(Ankieta) Co jest najważniejsze u rapera?

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Co jest najważniejsze u rapera?

Styl/charyzma
35
61%
Flow/muzykalność
9
16%
Liryka
4
7%
Technika
3
5%
Oryginalność
5
9%
Barwa głosu
1
2%

Liczba głosów: 57

Awatar użytkownika
bronek
FAJNOSLGWKOWICZ

Re: (Ankieta) Co jest najważniejsze u rapera?

Post autor: bronek »

to by tez np w pelni logicznie tlumaczylo dlaczego dla jednego osobnik X ma charyzme a dla drugiego osobnik X nie ma charyzmy
przyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsny
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Też nie przekonuje mnie ta charyzma i wolałbym mocniej stąpające po ziemi określenie np. pewność siebie. Czy da się dyskutować o tym, czy ktoś ma charyzmę czy nie? Bo jeżeli ktoś powie, że raper X ją ma, to tak naprawdę nie widzę możliwości, żeby temu zaprzeczyć. Tak czujesz i koniec. Trochę jak z byciem transseksualistą xD

Ale może się przypierdalam, bo mi nigdy to słowo nie pasowało. Jest takie mało konkretne i uzależnione od subiektywnego odczucia.
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Peja miał podwójną charyzmę, bo oprócz tej na na bitach, to jeszcze miał Mitsubishi
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

bronek pisze: 22 cze 2026, 14:34 kurde czemu "charyzma" jest przypisywana raperowi a nie sluchaczowi? Bo to chyba sam sluchacz po prostu sobie dopowiada i kreuje jakis tam wyidealizowany obraz danego rapera ktory ma tam jakies tam cechy na podstawie ktorych sluchacz moze budowac swoje fantazje Czy ta cecha jakos faktycznie istnieje w postaci rapera czy istnieje tylko w glowie danego sluchacza? Na razie mysle ze to drugie ale moze kiedys znajde powody do tego zeby myslec ze moze jednak to pierwsze ma sens
filozofujesz
Awatar użytkownika
2do5

Post autor: 2do5 »

no dlatego kurde delivery imo jest cudowny określeniem, bo to jest jakby wypadkowa wielu czynników, które wpływają na to, że raper po prostu DOWOZI swój sztos, nawet z jakimiś tam maknamentami. co z tego, że Małolat np nie miał jakiegoś genialnego flow na WPZLŻ, skoro DOWIÓZŁ i to wystarczyło. po trochu głosem, po trochu sposobem składania tych liter, po trochu autentycznością (czy tak do końca? hell no, ale co z tego, summa sumarum gdzieś to wszystko się klei)

rozkładając Rogala czy Belmondziaka na czynniki pierwsze też pewnie doszlibyśmy do wniosku, że coś tam kuleje, jakieś poszczególne aspekty raperskie, a patrzcie jakie dobre rapy.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2026, 15:00 przez 2do5, łącznie zmieniany 1 raz.
Jantar czy Kukulska - wybrałbym mamę z dwóch
dzieciaki rozkminiały kim jest kurwa DJ Buhh
Awatar użytkownika
baqlashan

duch_swiety pisze: 22 cze 2026, 14:03 Jakby przyznać raperom punkty za każdą z tych kategorii to wyjdzie raper doskonały?
Bezczel to raper doskonały?
raczej nie, bo kendrick spełnia wszystkie kryteria, ale jako, że jest wieśniakiem to i tak jest overall pare lig niżej niż gog lso

