kto to kurwa jest przy takiej legendzie jak Tede itd. Jakbym w AI jeszcze umiał robić video ehhh.

Teraz, to bym dał na refren przeróbkę Flexxip - Szukam Tego Hajsu Dziś - tylko coś w stylu Ja szukam tego Mesa dziś, Ja szukam tego Mesa dziś, bo alimenty nie złapią nas, dlatego gdy mogę to flaka maaaam

Flokkk 5 razy generowałem - każda generacja dwa kawałki. Czasem dłużej słucham niż tekst pisze.

Wjaazd - za drugim razem siadło mi

Gdzie Ten Typ Mes - 4 razy, tu już kurwa wczoraj prawie po południu inną wersję(pierwszą) chciałem wrzucić(bardziej funky rzekłbym), ale stwierdziłem, że coś mniej ciotowatego zrobię w tej formie zabawy, chociaż refren chyba lepszy wyszedł. W spoilerze dla ciekawskich link. Elo
Źródło: myron • str. 73 • #1120804
Kontekst / dalszy ciąg: myron • str. 107 • #1123967
Materiały: drive.google.com | Kciuk w dół
3. „Suka”, wielka dyskusja o formule dissu i „DEDLAJNY”
Strony 80–137
Spoiler

042. 14.08.2025, 20:19 — Pasta z powitania artysty
arystokrata91 rozpisuje stylizowaną zapowiedź nagrywania poza domem, przesadnie doprawiając ją emoji i scenicznymi wtrętami. Warto czytać jako forumową przeróbkę maniery wypowiedzi. Nie jest to wierny stenogram ani nowa oficjalna zapowiedź.
Źródło: arystokrata91 • str. 80 • #1122432

043. 15.08.2025, 00:08 — Wreszcie „Suka”
myron podaje osadzony link do odpowiedzi Mesa. Po wielotygodniowym czekaniu reakcje gwałtownie przyspieszają. Główne pytanie brzmi teraz: czy rozbudowana, muzyczna forma sprawdza się jako diss i czy dowozi temperaturę obiecywaną przez oczekiwanie.
Źródło: myron • str. 81 • #1122624
Materiały: SUKA (tede DISS)

044. 15.08.2025, 00:24 — SWN gubi bit, a potem szuka sensu
Długa reakcja SWN-a opisuje przejście od uważnego słuchania do zaskoczenia zmianą flow. Ważny zapis pierwszego odbioru: część forum nie przyjmuje eksperymentalnej formy jako dowodu przewagi, tylko jako przeszkodę w odczytaniu ataku.
Cały post — SWN:
Spoiler
SWN pisze: AHAHA, CO TU SIĘ ODJEBAŁO

Pierwsze dwie minuty słuchałem skupieniu, spodziewając się poważnego numeru, jakichś wyciągniętych krzywych akcji z warszawskiego rapowego półświatka, plotek o kochankach, czegokolwiek, ale w okolicach 2:08 dzieje się magia - Mes zmienia flow uznając że ten bit to w sumie do chuja mu potrzebny i robi jakieś popierdolone przyspieszenia jakby siedział w Maserati.

W przeciwieństwie do przekonań fanów Eripe na temat jego panczlajnów tutaj faktycznie musiałem po kilka razy cofać linijki żeby odczytać jakiś sens, ukrytą grę słowną, ale obawiam się że...ich tam kurwa zwyczajnie nie ma - jego po prostu odkleiło i staje się Mariuszem Maxem Kolonko rapgry.

ODKLEIŁO MI SIE JĄDRO OD TWOJEJ JAPY / JAK LUBISZ TE TEMATY TO CI WJADE NA KABATY DO CHATY / I ZŁOŻE GRATY NA MORDĘ I SIĘ ZLEJE NA KOŁDRĘ A TY POŁOŻYSZ SIĘ NA TYM

:bowdown:
Źródło: SWN • str. 82 • #1122649

045. 15.08.2025, 04:15 — Dobry numer, słaby diss?
przedszkolanek chwali muzyczny kierunek i zarazem kwestionuje przydatność tej formy w beefie. Ten podział oceny będzie wracał jeszcze zimą: utwór można lubić na playliście i nie uznawać go za zwycięską ripostę.
Cały post — przedszkolanek:
Spoiler
przedszkolanek pisze: fajne nawet, śmiechowe, jakby wydał taką płytę całą to nawet bym chętnie przesłuchał, w ogóle chyba najlepsza bay area w plhh

ale na diss to się kurwa nie nadaje
chuj pisze: Oryginał cytatu • 15 sie 2025, 2:38
ludzie bez kitu słuchają tego i myślą, że to jest słabo nawinięte? aha
przyśpieszenia akurat tak sobie wyszły, choć znając życie ludziom pewnie najbardziej przeszkadza, że nie zarapowane od linijki
Źródło: przedszkolanek • str. 85 • #1122750

046. 15.08.2025, 12:35 — Beef połączony z promocją „Bukowskiego”
W dyskusji pojawia się zapowiedź umieszczenia utworu na albumie „Bukowski” i ówczesny termin premiery pod koniec września. Słuchacze zaczynają pytać, czy odpowiedź jest podporządkowana albumowi, a nie samej wymianie ciosów. Późniejsza zmiana terminu stanie się osobnym wydarzeniem.
Źródło: gods bidness • str. 89 • #1122929

047. 15.08.2025, 13:53 — Jazzowy diss w wyobraźni forum
georgefloyd tworzy dłuższy satyryczny portret procesu powstawania następnej odpowiedzi: kolejne tygodnie oczekiwania, instrumentalne ambicje i artystyczna wyższość. To jeden z tekstów budujących późniejsze „uniwersum” trąbek, instrumentów i nadmiernego dopracowywania.
Źródło: georgefloyd • str. 91 • #1123002

048. 15.08.2025, 20:58 — Repeat value kontra siła pierwszego uderzenia
gods bidness pisze, że wraca do odpowiedzi Mesa częściej niż do numeru Tedego, i pyta, jak mierzyć wpływ dissu po opadnięciu emocji. To rozwinięta obrona utworu jako muzyki do słuchania, a nie tylko jednorazowego komunikatu do przeciwnika.
Źródło: gods bidness • str. 98 • #1123336

049. 15.08.2025, 21:50 — Komentarze po „Suce”: krytyka i odpowiedzi artysty
Screen utrwala wymianę z krytycznie nastawionymi odbiorcami. Ważna jest nie rzekoma reprezentatywność tych komentarzy, lecz sam schemat: dyskusja o jakości utworu zamienia się w ocenianie krytykującej osoby. Obrazek stanowi materiał źródłowy, a nie tylko ilustrację.
Źródło: edenmar • str. 99 • #1123411

050. 15.08.2025, 22:32 — Niech nagrywa dalej, bo odżyła zajawka
TdW broni sensu trwania beefu nawet bez zachwytu nad dissami. Post dobrze równoważy narzekania: dla części użytkowników największą wartością jest to, że na scenie i forum znowu dzieje się coś angażującego.
Cały post — TdW:
Spoiler
TdW pisze: Diss średni, ale jak można pisać żeby Mes wypierdalal i już nie nagrywał. Właśnie po to ma nagrywać, żeby czytać kolejne strony tego tematu, chłop ma osobowość, intryguje i wkurwia, przynajmniej coś się dzieje na tej nudnej scenie. Te ostatnie beefy odpaliły u mnie na nowo zajawkę na polski rap
Źródło: TdW • str. 100 • #1123462

051. 16.08.2025, 10:07 — Jak ten sam utwór przyjęłoby forum piętnaście lat wcześniej?
scam_sakawa porównuje dawną atmosferę wokół Mesa z aktualną krytyką. Rozróżnia kunszt muzyczny od dopasowania do beefu i sugeruje, że zmieniły się również oczekiwania publiczności. To interesująca historia samego środowiska odbiorców.
Źródło: scam_sakawa • str. 102 • #1123639

052. 17.08.2025, 12:49 — Wyzwanie na cztery wersy
Na screenie Mes proponuje porównanie wybranych fragmentów swojego utworu z „64 lajnami”. Forum dostaje kolejne zaproszenie do oceniania warsztatu, podczas gdy przeciwnicy takiego podejścia nadal pytają przede wszystkim o skuteczność dissu. Zachowany obrazek pozwala sprawdzić sformułowanie zadania.
Źródło: Burak • str. 110 • #1124192

053. 17.08.2025, 15:36 — Portret człowieka pochłoniętego jedną rolą
oldschool rozpisuje analogię do ludzi, którzy po złapaniu nowej zajawki podporządkowują jej całą komunikację. Ten post wyjaśnia irytację stylem publicznych wypowiedzi Mesa, bez udawania recenzji muzycznej. To opinia forumowicza o wizerunku, nie diagnoza.
Źródło: oldschool • str. 112 • #1124343

054. 19.08.2025, 11:23 — Mei kontra romans rapu z disco polo
Screen przypomina wypowiedź Mei potępiającą łączenie hip-hopu z disco polo i dopisuje do niej nazwiska kojarzone ze współpracami Tedego. Ten temat nabierze nowego znaczenia przy późniejszej premierze z Marcinem Millerem.
Źródło: gods bidness • str. 118 • #1125225

055. 19.08.2025, 20:15 — Gumowy sobowtór Tedego
2rzyn proponuje rozbudowanie beefu o rekwizyty i widowisko, wzorowane na amerykańskich konfliktach. To projekt niewykonanej akcji, ale istotny dla forumowej historii: użytkownicy wielokrotnie mają więcej pomysłów na prowadzenie starcia niż widzą ich u samych raperów.
Cały post — 2rzyn:
Spoiler
2rzyn pisze: Mogl zamowic tedego z gumy 1:1 i odpierdalac jakies cyrki z nim w nowym klipie. Tak jak nas chcial kiedys wieszac sztucznego jaya z na scenie. To bylby bezprecedensowy rozpierdol, tym bardziej gdyby dokurwil chamski morderczy diss
Źródło: 2rzyn • str. 119 • #1125538

056. 20.08.2025, 15:30 — Pomysł na transmisję z ocenianiem każdej linijki
oldschool proponuje Mesowi reakcję na diss przeciwnika w formie live’a z zatrzymywaniem po kolejnych wersach. W kontekście późniejszych transmisji Tedego jest to zabawny zapis tego, jak forum samo projektowało dalszy format beefu.
Źródło: oldschool • str. 124 • #1126016

057. 21.08.2025, 18:06 — Powrót świecącej okładki
ricky podaje wywiad z konkretną minutą poświęconą świecącemu opakowaniu płyty. Stary epizod wraca jako część krytyki relacji artysty z odbiorcami. Zamiast polegać na kolejnych parafrazach, warto zachować ten post jako drogowskaz do materiału.
Cały post — ricky:
Spoiler
ricky pisze: to jest ten wywiad, watek swiecacej plyty od 23:50

YouTube
Źródło: ricky • str. 130 • #1126675
Materiały: Ten Typ Mes - wywiad cz.2: Dlaczego raperzy boją się polityki? (Spot-Talk #7 @Distance.pl)

058. 21.08.2025, 20:19 — Roger Moore dołącza z bocznej ulicy
Sivestro podrzuca kolejny diss na Tedego i streszcza jego pretekst jako spór o podobieństwo linijki. To mała, ale charakterystyczna odnoga: do głównego konfliktu zaczynają dopisywać się kolejne osoby. Zarzut przedstawiony przez użytkownika nie jest tutaj rozstrzygany.
Źródło: Sivestro • str. 131 • #1126770
Materiały: Roger Moore- Nie ma rapu beze mnie (DISS TEDE)

059. 21.08.2025, 22:01 — Premiera „Dedlajnów”
Na stronie 131 pojawia się kolejny utwór Tedego. Reakcje obejmują zarówno pochwały składania wersów, jak i krytykę brzmienia oraz czytelności wokalu. W chronologii to odpowiedź po „Suce”, jeszcze przed drugą właściwą odpowiedzią Mesa.
Źródło: Sivestro • str. 131 • #1126862
Materiały: TEDE - DEDLAJNY (prod. el1iot)

060. 21.08.2025, 22:42 — Nie każda dostępna amunicja nadaje się dla tego przeciwnika
SWN rozwija tezę o wzajemnie odwracalnych argumentach. Chodzi nie o brak potencjalnych tematów na Tedego, lecz o to, że Mes może sam wystawić się na te same zarzuty. To jeden z bardziej rzeczowych komentarzy do konstrukcji obu dissów.
Źródło: SWN • str. 135 • #1126957

061. 21.08.2025, 23:04 — Obrońca Mesa krytykuje Tedego, ale słucha obu
arystokrata91 opisuje „Dedlajny” jako materiał z kilkoma trafieniami, któremu brakuje chęci do ponownego odsłuchu. Wpis dobrze reprezentuje spór o repeat value, który w tym wątku stopniowo staje się niemal osobną dyscypliną punktacji.
Źródło: arystokrata91 • str. 136 • #1126990
4. Transmisje, artyzm i premiera „Samicy psa”
Strony 138–197
Spoiler

062. 22.08.2025, 12:59 — Wini rośnie w retrospektywie
Po następnych premierach część użytkowników wraca do pierwszego dissu Winiego i uznaje go za najbardziej przekonujący. Ten post dokumentuje taką zmianę perspektywy: wraz z rozczarowaniem główną parą wzrasta wartość bezpośredniości trzeciego uczestnika.
Źródło: Karkovsky • str. 140 • #1127242

063. 25.08.2025, 10:32 — Beef rozstrzyga się również na bieżąco
sungtongs polemizuje z tezą, że po latach liczy się wyłącznie muzyka. Według niego tempo, memy i bieżący odbiór budują narrację o wygranym, której później nie da się łatwo odwrócić. To ważny kontrapunkt wobec zwolenników cierpliwego czekania.
Cały post — sungtongs:
Spoiler
sungtongs pisze: Trzeba sobie powiedzieć wprost - to jest pierdolenie, że czas nagrania dissu nic nie znaczy. Właśnie, że znaczy. To nie jest tak, że 5 lat po beefie robi się jakieś rewizje zwycięzców i nagle wychodzi, że „ej, jednak ten drugi wygrał”. Narracja o tym kto wygrał bif dzieje się na gorąco - tu i teraz, co ludzie piszą, jakie memy lecą, jaki konsensus słuchaczy się wykluwa. I mega często duży wpływ ma właśnie to, jak szybko ktoś odpowiada. Potem nikt już do tego nie wraca, a jak wraca to i tak nikogo to nie obchodzi. Szczególnie jak sam w samym dissie ciśnięta jest z ciebie beka, że jesteś nieogar, że potrzebujesz miesiąca na nagranie zwykłej odpowiedzi. A ludzie są coraz bardziej niecierpliwi - przykład Eripe, gdzie już po niecałym tygodniu pisano „ile on jeszcze będzie odpowiadał?”. Timing to często istotny czynnik.

Ja do dziś pamiętam, że Laik wieki odpowiadał Solarowi. A na przykład White odbił piłkę Białasowi praktycznie od razu i wszyscy mieli to za mocny plus. Zresztą sam Białas też - jego szybkie odpowiedzi zawsze budowały narrację, że wygrał beef.

Jedna połowa tego, czemu Mes jest uznawany za tak przegranego w tym bifie, to oczywiście sam poziom „Suki” - numer dramatycznie słaby. Ale druga połowa to fakt, że ten track był klepany prawie miesiąc, w kontraście do szybkich strzałów Tedego. I właśnie połowa komizmu tej całej sytuacji polega na tym kontraście - Tede był postrzegany jako ten, który w ogóle nie chciał brać udziału w bifie i właściwie został do tego przymuszony. A Mes na odwrót - wyglądał jak typ, co podgryza nogawkę, żeby wyreżyserować sobie teatrzyk pod liczby i atencję. No i jak w końcu dostał od Tedego piłkę na zasadzie - „masz, strzelaj tym co na mnie masz” - to wpierdolił, ale do własnej bramki. W kontekście jego wizerunku jako ćpunka, który niczego nie ogarnia, to jest już komedia totalna.

