Starcie legend cz. 7 - Peja "Na legalu?" vs Tede "S.P.O.R.T."

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 14 cze 2026, 11:30

Na legalu?
70
65%
S.P.O.R.T.
38
35%

Liczba głosów: 108

Awatar użytkownika
oKulTywowany

Re: Starcie legend cz. 7 - Peja "Na legalu?" vs Tede "S.P.O.R.T."

Post autor: oKulTywowany »

Fajne czasy kiedy jeden i drugi ćpał
Do na legalu jakis lepszy sentyment
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

A i ważna kwestia: SPORT jest tragicznie zmasteringowany, mix też leży w wielu numerach, a Na Legalu brzmi zajebiście.

@DoubleB o kurwa bez kitu, pojebało mi się z kolejnymi płytami SLU, no to tym bardziej props dla Richie Richa
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

W ogóle jak tak o tym po latach myślę, to ten Peja - Na Legalu, to był straszny outlier w mojej karierze słuchacza hip hopu, bo jako młody nastolatek wtedy, nastawiony byłem na truskul, inteligentne teksty typu Sokół, Eldo i techniczne rymy typu Fokus, Pezet. A tu wchodzi se taka Peja z tą płytą i pamiętam, że ją ostro katowałem na kasecie. Na równi z Pezetem Muzyka Klasyczna.

Dziś mnie to nie dziwi, bo ona była może mniej technicznie zarapowana, ale jednak w dużej mierze truskulowa brzmieniowo (choć fakt, że dużo bardziej przebojowa, momentami niebezpiecznie skrecające w rejony brzmień Donia - ale jednak trzymająca w tym smak i umiar), a sam Ryszard miał ciekawsze historie do opowiedzenia niż jakiś Pezet.

Tam jest klasyk za klasykiem. Do SPORTu nigdy specjalnie się nie przekonałem, mimo że mu dałem wysoką ocenę w recenzji wszystkiego. Wtedy, dla mnie, młodego nastolatka, który dopiero się wgryzał w meandry polskiego hh, Tede był kolejnym warszawskim powolnym dukaczem typu Molesta, niczym się nie wyróżniał. Dopiero od 3H: HHH go doceniłem, bo zaczął gęściej rymować. I wyszedł z czymś ewidentnie nowym, czyli Joł Joł wielkie joł. To był uważam jego prawdziwy przełom w karierze.
2do5

Post autor: 2do5 »

baqlashan pisze: 25 maja 2026, 13:23 lubię ciężkie życiowe klimaty, no ale nie w wykonaniu peji i nie z tym cieniutkim głosem.
moim skromnym zdaniem jemu ten głosik dobrze pasował na na legalu, potem jeszcze fitował na +/- dwóch kolejnych albumach (tylko z zupełnie innych względów), a potem już w zasadzie nieustanny regres oprócz beefu z tedim (więc nie miało to większego znaczenia), no ale dążę do tego, że ten vibe chudego szczurka ślizgającego się po streecie z piskliwym wokalem mocno buduje ten album i dla mnie to to jest mocna wartość dodana, chociaż rozumiem, że możesz odczuwać inaczej
baqlashan pisze: 25 maja 2026, 13:23no i bity wiocha.
średnie są i nie stoją nawet blisko pierwszego kalibra czy masz i pomyśl, ale z drugiej strony - zrobiły to, co miały zrobić, czyli wykreowały klimat tego krążka i przede wszystkim dały poczucie, że innych być nie miało prawa, np. nie-kocham hip hop - niby takie proste tym tym tym, ale w moim wyobrażeniu innych alternatywnych wersji tego numeru z innym bitem, zawsze zostałbym przy oryginale. jest jedna rzecz trochę chujowo pocięty sampel, tylko znowu - nie przeszkadza wspomniany mankament odbiorze, wgl jest to numer, który napierdalał chyba z co drugiego okna w co drugim bloku, kiedy szedłem se do podstawówki, może jedynie jestem bogiem mogło się z nim równać w takim kontekście

na legalu jest w punkt, głos na peja
Jantar czy Kukulska - wybrałbym mamę z dwóch
dzieciaki rozkminiały kim jest kurwa DJ Buhh
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Jaki album mial wiekszy/jakikolwiek wplyw na scene?
"Na legalu?" oczywiscie
Ktory kawalek jest najlepszy z tych dwoch albumow?
Pewnie "Wyscig szczurow"
Kto ma wiekszy talent i lepiej rapuje? Oczywiscie ze Tede chociaz gorzej niz na nastukafszy.
Ktory album jest bardziej spojny? No raczej ze ten pejowski. Tede to nawet tytul plyty ma z pizdy wyjety.
Glos mimo wszystko na Sport chociaz czeaciej sluchalem w calosci na legalu Pejsona.

