Starcie "legend" cz. 10 - Jimson vs Laikike1

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 01 lip 2026, 13:17

Jimson
38
38%
Laikike1
62
62%

Liczba głosów: 100

Awatar użytkownika
gods bidness

Starcie "legend" cz. 10 - Jimson vs Laikike1

Post autor: gods bidness »

Dziś kolejne starcie, hmm "legend". Tym razem coś dla amatorów kwaśnych jabłek, czyli legendy z przymrużeniem oka. Czyli niezbyt potężny clash niezbyt potężnych "gigantów" sceny. Tej sceny.

Dwaj samozwańczy królowie podziemia, którym nigdy nie udało się przebić do mainstreamu i ostatecznie musieli się zająć czymś innym, żeby zarobić na chleb, ale jeden i drugi coś tam czasem jeszcze nagra.

Jednak tym kilkudziesięciu słuchaczom w Polsce o dość osobliwych gustach wciąż warto zadać pytanie - kto lepszy? Kto miał lepsze zwrotki na przestrzeni lat, kto miał lepszą karierę? Kto miał większą charyzmę?

Kto w waszym sercu zostawił głębszy ślad?
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Re: Starcie "legend" cz. 10 - Jimson vs Laikike1

Post autor: ConeyIsland »

Jims mocny gracz był ale krótko i mało go było. Pan Marcin wygrywa za długowieczność, za materiały z Piotrem i za AF.
Awatar użytkownika
2do5

Post autor: 2do5 »

Milczmen jest IMO dobro płyto, trochę laik tam pierdoli, wiadomo, ale chemia na linii producent - mc w chuj underrated, w zasadzie to najlepsze wydawnictwo aikłana i nic nawet nie stało blisko z jego rzeczy

jeśli chodzi o dżimsona - UZM jest niedocenioną płytą, natomiast GWPI przecenioną przez turzynów

chyba wybrałbym laika, też genialne featy miał, jak ten
Spoiler
Jantar czy Kukulska - wybrałbym mamę z dwóch
dzieciaki rozkminiały kim jest kurwa DJ Buhh
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

laik za charyzme ale ogólnie szkodniki cieszy ze oboje wpierdolili beefy
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

nigdy nie chciałem fanów, pieniędzy za talent
Pierwszy raper, który przy tym został i zostałem

Lubie i szanuję Jimson, no ale błagam, od bybzi przez milczmena, setki kurwa gościnek gdzie nie pozostawiał złudzeń kto pozjadał, w RA każdy czekał na jego zwrotki (tak jak fani patokalipsy na zwrotki eripe), af z bonsem, levele na które czekał każdy, ikony, świetne diamond life, wybitne rzeczy naturalne, bekowe pisanki pisane na kacu, kultowe wręcz wywiady dla portalu świadomy słuchacz czy Windows 7 ty szmato, rozjebanie solara w beefie, dla mnie tu nie ma żadnej dyskusji
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

jimson jest lepszy dosłownie we wszystkim, a nawet jakoś specjalnie go nie lubię
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
2do5

ja jeszcze nie zagłosowałem, bo słuchając arabskich nocy to wybór może być jednak tylko jeden - nawet za pojedynczy kawałek
Ostatnio zmieniony 19 cze 2026, 13:32 przez 2do5, łącznie zmieniany 1 raz.
E-42

Post autor: E-42 »

Niech będzie Laik za Lulaj syneczku mój, ale generalnie raczej nie słucham obu nie licząc pojedynczych tracków
I rot in this dread, my only world's the one in my head
I hate psychotherapists, I walk amongst walking dead

Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
baqlashan

Re: Laikike1

Post autor: baqlashan »

tkss pisze: 17 cze 2026, 18:52Laik GOAT
w dziedzinie grafomanii - na 100%.
d3luge1 pisze: 18 cze 2026, 10:10 Bardzo ładna kariera, pewnie najładniejsza w polskim rapie.
nie no, ta zbiorowa psychoza już zaszła za daleko
igorzastyy pisze: 18 cze 2026, 14:26 Szkoda, że nie doszło do oficjalnego beefu z Pezetem
no, szkoda, że nie doszło, a było naprawdę blisko - pezet przeczytał jego ksywę na fb, czyli prawie się dowiedział o jego istnieniu. jakby jeszcze skojarzył ten nickname tibijski z jego mordą (jeśliby mu ją ktoś pokazał) i tym co nawija (jeśliby to usłyszał jakimś cudem) to bylibyśmy już o krok od beefu.

Dodano po 1 minucie 56 sekundach:
Jasek pisze: 19 cze 2026, 10:11 rapuje też lepiej i dyskografię ma mocniejszą
że od jimsona? ten pedryl co przez całą karierę nawijał z manierą jakby przemycał przez granicę dildo w odbycie? pożartować ludzka rzecz!

Dodano po 4 minutach 38 sekundach:
many-s pisze: 19 cze 2026, 11:14 Jeśli się skupisz na ilości, jakości, kontakcie artysty ze słuchaczami, osiągnięciach, to Jimson raczej bardzo blado wypada
jakościowo to gorączka w parku igieł czy ucieczka z wesołego miasteczka jest nie tylko poza zasięgiem laika, ale i całego tego bandu podziemnych wyjadaczy co srali do szaletu jak jebany pers w azji. ilość z kolei to w przypadku laika argument na jego niekorzyść bo to, że wyprodukował sto porcji parującego gówna stawia go w gorszej sytuacji niż jakby wysrał tego jeno 25. kontakt z fanami? argument pozarapowy, więc nieistotny.
jajca pisze: 16 maja 2024, 17:04 za te punkty na kurniku trzeba dusić ofiary
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Od walczę za cały pułk żeby nie mieć twoich źrenic do przytulenia ojca na ikonie 3, piękna historia i dojrzałość
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
d3luge1

Post autor: d3luge1 »

"Dziś niszczę Pelsona, niczym VNM Jimsona"
Takie propsy od Pei to po prostu polityka. Nawet bym się nie zdziwił jakby nie przesłuchał tego beefu.
kark to nie debil, mówił mi tak laik
Awatar użytkownika
2do5

warta z siostrą przy drzwiach to jeden z moich ulubionych momentów milczmena, no ale niestety też dużo pierdolenia tam
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Jimson to może być jedyny raper, który nie został raperem, i ja mu wierzę, że nie chciał. Ma to znaczenie w kontekście tego pojedynku, bo od Laika zawsze wyczuwałem wajb gościa, który zarywał do dupy, a kiedy ona go odpuliła, to zaczął pierdolić, że jest brzydka i on w ogóle nie chciał tylko tak żartował lol co wy w ogóle pierdolicie patrzcie jak mam wyjebane na FB fota z imprezy.
Mam w domu szafkę, w której trzymam
Wszystkie dostępne dzieła Lenina
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

nie no uwielbiam lajkakłana, ale Jimson to po prostu (naj)lepszy raper.
Charyzma, głos, linijki, True man show > Rayban.

Laik nawet na Nasralnych miał "Mana" do skipa. O Bybzi i o Milczmenie nawet nie wspominam.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Laik wypierdalający się z bitu grafoman, z zabiegami typu szeptanie albo "pedofilskie zaciąganie", dla ktorego nagranie bełkotliwego uposledzonego nonsensu o karmieniu szczupaków verbatimem było niewielkim kosztem wobec okazji nawciskania na sile wielokrotnych rymow, vs Jimson, ktory w primie byl raperem tak wszechstronnym - z głosem, flow, dykcją, rymami, treścią balansującą poezję z konkretem, ze mozna go postawic obok kogokolwiek na polskiej scenie i nie byloby wstydu pod zadnym wzgledem