Z drugiej strony mamy w tym samym czasie przykład odwrotny. Moim zdaniem połowa powodu, dla którego Bedoes jest raczej uznawany przez konsensus za wygranego, to właśnie mega szybka odpowiedź „Hit’Em Up”. Timing zrobił mega robotę - wszedł od razu, pewny siebie, pokazując że potrafi skleić zajebisty diss w krótkim czasie. Gdyby „Hit’Em Up” wleciało dopiero po miesiącu, to uważam, że narracja mogłaby się mocno zmienić.
Źródło: sungtongs • str. 149 • #1128485

064. 25.08.2025, 13:40 — Tedenovela staje się drugim miejscem rozgrywania beefu
gods bidness relacjonuje wielogodzinną transmisję i narastające zainteresowanie Tedego przeciwnikiem. Forum przestaje czekać wyłącznie na utwory: coraz więcej materiału dostarczają reakcje, wywiady i wspólne oglądanie. Interpretacje emocji prowadzącego pozostają opinią komentującego.
Źródło: gods bidness • str. 150 • #1128598

065. 25.08.2025, 21:39 — „Wtedy to były ciasta”
Screen pokazuje odpowiedź Mesa na prośbę o powrót do formy z 2010 roku. Raper porównuje sentyment do dawnej muzyki z idealizowaniem ciasta u babci. To konkretny przykład jego sporu z nostalgicznymi oczekiwaniami fanów, a zarazem gotowy materiał do parafraz.
Źródło: Burak • str. 152 • #1128822

066. 26.08.2025, 15:22 — Tede pokazuje własnych instrumentalistów
Użytkownik interpretuje instagramową wrzutkę ze studia/prób jako odpowiedź na podkreślanie muzycznej ambicji Mesa. Sam dostępny opis zapowiada jubileusz „Vanillahajs”; odczytanie go jako zaczepki jest forumową interpretacją, dlatego warto zachować oba poziomy.
Spoiler
gods bidness pisze: Tede już na Instagramie pokazuje, że on też gra z wirtuozami. :rotfl:

Instagram
Źródło: gods bidness • str. 155 • #1129111
Materiały: Instagram: DN0AiYO0Hho

067. 27.08.2025, 10:56 — Filmowy diss Taco według forum
edenmar rozpisuje absurdalnie szczegółowy scenariusz domniemanej odpowiedzi Taco: klimat, miejsca i sposób narracji. To poboczna pasta, ale dobrze pokazuje, jak temat obrasta własną twórczością i wychodzi poza samą parę Tede–Mes.
Źródło: edenmar • str. 160 • #1129642

068. 28.08.2025, 20:24 — Powrót klasycznej pasty o pisaniu dissu przez Peję
Burak przypomina starszy tekst rozpisany minuta po minucie. To archiwalny rekwizyt, nie nowe wydarzenie w beefie. Warto go umieścić właśnie tutaj, bo służy za lustro dla współczesnego oczekiwania na natchnienie, tekst i ostateczną publikację.
Źródło: Burak • str. 173 • #1130645
Materiały: steemit.com

069. 29.08.2025, 17:37 — Zapowiedź „Samicy psa” z Kabat
Zachowany screen zapowiada publikację 30 sierpnia o 00:01 i oznacza Kabaty. Wątek dostaje czytelny zwiastun zmiany scenerii: wizyta w okolicy przeciwnika stanie się równie ważna jak muzyczna odpowiedź.
Źródło: Burak • str. 177 • #1131299

070. 30.08.2025, 00:01 — Premiera „Samicy psa”
Tu pojawia się odnośnik do drugiej odpowiedzi Mesa. Warto zauważyć godzinę lokalną: to już 30 sierpnia, choć w technicznym znaczniku UTC nadal jest poprzedni dzień. Reakcje dotyczą nowej energii, dwóch części muzycznych i sceny przy domofonie.
Źródło: 99mayday • str. 185 • #1131628
Materiały: Ten Typ Mes - SAMICA PSA (tede diss 2)

071. 30.08.2025, 00:09 — Z bitwy weteranów robi się sanatorium
99mayday podsumowuje rozczarowanie oczekiwanym poziomem starcia. To jeden z mocniejszych krótkich komentarzy do całego pierwszego etapu: ogromna historia obu raperów podniosła wymagania, których bieżące numery części słuchaczy nie spełniają.
Cały post — 99mayday:
Spoiler
99mayday pisze: człowiek miał apetyt na bitwę weteranów a dostał sanatorium dla inwalidów

nawet bym sie jarał gdyby Tede rokował do zezłomowania Mesa w odpowiedzi, ale przestaje powoli się łudzić
Źródło: 99mayday • str. 187 • #1131662

072. 30.08.2025, 00:20 — Druga strona reakcji: mocne wejście i mocny klip
littlehiphoplover entuzjastycznie broni „Samicy psa”, podkreślając zmianę bitu, nawijkę i wizytę pod domem. Warto zestawić ten post z recenzjami rozczarowanych: pierwsze reakcje nie dają jednego zgodnego obrazu odbioru.
Cały post — littlehiphoplover:
Spoiler
littlehiphoplover pisze: ZAJEBISTE, ja nie wiem o chuj wam chodzi

najpierw ojojoj suka fajne śpiewanko ale rapowane chujowo. kawałek fajny ale jak na diss to xd

wjeżdża na mocnym bicie co go (ten bit) rozkurwia jak czołg, na klipie jest pod domem jacy i podpisuje ze bal się wyjść, ogólna przewózka zajebista a tu dalej skomlenie
Źródło: littlehiphoplover • str. 188 • #1131698

073. 30.08.2025, 00:57 — Domofon: przewaga czy wystawienie się do kontry?
Jose interpretuje nocną wizytę jako nieudaną próbę uzyskania konfrontacji. Dla innych właśnie sam przyjazd jest demonstracją przewagi. Ten podział okaże się trwały: identyczne ujęcie z klipu będzie przez miesiące używane jako argument za każdą ze stron.
Źródło: Jose • str. 192 • #1131792

074. 30.08.2025, 01:58 — Beef jako nieczytelna tabelka bitwy na Wikipedii
regulator próbuje uporządkować genezę, opóźnienia i kolejne reakcje, porównując całość do trudnej do rozpisania historii wojny. To wartościowy post dla osoby, która chce zrozumieć, dlaczego już na tym etapie sam wynik i nawet numer rundy są przedmiotem sporu.
Cały post — regulator:
Spoiler
regulator pisze: jakby beefy miały taką tabelkę jak wielkie bitwy i wojny na Wikipedii, to w tym wypadku byłaby niejasna w chuj:

mes zaczepia tedego pol roku temu, i poddenerwowany ze ten go olał podbija temat

tede wg wypowiedzi gdziestam nagrywa odpowiedz, ale chowa ją do szuflady (jednocześnie cisnąc się z Sują i innymi tego rodzaju gigantami), ale po wywiadzie u Winiego postanawia ją jednak puścić

Mes który od pół roku czekał jak na szpilkach nagle gula w gardle i musi naprawiać cd-rom żeby ulepić cokolwiek, robi to prawie miesiąc, w tym czasie tede i złapany zbłąkanym ciosem wini dają sobie po razie, a w innym beefie w ciągu tygodnia mamy helikoptery i wyciągniętego z piwnicy losowego bitmejkera firmy

nie ogarniam umysłem co kto miał zyskać na tym wszystkim, poza tym że jest to starcie jak z podwórka, nie zakładamy się o pięć zeta tylko o honor. Jeżeli mes miał tym wypromować płytę, to jak na razie mam wrażenie że u wielu ogólnych słuchaczy wyrobił sobie obecnie rangę “ty, jemu się odkleiło chyba”. Zaskakującym obrotem spraw jest całkiem cwane wejście Winiego do gry, i szybkie zepsucie tego wrażenia tym dziesięciominutowym eposem - myślę że formuła comedy rapera może zadziałać w takim kontekście bardzo skutecznie, ale tylko raz. Tede ma dla mnie od ponad piętnastu lat troche urok takich dzieciaków, co na automatach wygrywały wciskając wszystkie klawisze jak leci - zmieniał stylowke i wektor sto razy, obskakując kolejne grupy i demografie. Tutaj taki styl połączony z jego obowiązkowym “nie wiem w chuju to mam nie słuchałem albo słuchałem raz odpowiem nie wstając z kanapy” wystarczy, bo Mes potyka się o własne nogi, ale wystarczyłoby raz się postarać i czegoś się o tym Mesie dowiedzieć poza oszczanymi spodniami i zamknąć mordę wszystkim marudom. Jestem ciekaw, czy ten szczyt jest dla Tedego do zdobycia.

Osobna rzecz - wiem że to chyba niepopularne zdanie, ale moim ulubionym kawałkiem całej tej wojny siedmiodniowej jest 88 lajen - uważam że ten kawałek przeszedł trochę bokiem bo Tede sie tłumaczy, ale: dziwny bit jak z jakiegoś anticona, dziwna i bardzo osobna struktura rymów, myślę że mądra strategia rozminowania wszystkich większych rzeczy, które można na niego wyciągnąć - w odpowiedzi do winiego, którego chyba nikt nie traktował jako serio groźnego przeciwnika, oraz zaskakująco zostające mi przez tydzień w głowie lekkie zawieszenie flow na linijce “troche się martwię / jest mi łatwiej bo nie ćpam”. Nie umiem skumać w tym wypadku dlaczego (poza oczywistą niechęcią części odbiorców do Tedego) Mes dostaje w przypadku suki propsy za robienie tego inaczej i po swojemu, a 88 lajen wszyscy traktują jak coś bardzo typowego i w tym sensie - słabego. Jeżeli to dlatego ze suka melodyjna i g funk i letniaczek, to na miłość boską dajcie spokój, to jest wojna na obrażanie się a nie na to kto zrobi lepszy track do terroryzowania deptaka w mieście przez car audio i opuszczone szyby w golfie i/lub do obmacywania koleżanki przy dmuchanym basenie
Źródło: regulator • str. 197 • #1131910
5. Domofon, haker, e-tulasy i komentarze Mesa
Strony 198–231
Spoiler

075. 30.08.2025, 08:53 — Pierwotny cel Mesa: udowodnić przewagę rapową
dr zjeb wraca do fragmentu rozmowy z Winim, żeby przypomnieć deklarowaną motywację wejścia w konflikt. W zestawieniu z aktualną dyskusją o kompromitujących materiałach dobrze widać zmianę oczekiwań: demonstracja umiejętności konkuruje już z zapotrzebowaniem na aferę.
Źródło: dr zjeb • str. 199 • #1131973
Materiały: tiktok.com

076. 30.08.2025, 10:08 — Odpowiedź Mesa na żarty z wizyty
Screen zachowuje kolejną wypowiedź Mesa o przyjeździe na Kabaty. Jego tłumaczenie zostaje natychmiast włączone do istniejącego języka żartów. Ważne jest tu samo przenikanie internetowych docinków do komunikacji uczestnika beefu; seksualnych insynuacji forum nie należy traktować jako ustaleń.
Źródło: jajca • str. 200 • #1132007

077. 30.08.2025, 11:10 — Obrona nowego, absurdalnego Mesa
gods bidness woli obecną, nieprzewidywalną postać Mesa od dawnego dopracowanego wizerunku. Ten wpis pokazuje, dlaczego rzeczy uznawane przez jednych za kompromitację dla innych są główną atrakcją całego wydarzenia.
Źródło: gods bidness • str. 202 • #1132058

078. 30.08.2025, 13:16 — Tede odpowiada na najazd: nie było mnie w Warszawie
Zachowana relacja przedstawia wyjaśnienie Tedego dotyczące nieobecności w czasie wizyty. To wypowiedź uczestnika konfliktu, nie niezależne sprawdzenie jego lokalizacji. W kolejnych postach dyskusja schodzi na oświetlenie mieszkania, domofon i interpretowanie śladów obecności.
Źródło: Burak • str. 206 • #1132168
Kontekst / dalszy ciąg: gods bidness • str. 208 • #1132249 | regulator • str. 209 • #1132290

079. 30.08.2025, 19:21 — Poszukiwanie hakera i obowiązkowe e-tulasy
Screen pokazuje pytanie Mesa o „oszlifowanego hakera” i możliwość poznania IP komentatorów. W drugiej części raper prosi odbiorców o polubienia własnych komentarzy, określone jako „e-tulasy”. Te dwie części dają forum wyjątkowo dużo materiału do żartów; screen nie dowodzi, że kogokolwiek zidentyfikowano.
Źródło: mlodybi • str. 212 • #1132449

080. 30.08.2025, 23:33 — Glamrap przychodzi po screeny, trafia na energetykę
SWN opisuje wyobrażoną minę redaktora, który zamiast prostego podsumowania beefu zastaje debatę o elektrowniach. Jeden z najlepszych komentarzy do rozrastania się tematu w dygresje i małe specjalistyczne dyskusje.
Cały post — SWN:
Spoiler
SWN pisze: Mina redaktora glamrapu który wchodzi do tematu o beefie żeby łatwo nadrobić co się działo i zapisać jakieś zabawne screeny, ale zastaje debatę akademicką o infrastrukturze szczytopompowej przewidzianej na rozruch elektrowni atomowych budowanych w późnym komunizmie
Źródło: SWN • str. 218 • #1132723

081. 31.08.2025, 04:50 — Dyskusje Mesa z komentującymi stają się osobnym serialem
Zestaw screenów przenosi do wątku wymiany z odbiorcami: pytania o koncerty, reakcje na krytykę i roztrząsanie wizyty przy domofonie. Warto czytać je jako zapis konkretnych rozmów, bez dopisywania diagnoz psychologicznych. Ich znaczenie polega na ilości nowego paliwa dla forum.
Źródło: Burak • str. 219 • #1132789
Materiały: Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen

082. 31.08.2025, 17:02 — Kiedy trzeba tłumaczyć, że kibicuje się Mesowi
Kolejny screen dokumentuje nieporozumienie między Mesem a komentującym, który deklaruje mu poparcie. To dobry przykład motywu powracającego przez cały temat: krytyczna uwaga fana bywa odczytywana jak zaczepka przeciwnej strony.
Źródło: Burak • str. 226 • #1133186

083. 31.08.2025, 17:38 — Indie wchodzą do statystyk beefu
kociao linkuje artykuł Glamrapu o zainteresowaniu Mesem w Indiach. Forum komentuje geografię odsłuchów i podejrzewa sztuczne nabijanie statystyk. Sam link i reakcje dokumentują narodziny tego wątku; nie rozstrzygają, skąd naprawdę pochodziły odtworzenia.
Źródło: kociao • str. 227 • #1133208
Materiały: glamrap.pl

084. 31.08.2025, 19:23 — Obiecane igrzyska, dostarczony piknik
littlehiphoplover znajduje krótki obraz dla rozjazdu między zapowiedziami a odbiorem. To celna kontrapropozycja wobec rozpisywania wyniku na kilkadziesiąt parametrów.
Cały post — littlehiphoplover:
Spoiler
littlehiphoplover pisze: Na kilka dni po drugim disie oraz paru storiskach mam następujące przemyślenia.

Oba kawałki mesa są zajebiste, suka ma odbiór tak chujowy bo:

obiecał ludziom igrzyska a dowiózł piknik. Bardzo fajny piknik, spoko czilerka ale no nie na to wszyscy czekali.

Drugi kawałek to jest petarda, zajebiste dwa bity zajebista nawijka, a co do proszenia o wyliczanie super wersów, to kurde no to jest kawałek, a nie literatura, to nie działa bez dźwięku.

Wersy Pezeta typu "nie przekręcaj nazwy mojej grupy bo ci zrobią garaż z dupy" no jak nie wiesz jak to brzmi na agresywnym bicie, to przecież tu nic nie ma, i nikt nie myślał o xddd pezet w okularach co dla dziewczyn senioritę nagrywa tu się wozi ze CHUJA DO DUPY KOMUS WŁOŻY odklejka maks chyba zwariował. Tylko no jest jakieś ogólne zrozumienie, że to przecież beef a rap to afirmacje od zawsze na zawsze.

Klip do samicy psa robi jakiś agresywny-waleczny wajb, nagrywa sobie u niego na ośce klip, jest to imo fajne i zaczepne.

