Co tam ostatnio przeczytałem?

Kategoria poświęcona książkom, tekstom i dziennikarstwu.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
KAHXY

Re: Co tam ostatnio przeczytałem?

Post autor: KAHXY »

Wreszcie, po prawie miesiącu udało mi się doczytać od końca autobiografię Grabaża z SNL i PP. Nie sądziłem, że aż tak krętą drogę miał, i takie poglądy zgodne z moimi.
bronek pisze: 02 sie 2026, 0:28 chociaz troche za duzo scen seksu i ogolnie tego tematu, nie spodziewalem sie ze bedzie tego az tyle i zaskoczylo mnie to troche, mam nadzieje ze w ksiazkach z sagi tego mniej a lore uniwersum bedzie porzadnie przedstawiony i wytlumaczony, nie samymi wzmiankami
Jeszcze trochę seksu będzie... choć z samego pięcioksięgu/sagi pamiętam może z +-5 takich momentów. Możesz sobie przyjąć średnią 1-2 sceny seksu per książka - ewentualnie czytałem to już zbyt dawno i poszło niedoszacowanie z mojej strony.

A z tym lore to nie masz się co zapędzać @bronek moim zdaniem, Sapkowski kreował świat jak mu leżało akurat i jako taki obraz "całościowy" kreował z kilku małych elementów - pomijając jakie masz tutaj przemieszanie kulturowe zestawiając obok siebie mitologie celtycką, nordycką, słowiańską czy mity arturiańskie.
Choć przyznam, że w pięcioksięgu budowanie świata ruszyło - jest więcej polityki "tu i teraz", masz wytłumaczone skąd się w tym świeci wzięli ludzie, skąd się wzięły potwory, jaką rolę odgrywają w nim elfy itd.
No i parę moich ulubionych cytatów idzie tam znaleźć, jak chociażby z trzema lwami na tarczy
Spoiler
dwa srają, jeden warczy
:wall:
Awatar użytkownika
Pshemass1

Post autor: Pshemass1 »

ostatnio to : https://lubimyczytac.pl/ksiazka/148873/ ... m-poplywac
dobrze wjechało fajne wydanie, zdjęcia (gumeczka wygodna na zakładkę) szczególnie jeśli ktoś interesuje się biznesem budowaniem marki i podejściem Patagonii do ekologi
nie ze wszystkim się jednak zgadzam — szczególnie z tym że biznesu nie powinno się prowadzić dla zysku :what: Zysk jest przecież jednym z podstawowych powodów istnienia biznesu i warunkiem przetrwania i do końca mu tu tak nie wieże ze taki z niego filantrop był ... ale bardzo przyjemna książeczka :cool:
Hyphap! |:rotfl: |
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

To teraz na deserek

śmigam na desce, ktoś mnie obserwuje
poznaję te mundury, wiem co to za chuje
ODPOWIEDZ