I jeszcze jedno: "glucha noc" no najbardziej przereklamowane gowno, nie jest nawet w top 10 kawalkow rycha, ma ułoma meditopcwela ktory brzmi jak fromaz ale z mozgiem (malym bo malym ale jednak). To tak jakby napisac ze pierdolone chujstwo "i just call to say i love you" to topka steviego wondera
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

baqlashan pisze: 27 maja 2026, 2:16
igorzastyy pisze: 26 maja 2026, 20:44 Płyta S.P.O.R.T jest tak znakomita, że nawet Mes przyznał, iż Tede tym krążkiem zbliżył się do jego geniuszu

I bez podjazdu do mnie jak do Igi na korcie
Byłeś blisko mojej ligi na Sporcie
Przecież to był pocisk ze tede ostatnio był rapowo na poziomie mesa kiedy ten jeszcze nie nawijał / stawiał pierwsze nieśmiałe kroki w rape co je wypierdywał do szafy
To jest props. Tylko tam Jacku zbliżyłeś się do mojego wybitnego poziomu, tylko ta płyta trzyma poziom w twojej dyskografii Jacku.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

baqlashan pisze: 27 maja 2026, 2:16 Przecież to był pocisk ze tede ostatnio był rapowo na poziomie mesa kiedy ten jeszcze nie nawijał / stawiał pierwsze nieśmiałe kroki w rape co je wypierdywał do szafy
Nah, Mes w wywiadzie u Winiego (tym wywiadzie, który zapoczątkował beef) stwierdził, że Tede był najlepszy właśnie w latach 2000-2001, użył określenia "tops", a potem że już coraz gorzej, równia pochyła etc.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

2rzyn pisze: 27 maja 2026, 11:59 I jeszcze jedno: "glucha noc" no najbardziej przereklamowane gowno, nie jest nawet w top 10 kawalkow rycha
ja tak mam z drin za drinem, nie rozumiem fenomenu, jest sporo lepszych numerów na sporcie
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
Awatar użytkownika
2rzyn

No dokladnie tak
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Dokładnie tak jest właśnie jednym z nich
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE ENZO
FREE NAFAS
Awatar użytkownika
2rzyn

Jest to fakt
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

"Wyścig szczurów" na bicie Mariana to "TOPS".
Spoko jest też wersja Seniorita (od Pezeta) blend, którą grał na koncertach, ale w necie nie mogę znaleźć nigdzie

E:
Urywek z koncertu jedynie
Ostatnio zmieniony 27 maja 2026, 12:51 przez Haczapurjan, łącznie zmieniany 1 raz.
2do5

kolejnom butelkę w renke wzioł jooł

nie no, fajny melanżowy numer, tylko może przemawiają przez was panowie takie retrospekcje, że już każda gimnazjalistka i każdy gimnazjalista przeruchali ten numer (i się do tego numeru), także kazek czy mobbyn było wybawieniem na tych imprezach w późniejszych latach
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

baqlashan pisze: 27 maja 2026, 2:16 Przecież to był pocisk ze tede ostatnio był rapowo na poziomie mesa kiedy ten jeszcze nie nawijał / stawiał pierwsze nieśmiałe kroki w rape co je wypierdywał do szafy
moim zdaniem to nie był pocisk, a props, że Tede nagrał kiedyś zajebistą płytę i miał formę
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Pshemass1

Post autor: Pshemass1 »

cięzko w chuj niee, ale dałem na sport, sprawdziłem po tracklistach i jakoś jednak tdf, ale ciężary mocno bo tracklista pei też mocny sentyment...w sumie to nie wiem teraz hehe...huj już poszło :D :roll:
Hyphap! |:rotfl: |
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

sport bez podjazdu, więc w tym starciu wygrywa Poznań
2do5

najlepsze w sporcie jest to, że mógł zostać rzucony ten follow up na 3h
Pogodziłeś się ze "SPORTem" w końcu
Po tym jak rozpierdoliłem Obrońców
:joint:
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Dziś jako, że jeżdziłem po Polsce, to przesłuchałem Na Legalu całe i SPORT pobieżnie, bo mnie nużył. I potwierdzam, że Na Legalu lepsza, a na SPORT pełno wypełniaczy i kawałków niczym się nie wyróżniających, w sumie to nie wiem nawet, czemu tę płytę się uznaje za klasyk. Bo owszem, Mróz, Dyskretny Chłód, Wyścig Szczurów to klasyki, ale tam jest sporo kawałków, co już teraz po 3 godzinach zapomniałem nawet jakich.