Szczerze mówiąc on mógłby tam iść w środku nocy, gdy jaca śpi najgłębszym snem albo gdy był w Czechach mi osobiście w ogóle nie przyszło do głowy, że on tam go pojechał pobić, tylko, żeby się pobujać na klipie - i ta perspektywa jest dla mnie ok. W końcu to hanabarber tu nic na poważnie.

Ale jak sobie czytałem o tym "spłacaniu za diss o rodzinie a już szczególnie synu" i o tym, że on serio (jeśli tak jest) chciałby tedemu wpierdolić, to dla mnie to w tym momencie robi się jakieś przykre, "odklejone", niezrozumiałe i po prostu złe. Ewidentnie widać, że on chłopa nie zna, nic mu ten tede absolutnie nie zrobił i jakieś bycie agresorem który naprawdę chce mu zrobić fizyczną krzywdę jest dla mnie absolutnie okropne.

Gdzieś w jakichś screenach z IG mes pisał ze Jaca niszczy ludzi, tych jakichś swoich paziów. Nie znam, nie wiem jak jest, ale stawianie siebie w pozycji jakiejś moralnej słuszności - on niszczy ludzi = pobicie go to czynienie dobra, bo się należy. Jest myśleniem okropnym. Nie wiem czy tak jest, ale no tak mi się jakoś ten Mes w głowie układa aktualnie.

Ogólnie mam jakieś współczucie dla Mesa, odeszli przyjaciele, kobieta z którą założył rodzine, firma z której był dumny i była częścią jego tożsamości, kariera już wygasająca, coś się chciał odkuć jakimiś beefem (nic złego, serio nie widzę absolutnie nic w sportowym beefie dla atanecji niefajnego), ale jak przestaje to sprawiać wrażenie sportu i bitewnego rapu a on naprawdę zdaje się dążyć do pobicia człowieka którego nie zna i sam to wszystko rozpętał to absolutnie tracę do niego w tym wszystkim cień sympatii.
Źródło: littlehiphoplover • str. 229 • #1133312

085. 01.09.2025, 01:51 — Dłuższy przystanek przy muzyce: g-funk i „Suka”
berlin wraca do brzmienia oraz muzycznych odniesień zamiast kolejnych screenów. Wpis warto zachować jako przeciwwagę dla warstwy obyczajowej: dokumentuje próbę słuchania utworu także poza punktacją beefu.
Źródło: berlin • str. 231 • #1133455
6. Memy idą w obieg; oczekiwanie na „3 KOMORY”
Strony 232–314
Spoiler

086. 01.09.2025, 14:16 — Mes w serialu „1670” — pomysł na kolejną przeróbkę
Oportunistyczny proponuje podmianę twarzy w materiale związanym z „1670”. Arystokratyczna poza staje się szkieletem serii memów. To pomysł forumowicza, nie autentyczna zapowiedź udziału rapera w serialu.
Źródło: Oportunistycznyebaka • str. 240 • #1133829

087. 01.09.2025, 18:49 — Własny zwiad pod domofonem
oldschool przynosi materiał użytkownika z Discorda, który sprawdza domofon znany z klipu. Zwykły element budynku awansuje do roli atrakcji dla widowni beefu. Późniejsza relacja doprecyzowuje, że widoczne ślady uznano za zabrudzenia, a nie uszkodzenia; warto zachować tę korektę.
Źródło: oldschool • str. 243 • #1134025
Kontekst / dalszy ciąg: dlugopalowski • str. 371 • #1140577
Materiały: streamable.com | Obrazek / screen

088. 01.09.2025, 20:21 — Forum produkuje własne grafiki
oldschool wyróżnia grafikę manieqa, którą komentuje jako mającą szansę wyjść poza forum. Wpis jest punktem wejścia w obrazkową część tematu; przy źródle pozostaje bezpośredni odnośnik do pracy.
Źródło: oldschool • str. 245 • #1134110

089. 01.09.2025, 21:53 — Mesologia i Czynszologia Stosowana
Sivestro nadaje nazwę studiom, które odbywają uczestnicy tematu. Lekturą obowiązkową staje się rozmowa Mesa z Winim, bo późniejsze odpowiedzi nieustannie sięgają do jej fragmentów.
Cały post — Sivestro:
Spoiler
Sivestro pisze:
Burak pisze: Oryginał cytatu • 01 wrz 2025, 21:51
jeny mam lepsze rzeczy do roboty niż oglądanie pierdolenia mesa przez tyle czasu, no ale dobra, dodałem do Do Obejrzenia
Sądząc po tym jak udzielasz się w tym temacie to i tak się doktoryzujesz z Mesologii i Czynszologii Stosowanej, a wywiad Mesa u Winiego to w tym przypadku lektura obowiązkowa :D

YouTube

1:15 :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Źródło: Sivestro • str. 247 • #1134231
Materiały: Ten Typ Mes: Hip Hop się infantylizuje? | WINI

090. 01.09.2025, 22:12 — Memy z forum trafiają do Tedego
Burak pokazuje screen z wykorzystaniem żartu nawiązującego do „1670” i fikcyjnej daty 31 września. Istotny moment sprzężenia zwrotnego: forum komentuje raperów, raper korzysta z materiału krążącego wśród komentujących, a forum zaczyna śledzić własną obecność u rapera.
Źródło: Burak • str. 248 • #1134254

091. 02.09.2025, 11:50 — Wyobrażona koalicja przeciwników Tedego
Sionek zbiera nazwiska w hipotetyczny wspólny front. Wpis nie zapowiada rzeczywistego nagrania: to forumowe kompletowanie składu idealnej odpowiedzi, charakterystyczne dla momentu, gdy rozczarowanie głównymi graczami otwiera miejsce na fantazje o gościnnych wejściach.
Źródło: Sionek • str. 253 • #1134581

092. 02.09.2025, 12:32 — Motyw hakera trafia do omówienia w Kanale Zero
Haczapurjan relacjonuje kolejne publiczne komentowanie posunięć Mesa. Wpis pokazuje, jak jeden screen zaczyna żyć poza miejscem publikacji i staje się łatwo rozpoznawalnym skrótem całego konfliktu. Opis jest relacją użytkownika z programu.
Źródło: Haczapurjan • str. 254 • #1134619

093. 03.09.2025, 00:24 — Forum szuka wcześniejszego zaproszenia na Kabaty
oldschool wskazuje fragment wcześniejszej transmisji, istotny dla sporu o to, kto kogo zapraszał. To wartościowy odnośnik do materiału pierwotnego; chronologia wypowiedzi ma tu większą wartość niż samo powtarzanie wersji jednej ze stron.
Źródło: oldschool • str. 262 • #1135363
Materiały: TEDENOVELIVE #58

094. 03.09.2025, 12:15 — Dwie szkoły tworzenia dissu: podłoga i sztaluga
2rzyn układa scenkę o sposobie pracy obu raperów. To żart literacki, nie kulisy studia. Dobrze streszcza forumowe wyobrażenie o przeciwstawieniu sprawności i szybkości z jednej strony, a celebracji procesu twórczego z drugiej.
Źródło: 2rzyn • str. 264 • #1135635

095. 03.09.2025, 14:45 — Konto JESTEM_HIPHOPEM i wielkie litery
Kolejny punkt rozwoju forumowego alter ego Tedego: konto określa CAPS LOCK jako znak rozpoznawczy. Tożsamość użytkownika nie jest potwierdzona. Późniejsze dyskusje i przypomnienie administratora każą traktować wpisy jako trolling lub odgrywanie roli, nie autoryzowane wypowiedzi rapera.
Cały post — JESTEM_HIPHOPEM:
Spoiler
JESTEM_HIPHOPEM pisze: prawdziwy graniecki pisze tylko CAPSLOCKIEM barany
Źródło: JESTEM_HIPHOPEM • str. 266 • #1135804
Kontekst / dalszy ciąg: SWN • str. 693 • #1214576

096. 03.09.2025, 18:22 — Czy zapamiętywalność daje Mesowi zwycięstwo?
RATATATA ocenia beef przez pryzmat fraz, które zaczęły krążyć w rozmowach. Ten argument wróci wielokrotnie: nawet odbiorcy krytykujący piosenki potrafią pamiętać charakterystyczne sformułowania i sytuacje z nimi związane.
Źródło: RATATATA • str. 269 • #1135949

097. 04.09.2025, 10:47 — Niebezpieczeństwo werdyktu „Mes ma rację”
Globe żartuje z konsekwencji uznania Mesa za zwycięzcę: forum musiałoby niejako przyznać rację postawie, z której samo od setek wpisów kpi. SWN odpowiada, że bycie memem samo w sobie nie rozstrzyga muzycznego zwycięstwa.
Źródło: Globe • str. 275 • #1136363
Kontekst / dalszy ciąg: SWN • str. 276 • #1136409

098. 04.09.2025, 15:43 — Alarm: story skasowane. Kontra: wcale nie
Dwa następujące po sobie wpisy są małą lekcją tempa tego wątku: podejrzenie usunięcia publikacji natychmiast dostaje korektę. Warto zachować obie wiadomości, żeby nie zamienić chwilowego alarmu w fakt biograficzny.
Źródło: panpjotr • str. 284 • #1136781
Kontekst / dalszy ciąg: Haczapurjan • str. 285 • #1136798

099. 04.09.2025, 17:48 — Zapowiedź „3 KOMORY EXTENDED”
Dostępny opis posta Tedego zapowiada publikację o 00:01. To mocniejszy punkt chronologii niż krążące obok domysły: zachował się bezpośredni komunikat promocyjny. W kolejnych stronach oczekiwania rosną do poziomu zapowiedzi definitywnego zakończenia beefu.
Źródło: Burak • str. 288 • #1136991
Materiały: Instagram: DOL44AwDCna

100. 04.09.2025, 18:52 — Narasta obietnica nokautu
gods bidness komentuje entuzjastyczne zapowiedzi osób z otoczenia Tedego. Wpis jest ważny dla późniejszego odbioru: rozczarowanie częścią premiery dotyczy nie tylko materiału, lecz także skali oczekiwań zbudowanych przed odsłuchem.
Źródło: gods bidness • str. 291 • #1137097

101. 04.09.2025, 21:16 — Transmisja przez forum zamiast transmisji na żywo
Burak dziękuje za relację tekstową. To bardzo charakterystyczna funkcja tematu: można śledzić wielogodzinny program przez komentarze innych, a przy okazji dostać jego zbiorową recenzję.
Cały post — Burak:
Spoiler
Burak pisze: dobrze że nie musze tego słuchac tylko mam relacje live na forum, dzieki chłopaki
Źródło: Burak • str. 303 • #1137417

102. 04.09.2025, 21:44 — Wychodzisz na chwilę, wracasz dziesięć stron później
CCORD opisuje tempo przyrostu tematu podczas oczekiwania. W połączeniu z sąsiednimi wpisami to dobry zapis zbiorowego czuwania przed premierą — wydarzeniem staje się już samo nadążanie za komentarzami.
Źródło: CCORD • str. 305 • #1137495

103. 04.09.2025, 23:46 — Czy Tede już śpi?
Globe podsumowuje frustrację czekających na publikację. Ten jednozdaniowy komentarz nadaje się do zestawienia z późniejszymi miesiącami oczekiwania na Mesa.
Cały post — Globe:
Spoiler
Globe pisze: Ale jak Tede śpi a ja nie to się wkurwie
Źródło: Globe • str. 311 • #1137744

104. 04.09.2025, 23:50 — Symulator wizyty na Kabatach
oldschool próbuje wykorzystać generowanie świata ze zdjęcia do odtworzenia sceny wizyty. Opisuje, jak wynik zaczyna zmieniać otoczenie w nieplanowany sposób. To osobny przykład kreatywności forum i przenoszenia beefu do zabaw narzędziami AI.
Źródło: oldschool • str. 311 • #1137750
Materiały: FREE AI Makes Games from ANY Image! (So Easy!) | Obrazek / screen | streamable.com | demo.dynamicslab.ai

105. 04.09.2025, 23:58 — Tede komentuje zmienność forumowych ocen
starygawor relacjonuje wypowiedź o publiczności, która dawniej krytykowała Tedego, a teraz potrafi go chwalić. To kolejny sygnał, że uczestnicy konfliktu zwracają uwagę na komentujących; samo streszczenie pozostaje relacją z transmisji.
Źródło: starygawor • str. 313 • #1137779

106. 05.09.2025, 00:00 — Premiera „3 KOMORY EXTENDED”
Burak wkleja klip tuż po północy czasu polskiego. Rozpoczyna się bardzo szybka seria reakcji na wieloczęściowy numer: wątek osobno ocenia konstrukcję, nowe zarzuty, ponowne wykorzystanie motywów oraz brzmienie wokalu. To kluczowy węzeł całej wrześniowej części.
Źródło: Burak • str. 313 • #1137794
Materiały: TEDE - 3 KOMORY (extended)

107. 05.09.2025, 00:01 — Noc premiery przypomina sylwestra
YP_ składa forum życzenia noworoczne w samym środku wrześniowego oczekiwania. Krótki wpis dobrze oddaje atmosferę wspólnego odliczania.
Cały post — YP_:
Spoiler
YP_ pisze: PANOWIE JA JUZ TERAZ, WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU
Źródło: YP_ • str. 314 • #1137806
7. Po premierze: recenzje, kontrargumenty i domofonowa dogrywka
Strony 315–400
Spoiler

108. 05.09.2025, 00:17 — Po zapowiedziach punche wydają się łagodniejsze
Truten porównuje temperaturę utworu z wcześniejszą transmisją. Jedna z najcelniejszych krótkich recenzji różnicy między promocją a odsłuchem.
Cały post — Truten:
Spoiler
Truten pisze: Po obejrzeniu lajfa to te punche brzmią jak głaskanie.

Szkoda, że nie jest na odwrót.

