Ten Typ Mes

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
jajca

Re: Ten Typ Mes

Post autor: jajca »

No to niezla konkurencyjna ekipa, jak mes taki konkurencyjny to po co im sie dogrywal na album
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Bryx Fenrir

Post autor: Bryx Fenrir »

Propsy Mes, wytwórnia dogorywała, i wyjebali Mesa xd. Kurwa zaraz OSTR wyleci z Asfaltu i wcale to nie jest niemożliwe, bo też nie jest tam szefem. Ale numer naprawdę zajebisty
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

LWD pisze: 24 gru 2022, 14:10
Sienki pisze: 24 gru 2022, 13:36
LWD pisze: 24 gru 2022, 13:32 na czyje koncerty chodził Stasiak?
Może Białas?
no białas w sumie by pasował

w ogóle ile Mes musiał zarobić przez ostatnie 15 lat, że sobie wypracował pozycję rentiera, to swoje mieszkanie, które pokazywał na instagramie ma z 80-100m2, więc na nie musiał wydać z 800k, skoro jest w stanie za nie wyżyć z wynajmu mieszkań, to na ten cel kolejne 3-4 mieszkania, jedno kupił jeszcze w okolicach tego jego pierwszego solo, no ale kolejne 3 musiał kupić w ostatnich latach, więc pewnie kolejne z 600-800k, do tego jeszcze jakieś w miarę spoko samochody (mercedesy, jaguary) ostatnio kupował, sporo podróżował po Ameryce północnej i południowej, dusigroszem nie był, pewnie sporo jadał i pił na mieście, więc za wszystko wychodzi co najmniej 2,5mln zł. od 2009 wydał 8-9 solowych płyt, z czego 3 uzyskały złoty status, więc mogł sprzedawać średnio 12k jednej, w sumie około 110k, z tego musiał wyżywić siebie i swoich dwóch kolegów z wytwórni, plus pewnie finansować niektóre mniej dochodowe projekty spod szyldu alko, stawiam, że z płyt zarobił z 1,2mln zł, drugą połowę musiał zarobić na koncertach, ciuchach i współpracach, gdzie te koncerty to często grał nieekonomicznie z żywym bandem, a na ciuchach i reszcie był jebany przez swoich współpracowników. więc wystarczy się zatsnaowić ile ostr, paluch czy kękę musieli zarobić przez osatatnie 10 lat, gdzie ich pojedyncze projekty sprzedawały się po 100k+ egzepmlarzy, a na koncerty jeżdżą w budżetowym składzie raper + dj + opcjonalnie hypeman
pewnie jesli chodzi o temat nieruchomosci, to pochodzac z rodziny prawdziwych, faktycznych profesorow medycyny cos tez moglo mu tam skapnąc i pewnie sporo mogl zrobic bez zbednego kredytowania
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

jajca pisze: 24 gru 2022, 14:41 No tak, tylko akurat temu witkowi narracja mesa paradoksalnie nie musi zaszkodzic, bycie cynicznym skurwielem przekładającym hajs nad przyjazn i przyzwoitosc jest akurat pożądane w tzw. majorsach

Dodano po 31 sekundach:
oldschool pisze: 24 gru 2022, 14:38 W Newonce pracuje chyba, ale nie wiem jako kto.
Na stanowisku dobra mordeczka
Head project managerów to typowa fucha w korpo do opierdalania się i podejmowania decyzji na podstawie tego co mu ci menadżerowie powiedzą, bo on się nie zna.

Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
Żeby zrobić ze Stasiaka ambasadora biegu wings for life, to już trzeba mieć nieźle zboczone poczucie humoru.
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

kurwa ta Alkopoli obecnie to już wygląda jak jakiś słup xd
moody

Post autor: moody »

LWD pisze: 24 gru 2022, 14:10
Sienki pisze: 24 gru 2022, 13:36
LWD pisze: 24 gru 2022, 13:32 na czyje koncerty chodził Stasiak?
Może Białas?
no białas w sumie by pasował

w ogóle ile Mes musiał zarobić przez ostatnie 15 lat, że sobie wypracował pozycję rentiera, to swoje mieszkanie, które pokazywał na instagramie ma z 80-100m2, więc na nie musiał wydać z 800k, skoro jest w stanie za nie wyżyć z wynajmu mieszkań, to na ten cel kolejne 3-4 mieszkania, jedno kupił jeszcze w okolicach tego jego pierwszego solo, no ale kolejne 3 musiał kupić w ostatnich latach, więc pewnie kolejne z 600-800k, do tego jeszcze jakieś w miarę spoko samochody (mercedesy, jaguary) ostatnio kupował, sporo podróżował po Ameryce północnej i południowej, dusigroszem nie był, pewnie sporo jadał i pił na mieście, więc za wszystko wychodzi co najmniej 2,5mln zł. od 2009 wydał 8-9 solowych płyt, z czego 3 uzyskały złoty status, więc mogł sprzedawać średnio 12k jednej, w sumie około 110k, z tego musiał wyżywić siebie i swoich dwóch kolegów z wytwórni, plus pewnie finansować niektóre mniej dochodowe projekty spod szyldu alko, stawiam, że z płyt zarobił z 1,2mln zł, drugą połowę musiał zarobić na koncertach, ciuchach i współpracach, gdzie te koncerty to często grał nieekonomicznie z żywym bandem, a na ciuchach i reszcie był jebany przez swoich współpracowników. więc wystarczy się zatsnaowić ile ostr, paluch czy kękę musieli zarobić przez osatatnie 10 lat, gdzie ich pojedyncze projekty sprzedawały się po 100k+ egzepmlarzy, a na koncerty jeżdżą w budżetowym składzie raper + dj + opcjonalnie hypeman
oprocz rapsow no to na pewno tantiemy za pisanie tekstow innym artystom, przypuszczam ze za pisanie dla tak popularnych wykonawcow jak np. kortez to musi byc niezly hajs. byla tez ksiazka. no i maja jakis rodzinny/kolezenki biznes agroturystyczny, o ktorym kiedys pare razy wspominal https://dzikiehistoriemlynik.pl
Awatar użytkownika
clockers

plus felietoniarstwo i deale reklamowe (ostatnio choćby z tym piwkiem Brooklyn)
Awatar użytkownika
kon rafal

Post autor: kon rafal »

Ale z tym Rasmentalismem to bez jaj xD obstawiam jakieś stoprocent, bor

Wielkie 5 dla Was
Awatar użytkownika
LWD

Post autor: LWD »

gods bidness pisze: 24 gru 2022, 15:32 Żeby zrobić ze Stasiaka ambasadora biegu wings for life, to już trzeba mieć nieźle zboczone poczucie humoru.
żona Stasiaka z tego co pamiętam pracuje/pracowała w dziale marketingu Red Bull'a, więc to efekt networkingu/kolesiostwa jak zwał tak zwał.
oldschool pisze: 24 gru 2022, 14:15 Biorąc pod uwagę jakim bucem jest Mes, to chciałbym poznać tę historię od drugiej strony przed wydawaniem wyroków.
druga strona jest zdecydowanie bardziej wyrachowana i raczej ze skalkulowanych, dyplomatycznych wypowiedzi niewiele więcej wyniknie niż ze strony zapatrzonego w siebie artysty tego typa buca.
jak dla mnie sprawa jest prosta, kariera tego typa mesa jako koń pociągowy biznesu, z którego ma wyżyć na dobrym poziomie kilka rodzin, stawała się coraz mniej atrakcyjna finansowo, jego płyty sprzedawały się na stabilnym poziomie, ale nie jakimś oszałamiającym, kiklkanaście tysięcy egzemplarzy raz na 2 lata mogło im dawać przychód średnio rocznie max 200k, pewnie coraz gorzej się sprzedawały ubrania, mesowi coraz mniej na nich zależało, szedł bardziej w stronę jakichś indywidualnych współprac reklamowych, z których alko jako firma pewnie miała tylko prowizje, z koncertów jak sam mówi w wywiadzie zrezygnował bo wojna na ukrainie, bo covid i w sumie już jest niezależny finansowo i nie musi tracić zdrowia, więc stasiakowi odpada dochód z koncertów. no a rynek się rozwija, wszyscy dookoła więcej zarabiają, a oni mają żyć z jednego artysty, któremu już coraz mniej zależy, więc łapali te fuchy, z nich mają więcej pieniędzy, więc odpuścili sobie alkopoligamię.