Dodano po 1 minucie 38 sekundach:
aleksy pisze: 22 cze 2026, 14:47 Bo jeżeli ktoś powie, że raper X ją ma, to tak naprawdę nie widzę możliwości, żeby temu zaprzeczyć
no jest to uznaniowe, ale w ocenie sztuki to jest normalne a wręcz pożądane. dla mnie belmondo ma fenomenalne slow flow, a dla innego to będzie monotonne gadanie na bitach.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

ale jednak łatwiej jest to flow dotknąć, pokazać palcem o co chodzi i się trochę pokłócić
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
baqlashan

ale nie jest to obiektywne, tak samo jak kwestia tego czy pezet jest lepszy lirycznie od jimsona. redukowanie dyskusji o sztuce do rzeczy całkowicie obiektywnych (czyli przede wszystkim policzalnych, jak np długość rymu) to piłowanie gałęzi na której się siedzi, skoro jesteśmy na forum. taka moja opinia.
Awatar użytkownika
zlewam

Post autor: zlewam »

dla mnie oryginalnosc to jest cos cie wybija. ja slucham muzyki dla takich momentow o kurwa tego sie nie spodziewalem i to mnie do danego artysty przyciaga. to jest prawda ale w roku 2026 nie musisz nawet byc oryginalnym artysta wystarczy ze dosyc oryginalnie wygladasz np oki co ma jezyka na glowie a ma muzyke jak milion innych plemikow, czy przyklad nierapowy ethel cain ktora wyglada jak wyglada a odpalasz jej muze i to w sumie zwykly pop z radia. technika czy liryka no nikt nie daje jebania a barwa glosu to dosyc subiektywna sprawa
Awatar użytkownika
CCORD

Post autor: CCORD »

Mam tu dylemat, bo jedną z ważniejszych rzeczy jest dla mnie głos rapera i w sumie jedyną rzeczą, za którą często potrafię jakiegoś zdyskwalifikować, choćbym chciał się zajarać tekstem, czy czymś. Z drugiej strony, raczej nie znam rapera, przy którym bym został ze względu na sam dobry głos, także chociaż jest to swego rodzaju próg, jeśli o mnie chodzi, to nie mogę go chyba nazwać najważniejszym.

Drugą rzeczą, za którą potencjalnie mógłbym zdyskwalifikować jest treść, ale w mniejszym stopniu i odpowiednio podane teksty o wiele łatwiej znieść, musiałbym się naprawdę z czymś nie zgadzać.

Jednak styl jest stylem i na to oddam głos, ale tutaj też chcę zaznaczyć, że ciężko mi czasem oddzielić rapera od beatów, które są też bardzo ważną składową.

Oczywiście te rzeczy w jakiś sposób się ze sobą przeplatają, ale nie chodzi o to żeby wybrać jedną i wyrzucić resztę, także chyba to właśnie ten styl będzie u mnie najważniejszy, po zastanowieniu. No delivery.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Jak raper nie ma flow to max.co osiag ie to bycie fałenemem gaddemem
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

2do5 pisze: 22 cze 2026, 15:00 no dlatego kurde delivery imo jest cudowny określeniem, bo to jest jakby wypadkowa wielu czynników, które wpływają na to, że raper po prostu DOWOZI swój sztos, nawet z jakimiś tam maknamentami. co z tego, że Małolat np nie miał jakiegoś genialnego flow na WPZLŻ, skoro DOWIÓZŁ i to wystarczyło. po trochu głosem, po trochu sposobem składania tych liter, po trochu autentycznością (czy tak do końca? hell no, ale co z tego, summa sumarum gdzieś to wszystko się klei)

rozkładając Rogala czy Belmondziaka na czynniki pierwsze też pewnie doszlibyśmy do wniosku, że coś tam kuleje, jakieś poszczególne aspekty raperskie, a patrzcie jakie dobre rapy.
+1

Jędker czy Pomidor nie są wirtuozami muzyki, ale mają potężne delivery w swoich kategoriach, że człowiek to kupuje (lub nie, wtedy brak delivery)

to częściowo pokrewne z propsowaniem rapu za ulubione ksywy, a nie obiektywny poziom
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Post autor: SuperRapMaster »

Najważniejsze jest to, co raper robi najlepiej, czyli np. u Eldo teksty, u Tedzika charyzma, u Magika flow, a u OSTR żaden aspekt bycia raperem, tylko bycie producentem.
ODPOWIEDZ