Wykorzystał dorobek, wcisnął odpowiednie przyciski, uśmiechałem się czasem ale jest niedosyt.
Źródło: Truten • str. 319 • #1137911

109. 05.09.2025, 00:53 — Rozbudowana recenzja krytyczna „3 komór”
SWN rozdziela zastrzeżenia do pierwszej części, brzmienia i nadmiaru wypełniaczy od uznania, że pojawiają się nowe tematy. Nie warto przepisywać obyczajowych oskarżeń jako faktów; istotna jest ocena proporcji materiału i trudności Mesa z odwróceniem dominującej narracji.
Źródło: SWN • str. 324 • #1138034

110. 05.09.2025, 10:14 — Rozbudowana obrona „3 komór”
chaya proponuje przeciwną lekturę: rozpisuje powiązania między częściami, starszymi utworami i wypowiedziami Mesa. Wskazuje m.in. znaczenie nawiązań do „Mrozu” oraz zabawy literackimi skojarzeniami. To użyteczna para dla poprzedniej recenzji, bo pokazuje różnicę między przeoczeniem odniesień a odrzuceniem ich skuteczności.
Źródło: chaya • str. 334 • #1138313

111. 05.09.2025, 10:32 — Lista podwójnych standardów — i odpowiedź
LuvSic zbiera przykłady zachowań ocenianych inaczej w zależności od tego, który raper je wykonuje. SWN później odpowiada, że forum krytykuje obu. Zestawienie obu postów jest ciekawsze niż wykorzystanie jednego jako rozstrzygającego dowodu stronniczości.
Źródło: LuvSic • str. 335 • #1138321
Kontekst / dalszy ciąg: SWN • str. 340 • #1138493

112. 05.09.2025, 13:22 — „HipotekiDomofonyBroń”
dr zjeb przerabia tytuł znany z rapowego kanonu na katalog rekwizytów beefu. Krótki żart zbiera w jednym miejscu to, jak daleko dyskusja odeszła od samej oceny rymów.
Cały post — dr zjeb:
Spoiler
dr zjeb pisze: HipotekiDomofonyBroń
Źródło: dr zjeb • str. 341 • #1138565

113. 05.09.2025, 22:02 — Kto częściej wraca do Numera Raza?
gods bidness punktuje asymetrię pretensji: Tede ma zarzucać Numerowi częste mówienie o nim, jednocześnie regularnie omawiając Numera na transmisjach. Wpis dotyczy sporu o wzajemne zainteresowanie; jego karykaturalnych ocen psychologicznych nie należy traktować jako faktów.
Źródło: gods bidness • str. 353 • #1139201

114. 06.09.2025, 11:03 — Wyobrażona narada przed Tedenovelą
gods bidness rozpisuje fikcyjną rozmowę otoczenia Tedego. To satyra na rozrastanie się programu i pochłanianie kolejnych tematów przez beef, a nie przeciek zza kulis produkcji.
Źródło: gods bidness • str. 358 • #1139606

115. 06.09.2025, 12:29 — Przypomnienie granicy między zarzutem a ustaleniem
Hellrazor zwraca uwagę na niepewny charakter jednej z ciężkich sugestii pojawiających się w dyskusji. Ten wpis warto zachować jako hamulec dla narastającej pewności komentujących: powtórzenie oskarżenia podczas programu nie staje się automatycznie potwierdzeniem jego prawdziwości.
Źródło: Hellrazor • str. 359 • #1139695

116. 07.09.2025, 11:53 — Warga odtwarza motyw wizyty pod klatką
Dostępny instagramowy opis programzdupy deklaruje wizytę pod klatką Tedego i spotkanie z „starownicą”. Wątek domofonu zostaje przerobiony przez kolejną osobę. Opis daje się odczytać, ale pełnego przebiegu filmu nie należy wywodzić z samego podpisu.
Źródło: Burak • str. 371 • #1140582
Materiały: Instagram: DORqOuujJrC

117. 07.09.2025, 15:49 — Niespodziewana kariera zbierania chrustu
nobezprzesady przynosi tytuł z serwisu poradniczo-obyczajowego, który przypadkowo pasuje do słownika beefu. To zabawne znalezisko, nie dowód zapożyczenia: po odpowiedniej liczbie stron użytkownicy zaczynają widzieć Mesa w zupełnie innych tekstach.
Źródło: nobezprzesady • str. 375 • #1140746
Materiały: polki.pl

118. 07.09.2025, 19:07 — Analiza gardy z klipu
Mietek bierze na warsztat sposób ustawienia ciała i rąk w „Samicy psa”. Przykład typowo forumowego mikroskopu: kilka sekund obrazu uruchamia dyskusję odległą od rapowej treści. Ocena sprawności jest opinią autora postu.
Źródło: Mietek • str. 379 • #1140913
Materiały: Ten Typ Mes - SAMICA PSA (tede diss 2)

119. 08.09.2025, 12:44 — Czy Tede pisał najfajniejszym długopisem?
Hellrazor odwraca znany rekwizyt narracji o pisaniu i kieruje go przeciw Tedemu. To jeden z krótszych, samodzielnych żartów, które działają bez wielostronicowej polemiki.
Cały post — Hellrazor:
Spoiler
Hellrazor pisze: Nie macie wrażenia, że Tede dissy na Mesa nie pisał najfajniejszym długopisem?
Źródło: Hellrazor • str. 387 • #1141393

120. 08.09.2025, 16:56 — Perfumy i instagramowa odnoga promocji
Wątek odnotowuje kolejną instagramową publikację w kontekście perfum i jubileuszowej promocji. Oryginalnego posta nie udało się odczytać, więc pozostaje odnośnik oraz forumowy kontekst; dokładną treść materiału trzeba uzupełnić z archiwum.
Źródło: Burak • str. 389 • #1141585
Materiały: Instagram: DOV4V6gjEnC

121. 09.09.2025, 01:12 — Nowa muzyka Mesa poza bezpośrednią odpowiedzią
Ricky pozytywnie reaguje na nowy singiel. Dla części odbiorców to pożądany powrót do muzyki, dla innych kolejny powód irytacji: trwa beef, a premiera nie zamyka oczekiwania na dalszy diss.
Źródło: ricky • str. 395 • #1142012
8. Programy, paczkomat i forumowe alter ego Tedego
Strony 401–495
Spoiler

122. 09.09.2025, 12:35 — Wyświetlenia po dwunastu godzinach to jeszcze nie werdykt
oldschool przypomina, że singiel pojawił się o północy przed dniem pracy, dodatkowo w formie przypominającej automatyczną publikację YouTube Music. Jego sprzeciw wobec natychmiastowego liczenia klęski jest jednym z lepszych komentarzy do forumowego mierzenia popularności.
Źródło: oldschool • str. 401 • #1142336
Materiały: TEDE x YOUNG LEOSIA - WIĘCEJ MIEJSCA (prod. Yottsu) / VOX VERITATIS [official video] | Obrazek / screen

123. 10.09.2025, 14:31 — Kibicowanie czy śmianie się z własnego zawodnika?
2rzyn porównuje swoją postawę do dopingu stadionowego. Bane odpowiada, że nie każda reakcja widowni pomaga zawodnikowi. Spór dobrze opisuje różne oczekiwania wobec roli fana: lojalne wsparcie, krytykę albo oglądanie widowiska dla rozrywki.
Źródło: 2rzyn • str. 413 • #1143654
Kontekst / dalszy ciąg: Bane • str. 414 • #1143662

124. 11.09.2025, 19:06 — Ślizgawka pojawia się w donejtach
Burak przynosi link do transmisji w kontekście wpisów i wpłat odwołujących się do forum. Z czasem oglądanie programu staje się częściowo oglądaniem reakcji na samą społeczność komentującą beef.
Źródło: Burak • str. 419 • #1144768
Materiały: TEDENOVELIVE #62: VANILLAHAJS I TESTUJEMY ZŁOTE ŁUKI

125. 12.09.2025, 22:09 — Studio kontra wykonania na żywo
Mateuniooo zestawia trzy filmy, żeby porównać sposób, w jaki nagrania działają w różnych warunkach. To użyteczny muzyczny przerywnik: zarzut słabego brzmienia można rozbić na wykonanie, miks i warunki nagrania, zamiast przypisywać wszystko jednej przyczynie.
Źródło: Mateuniooo • str. 427 • #1145632
Materiały: TEDE - GHOSTWRITER / VOX VERITATIS LIVE | VH2 | TEDE - VANILLAHAJS 2

126. 13.09.2025, 16:23 — Prawdziwy zwycięzca: forum i jego rachunek
FruitOffTheWall odwraca pytanie o wynik i kieruje wdzięczność do forum, które dostarcza większość rozrywki. Pojawia się żartobliwa propozycja przesłania SWN 24 zł Blikiem. To jeden z powracających wniosków tematu: najwięcej zyskuje widownia mająca gdzie razem komentować.
Źródło: FruitOffTheWall • str. 430 • #1146074

127. 14.09.2025, 15:49 — Wyobrażony zjazd forum w domkach Mesa
Cz4rny1337 rozwija absurdalny pomysł wspólnego wyjazdu użytkowników. To żart oparty na przewijającym się motywie najmu i nieruchomości, nie rzeczywiście organizowane wydarzenie.
Źródło: Cz4rny1337 • str. 435 • #1146775

128. 16.09.2025, 11:15 — Ban za konstruktywną krytykę
Burak komentuje mechanizm odcinania się od niewygodnych uwag. W połączeniu z wcześniejszymi screenami dyskusji Mesa z fanami wpis wraca do pytania, jak odróżnić zaczepkę od rozczarowania odbiorcy.
Źródło: Burak • str. 442 • #1147971

129. 16.09.2025, 21:04 — Ostatnie pięćdziesiąt stron jako jedna zapętlona strona
Sivestro nazywa zmęczenie powtarzaniem argumentów. Warto zostawić ten moment w chronologii: forum samo zauważa, że liczba nowych stron nie musi oznaczać liczby nowych wydarzeń.
Źródło: Sivestro • str. 445 • #1148395

130. 17.09.2025, 12:49 — Apel do „zamachowca na przeciętność”
Haczapurjan wykorzystuje podniosły język rapowej autoprezentacji do bardzo prostego żądania: publikacji odpowiedzi. Krótki wpis zamienia artystyczne ambicje w argument za dowiezieniem materiału.
Cały post — Haczapurjan:
Spoiler
Haczapurjan pisze: Kurwa wypuść tego dissa zamachowcu na przeciętność
Źródło: Haczapurjan • str. 448 • #1148805

131. 18.09.2025, 18:42 — Śledztwo w sprawie JESTEM_HIPHOPEM
moore wyszukuje na transmisji wypowiedź, która ma pasować do nazwy forumowego konta. Inni użytkownicy podają kontrargumenty, m.in. nakładanie się aktywności konta i prowadzenia programu. To zabawa w identyfikację, zakończona bez wiarygodnego potwierdzenia, że konto należy do Tedego.
Źródło: moore • str. 456 • #1149780
Kontekst / dalszy ciąg: VerminatorX • str. 457 • #1149803 | jajca • str. 458 • #1149858 | SWN • str. 693 • #1214576
Materiały: youtube.com

132. 19.09.2025, 07:22 — Reklama słuchawek jako kolejny materiał do żartów
Wpis żartobliwie opisuje reklamę jako dotyczącą Esperanzy. Dostępny opis oryginalnej publikacji ESS Audio mówi jednak o Austrian Audio Hi-X20. W zestawieniu trzeba zachować tę różnicę: forumowa parafraza jest żartem, a nie poprawnym opisem produktu.
Źródło: Burak • str. 460 • #1150087
Materiały: Instagram: DOvHSxRiMOx

133. 19.09.2025, 11:43 — Pomysł z paczkomatem ma oczywistą lukę
Burak komentuje propozycję wciągnięcia Tedego w akcję z przesyłką. Jego kontrargument jest prosty: odbiorca może po prostu jej nie odebrać. Dwa osadzone filmy pozostają przy źródle; bez pełnego odtworzenia nie dopisuję, co dokładnie miałoby znajdować się w przesyłce.
Cały post — Burak:
Spoiler
Burak pisze: Co to w ogóle za abstrakcyjny pomysł xD przecież Tede może normalnie do tego paczkomatu nie iść i nie odbierać tego, ale troll łohoho
Źródło: Burak • str. 461 • #1150250

134. 19.09.2025, 22:10 — Instrukcja nadrabiania: zacznij od strony 438
marmolad wskazuje miejsce, od którego jego zdaniem warto wrócić do tematu. Samo pojawienie się takich instrukcji jest znakiem skali zjawiska — czytelnicy potrzebują przewodnika po wątku jeszcze w trakcie jego powstawania.
Źródło: marmolad_k2 • str. 467 • #1150818

135. 21.09.2025, 17:22 — Warga ocenia „3 komory” inaczej niż oczekuje obóz Tedego
YP_ relacjonuje krytyczną ocenę numeru ze strony Wargi. To ciekawy moment pęknięcia prostego podziału na przyjaciół i przeciwników: znajomość z uczestnikiem nie musi oznaczać pochwały każdej jego premiery. Źródłem jest forumowa relacja z wypowiedzi.
Źródło: YP_ • str. 471 • #1151607

136. 23.09.2025, 17:17 — Forum wymyśla więcej akcji niż uczestnicy beefu
bobson komentuje przewagę pomysłowości widowni nad bieżącym przebiegiem konfliktu. To dobra pozycja obok wizji zjazdu, przeróbek serialowych i domofonowych wycieczek: wątek zaczyna napędzać sam siebie.
Źródło: bobsonbejbi • str. 480 • #1152812

137. 26.09.2025, 06:37 — Okładka jako kolejny powód czekania
bobson wraca do tłumaczeń związanych z dopracowywaniem oprawy wydawnictwa. W forumowym odbiorze proces produkcji staje się kolejną przeszkodą między zapowiedzią a premierą. Nie jest to samo w sobie dowód, że właśnie okładka opóźniła diss.
Źródło: bobsonbejbi • str. 486 • #1154484

138. 27.09.2025, 13:18 — Diss złożony z odwołań do całej dyskografii
glokk pisze własną, hipotetyczną odpowiedź w formie montażu charakterystycznych odniesień. To fanowska twórczość, nie niepublikowany utwór Mesa. Całość najlepiej czytać w oryginale — przepisanie długiej pasty zniszczyłoby proporcje kroniki.
Źródło: glokk • str. 490 • #1155382
9. Domena, kontakt z Mesem i październikowe zapowiedzi
Strony 496–546
Spoiler

139. 30.09.2025, 16:46 — Akcja z tentypmes.pl
Rejestracja domeny powiązanej z pseudonimem Mesa staje się najważniejszą pozamuzyczną akcją tej części. Burak chwali pomysł, ale pyta o realną liczbę osób odwiedzających dziś strony artystów. Wątek później koryguje przesadzone opisy: domena była wolna, a nie zdobyta przez włamanie.
Źródło: Burak • str. 496 • #1157036
Kontekst / dalszy ciąg: dispe • str. 502 • #1157860 | Burak • str. 866 • #1315597

140. 30.09.2025, 17:31 — „Bukowski”: zamiast września 24 października
YP_ zestawia wcześniejsze hasło promocyjne z nową datą premiery oraz okładką. Dla tematu jest to kolejna warstwa oczekiwania: obok brakującego dissu zaczyna liczyć się także termin regularnego albumu.
Źródło: YP_ • str. 497 • #1157098

141. 30.09.2025, 21:03 — Lotniskowa relacja o domenie nie wszystkim imponuje
gods bidness przygląda się sposobowi, w jaki Tede opowiada o akcji, i porównuje go z dawnym entuzjazmem do podobnych zagrywek. To subiektywna recenzja energii prezentacji, przydatna jako kontrapunkt dla zachwytów nad samym pomysłem.
Źródło: gods bidness • str. 500 • #1157433
Materiały: TEDE - 64 LAJNY (prod. Yottsu) | Obrazek / screen

142. 01.10.2025, 12:10 — Forum WFD w tle informacji o domenie
dispe twierdzi, że sygnał o domenie przekazał Tedemu jego znajomy z dawnego WFD, Orlik. To relacja autora o własnym znajomym, nie niezależnie potwierdzony przebieg rejestracji. Późniejsze sprostowanie dotyczy również przedstawiania całej operacji jako szczególnie skomplikowanej.
Źródło: dispe • str. 502 • #1157860
Kontekst / dalszy ciąg: Burak • str. 866 • #1315597

143. 02.10.2025, 22:39 — Alternatywna historia „Twojej straty” z kontrabasem
Bizon tworzy fantazję, w której znany numer zostaje rozpisany w logice bieżących żartów o procesie twórczym Mesa. To świadomie zmyślona scenka. Warto ją czytać razem z późniejszym rozwinięciem, ale nie wyjmować zdań jako autentycznych wspomnień muzyków.
Źródło: Bizon Twoja Strata • str. 507 • #1159094
Kontekst / dalszy ciąg: Bizon Twoja Strata • str. 509 • #1159409
Materiały: Ten Typ Mes - Wsiadaj

144. 03.10.2025, 15:21 — PITI dociera do Mesa przez Numera Raza
Użytkownik publikuje screen rozmowy: prośba o pośrednictwo trafia do Numera, który kieruje kontakt na Instagram. W dalszej wymianie pojawia się propozycja pomocy przy wizualiach AI oraz pytanie o dalsze dissy. Finał jest przewrotny: rozmowa skręca w problem zamówienia preorderu.
Źródło: PITI • str. 510 • #1159497
Kontekst / dalszy ciąg: PITI • str. 510 • #1159473 | PITI • str. 510 • #1159530 | PITI • str. 511 • #1159598
Materiały: Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen | Obrazek / screen

145. 03.10.2025, 16:25 — Granita nie da się przyspieszyć
Screen wypowiedzi Mesa wiąże tempo pracy z autentycznością i tym, pod jakim pseudonimem zostanie zapamiętany. Forum otrzymuje kolejną deklarację pierwszeństwa jakości przed pospiechem. To ważny materiał do rozumienia jego stanowiska, nawet jeśli komentujący wykorzystują go przede wszystkim do żartów.
Źródło: Milahovic • str. 511 • #1159557