katalog alko wciąż coś tam zarabia, markę pewnie wciąż się da skomercjalizować na ciuchach, myślę, że na samym streamingu katalog mesa może przynosić kilkadziesiąt koła rocznie, nie wiem jak oni tam byli dogadani, ale jeśli np. bezpośrednio na płycie kontrakt był na jakiś relatywnie niski %, no ale póxniej pod koniec roku dostawał swoją działkę ze zysku wypracowanego przez cała wytwórnie i markę odziezową, to może się okazać, że ten cały Witek kładzie swoją rękę na nie wiem 90% przychodu z obrotu jego muzyką i zgarnia rocznie np 54k z 60k wygenerowanych na spotify i yt, więc ma fajny pasywny dochód dzięki temu, że wszystko było zarejestrowane na niego, to tak łatwo się nie będzie tego zrzekać.

Dodano po 5 minutach 4 sekundach:
eddy_wata pisze: 24 gru 2022, 15:25 pewnie jesli chodzi o temat nieruchomosci, to pochodzac z rodziny prawdziwych, faktycznych profesorow medycyny cos tez moglo mu tam skapnąc i pewnie sporo mogl zrobic bez zbednego kredytowania
no też nad tym myślałem, ale raczej oboje rodziców żyje, może ojciec słysząc ten płacz mesa w wywiadach na płytach, że został porzucony mu wynagrodził to dodatkowym mieszkaniem, ewentualnie od dziadków coś tam mu skapnęło, ale tu pewnie spadkobierców jest więcej i tak musiałby się podzielić
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Ładny numer coś jak Ała.
Klasyczny Mes to dobry Mes.
Beka ze Stasiaka
Awatar użytkownika
clockers

nie no dojebany jest ten numer, już z 10 raz duszę. topka roku.
Awatar użytkownika
gracjangk

Post autor: gracjangk »

Mes, świetny raper ale biznesowo to jest bezmózgiem totalnym. Od kiedy go słucham to byłem przekonany że Alkopoligamia działa jako spółka z.o.o. a tu się okazuje, że wytwórnia działa jako jednoosobowa działalność gospodarcza i prowadzi ją jakiś jego kolega :bowdown:
W żadnym wypadku Mes nie został tutaj oszukany, on się sam wydymał.

Cytaty poniżej:
To, o czym boleśnie się przekonuję, to to, że nie istnieje coś takiego, jak gentlemeńska umowa. Jestem prawnym laikiem, który przyklasnął pomysłowi jednoosobowej działalności gospodarczej prowadzonej przez jednego z nas, tego najbardziej od cyferek, Witolda Michalaka. Myślałem tylko o tym, że mniej papierologii w moim życiu to tylko plus i prezent. Nie przewidziałem tego, co dzieje się teraz. Umowa, którą podpisałem z kumplem okazuje się, po kosztownych konsultacjach prawniczych, cyrografem, a ja do swojej przeszłej twórczości nie mam praw.
Dlatego reprezentowałem Alkopoligamię wszem i wobec jako założyciel i współwłaściciel, a byłem w niej jedynie zatrudniony na jedną czwartą etatu, by utrzymać ubezpieczenie. Mimo sugestii moich znajomych, że warto byłoby z tej firmy uczynić spółkę, ja twierdziłem, że przecież nie ma ku temu przesłanek, skoro tworzą ją tak bliscy sobie ludzie. A potem dostałem z własnej firmy wypowiedzenie. Wchodzę sobie pewnego dnia do biura, a tam jakaś kartka na biurku leży. Tak to się odbyło, nie w cztery oczy, nie przez telefon nawet. O ile obserwowałem go w podobnych, małostkowych sporach finansowych z innymi artystami, którzy odchodzili od nas, nie sądziłem, że spotka to i mnie.
Spoiler
Zwróciłem kiedyś Łukaszowi uwagę na to, że chodzi na koncerty składów rapowych, które mnie otwarcie krytykują i jeszcze pieje w social mediach jak to się doskonale bawi. Albo, że jako hypeman gra mój koncert w czapce konkurencyjnej, ale bardzo wtedy modnej ekipy, choć czapek z naszym logo miał z tuzin.
:crazy: :lol:
Awatar użytkownika
Groszek