Co innego Na Legalu, gdzie leci klasyk za klasykiem i chujowa jest tylko zwrotka Icemana (i to fest chujowa, jedna z gorszych zwrotek w polskim rapie, myślę, że spokojnie top 10 najgorszych, tam chyba tylko wersy zakończone na wydawca/zbawca nie kończą się czasownikowo). A druga chujowa zwrotka to Medi top glona, ale nie w Głuchej Nocy, tylko w Miasto złą sławą owiane, gdzie oprócz niego każdy dał zajebiście.

Co do Pei, to umie na tej płycie pokombinować z flow. Właściwie na każdym tracku inaczej leci. Aż dziw bierze, co się później z nim stało, że zaczął napierdalać "maszynowy styl z pizdy" patataj patataj.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Najgorsze momenty Pejego na tej płycie > najgorsze momenty Tedego na tej płycie
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Post autor: TooMuchSmoke »

01. Dla Ludzi (Skit) - klimatyczne intro
02. Właściwy Wybór - ultra klasyk
03. Być Nie Mieć (feat. Wiśnix) - klasyk
04. Nie - Kocham Hip Hop - klasyk
05. Kolejny Stracony Dzień - ultra klasyk
06. WOS - najmniej popularny numer z płyty, specyficzny, mi ten szepczący Peja nie siedzi.
07. I Moje Miasto Złą Sławą Owiane... (feat. Lutawhuiklik, Ascetoholix, Owal/Emcedwa, Mezo, 52 Dębiec) - klasyk w chuj
08. Dla Frajerstwa (Skit) - z humorkiem
09. Jest Jedna Rzecz (Klub Wersja) - ultra OG klasyk, pewnie połowa forumowiczów od tego zaczęła rapu sluchac
10. Bit W Bit (Skit) - no spoko skicik
11. Głucha Noc (feat. Medi Top Glon, Mientha) - mainstreamowy banger
12. Randori (feat. Doniu) - klasyk, mistyczny Peja mistrz ZEN
13. Mój Rap, Moja Rzeczywistość - ultra klasyk rapu socjologicznego
14. O Tym, Co Było I O Tym, Co Jest Teraz (feat. Iceman) - nostalgiczna podróż, ale ckliwa i z miernym ajsmenem, najsłabszy numer z płyty
15. Dario Invader Poland - zajebisty skit DJski
16. Jest Jedna Rzecz (Dla Ulicy RMX) - troche zapychacz ten rmx

01. Intro - neutral
02. Łaaaał - zajebisty bangerek
03. Witaj w domu - spoko numer, ale już się zaczyna zapętlony Tede z wersami zapychaczami
04. Mróz (Panzerfast) - ultra klasyk
05. Odcinam się (feat. Borys) - zapychacz, gdyby skrócić te fristajle o polowe to jako skit ok
06. Dyskretny chłód - ultra klasyk
07. Ja trwam - zapchaj dziura, numer o niczym
08. Winią nas - piękny sampelek z kawałka „wino z win”, polecam sprawdzić
09. Dokładnie tak - tez troche zapychacz, ale fajnie agresywnie nawinięty, na plus zdecydowanie
10. A pamiętasz jak... (feat. WSZ, CNE) - numer na fristajlu o II wojnie światowej z parą dałnów - co mogło pójść nie tak?
11. Kontrast - słuchałem dzis rano całej płyty i już nie pamietam tego numeru
12. Ona jest... - klasyk, zajebisty kontrast między treścią a formą, na wesoło o kurwieniu się ze hel
13. PLNY II - klasyk
14. Zawieszka - męczące, niepotrzebne
15. Baunsuj ze mną - ultra klasyk, piękny storytel i szalony borygo na refrenie
16. Wyścig szczurów - ultra klasyk ale tragiczny mix
17. Warszafski walczyk - zapluta nawijka strasznie chociaż poniekąd jest to klasyk
18. 833.333 PLN - odważny numer i świeży na tamten czas
19. Drin za drinem (feat. V.E.T.O.) - mainstreamowy banger klasyk OG platinium
20. Deszcz/Outro - przyczajony diss na Eldoke, bardzo stylowy, dobre zamknięcie
ODPOWIEDZ