146. 04.10.2025, 09:48 — Beef zamienia się Tedemu w całe wydawnictwo
Karleone relacjonuje wyjaśnienie z transmisji: konflikt wpływa na kolejne nagrania, a wydłużony czas pozwala rozbudować materiał i 24-stronicową książeczkę. Tak rodzi się argument, że przeciągające się oczekiwanie daje Tedemu przestrzeń do przygotowania większego projektu.
Źródło: Karleone • str. 514 • #1160004

147. 05.10.2025, 15:15 — Od blitzkriegu do wojny na wyczerpanie
Bizon stosuje wojenną analogię do tempa odpowiedzi. Ten obraz dobrze spina lipcowe oczekiwania szybkiej wymiany z październikowym stanem wątku: czas stał się jednym z głównych tematów sporu.
Źródło: Bizon Twoja Strata • str. 518 • #1160698

148. 08.10.2025, 13:27 — Instrumentalna pasta burundiego
burundi pisze gwałtowną, absurdalną scenkę opartą na instrumentalistach i frustracji czekaniem. Warto odnotować ją jako charakterystyczny tekst forumowy; fikcyjne i obraźliwe elementy nie są relacją o rzeczywistych osobach czy sesji nagraniowej.
Źródło: burundi • str. 524 • #1162303

149. 09.10.2025, 22:45 — Tedenovela dostaje rozpisane znaczniki czasu
PITI publikuje opracowanie odcinka 66. To użyteczny drogowskaz do dłuższego nagrania, ale tekst ma charakter opracowania z udziałem AI, więc szczegółowe twierdzenia wymagają sprawdzenia w samym filmie.
Źródło: PITI • str. 527 • #1163197
Materiały: TEDENOVELIVE #66 LIVE PO AMERYKAŃSKU | TEDENOVELIVE #66 LIVE PO AMERYKAŃSKU | TEDENOVELIVE #66 LIVE PO AMERYKAŃSKU | TEDENOVELIVE #66 LIVE PO AMERYKAŃSKU | TEDENOVELIVE #66 LIVE PO AMERYKAŃSKU | TEDENOVELIVE #66 LIVE PO AMERYKAŃSKU | tentypmes.pl

150. 12.10.2025, 11:07 — JESTEM_HIPHOPEM zapowiada kolejną płytę — w forumowej roli
Konto rozwija żart o nieskończonym beefie, kierując zaczepki również do użytkowników. To część forumowej inscenizacji, nie oficjalny plan wydawniczy Tedego. Grafika „Neverending Story” dobrze pasuje do etapu, na którym znalazł się temat.
Źródło: JESTEM_HIPHOPEM • str. 532 • #1164143

151. 12.10.2025, 16:50 — Niedostępna wrzutka z kanału nadawczego
Post przekazuje instagramowy materiał w kontekście aktywności Mesa. Osadzenia nie udało się odczytać. Zachowuję link do publikacji oraz miejsce w chronologii; treści filmu ani zdjęcia nie zastępuję domysłem.
Źródło: Burak • str. 532 • #1164207
Materiały: Instagram: DPVoc7BDPQk

152. 12.10.2025, 21:40 — Niedostępna rolka i żart z kontrabasu
Komentarz forumowy wiąże rolkę z oczekiwaniem materiału z kontrabasem. Oryginał nie jest dostępny w odczycie, dlatego nie da się potwierdzić, co rzeczywiście pokazuje. Pozycja pozostaje oznaczona do ręcznego uzupełnienia.
Źródło: Burak • str. 534 • #1164325
Materiały: Instagram: DPuFvubCJfw

153. 13.10.2025, 19:09 — Administrator też ma dość bezruchu
SWN komentuje podtrzymywanie tematu mimo braku nowego rozstrzygnięcia. To kolejny moment, w którym społeczność sama opisuje zmęczenie serialem, a jednak nadal go ogląda.
Źródło: SWN • str. 537 • #1164658

154. 24.10.2025, 00:12 — Premiera „Wyrocznie” z Marcinem Millerem
Na forum pojawia się „Wyrocznie” Tedego z Marcinem Millerem, wyprodukowane przez Sir Micha. Otoczenie premiery natychmiast dzieli odbiorców: dla jednych udział wokalisty Boys jest pomysłową odpowiedzią na zarzuty Mesa, dla innych potwierdzeniem problemu, który Mes wytyka.
Źródło: chuj • str. 544 • #1169371
Kontekst / dalszy ciąg: Dzonson • str. 548 • #1169571
Materiały: TEDE feat. Marcin Miller - WYROCZNIE (prod. Sir Mich)
10. „EP.ITAFIUM”, radio, „słowo skilla” i błędy AI
Strony 547–625
Spoiler

155. 24.10.2025, 09:06 — „EP.ITAFIUM”, Miller i „Mandacik”
Dzonson wskazuje, co uznaje za pomysłowe domknięcie: wspomnienia spotkań obu raperów, gościa z disco polo i przeróbkę „Mandaciku”. Dla niego wykorzystanie konwencji, którą krytykował Mes, jest częścią odpowiedzi. Sąsiednie wpisy widzą w tym dokładnie odwrotny wynik.
Źródło: Dzonson • str. 548 • #1169571
Kontekst / dalszy ciąg: 2rzyn • str. 547 • #1169494

156. 25.10.2025, 11:16 — Bardziej przegrana Mesa niż triumf Tedego
gods bidness proponuje rozróżnienie między skutecznością pokonania przeciwnika a jakością własnych utworów. To jedna z najzwięźlejszych prób opisania ambiwalentnego odbioru tego etapu.
Spoiler
gods bidness pisze: Ok, epka przesłuchana. Zaraz się przejdę do tematu o tej epce wydać na niej wyrok, ale póki co odniosę się do beefu. Tede wygrał przez indolencję rywala. Bardziej Mes przegrał niż Tede wygrał. W ogóle niebywałe jak wielki Mes popełnił błąd rzucając się na Tedego nie mając na niego kompletnie nic, ani nie mając umiejętności nagrywania kawałków. Jakiś Żulczyk mówi, że on (i wielu innych pisarzy, a z raperów przykładowo Eminem) bierze się za to jak za normalną pracę na etacie. Siadają przy biurku na ileś tam godzin, niekoniecznie osiem, i dzień w dzień piszą, tworzą.

Mes jak widać tego nie umie, a to w beefie z Tede podstawa. Nie dlatego, że Tede taki dobry w tych dissach obecnie, ale dlatego, że on jak się uczepi to będzie międlił teraz tego Mesa przez lata. Tak jak to było z Onarem, Peją itd. Jeszcze z tym Onarem, to sam sobie go wybrał, droczył, pognębiał, wyśmiewał, aż po kilku latach odpuścił. Ale z Mesem jak z Peją - Tede nie może zdzierżyć, że ten Mes się przyczepił i go w ogóle zaatakował. I o ile Peja, to obsesyjne wracania do tematu obsesyjnego Jacka w postaci tylko śmieszków i niewinnych zaczepek, bo to Peja, o tyle Mes to taki wygodny rywal do bicia, że go można bezkarnie przez lata gnębić, co Tede pewnie będzie robił, bo taka już jego psychopatyczna maniakalno-obsesyjna natura.

Chciałeś, to masz.

A teraz idę ocenić pipitafium.
Źródło: gods bidness • str. 553 • #1170380

157. 25.10.2025, 19:14 — Dwanaście dissów i spór o jeden dobry
oldschool mocno krytykuje jakość materiału. Warto zestawić ten wpis z entuzjastyczną oceną zamknięcia beefu: aktywność, pomysł promocyjny i satysfakcja z muzyki są tu trzema różnymi kryteriami.
Cały post — oldschool:
Spoiler
oldschool pisze:
moody pisze: Oryginał cytatu • 25 paź 2025, 18:15
moze nie bylo tych panczy napierdolone niewiadomo ile, ale tez bez przesady, w samym pierwszym dissie tedego bylo kilka dobrych, przy czym on sam przyznaje ze ma na calego tego mesa i beef wyjebane
Narcystyczna osobowość, wymienione zamki

Jeszcze trochę z prochem ziomek i zabiorą klamki
Piszą mi: "Tede, się Mes spruł"

A ja go jebię 24/7 tak jak ten zespół
Jestem nicpoń a ty? Nie wyciągam nic z prywaty

Bo nic o tobie nie wiem, ej, ty, prawda taka

Że całe życie żeś mi koło ptaka latał, oh

Nie jesteś ziomo nikim ważnym

Jesteś jak każdy, nie jesteś żadną ikoną tej branży

Każdy kojarzy ciebie w obszczanych portkach

Kiedyś to wrzucał jeden znany portal, więc morda

Dalej, poużalaj się nad sobą, weź się popłacz

Wszystko to jest, no bo baba ciebie w dupę kopła
Ludzie nie wiedzą, kim jest ten typ

Mówię łosiem następnym, i to bez klępy
No i tu było słabo w porywach do średnio, a potem to już słabizna totalna. Suka robi byle jak.
Popi pisze: Oryginał cytatu • 25 paź 2025, 18:20
Mes został rozrzucony jak gnój po polu, liczenie panczy i kręcenie nosem, że nie wystarczająco dobrze to zwykłe przypierdalanie i 2rzynostwo.
Niby czemu?

Naprawdę sztuką jest nagrać 12 dissów na przeciwnika i żadnego dobrego xD

Tede w tym beefie:

YouTube

To, że Mes się wyjebał na piłce nie znaczy, że mam bić brawo Tedemu.

Dodano po 6 minutach 43 sekundach:

Chciałem przypomnieć, że w dissach Step Armii na Sentino też były pancze:
W czym te punche są grosze od linijek Tedego? Oprócz tego, że Tede ładniej rymami operuje?
Źródło: oldschool • str. 556 • #1170708
Materiały: Paweł Brożek - King of Freestyle

158. 26.10.2025, 22:06 — Komentarz Włodiego i Ero
PITI wskazuje fragment dłuższego nagrania około 2:03:24. To przykład przenoszenia do tematu reakcji innych raperów; odnośnik ze wskazaniem czasu jest bardziej użyteczny niż powielanie wyrwanej z rozmowy etykiety zwycięzcy.
Źródło: PITI • str. 561 • #1171494
Materiały: ZERO ABSOLUTNE #27: ERO & WŁODI

159. 27.10.2025, 12:18 — Pojawia się „słowo skilla”
2rzyn eksponuje deklarację, która stanie się kolejnym hasłem czekania na odpowiedź. Jej późniejsze przywoływanie dokumentuje, jak zapowiedź może zacząć funkcjonować niezależnie od rzeczywistej daty publikacji.
Cały post — 2rzyn:
Spoiler
2rzyn pisze: Obrazek

Obrazek

Jest slowo skilla

Czekanko :joint:
Źródło: 2rzyn • str. 562 • #1171683

160. 27.10.2025, 19:05 — Spór o to, czy Mes mimo wszystko zyskuje
gods bidness relacjonuje napięcie wokół wypowiedzi Wargi o możliwych korzyściach dla Mesa. To opinia komentującego o programie, nie opis stanów psychicznych jego uczestników. Ważny jest sam konflikt kryteriów: wygrać pojedynek czy odzyskać zainteresowanie swoją muzyką.
Źródło: gods bidness • str. 565 • #1172074
Materiały: 7:00 JAKI JEST STAN POLSKICH JEZIOR? WETERAN WOJENNY O SWOICH MISJACH

161. 28.10.2025, 17:22 — Ciemna płyta, ciemny marker
Sivestro wyłapuje problem z widocznością podpisu na wydawnictwie. Mały materialny szczegół zamienia się w nowy odcinek forumowej komedii, podczas gdy wielka odpowiedź muzyczna wciąż pozostaje w planach.
Źródło: Sivestro • str. 568 • #1172633
Materiały: "Bukowski" Dostępny do odsłuchu!

162. 28.10.2025, 22:52 — Mes u Numera Raza w radiowej Czwórce
Haczapurjan podaje obie części audycji z 28 października. Jego relacja obejmuje kolejne wypowiedzi o konflikcie i następną zapowiedź odpowiedzi. Dla zainteresowanych pełnym kontekstem kluczowe są dwa oryginalne linki radiowe, nie tylko emocjonalny skrót forumowicza.
Źródło: Haczapurjan • str. 570 • #1172903
Materiały: polskieradio.pl | polskieradio.pl

163. 30.10.2025, 21:11 — Nieruchomości w głowie przeciwnika
ether przerabia idiom „rent free” na żart łączący obsesyjne omawianie rywala z przewijającymi się mieszkaniami. To kolejny przypadek, gdy kilka powracających motywów tematu daje gotową puentę bez nowego utworu.
Źródło: ether • str. 577 • #1174186

164. 31.10.2025, 14:46 — Do audycji dochodzi zapis wideo
forcer uzupełnia materiały filmami. Przy tej pozycji można wygodnie wrócić do rozmowy i skonfrontować ją z wcześniejszymi omówieniami; wpis nie oznacza kolejnej, osobnej wizyty w radiu.
Źródło: forcerfromdesert • str. 578 • #1174684
Materiały: Ten Typ Mes: "Jestem pewny swojego produktu" | Ten Typ Mes: nie róbmy ze słuchaczy debili

165. 31.10.2025, 16:10 — Maksymalnie tydzień — zapamiętajcie
2rzyn ogłasza własną pewność co do rychłej odpowiedzi. To prognoza forumowicza, nie oficjalna data premiery. W kronice warto ją zachować właśnie dlatego, że późniejsze strony nieustannie wracają do takich deklaracji.
Cały post — 2rzyn:
Spoiler
2rzyn pisze: Czyli diss wleci w ciagu max tygodnia. Zapamietajcie te slowa.

Bedzie straszny masakrator wysrywow tedeusza.
Źródło: 2rzyn • str. 580 • #1174746

166. 04.11.2025, 23:13 — Kożuchowska jako Tede, Christian Bale jako Mes
Haczapurjan streszcza kolejną rozmowę, w której pojawia się żart o filmowej obsadzie i deklaracja samodzielnego ustalania terminu publikacji. Nie jest to informacja o naprawdę obsadzonym klipie. Wpis dobrze zbiera powracające uzasadnienie Mesa: zaczepka była świadoma, ale presja czasu nie ma dyktować sposobu pracy.
Źródło: Haczapurjan • str. 592 • #1176959

167. 05.11.2025, 15:07 — Ktoś wraca po trzech miesiącach i widzi sześćset stron
mancipium prosi o skrót rozrośniętego uniwersum. Jeden z najlepszych komentarzy z perspektywy człowieka, który nie uczestniczył w codziennym czuwaniu.
Cały post — mancipium:
Spoiler
mancipium pisze: przepraszam najmocniej, ale co to kurwa jest, ze w trzy miechy najebaliscie 600 stron.

prosze o skrót uniwersum.
Źródło: mancipium • str. 594 • #1177263

168. 05.11.2025, 18:00 — BMW, detailing i „tatuś”
Dostępny opis reklamy garage_boyz_detailing z Tedem łączy motyw ojca i nowe BMW. To kolejna komercyjna wrzutka komentowana przez pryzmat beefu; sam podpis nie zastępuje obejrzenia pełnego filmu.
Źródło: Malloy • str. 595 • #1177392
Materiały: Instagram: DQrPE9KCM0R

169. 05.11.2025, 21:59 — W temacie pojawia się głos Belmonda
rozkladgaussa przynosi facebookowy materiał, po którym użytkownicy komentują opowiedzenie się Belmonda po stronie Mesa. Zapisuję to jako reakcję odnotowaną na forum, z linkiem do materiału, bez dorabiania nieobejrzanych argumentów.
Źródło: rozklad_gaussa • str. 595 • #1177516
Kontekst / dalszy ciąg: Karleone • str. 596 • #1177671
Materiały: s9e.github.io

170. 06.11.2025, 12:48 — Do punktacji dochodzi sprzedaż
Haczapurjan porównuje miejsca wydawnictw w OLiS i używa ich jako argumentu w sporze. To ważny zwrot od wersów do wyniku handlowego. Szczegółowych wielkości sprzedaży nie da się wywnioskować z samej pozycji na liście.
Źródło: Haczapurjan • str. 597 • #1177856

