Lalka kontra Lalka [FILM kontra SERIAL]

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Luxair

Re: Lalka kontra Lalka [FILM kontra SERIAL]

Post autor: Luxair »

Połas pisze: 16 wrz 2026, 10:26 Serialowa Lalka wleciała na Netflix. Widziałem całość i oglądało mi się to bardzo dobrze. Schuchardt jako chamisko Wokulski i Drzymalska jako łaknąca uwagi Łęcka - idealnie dobrani. Dorociński niech się schowa. Do tego skurwiel Starski w wykonaniu Piotra Packa, śmieć Krzeszowski idealnie odegrany przez Adamczyka i największy karaluch, czyli stary Łęcki, co wszystko przegra i przepije - cudo w wykonaniu Jacka Braciaka, który jest tutaj trochę jak jego bohater z Drogówki Smarzowskiego :)
A u mnie po 4-5 odcinkach mieszane uczucia. Adamczyk faktycznie topka i Braciak całkiem dobrze, ale reszta to drewno (z Schuchardtem na czele - jak dotąd, milczący gbur), dużo cringe'owych zabiegów reżyserskich typu "przepleciemy scenę porodu z jakaś sceną tragedii". Bez sensu że rzucają kurwami. Bez sensu sceny wizji erotycznych. Z ciekawości obejrzę, ale nie jest to dzieło...
Coast-to-coast, L.A. to Chicago...
Western male
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Luxair pisze: 18 wrz 2026, 9:30 rzucają kurwami
Co :what:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

nie no poziom cringe'u przy tych wulgaryzmach wykracza poza skalę, kto to uznał za dobry pomysł xd
glokk

Post autor: glokk »

ugułem podobało mi się, nawet bardzo, mimo że jestem psychofanem powieści Prusa.

Ale tej Drzymalskiej za chuj nie kupuję. Ona przecież jest zwyczajnie brzydka/przeciętna - nawet nie coś że specyficzna uroda (Chloe Sevigny, laska z Fleabag, Karen O) tylko po prostu brzydka. Natomiast, ma talent aktorski to raz, dwa, musi jakoś fenomenalnie kręcić śmigło skoro dostaje tyle ról.
Awatar użytkownika
Luxair

marmolad_k2 pisze: 18 wrz 2026, 9:36
Luxair pisze: 18 wrz 2026, 9:30 rzucają kurwami
Co :what:
Nie dość że kurwami, to jeszcze "kutasiarzu" nawet pada :)

Natomiast wracając do samego serialu - odcinek finałowy jest na zupełnie innym poziomie, jakbym jeden z udanych filmów Guya Ritcha oglądał. Cudo. Pod koniec aż przeszarżowali z kreatywnością
Spoiler
polskie There Will Be Blood :)
...no ale dla finału warto było.
Western male
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Forumek spaczył mi głowę i kilka razy zdarzyło mi się powiedzieć w rozmowach, że w starej wersji Wokulskiego grał Jerzy Kamzat.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Obrazek
edenmar

Post autor: edenmar »

glokk pisze: 18 wrz 2026, 19:41 Ona przecież jest zwyczajnie brzydka/przeciętna - nawet nie coś że specyficzna uroda
w niektórych scenach wygląda jak młoda Dorota Chotecka w Miodowych latach. Urzędowska jakieś milion razy ładniejsza

dopiero zacząłem oglądać, rozjebało mnie, że już w połowie 1. odcinka jest R-U-C-H-A-N-I-E i to jeszcze w jakiejś wizji Wokulskiego xD netflixowo przegięte ale pewnie całościowo i tak lepiej w ten sposób niż kolejna wierna adaptacja
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Powodzenia maturzyści, którzy będą się odwoływać do scen z serialu :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

kiedy film wjeżdża?
Awatar użytkownika
bloooodtrail

Post autor: bloooodtrail »

wujot pisze: 19 wrz 2026, 12:15 kiedy film wjeżdża?
30 września
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

trzeba będzie obejrzeć dla porównania
Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

sztyc pisze: 09 lut 2026, 19:22 żeby przeciętny polak nie miał wątpliwości dlaczego blisko 50-letniemu typowi stawał przy konkretnej dupie, a tak to się będzie zastanawiał czy twórca nie inspirował się filmem drive, gdzie ryan gosling w huj zajebisty kierowca w kurtce ze skorpionem co mógłby mieć każdą pannę związał się z taką co była płaska jak 12-letni chłopiec
+ kurwa jeden
W ogóle podobał mi się dawny tejk pewnego znajomego jeszcze z czasów licealnych, że jeśli ktoś chce zrozumieć dlaczego Wokulskiemu tak odpierdalało i wyprawiał to, co wyprawiał, to równoległą do "Lalki" lekturą powinien być obowiązkowo "Uwodziciel" Nienackiego.
Homeboy, throw in the towel
your girl got dicked by Ricky Powell
Awatar użytkownika
marmolad_k2

wujot pisze: 19 wrz 2026, 12:53 trzeba będzie obejrzeć dla porównania
Jak nie obejrzysz ani jednego, to nie będziesz musiał porównywać :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
sztyc

Post autor: sztyc »

w drugą stronę będzie to samo, jak kobiety w całej polsce będą miały uwierzyć, że ta idiotka nie poleciała na przystojnego jak ten pep z barcelony dorocińskiego
dla drużyny wezmę wyrok na klatę
----
prawdziwe białasy na forum ślizgawka wolący cycki od dupy: mancipium, phobos, OmarStooleyman, jajca, kapper1, aleksy, Deyker, ART, camzatizbak, mas, Korben Dallas, fifi, pardon (?)
Awatar użytkownika
Luxair

glokk pisze: 18 wrz 2026, 19:41Ale tej Drzymalskiej za chuj nie kupuję. Ona przecież jest zwyczajnie brzydka/przeciętna - nawet nie coś że specyficzna uroda (Chloe Sevigny, laska z Fleabag, Karen O) tylko po prostu brzydka. Natomiast, ma talent aktorski to raz, dwa, musi jakoś fenomenalnie kręcić śmigło skoro dostaje tyle ról.
Oj tam oj tam, ona ma urodę charakterystyczną, ale nie można powiedzieć że jest brzydka. I tak wygląda atrakcyjniej niż służąca-exprostytutka czy kuzynka. Jedyne co mi przeszkadzało to że czasami (rzadko) wpadała w dresiarską intonację - coś jak wczesna Roma Gąsiorowska... w dramacie kostiumowym tak nie wypada.

Ahahaha i jeszcze kompletnie od czapy był epizod
Spoiler
opiowractwa Łęckiej
Western male
Awatar użytkownika
mas

Post autor: mas »

No i podobnie jak wspomniana ma ewidentnie problem z mówieniem
CobraBOY pisze: 25 wrz 2025, 17:43 to juz wolę polecieć na ręcznym albo zaczepić jakąś bezdomną czy emerytkę
edenmar

Post autor: edenmar »

wspaniały serial, wspaniały ostatni odcinek

Obrazek
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Czy w ostatniej scenie leci Karramba - Pocałuj mnie w dupę?
Obrazek
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

Połas pisze: 09 lut 2026, 12:22 Jako, że mamy w tym roku dwie Lalki - filmową i serialową, to lecę z tematem zbiorowym, bo i tak wszystko i wszystkim będzie się jebać.
Wydaje mi się, że twórcy netflixowej produkcji postarali się, żeby tak nie było
ODPOWIEDZ