Post autor: Groszek »

Nie wiem dla mnie prawdę mówi umówił sie z kumplami 1/3 tortu dokładal tam najwięcej bitej smietany a oni i tak go wyruchali, ale myślę tak pewnie przez to z3 myślę moje ziomki mnie nie wyruchają, a przyjdzie jeszcze czasz.... Lepiej nie mówić
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Sotnikov

Post autor: Sotnikov »

Są w tym wywiadzie wskazówki, że mes może tylko zgrywać ofiarę. Przez bardzo krótki fragment wspomina swoje winy, bycie chujozą, despotą, alkoholikiem i człowiekiem, z którym ciężko współpracować, ale mino wszystko jest super ziomkiem, bo zaufał przyjaciołom, a stasiak nosił czapkę konkurencji i Witek źle traktował innych artystów w ich wytwórni, ale wtedy mesowi to nie przeszkadzało oczywiście xd a ja się zastanawiałem czemu nie ma go ma tribute dla pjusa, coś się słyszało o spinie ze Stasiakiem, ale nie wiedziałem, że aż tak grubo tam polecieli.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Da się postawić u jakiegoś bukmachera że mes wylecial bo jest jebanym narcyzem alkoholikiem i bucem z którym nie da się współpracować? Kurs 1.1 w pełni mnie satysfakcjonuje
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

z jednej strony jestem pewien, że cała historia ma kilka zgrabnie pominiętych wątków, bo nie wierzę, że tak ordynarnie bez skrupułów Mes został wyruchany w dupę, a z jego relacji wygląda to mocno zerojedynkowo. Wiadomo, że Mes to buc i egocentryk i współpraca z nim musiała być w chuj ciężka. Z drugiej strony, co by się tam nie działo to i tak cała alkopoligamia była utrzymywana na plecach Mesa i Łukasz Stasiak pewnie by pracował w warszawskim korpo z którymś z użytkowników ślizgawki gdyby nie umiejętne pasożytowanie na osiągnięciach kolegi. Warto śledzić co tam się będzie dalej działo.

Ciekawe kto był odpowiedzialny za akcję promocyjną płyty która KURWA ŚWIECI W CIEMNOŚCI, bo imho to był gwóźdź do trumny kariery Mesa. Jak się okaże, że koledzy Mesa to debile a on lojalnie bronił owoców ich debilizmu to w sumie przykro będzie. Swoją drogą z dekadę temu po jakimś koncercie Mesa pamiętam jak Stasiak zachowywał się w sposób, który można określić jako daleki od wizerunku sympatycznego ciumcioka który forsuje na płytach. Próbował grzać nawet jakiegoś typa z jakieś bekowe pytanie do mesa, ogólnie mega pospinany i grał dużo większą gwiazdę niż Mes xD. Już wtedy zapaliła mi się lampka, że to może wcale nie taki spoko typ jak się wydaje.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