171. 06.11.2025, 17:06 — Obietnica analizy 666 stron przez AI
PITI zapowiada opracowanie gigantycznego tematu. To zapowiedź nowego rodzaju rozrywki: zamiast samego beefu forum zaczyna komentować także to, czy model potrafi go poprawnie odtworzyć.
Źródło: PITI • str. 600 • #1178093

172. 07.11.2025, 04:53 — Na forum trafia wielkie podsumowanie maszynowe
PITI publikuje tekst oparty według opisu na 12 028 postach. To wydarzenie w historii wątku, ale nie wiarygodny zamiennik materiałów pierwotnych. Szczególnie ważne są następujące po nim przykłady błędów.
Źródło: PITI • str. 602 • #1178569
Kontekst / dalszy ciąg: Karleone • str. 604 • #1178887
Materiały: PÓŁNOC

173. 07.11.2025, 15:14 — AI robi z 2rzyna fanatycznego fana Tedego
Karleone pokazuje wygenerowane „cytaty”, które przypisują znanemu obrońcy Mesa entuzjastyczne pochwały przeciwnika. To jedno z najbardziej komicznych pęknięć całego opracowania. Przytoczenia w tym poście są przykładami konfabulacji, a nie odnalezionymi wypowiedziami 2rzyna.
Źródło: Karleone • str. 604 • #1178887

174. 07.11.2025, 20:42 — Jeszcze raz: do końca tygodnia
2rzyn ponawia krótką zapowiedź. Powracający termin funkcjonuje już jako osobny żart, niezależnie od rzeczywistego stanu nagrania.
Cały post — 2rzyn:
Spoiler
2rzyn pisze: Do konca tygodnia max
Źródło: 2rzyn • str. 605 • #1179096

175. 10.11.2025, 09:22 — Moderator ustanawia zasadę: zapowiedź potrzebuje konkretu
Jose ostrzega, że dalsze zapowiedzi bez materiału będą traktowane jako spam. To moment, kiedy niekończące się obstawianie daty staje się także sprawą moderacji.
Cały post — Jose:
Spoiler
Jose pisze: @2rzyn - każda kolejna zapowiedź dissu bez białka będzie uznawana za spam.
Źródło: Jose • str. 613 • #1180080

176. 10.11.2025, 21:39 — Relacja z koncertu zamiast oczekiwanego finału
W temacie pojawia się materiał z występu w Sopocie. Życie koncertowe rapera i oczekiwanie forum biegną teraz równolegle; sam koncert nie stanowi potwierdzenia publikacji odpowiedzi.
Źródło: Burak • str. 614 • #1180435
Materiały: streamable.com | player.pl

177. 12.11.2025, 17:50 — Inne beefy zdążają się zacząć
marmolad zauważa, że podczas oczekiwania na dalszy ciąg tej wymiany rapowy internet dostaje już inne konflikty. Ten kontrast nadaje konkretne tło żartom o rekordowo powolnym tempie.
Źródło: marmolad_k2 • str. 618 • #1181582

178. 14.11.2025, 20:55 — Obstawianie tytułu staje się ryzykowną grą
forcer przewiduje tytuł przyszłej odpowiedzi i wiąże prognozę z forumową stawką. To zakład użytkownika; późniejszych, rzeczywistych tytułów nie należy dopasowywać do niego wstecz.
Źródło: forcerfromdesert • str. 624 • #1183390
11. Kolejne tygodnie czekania: od listopada do stycznia
Strony 626–701
Spoiler

179. 17.11.2025, 11:24 — „Bukowski” poczeka na diss
CCORD deklaruje, że odkłada słuchanie albumu do czasu publikacji odpowiedzi. Dla części odbiorców kampania regularnej płyty zostaje całkowicie podporządkowana niedokończonemu beefowi.
Źródło: CCORD • str. 628 • #1184493

180. 21.11.2025, 18:57 — Przeskoczyć 130 stron i nadal trafić na ten sam spór
Hellrazor wraca po przerwie i pyta o stałych bohaterów dyskusji. Wpis dobrze dokumentuje narastające poczucie bezruchu: zmieniają się daty i liczniki stron, ale podstawowy zestaw argumentów zostaje.
Źródło: Hellrazor • str. 633 • #1186855

181. 21.11.2025, 21:34 — Mes wraca w wycinkach wywiadu
Zestaw trzech postów Instagrama kieruje do rozmowy „Ukryte pragnienia” i jej fragmentów, m.in. o tym, dlaczego Mes przestał słuchać Tedego. Opisy osadzeń są dostępne. Pełne znaczenie wypowiedzi wymaga jednak całej rozmowy, a nie samego podpisu rolki.
Źródło: SWN • str. 634 • #1186933
Materiały: Instagram: DRFIRT7jCP5 | Instagram: DRSeF0Jimsd | Instagram: DRR_1dcjM82

182. 25.11.2025, 19:01 — Żurom dorzuca komentarz
Burak wskazuje fragment programu Żuroma około 52:46. To kolejna odnoga konfliktu: do omawiania duetu dochodzą osoby z dalszego otoczenia sceny. Zachowany znacznik czasu pomaga znaleźć samą wypowiedź w długim nagraniu.
Źródło: Burak • str. 639 • #1188841
Materiały: TURBO BEKA NA FAME 28 | Pal Hajs TV

183. 27.11.2025, 16:02 — Kolejny sygnał, że materiał jest w drodze
Burak publikuje osadzony klip. Z punktu widzenia kroniki ważne jest pojawienie się następnego materiału podtrzymującego oczekiwanie; bez pełnego odczytu nagrania nie można z samej wrzutki ustalić wiążącego terminu premiery.
Źródło: Burak • str. 642 • #1189929
Materiały: streamable.com

184. 03.12.2025, 17:01 — „Wrogie łzy” rozbudzają nadzieje
Burak przynosi materiał interpretowany w wątku jako możliwa wskazówka nadchodzącej odpowiedzi. To przykład czytania kolejnych publikacji Mesa jak zagadki: odbiorcy szukają daty i zaczepki również w materiałach, które nie są jasnym komunikatem o dissie.
Źródło: Burak • str. 649 • #1193224

185. 14.12.2025, 12:20 — Glamrap publikuje kolejną zaczepkę
Dostępny podpis instagramowej publikacji relacjonuje nowy zarzut Mesa wobec Tedego. Oskarżycielski opis nie stanowi jego potwierdzenia; kronika odnotowuje tylko kolejną rundę publicznej wymiany i kanał, którym trafia ona do forum.
Źródło: Burak • str. 661 • #1200176
Materiały: Instagram: DSPQSs_Dbzn

186. 15.12.2025, 08:33 — Fikcyjny list Mesa jako następna pasta
Bizon rozwija literacką wersję tłumaczenia opóźnień. To utwór forumowy, nie autentyczna korespondencja rapera. W tej fazie dopisywanie mu kolejnych przemówień staje się własnym gatunkiem tematu.
Źródło: Bizon Twoja Strata • str. 662 • #1200441

187. 22.12.2025, 18:13 — Grudniowa wrzutka IG bez zachowanej treści
Post nie ma tekstowego opisu pozwalającego odtworzyć materiał. Osadzenie jest niedostępne; oryginalny link pozostaje na liście do uzupełnienia. Samo miejsce w chronologii nie pozwala rozpoznać zawartości.
Źródło: jam • str. 667 • #1204047
Materiały: Instagram: DSkTrJFDPlQ

188. 23.12.2025, 20:51 — „Makaron” w komentarzu, brak oryginalnego osadzenia
Forumowy komentarz pozytywnie reaguje na materiał, używając tego określenia. Nie udało się odczytać samego posta Instagrama, więc nie przypisuję mu wykonawcy ani tytułu wyłącznie na podstawie żartu.
Źródło: Jose • str. 668 • #1204681
Materiały: Instagram: DSk1b52Dal4

189. 24.12.2025, 23:56 — Rozliczanie „słowa skilla”
Mietek wraca do wcześniejszej deklaracji. Sformułowanie z prywatnej rozmowy, przekazane na screenie, działa już jako etykieta całego przeciągającego się oczekiwania.
Źródło: Mietek • str. 669 • #1205267

190. 25.12.2025, 13:57 — Obrońca zapowiedzi przypomina, że nie jest wydawcą
2rzyn oddziela własne przewidywania od decyzji rapera. To charakterystyczny etap jego roli w temacie: inni rozliczają go z zapewnień, a on wskazuje, że nie ma kontroli nad publikacją.
Źródło: 2rzyn • str. 670 • #1205380

191. 25.12.2025, 17:08 — Świąteczna teoria serwetek, koszuli i akordeonisty
2rzyn opisuje artystę zapisującego wersy na różnych skrawkach, który później musi zebrać wszystko i skoordynować muzyków. Absurdalny wywód kończy kosmiczne zjednoczenie twórczych okoliczności. To jedna z najbardziej rozbudowanych past o czekaniu.
Cały post — 2rzyn:
Spoiler
2rzyn pisze: Wy nie wiecie jak to jest byc prawdziwym artysta. Piszesz wersy, pojedyncze na roznych kartkavh. W zeszycie, na serwetce, zarzygany na dtwanie markerem, za tydzien na koszuli przepoconej, na papierze do pieczenia (chociaz nic nie wylozyles na blache i koniec koncow palisz pol mieszkania). Znajdz to kurwa jeden z drugim i zbierz do kupy a jeszcze dolicz do tego konwersacje z typami na odleglosc od smyczkow, dudów, basow gdzie przez adhd nie zapisales ksywa i masz same nunery a oni to tez alkozlopy. Nie ogarniesz bedac 100% artysta. Ale wciaz wiaea w to ze gwiazdy, wszechswiat, hemoglobina i szwedzki bezdomny akordeonista zlacza sie w jedna energie i zadowola umysl mesa akurat w tym jednym momencie ktory raz na 100 lat w rapie tworzy turbo klasyk. Ostateczne rozkurwienie tedasa niebawem. Tournament winner to znow pan Man Sep!!!
Źródło: 2rzyn • str. 671 • #1205430

192. 31.12.2025, 23:08 — Sylwester także z Tedem
Burak przynosi materiał z końcówki roku. Wątek przekracza kolejną symboliczną granicę kalendarza, podczas gdy odpowiedź Mesa pozostaje przyszłym wydarzeniem. Warto zestawić to z wrześniowymi „życzeniami noworocznymi” przed „3 komorami”.
Źródło: Burak • str. 679 • #1208915

193. 01.01.2026, 10:16 — Noworoczny motyw Mandaryny
Opis dostępnego posta Tedego odsyła do noworocznej publikacji i muzycznego nawiązania do Mandaryny. Kolejny element jego bieżącej aktywności zostaje wciągnięty do tematu, mimo że główna oś oczekiwania pozostaje bez zmiany.
Źródło: JESTEM_HIPHOPEM • str. 681 • #1209039
Materiały: Instagram: DS8DgAjDh1A

194. 01.01.2026, 15:21 — Powstaje poręczny spis transmisji
Burak zbiera linki do programów z okresu beefu. Autor pierwszego posta wykorzystuje później ten drogowskaz. To jedno z najbardziej praktycznych źródeł dla osób chcących uzupełnić kontekst filmowy, a nie tylko czytać reakcje.
Źródło: Burak • str. 681 • #1209149
Materiały: TEDENOVELIVE #57 | TEDENOVELIVE #58 | TEDENOVELIVE #59 | TEDENOVELIVE #62: VANILLAHAJS I TESTUJEMY ZŁOTE ŁUKI | TEDENOVELIVE #68 GOŚĆ: WUWUNIO

195. 08.01.2026, 19:24 — Muzycy i filmowcy jako wyjaśnienie opóźnień
Amator wraca do tłumaczeń związanych z udziałem instrumentalistów i osób od obrazu. Powtarzanie podobnych powodów prowadzi do kolejnych żartów, w tym późniejszego komentarza o skrzypku z Lozanny. Wpis dokumentuje forumową recepcję tych wyjaśnień.
Źródło: Amator_Rapuu • str. 689 • #1212429

196. 12.01.2026, 23:26 — SWN przypomina, czym ten temat w ogóle jest
Administrator mówi wprost: opowieść o „flaku” wyrasta z niezweryfikowanej pasty, a grzecznościowe zwracanie się do konta jak do Tedego wynika z konwencji zabawy. To niezbędny przypis do niemal siedmiuset stron żartów i jeden z najważniejszych postów porządkujących wiarygodność źródeł.
Cały post — SWN:
Spoiler
SWN pisze: Przypominam że od 700 stron piszemy o flaku Tedego na podstawie niezweryfikowanej pasty i zwracamy się per panie Tede do randomowego konta tylko dlatego że pisze na capslocku jak Jacula, bo na tym właśnie polega konwencja (i poziom) tego tematu, wyloozuj
Źródło: SWN • str. 693 • #1214576

197. 17.01.2026, 21:45 — Wszędzie ten sam Jacek
gods bidness rozwija żart o dopasowywaniu kolejnych skojarzeń do imienia Tedego. Wpis pokazuje, jak silnie odbiór wypowiedzi Mesa został już przefiltrowany przez jednego przeciwnika; to interpretacja i humor autora, nie diagnoza rapera.
Źródło: gods bidness • str. 697 • #1217036
Materiały: TEDE (cz.1) o wrażliwości, przemijaniu i powrocie do starych (dobrych) technologii

198. 21.01.2026, 17:19 — Zakład, że żadnego dissu już nie będzie
Damianero wyraża gotowość obstawienia braku dalszej odpowiedzi. W chronologii ten post jest szczególnie dobry, bo niemal natychmiast dostaje kontrę od rzeczywistości.
Źródło: Damianero • str. 701 • #1219006
Kontekst / dalszy ciąg: Sivestro • str. 702 • #1219289
12. Dwa nowe dissy i noc wielkiej aktywności forum
Strony 702–734
Spoiler

199. 21.01.2026, 23:34 — Wreszcie konkret: dwa tytuły i bliska premiera
Sivestro przekazuje zapowiedź „Tede to frajer” oraz „Posprzątaj po swoim psie”. Zachowany screen potwierdza komunikat o dwóch nowych piosenkach. To rzeczywisty przełom po miesiącach spekulacji.
Źródło: Sivestro • str. 702 • #1219289
Kontekst / dalszy ciąg: SWN • str. 702 • #1219295

200. 22.01.2026, 10:58 — Skrzypek z Lozanny poznaje tytuł
KoolSido zestawia wielomiesięczną pracę instrumentalną z bezpośredniością zapowiedzianego tytułu. Puenta jest jednym z najmocniejszych żartów przed finałową parą numerów.
Cały post — KoolSido:
Spoiler
KoolSido pisze: Jak się czuje skrzypek z Lozanny gdy po 4 miesiącach dogrywania akordów dowiaduje się że idzie to na utwór 'tede to frajer'
Źródło: KoolSido • str. 704 • #1219454

201. 22.01.2026, 13:10 — Mes radzi fanowi słuchać, zamiast martwić się odbiorem
Screen rozmowy pokazuje fana obawiającego się reakcji na spóźnioną premierę. Mes odpowiada, że odbiorca powinien ocenić piosenki własnymi uszami. To niemal modelowe przedstawienie zasadniczego sporu: muzyka sama w sobie kontra moment jej wejścia do beefu.
Źródło: panpjotr • str. 706 • #1219580

202. 22.01.2026, 20:28 — Przypomnienie premiery i autorzy obu utworów
Burak publikuje dwa screeny: informację o północy i kredyty. Widoczne są role Mesa w tekście, rapie i produkcji oraz udział Bartosza Pietrzaka przy aranżacji i brzmieniu, a także Pawła Żarko przy grafice/fotografii. To konkret obok rozbudowanych domysłów o procesie pracy.
Źródło: Burak • str. 713 • #1220024

203. 22.01.2026, 21:47 — Najkrótsza recenzja wspólnego czuwania
Burak podsumowuje atmosferę przed premierą jednym wyznaniem. Drobna pozycja, ale po setkach stron kłótni dobrze przypomina, dlaczego uczestnicy nadal tu wracają.
Cały post — Burak:
Spoiler
Burak pisze: Kocham to forum. ❤️
Źródło: Burak • str. 715 • #1220133