jeszcze na niekorzyć laikike1 ta cringowa otoczka samozwanczego krola podziemia broniącego jakiegos etosu dla gimbusów i robienie wywiadów z samym sobą
Ostatnio zmieniony 19 cze 2026, 13:51 przez jajca, łącznie zmieniany 1 raz.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
baqlashan

najgłupsze starcie dotychczas. czekajcie aż jose przeniesie moje posty z tematu o laiku bo tam zawarłem samą prawdę, a nie gówno prawde jak fanatycy nasralnego.
Awatar użytkownika
baqlashan

many-s pisze: 19 cze 2026, 11:14 Poziom grafomanii u Laika i Jimsona w niektórych numerach (Nie ma boga, Arabskie noce
nie ma boga z deka owszem, ale arabskie noce to jest właśnie definicja abstract rapu w Polsce. jimson na uzwm był w tym mistrzem - laik zapominał wziąć leki. jak czegoś nie łapiesz w arabskich to mogę ci zrobić autorskiego rap geniusa.

Dodano po 2 minutach 56 sekundach:
siedzę w pajęczynie przy maszynie marki adler - jeden z lepszych wersów w PL, obejmujących błyskiem myśli tak szerokie zagadnienie, że ja pierdole.

pajęczyna - sieć - web - internet.
adler robił sprzęt do kuchni - siedzi więc przy czajniku, czy innej kurwa mikroweli.
skoro kurwa siedzi przy czajninku w necie to se siedzi w kuchni na laptopie, najpewniej popija kawkę.
generalnie on tutaj nawija o tym, że wiedzie spokojne życie, nie zapierdala w korpo tylko robi swoje i ma wyjebane. i cała ta nuta i cała ta epka jest najezona tym, ale ktoś o wrażliwości słuchacza laika nie za bardzo to skuma imo.

Dodano po 2 minutach 2 sekundach:
Jose pisze: 19 cze 2026, 11:25 Jimson dalej nagrywa i nikogo to kurwa nie obchodzi
bo to są numery nagrane w szafie dla samego siebie z resztek zajawki, sam jimson się z tym niespecjalnie kryje. to są takie popierdółki rapowego dziadka a nie jakieś wielkie podziemne premiery. i wiem że to kumasz jose, więc miej litość proszę.

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
@Jose proszę przenieść te moje 2 posty do tematu bideta go wnosza niezwykle dużo do debaty, a w zasadzie jej bezzasadności.

Dodano po 6 minutach 12 sekundach:
@2rzyn wreszcie mogę się zgodzić z twoim przekazem w 100%
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

baqlashan pisze: 19 cze 2026, 13:41 siedzę w pajęczynie przy maszynie marki adler - jeden z lepszych wersów w PL, obejmujących błyskiem myśli tak szerokie zagadnienie, że ja pierdole.

pajęczyna - sieć - web - internet
Nom, masz tu steam jak noon z eisem

Jimson na gorączce w parku igieł ma równie nierówną formę co Laik na wszystkim poza Naturalnymi. Na Wesołym jest kurwa przemocny, czasem też grafomański, ale nie przeszkadza to tak jak u Laika.

Nie wiem, w tej dyskusji o Laiku zawsze się wyciąga to 20-30% wersów, które są przypalowe, a resztę ignoruję. A u Jimsona udaje sie, ze nie istnieje to 10-15%, ale to tez liczba rzeczy ma wpływ i ze laik pisał przed kompem w nocy po siódmym żubrze
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
baqlashan

Jasek pisze: 19 cze 2026, 13:48 czasem też grafomański
poproszę przykłady. to zarzucanie grafomaństwa jimsonowi kompletnie pomylony trop nie do wybronienia, ale jestem ciekaw co masz w arsenale w takim razie.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Przykro mi koledzy ale @baqlashan w tym temacie wykazuje sie sluchem
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
ODPOWIEDZ