nie no, kurde faja, to nie jest na pewno tak, ze biedny Mes nic nie wiedział i został wyruchany przez ziomków i należy mu się tylko smutnazaba.jpg, bo jest w tym wywiadzie wiele "dziwnych" fragmentów, typu: to on znajdował raperów na ulicy - no fajnie, tylko że oni wszyscy spierdolili, a wydaje mi się, że głównie winiono za to Mesa (może to tylko ludzie tak mysleli, ale wydaje mi się, że pomiędzy linijkami często chodziło właśnie o ego Mesa). Mes od dawna był bucowaty/odklejony, więc mógłby dorobić ideologię i do tego. Te wszystkie projekty typu właśnie pudełko, które świeci w ciemności, to imo też właśnie typowy Mes, który jest ponad wszystkich i robi SZTUKĘ (zresztą nawet z tego wywiadu wynika, ze on jest geniuszem i może nie dopilnował papierków, ale no geniuszowi wolno). Plus te zdania o książce, które być może otworzą mu jakieś drogi - no jak przeczytacie te książkę, że scenami, że ruchał typiarkę w taksówce (czy tam waliła mu konia czy nie wiem, nie pamiętam, staram się wyrzucić to z głowy) i sperma była, cytuję, "all over the place". no to ja nie wiem, jakie drzwi to mu może otworzyć, chyba do ksiązek targetowanych dla męskich czytelników Blanki Lipińskiej, bo serio to było guwno obesrane bardziej niż jego ostatnie płyty.

niemniej dobrze, że jest wkurzony, bo może nagra coś dobrego, oby tylko jak najmniej o dziecku i dojrzałości
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Patryk233

Post autor: Patryk233 »

Co wgl zrobił Pan Jezus Mesowi, że ten nazywa go cwanym pastuchem :dunno:
"Ich wollte immer nur verstanden werden und hinterlies zum Schluss verbrannte Erde" 💥
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Ta jego książka wcale nie była taka zła, jeśli ją rozpatrywać w kategoriach pasty internetowej. Lektura na godzinę, a oni szumnie nazywali to powieścią. Śmiech na sali. Ale jak môwię czytałem gorsze książki autorów będących stricte pisarzami. W sumie to mnie chyba wtedy nawet zaskoczył pozytywnie, mimo że to była jednak mało oryginalna satyra na teraźniejszość.

A teraz mnie drugi raz zaskoczył, że on taki ogarnięty biznesowo, bo się nie spodziewałem, choć coś już o tych mieszkaniach słyszałem wcześniej to jednak bardziej miałem w głowie, że to tak żeby sobie dorobić. Skoro potrafił zostać plus minus rentierem, to chyba faktycznie im ufał i tu przegrał, a nie że od razu był belmondo like ciućmokiem, dla którego szczytem przedsiębiorczości jest wziąć zaliczkę na koncert i ją przećpać albo pożyczyć hajs i nie oddać.

To że był bucem, despotą, alkoholikiem, egocentrykiem, narcyzem itd. to wiadomo i to jedno, ale imo to dalej nie powód, żeby sobie z tego tytułu przywłaszczyć wszystkie frukty z jego działalności, choć potrafię sobie wyobrazić jaki on w pijackim ciągu mógłby być wkurwiający. Ale dalej jest to powód, żeby się po męsku rozmówić co i jak i rozejść każdy w swoją stronę, nawet w ryj dać jak trzeba, a nie tak za plecami wykolegować.

No ale znamy jedną stronę, teraz Stasiak niech weżmie tego Witka do radia i zrobi wywiad. Mes może i bucem był i będzie, ale jednak sprawia wrażenie lojalnego, o tym Pjusie to się więcej nasłuchalem z płyt mesa niż się nasłuchałem samego Pjusa, więc też chujowa akcja z tym tributem za plecami, choć ostatecznie pewnie i tak nagra, tylko na swojej płycie. Ja mam wrażenie właśnie, że on ich wszystkich ciągnął za uszy po koleżeńsku i bym się nigdy o żadnym Stasiaku nie dowiedział, gdyby nie Mes, bo to poziom Zgrywusa od Tedego, może nawet nie, tyle że Zgrywus to chociaż tam jeszcze jakieś grafiki robi i jakiś pożytek z niego.
ether

Post autor: ether »

Beka, ze oni chcą go blokowac zeby nic nie mogl wydawac? lol. Ze niby tego numeru na Spotify nawet wrzucic nie moze teraz. Dziecinada w chuj
ODPOWIEDZ