204. 22.01.2026, 23:12 — Facekick jako „anty-2rzyn”
wujot zestawia internetowego komentatora ze stałym obrońcą Mesa i dołącza dwa klipy. Sama etykieta trafnie oddaje sposób, w jaki wątek zaczyna obsadzać kolejne osoby w rolach kibiców jednej ze stron. Treści klipów nie zastępuję opisem wyprowadzonym z obraźliwego podpisu.
Cały post — wujot:
Spoiler
wujot pisze: Materiał osadzony

Anty 2rzyn

Materiał osadzony

Facekick o flaku tedego
Źródło: wujot • str. 716 • #1220191

205. 22.01.2026, 23:46 — Fałszywy alarm: „pierwsza połowa już na YT”
DjPendzel podaje link wyglądający w kontekście oczekiwania jak przedwczesna premiera. Sprawdzenie filmu pokazuje jednak „Była chłodna” South Blunt System. To podpucha; nie należy wpisywać jej do dyskografii ani datować według niej premiery Mesa.
Źródło: DjPendzel • str. 717 • #1220209
Materiały: South Blunt System - Była chłodna

206. 23.01.2026, 00:02 — Premiera: „Tede to frajer” i „Posprzątaj po swoim psie”
Burak wkleja oba właściwe nagrania. Publikacja przypada już na 23 stycznia czasu polskiego. Temat natychmiast przyspiesza: jedni doceniają bardziej bezpośrednie ataki, inni uznają, że czas oczekiwania podniósł poprzeczkę zbyt wysoko.
Źródło: Burak • str. 719 • #1220249
Materiały: Ten Typ Mes - TEDE TO FRAJER | POSPRZĄTAJ PO SWOIM PSIE

207. 23.01.2026, 00:13 — 2rzyn ogłasza kolejny ogromny triumf Mesa
Stały obrońca rapera aktualizuje swoją żartobliwą, skrajnie jednostronną punktację. To element forumowej postaci 2rzyna, nie wynik ankiety ani wspólny werdykt słuchaczy.
Źródło: 2rzyn • str. 721 • #1220294

208. 23.01.2026, 00:21 — Prośba o ponowne głosowanie na Tedego
marmolad reaguje na premierę propozycją zresetowania ankiety, żeby móc ponownie poprzeć tę samą stronę. Jeden z najbardziej zwięzłych zapisów rozczarowania nowymi numerami.
Cały post — marmolad_k2:
Spoiler
marmolad_k2 pisze: Weźcie dajcie ankietę od nowa, żebym mógł drugi raz na Tedego zagłosować, bo aż jestem zażenowany, że przez chwilę uwierzyłem w Mesa :dunno:
Źródło: marmolad_k2 • str. 722 • #1220326

209. 23.01.2026, 00:29 — Regulator liczy przesunięcia w ankiecie
Zamiast opierać się wyłącznie na najgłośniejszych komentarzach, użytkownik zapisuje stan głosów przed i po premierze. To migawka niewielkich zmian w samowybierającej się grupie forumowiczów, nie reprezentatywny sondaż słuchaczy rapu.
Źródło: regulator • str. 724 • #1220355

210. 23.01.2026, 08:38 — Ocena po kolejnych odsłuchach
arystokrata91 wraca do materiału po kilku powtórzeniach. Wpis warto zachować obok nocnych reakcji: odróżnia pierwszy efekt po premierze od tego, co zaczyna działać lub przeszkadzać po oswojeniu utworów.
Źródło: arystokrata91 • str. 727 • #1220474

211. 23.01.2026, 09:22 — Trzy miesiące na dobry numer czy dzień na słaby?
Bisclavret streszcza jedno z podstawowych kryteriów obrony Mesa. To stanowisko w sporze o priorytety, nie dowód, że właśnie te utwory spełniają warunek „dobrego numeru”.
Cały post — Bisclavret:
Spoiler
Bisclavret pisze: Ja w sumie wolę poczekać 3 miesiące na dobry numer niż dostać chujową odpowiedź na drugi dzień
Źródło: Bisclavret • str. 728 • #1220512

212. 23.01.2026, 12:35 — Ślizgawka przejmuje sporą część donejtów
Burak sporządza szczegółową rozpiskę momentów z transmisji: pozdrowienia forum, pytania o JESTEM_HIPHOPEM, 2rzyna i Kadłuba, żarty o forumowej gali oraz samą dyskusję o społeczności. Najbardziej użyteczne wejścia: 46:38, 47:15, 59:20 i 1:43:10. Cały indeks jest w źródle.
Źródło: Burak • str. 732 • #1220677
Materiały: TEDENOVELIVE #76

213. 23.01.2026, 17:48 — SWN po przespaniu się z premierą
Długa recenzja oddziela przewagę muzyczną Mesa od kosztu wielomiesięcznego opóźnienia. Autor uważa, że te dwa numery lepiej zadziałałyby na początku, zwraca uwagę na niewielką ilość nowych tematów i chwali aktywność samego forum. To jeden z najbardziej użytecznych syntetycznych postów po premierze.
Cały post — SWN:
Spoiler
SWN pisze: Dobra, śledziłem wczoraj na żywo, przespałem się, dzisiaj odsłuchałem oba numery jeszcze po 6 razy i końcowo uważam że:

1. Gdyby wczorajsze dwa tracki wyszły najpierw, albo najlepiej po prostu zamiast tych pierwszych w wykonaniu Mesa (szczególnie tego z pandemicznym klipem, dotąd nie wiem o chuj chodzi), to byłby zupełnie inny beef. Zupełnie LEPSZY dla oceny Mesa.

2. Jestem wielkim fanem powtarzającej się co jakiś czas oceny, że pierwsze tracki Mesa w tym beefie były fajnymi/ciekawymi/zabawnymi NUMERAMI, ale nie pasują do przyjętego wyobrażenia formuły DISSÓW, stąd wrażenie muzycznego falstartu, po którym Mes poczytał, pogłówkował, stwierdził "dobra, dobra, teraz kumam już" i nagrał coś hmm...łatwiejszego?

3. Mes JEST lepszym muzykiem od Tedego, nawet się nad tym nie zastanawiam. Słychać to w każdym miejscu, gdzie da się wycisnąć coś z melodii, zaśpiewać, pokombinować z akcentami. Zapamiętałem w chuj momentów z kawałków Mesa, nuciłem w robocie chyba wszystkie refreny i nuciłbym, choćby śpiewał tam tekst lorem ipsum.

4. Szkoda tylko, że wyciągnięcie wniosków zajęło mu kurwa KILKA MIESIĘCY. Czas był zawsze mega ważnym factorem w mojej ocenie beefów, dowiezienie południowej odpowiedzi na diss, który pojawił się wieczór wcześniej powodował, że sypałem dodatkowymi punktami. Tutaj po KILKU MIESIĄCACH Mes nie dorzucił na osłodę nic i to w sezonie, w którym Bedoes w kilkadziesiąt godzin odpowiedział z jebanego helikoptera.

5. Mes ma coś z banią, do tego też nie mam wątpliwości. To nie jest ten sam Mes co z, nie wiem, Kandydatów i nie chodzi mi tu o wiek, ubiór czy liczbę mieszkań. On po prostu zdziwaczał, nie potrafię tego lepiej ubrać w słowa. Tede może być dziś 50 letnim gimbem w różowym fullcapie, ale Tede rozpoczynający beef potrafi jak na zawołanie wrócić do ustawień fabrycznych sprzed 20 lat i to (oprócz zniszczonego głosu) słychać.

6. Trzeba zrobić coś absolutnie pojebanego (w pozytywnym sensie), żeby nie zatonąć w potyczkach w których jesteś wyraźnym underdogiem, a cokolwiek co nie wypuścisz (nawet pozytywnego) jest natychmiastowo zalewane falami kpiących komentarzy fanbojów drugiej strony, która wysłała je nie sprawdzając nawet często numeru. Tede poczuł to wcześniej na własnej skórze, teraz jest pewnie zajebiście zadowolony, że role się odwróciły, a Mes jeśli już dostarczał pojebane rzeczy, to niestety w tym negatywnym sensie.

7. Tak jak przewidywałem na początku - mimo całego życia w jednym mieście tych dwóch panów w średnim wieku nie zna się. Nie mieli i nie mają na swój temat nic ciekawego i odkrywczego do powiedzenia, regularnie wałkowali te same, lekko inaczej podane zarzuty i cały beef okazał się OBRZYDLIWIE długi jak na ilość faktycznego mięsa, które dałoby się upchnąć w powiedzmy 2 trackach per strona.

8. Ślizgawka dowiozła w tym beefie w chuj, w ogóle zajebisty rok pod względem aktywności i napływu nowej krwi :cool:

Pozdro
Źródło: SWN • str. 734 • #1220954
13. Po styczniowej premierze: recenzje i Tedenovela
Strony 735–813
Spoiler

214. 24.01.2026, 05:38 — Google też ma rzekomo rozstrzygać beef
Screen pokazuje instagramową wrzutkę Mesa z odpowiedzią wyszukiwarki na pytanie wpisujące się w tytuł jego dissu. To rekwizyt promocyjnego żartu. Wygenerowany wynik wyszukiwarki nie jest niezależnym werdyktem o człowieku.
Źródło: Burak • str. 737 • #1221204

215. 25.01.2026, 05:56 — Muzycznie Mes, wizerunkowo przegrana
KubbasOG rozdziela dwa wyniki, które forum często skleja w jedno. Po nowych numerach da się jednocześnie cenić muzykę Mesa i uważać, że prowadzenie komunikacji w trakcie beefu zadziałało przeciw niemu.
Źródło: KubbasOG • str. 747 • #1221838

216. 25.01.2026, 10:00 — Burundi rozpisuje to, co w nowych dissach działa
Wpis analizuje rymy, początek „Tede to frajer”, humor i odwołanie rozpoznawane jako nawiązanie do forumowego „psycho landlorda”. Autor proponuje też alternatywną strategię: mniej social mediów, mocniejszy diss przy premierze albumu. To użyteczna pozytywna recenzja mimo zastrzeżeń do całej kampanii.
Źródło: burundi • str. 748 • #1221865

217. 25.01.2026, 20:48 — Reakcja Kanału Zero na nowe dissy
Dostępny podpis rolki zapowiada komentarz do styczniowych nagrań. Wątek szczególnie interesuje deklaracja Tedego, że ich nie słuchał, i to, jak pogodzić ją z późniejszym omawianiem treści. Weryfikowalnym punktem jest publikacja reakcji; zakres znajomości numerów pozostaje przedmiotem sporu.
Źródło: edenmar • str. 751 • #1222194
Materiały: Instagram: DT8iC7egXgq

218. 26.01.2026, 11:24 — Bane domaga się dowodów po obu stronach
Komentarz przypomina, że ciężar wykazania zarzutów nie zależy od sympatii do rapera. To potrzebna przeciwwaga dla mechanizmu, w którym każda zaczepka ulubieńca automatycznie zostaje uznana za fakt.
Źródło: Bane • str. 753 • #1222416

219. 26.01.2026, 13:08 — Fan Tedego może chwalić bity Mesa
Karleone docenia produkcję nowych odpowiedzi mimo ogólnego poparcia dla przeciwnika. Warto zostawić podobne wpisy, żeby kronika nie zamieniała niejednoznacznych opinii w dwa idealnie szczelne obozy.
Źródło: Karleone • str. 755 • #1222501

220. 27.01.2026, 15:26 — Wraca „Powinnaś być ze mną”
DjPendzel przypomina starszy udział Mesa w komercyjnym utworze. Rozpoczyna to kolejną rundę sporu o granice popu, disco polo i konsekwencję krytykowania cudzych współprac. Oryginalne nagranie jest punktem odniesienia, a nie nową premierą.
Źródło: DjPendzel • str. 761 • #1223057
Materiały: 21 Allstars - Powinnaś Być Ze Mną (VIVA POLSKA)

221. 27.01.2026, 21:56 — Osiemset stron tej samej tezy, za każdym razem innymi słowami
forcer komentuje wytrwałość 2rzyna. To żart z formy uczestnictwa w dyskusji, który z czasem staje się równie rozpoznawalny jak żarty z samych wykonawców.
Źródło: forcerfromdesert • str. 766 • #1223362

222. 28.01.2026, 13:05 — Pogłos: świadomy zabieg czy wada brzmienia?
Karleone broni efektu wokalnego w „Tede to frajer”. Wpis jest przykładem konkretnej rozmowy o produkcji, bardziej precyzyjnej niż ogólny zarzut, że numer brzmi źle.
Źródło: Karleone • str. 770 • #1223661

223. 29.01.2026, 18:31 — Zapowiedź Tedenoveli 77
Oficjalny instagramowy opis kieruje na kolejną transmisję. Po styczniowej premierze dyskusja znów czeka na odpowiedź ustną i reakcję, co pokazuje trwałe przesunięcie ciężaru wydarzeń z samych utworów na program.
Źródło: Burak • str. 776 • #1224362
Materiały: Instagram: DUGbibtDAz7

224. 29.01.2026, 21:14 — Tomb przypomina dawną krytykę własnych linijek
Dostępny opis posta Glamrapu mówi o historii, w której Mes oceniał teksty Tomba. W wątku materiał pojawia się dużo później niż sam instagramowy wpis, dlatego pozycja jest datowana według forumowej wrzutki. To przykład wydobywania starszych zatargów w nowym kontekście.
Źródło: Jose • str. 779 • #1224501
Materiały: Instagram: DNfOuq-i-7W

225. 30.01.2026, 01:03 — Kto wkłada w obronę Mesa najwięcej serca?
KoolSido zestawia wysiłek forumowego obrońcy z aktywnością bronionego rapera. To kolejny punkt, w którym poboczny bohater tematu zaczyna przyćmiewać właściwego uczestnika beefu.
Źródło: KoolSido • str. 780 • #1224614

226. 31.01.2026, 21:34 — Deklaracja niesłuchania kontra znajomość detali
2rzyn wskazuje sposób omawiania utworu, który jego zdaniem podważa deklarowaną obojętność Tedego. Kolejny post dokłada film do sprawdzenia. Kronika zachowuje zarzut i odnośnik, bez rozstrzygania intencji na podstawie samego forumowego streszczenia.
Źródło: 2rzyn • str. 790 • #1225570
Kontekst / dalszy ciąg: Hellrazor • str. 791 • #1225696
Materiały: youtube.com

227. 02.02.2026, 16:23 — Jak Tede zabrzmiałby w „Powinnaś być ze mną”
SWN pisze parodię hipotetycznej zwrotki, przeciwstawiając dostosowanie się do konwencji zbiorem uniwersalnych rapowych haseł. To tekst forumowicza, nie istniejący featuring. Warto przeczytać oryginał dla rytmu i sposobu zapisu.
Źródło: SWN • str. 795 • #1226417

228. 04.02.2026, 10:31 — Wymarzony concept album o sąsiadach
dr zjeb wyobraża sobie pełne wydawnictwo oparte na mieszkaniowych rekwizytach sporu. To propozycja artystyczna użytkownika — ciekawa właśnie dlatego, że próbuje zamienić rozproszone żarty w spójny pomysł na muzykę.
Źródło: dr zjeb • str. 800 • #1227154

229. 05.02.2026, 16:30 — Moderacja wraca do powtarzania argumentów
oldschool ostrzega przed kolejną rundą spamowania tym samym stanowiskiem. Wątek od dawna żyje także konfliktem o sposób prowadzenia dyskusji, a nie tylko o twórczość raperów.
Źródło: oldschool • str. 805 • #1228142

230. 07.02.2026, 20:46 — Hellrazor porównuje cztery odpowiedzi Mesa
Retrospektywna ocena zbiera numery już po publikacji styczniowej pary. To dobry post dla czytelnika zainteresowanego różnicą pomiędzy kolejnymi próbami: nowe utwory zmieniają sposób patrzenia na wcześniejsze, ale nie kasują historii ich odbioru.
Źródło: Hellrazor • str. 810 • #1229695
Materiały: Tede naśmiewa się z mieszkańców wiosek, przez które przejeżdża.

231. 08.02.2026, 18:48 — Głośna mniejszość i wynik ankiety
Jose przypomina, że intensywność pisania nie musi odpowiadać rozkładowi głosów. Ten komentarz pomaga czytać długie polemiki: kilka bardzo aktywnych osób może wypełnić wiele stron bez odwrócenia większości w ankiecie.
Źródło: Jose • str. 812 • #1230059

232. 09.02.2026, 18:58 — Wiśnia, kibel i koń — publiczność odpływa w inną historię
Rolce Kanału Zero towarzyszy pytanie widza o absurdalnie brzmiącą anegdotę. Warto odnotować tę dygresję jako część humoru transmisji i wątku. Sam podpis pytania nie potwierdza, że opisywana w nim sytuacja rzeczywiście miała miejsce.
Źródło: gods bidness • str. 813 • #1230561
Materiały: Instagram: DUgzGDwgQwp
14. Późne bilanse, pasty i powroty do konfliktu
Strony 814–871
Spoiler

233. 10.02.2026, 20:29 — Cel następny: tysiąc stron
Burak chce kolejnego paliwa dla tematu i symbolicznej granicy tysiąca. To już jawne kibicowanie dalszemu trwaniu widowiska, niezależnie od tego, kto miałby je wygrać.
Źródło: Burak • str. 814 • #1231301

234. 13.02.2026, 22:27 — Nowy czytelnik układa własny bilans
igorzastyy formułuje rozbudowane stanowisko po głównych premierach, wyróżniając „Posprzątaj po swoim psie” w materiale Mesa. Warto zachować takie wejście z późniejszej perspektywy obok ocen ludzi, którzy przeżywali każdą zwłokę na bieżąco.
Źródło: igorzastyy • str. 817 • #1233196

235. 18.02.2026, 12:25 — Powrót do marzenia z początku tematu
gods bidness zestawia oczekiwania wobec starcia z tym, co rzeczywiście powstało. To naturalne domknięcie lipcowego motywu „wymarzonego beefu sprzed lat”: imponujące nazwiska nie zagwarantowały oczekiwanej wymiany klasyków.
Źródło: gods bidness • str. 824 • #1236025

236. 19.02.2026, 10:51 — Alternatywny świat: Mes beefuje z Eldo
Bane przenosi dynamikę konfliktu do hipotetycznego starcia z innym przeciwnikiem. To kolejna fanowska pasta, której nie należy mylić z zapowiedzią faktycznego beefu.
Źródło: Bane • str. 826 • #1236519

237. 22.02.2026, 17:25 — Miller, Zenek i finał Disco Star
Forum interpretuje publikację z profilu Marcina Millera w kontekście poparcia dla Tedego. Pierwotne osadzenie zwracało błąd, lecz alternatywny adres pozwolił odzyskać opis zapowiadający finał Disco Star. Sam podpis nie potwierdza interpretacji wypowiedzi z filmu; oryginalny link i to ograniczenie pozostają przy pozycji.
Źródło: marmolad_k2 • str. 829 • #1238109
Materiały: Instagram: DVD5QDsjC0I

238. 25.02.2026, 21:43 — Glamrap i CGM jako przeciwstawne filtry
Haczapurjan porównuje sposób opowiadania o konflikcie przez rapowe media. To opinia o ich stronniczości, przydatna przy czytaniu wcześniejszych nagłówków: wybór cytatu i ramy publikacji sam staje się częścią beefu.
Źródło: Haczapurjan • str. 831 • #1239279

239. 28.02.2026, 17:04 — Pół roku od domofonu
Użytkownicy liczą czas od jednej z najbardziej pamiętnych scen. Samo to, że domofon nadal działa jako punkt orientacyjny, mówi wiele o przewadze wizualnych rekwizytów nad częścią argumentów z utworów.
Źródło: WesolyJozek • str. 833 • #1240713

240. 02.03.2026, 13:39 — Pasta o wysokim IQ potrzebnym do Mesa
Burak przerabia rozpoznawalny wzorzec elitarystycznej obrony popkultury na obronę rapera. To żart z pozy odbiorcy, który tłumaczy cudzą niechęć brakiem kompetencji — nie rzeczywista teoria poziomu inteligencji fanów.
Źródło: Burak • str. 836 • #1241588

241. 02.03.2026, 17:37 — Wiadomość o banie 2rzyna staje się wydarzeniem
DjPendzel reaguje na informację o zablokowaniu jednego z najaktywniejszych uczestników. To pokazuje, jak bardzo temat obrósł własnymi bohaterami. Wcześniejsze ostrzeżenia moderatorów są istotnym kontekstem, choć sam wpis nie zastępuje formalnego komunikatu o przyczynach kary.
Źródło: DjPendzel • str. 837 • #1241738
Kontekst / dalszy ciąg: oldschool • str. 805 • #1228142

242. 04.03.2026, 01:34 — Nowa ankieta: kto najbardziej zaszkodził Mesowi?
WesolyJozek proponuje zmianę pytania z wyniku rapowej rywalizacji na udział osób i zachowań w ośmieszeniu uczestnika. To satyryczna propozycja, nie przeprowadzony tutaj obiektywny pomiar.
Źródło: WesolyJozek • str. 838 • #1242343

243. 16.03.2026, 11:06 — Tomb ocenia Tedego w Kanale Zero
gods bidness relacjonuje oceny dyskusji o dissach, zestawiając Tedego z innymi wykonawcami. Warto odnotować powrót dawnych rywali i recenzentów; liczby podane w poście są relacją użytkownika z programu.
Źródło: gods bidness • str. 847 • #1247508

244. 20.03.2026, 22:56 — Po czasie zostają także lubiane piosenki
buarzej wraca do wybranych numerów, w tym „Tego Typu Mess”, „Szwarny wrzesień” i „Wyrocznie”. To ważny końcowy kontrapunkt: coś, co w chwili premiery oceniano przez pryzmat skuteczności ataku, później może po prostu sprawdzać się w odsłuchu.
Źródło: buarzej • str. 848 • #1251825
Materiały: TEGO TYPU MESS

245. 22.03.2026, 18:37 — „Tede Burczymucha”
Bizon tworzy obszerną przeróbkę znanego wiersza. To jeden z późnych przykładów, że twórczość forumowa trwa jeszcze długo po głównych muzycznych premierach. Cały tekst pozostaje pod odnośnikiem.
Źródło: Bizon Twoja Strata • str. 850 • #1252616

246. 05.04.2026, 12:07 — Skok równie daleki, przegrana na noty
Amator przenosi spór na zasady skoków narciarskich. Porównanie trafnie zbiera stanowisko osób, które widzą zbliżony poziom muzyki, a rozstrzygnięcie przypisują stylowi prowadzenia konfliktu.
Cały post — Amator_Rapuu:
Spoiler
Amator_Rapuu pisze: Uważam, że już jest po beef i nic więcej się nie wydarzy muzycznie.

Ja bym podsumował to tak. Mes tego aż tak sromotnie nie przegrał jak niektórzy tutaj piszą. Jego wersy tutaj są parafrazowane lub odświeżane co chwilę a niektóre już weszły do kanonu. Jedynie co można mu zarzucić to długi czas na odpowiedzi oraz ich ilość. Sporadycznie zdarzyło mu się nawinąć coś głupiego czy niezwanego z beefem, ale jednak mało takich wersów było. Tam gdzie był wers logiczny było wszystko. Dobre wejście w bit i płynięcie na flow. Do tego uraczył nas G-Funkiem oraz trębaczami ze Szwajcarii.

Natomiast jeszcze jedna rzecz, w trakcie tego beefu jego posty w internecie to momentami było dno i muł co też pewnie odebrało mu parę punktów.

Jedynie ostatni diss jego czyli „Posprzątaj …” to żenada.

Reasumując Mes oddał skok na odległość taka sama jak oponent , ale przegrał przez noty.
Źródło: Amator_Rapuu • str. 855 • #1259436

247. 13.04.2026, 16:21 — Późniejszy komentarz Jurasa
igorzastyy kieruje do fragmentu nagrania około 6:16. To kolejny powrót sporu w wypowiedziach osób spoza głównego duetu, już po ustabilizowaniu najważniejszych forumowych ocen.
Źródło: igorzastyy • str. 856 • #1263825
Materiały: JURAS WYJAŚNIA FREAKFIGHTY: To mentalne bagno! | "TEDE wygrał z TEN TYP MESEM" | POPKILLERY 2026

248. 19.05.2026, 15:18 — Tede, InPost i jubileusz „S.P.O.R.T.”
Dostępny opis publikacji zapowiada limitowany winyl na 25-lecie „S.P.O.R.T.” jako element współpracy z InPostem. W kontekście wcześniejszych żartów z paczkomatu taka informacja dostaje dodatkowe znaczenie, choć sama jest osobną akcją promocyjną.
Źródło: stachu • str. 859 • #1284647
Materiały: Instagram: DYhSVzvo6r7

249. 21.05.2026, 09:48 — Późny bilans: rozczarowanie duetem, uznanie dla Winiego
Rookie wraca do przekonania, że poboczny uczestnik dostarczył bardziej satysfakcjonujący numer niż główna para. To powracający motyw, obecny od pierwszych premier, a nie dopiero wynalazek retrospektywy.
Źródło: Rookie • str. 860 • #1285456

250. 14.06.2026, 15:13 — Następne AI mierzy ponad 17 tysięcy postów
nobezprzesady publikuje kolejną analizę wielkiego korpusu. Liczniki i objętość robią wrażenie, ale pozostają deklaracjami opracowania; zawartości maszynowego podsumowania nie należy automatycznie uznawać za odnalezione fakty.
Źródło: nobezprzesady • str. 862 • #1300806

251. 15.06.2026, 13:04 — Czerwcowe „wzajemne oblodzenie” — brak osadzenia
Krótki komentarz towarzyszy niedostępnej publikacji Instagrama. Bez archiwum nie da się odtworzyć jej zawartości, więc pozostaje wyłącznie miejsce w chronologii i oryginalny link.
Źródło: Burak • str. 862 • #1301529
Materiały: Instagram: DZmlu9AsYBJ

252. 02.07.2026, 18:04 — Kolejna próba podsumowania przez model
nobezprzesady prezentuje następne opracowanie, porównując możliwości modeli. To już osobny podwątek o tym, czy da się maszynowo nadrobić tak długą dyskusję. Reakcja na następnej stronie pokazuje, dlaczego potrzebna jest kontrola źródeł.
Źródło: nobezprzesady • str. 865 • #1315569
Kontekst / dalszy ciąg: Burak • str. 866 • #1315597

253. 02.07.2026, 18:37 — Burak wyłapuje zmyślony mem i legendę domeny
Użytkownik kwestionuje popularność rzekomego memu oraz rozbudowaną historię przejęcia strony. Najważniejsza konkretna korekta dotyczy tego, że domena po prostu była wolna. Ten wpis jest obowiązkowym przypisem do wcześniejszej akcji i do obu późnych opracowań AI.
Cały post — Burak:
Spoiler
Burak pisze: znerfili go mocno (albo jednak jest upośledzony i tyle danych to za dużo), bajdurzy, głupoty gada
nobezprzesady pisze: Oryginał cytatu • 02 lip 2026, 18:04
narodziny mema "obrazek się renderuje"
to niezły mem, którego nikt nie używa
wychodzi na jaw, że tentypmes.pl wygasła 26.08 i została przejęta "minutę po wygaśnięciu" przez obóz TDF
domena wygasła już dawno temu i była po prostu wolna, a nie że była jakaś szeroko zakrojona akcja żeby ją przejąć
Dyskusje społeczne, które temat co jakiś czas pożerały: dzieci raperów wciągane w beef (empatyczny Burak).
kurwa, co za debil, ja pierdole
Źródło: Burak • str. 866 • #1315597

254. 06.07.2026, 08:41 — Pytanie o dalszą aktywność Mesa
Bane pyta o nowe nagrania i koncerty. Pytanie pokazuje perspektywę wątku po wygaśnięciu głównej wymiany, ale samo w sobie nie dowodzi, że artysta niczego nie publikował ani nie występował.
Źródło: Bane • str. 867 • #1318142

255. 04.09.2026, 10:08 — Zapamiętać wers to jeszcze nie uznać go za dobry
bobson kwestionuje jeden z najczęściej powtarzanych argumentów obrońców Mesa. Daje to późną kontrę dla wcześniejszej tezy o przewadze cytowalności: uporczywość frazy w pamięci nie musi być miarą jakości.
Źródło: bobsonbejbi • str. 868 • #1351932

256. 04.09.2026, 13:49 — Jeszcze raz bilans akcji Tedego
buarzej łączy EP-kę, współpracę z Millerem i domenę w argument za przewagą całego przedsięwzięcia. To ocena pakietu działań, wykraczająca poza porównanie samych dissów.
Źródło: buarzej • str. 869 • #1352115

257. 09.10.2026, 15:06 — Strona 871: dyskusja nadal się nie zamknęła
Na ostatniej stronie objętej zakresem trwają retrospektywne spory o dawnych przeciwników Tedego i poziom jego konfliktów. Nie ma tu nowej finałowej premiery ani zgodnego werdyktu. Kronika kończy się 9 października 2026, w miejscu wyznaczonym zakresem 871 stron.
Źródło: Zdzich • str. 871 • #1371957
Kontekst / dalszy ciąg: the • str. 871 • #1371965 | Sionek • str. 871 • #1372001

Materiały IG do uzupełnienia
Spoiler
Poniższe siedem osadzeń zwróciło komunikat o niedostępnym materiale. To stan podczas opracowania, nie pewność, że autor trwale skasował post. Linki pozostają bez zmian.
1. Strona 53 • 05.08.2025 • DM9ymdRN6DH
Oryginalny Instagram | Burak • str. 53 • #1117127
Glamrap i screen komentarzy przypisywanych Fu. Zachowała się kopia obrazkowa w tym samym poście forum; pełnego oryginału IG nie odczytano.
Zachowany screen publikacji

2. Strona 389 • 08.09.2025 • DOV4V6gjEnC
Oryginalny Instagram | Burak • str. 389 • #1141585
Wrzutka komentowana w kontekście perfum/jubileuszowej promocji. Dokładna zawartość nieustalona.

3. Strona 532 • 12.10.2025 • DPVoc7BDPQk
Oryginalny Instagram | Burak • str. 532 • #1164207
Materiał przekazany w kontekście kanału nadawczego Mesa. Zawartość nieustalona.

4. Strona 534 • 12.10.2025 • DPuFvubCJfw
Oryginalny Instagram | Burak • str. 534 • #1164325
Rolka; komentarz forumowicza odnosi się do kontrabasu. Nie ustalono rzeczywistej zawartości.

5. Strona 667 • 22.12.2025 • DSkTrJFDPlQ
Oryginalny Instagram | jam • str. 667 • #1204047
Post forum nie zawiera opisu tekstowego. Zawartość nieustalona.

6. Strona 668 • 23.12.2025 • DSk1b52Dal4
Oryginalny Instagram | Jose • str. 668 • #1204681
Komentarz zawiera określenie „makaron” i pochwałę numeru. Zawartość oryginału nieustalona.

7. Strona 862 • 15.06.2026 • DZmlu9AsYBJ
Oryginalny Instagram | Burak • str. 862 • #1301529
Komentarz „wzajemne oblodzenie”. Zawartość oryginału nieustalona.

Dodatkowo: stare story Winiego, strona 15
Oryginalne story | Prez • str. 15 • #1113043
Adres zwraca ogólną stronę relacji; nie odzyskano jej treści. Przyda się archiwum.

Częściowo odzyskane: post Millera, strona 829
Oryginalny Instagram | marmolad_k2 • str. 829 • #1238109
Standardowe osadzenie pozwoliło odczytać opis zapowiadający finał Disco Star. Pełna treść filmu pozostaje do sprawdzenia.

Jeszcze nie czytałem ani nie redagowałem, tak że nie wiem ile tu faktycznie ciekawych wątków, a ile bajdurzenia.
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Dziennik z frontu :oops:
saturn pisze: ↑10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Piekny to byl beef
Jose pisze: ↑08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
marmolad_k2

O czym Ty gadasz, the beef is on :joint: :joint:
Obrazek
ODPOWIEDZ