Starcie legend cz. 3 - donGURALESKO vs Rychu Peja Soluffka

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 21 kwie 2026, 15:41

donGURALesko
74
59%
Rychu Peja Soluffka
51
41%

Liczba głosów: 125

Awatar użytkownika
E-42

Re: Starcie legend cz. 3 - donGURALESKO vs Rychu Peja Soluffka

Post autor: E-42 »

MetinowyGosu pisze: 02 kwie 2026, 12:52
a trochę z innej beczki - zawsze mnie rozpierdalało na atomy, że włodi twierdził, że peja to sterydziarz XD
Włodi od jarania nie może nawet 3 kg przytyć, to może i pomyślał że to tylko w taki sposób się da

Poza tym niektóre łebki mają to w sobie, że jak wiedzą że ktoś ćwiczy i wejdzie zazdrość + obraza majestatu o głupotę jakąś to zawsze od sterydziarzy cisną, bo nad czymś sensowniejszym trzeba się zastanowić już
I rot in this dread, my only world's the one in my head
I hate psychotherapists, I walk amongst walking dead

Jak koza w tłuszcz obrośnie zechce wilkiem posmakować
MetinowyGosu

Post autor: MetinowyGosu »

scarz pisze: 02 kwie 2026, 17:52 bo Gural pierdoli głupoty,
Ja bym chciał zobaczyc jak te głupoty gurala wyglądają niby.

typ połowę swych numerów opierał na patencie freestyle bragga/ freestyle mam zajebiste skillsy / jestem lepszy od reszty raperów

nie wiem jak można to uznawać za pierdolenie głupot, dosłownie na takich tekstach opiera się hip hop.
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Rychu jeśli to czytasz to Tede, Bedoes, Gural > ty
Korwin xvi

Post autor: Korwin xvi »

Zagłosowałem na charliego bo obu poważam tak samo, a czułem, że giovanni ma więcej głosów
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

E-42 pisze: 02 kwie 2026, 18:34
a trochę z innej beczki - zawsze mnie rozpierdalało na atomy, że włodi twierdził, że peja to sterydziarz XD
Włodi od jarania nie może nawet 3 kg przytyć, to może i pomyślał że to tylko w taki sposób się da

Poza tym niektóre łebki mają to w sobie, że jak wiedzą że ktoś ćwiczy i wejdzie zazdrość + obraza majestatu o głupotę jakąś to zawsze od sterydziarzy cisną, bo nad czymś sensowniejszym trzeba się zastanowić już
Bruh...
Piłem go przez blisko 20 lat i nigdy nie było to picie towarzyskie. Styl mojego chlania był praktycznie zawsze piciem nałogowca. Nawet jeśli chciałem ten alkohol włączyć do diety wyłącznie jako element dobrego samopoczucia i życia towarzyskiego - prawda była inna. Teraz po latach z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, iż był lekiem na wszystko. Na troski, smutek, żal, poczucie winny, niską samoocenę - regulowałem nim wszelkie złe ale również dobre nastroje. Na radości, w trasie z kumplami, w klubach z dziewczynami, w hotelach, na chatach, melinach, gdziekolwiek. (...) Zapalenie błony śluzowej żołądka, podejrzenie zapalenia trzustki, zażywanie sterydów anabolicznych, liczne awantury pod wpływem alkoholu. Aż dziw, że w całej mojej pijackiej karierze tylko raz wylądowałem na Izbie wytrzeźwień.
Awatar użytkownika
E-42

Mordko ja się chciałem z Włodka pośmiać po prostu

Awatar użytkownika
igorzastyy

Czyli Rychu kłamał w utworze typu rap? Niemożliwe

Znów ten sam banał: sterydy, kaftan, ojej...
Tylko dlatego, że macham sztangą, ty się machnij dżojem
Jestem czysty, a te gnoje powtarzają po Tedziku
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Przecież to było gołym okiem widać że po sukcesie "Na legalu" Rychu wjechał na bombę, zresztą nieraz o tym nawijał "dzisiaj na dopingu nadmiar testosteronu", przynajmniej otwarcie się pucował a nie pierdolenie o kreatynie i higienie snu.
Awatar użytkownika
E-42

Były głosy, że to po słynnym spotkaniu z Kastą zaczął się interesować formą, tylko tyle wersji na temat samego wydarzenia było, że co jest prawdą wie sam Rysiek

Awatar użytkownika
F88G

Post autor: F88G »

Pomimo, że często naiwny i głupkowaty, nie wiem czy pretensjonalny bo to określenie jest dosyć kontrowersyjne ale przychodzi mi na myśl, a i nawet zwyczajnie tak ciężko mi go lubić, to donGURALESKO ma w swojej bibliotece twórczości kawałki, do których wracam regularnie od lat i czasem zdarza mu się polecieć czymś autentycznie w moim odczuciu prze-kurwa-pięknym. Być może jest tym nieoczywistym czarnym koniem z wątku o najlepszym tekściarzu w Polsce. Modern Talking to dla przykładu jebane arcydzieło.

Rychu Peja to po prostu mem.
MetinowyGosu

gods bidness pisze: 02 kwie 2026, 21:17
E-42 pisze: 02 kwie 2026, 18:34

Bruh...
Piłem go przez blisko 20 lat i nigdy nie było to picie towarzyskie. Styl mojego chlania był praktycznie zawsze piciem nałogowca. Nawet jeśli chciałem ten alkohol włączyć do diety wyłącznie jako element dobrego samopoczucia i życia towarzyskiego - prawda była inna. Teraz po latach z pełnym przekonaniem mogę powiedzieć, iż był lekiem na wszystko. Na troski, smutek, żal, poczucie winny, niską samoocenę - regulowałem nim wszelkie złe ale również dobre nastroje. Na radości, w trasie z kumplami, w klubach z dziewczynami, w hotelach, na chatach, melinach, gdziekolwiek. (...) Zapalenie błony śluzowej żołądka, podejrzenie zapalenia trzustki, zażywanie sterydów anabolicznych, liczne awantury pod wpływem alkoholu. Aż dziw, że w całej mojej pijackiej karierze tylko raz wylądowałem na Izbie wytrzeźwień.
O wowzerz, nie miałem pojęcia, że jednak to prawda :rotfl: ale z którego roku to wywiad? Jak wychodził ten diss parias hip hop vs peja to rychu absolutnie nie miał sylwetki koksa. No ale to jednak się okazuje, że chyba gołda mu zjebała sylwetkę :D albo bił towar w jakimś innym przedziale czasowym.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

DoubleB pisze: 09 lis 2024, 22:10 pojebała mi się wytrzeźwiałka ze szpitalem, my bad, no i wątroba z trzustką xD

https://www.facebook.com/PejaSlumsAttac ... 4753/?_rdr
Zapalenie błony śluzowej żołądka, podejrzenie zapalenia trzustki, zażywanie sterydów anabolicznych, liczne awantury pod wpływem alkoholu
http://pejaslumsattack.pl/index.php?go=wywiad_machina
Konsekwencją mojego życia rapera bawidamka było podejrzenie zapalenia trzustki, dwa lata temu spędziłem święta Bożego Narodzenia w szpitalu. To dla mnie moment przełomowy.
wywiad z 2010 dla machiny pt. "duszę, piekę, smażę" - ostał się tylko taki jego zapis na stronce peji, a pamiętam że kiedyś go czytałem normalnie
Jessi

Post autor: Jessi »

zbiegiokolicznosci pisze: 01 kwie 2026, 15:49

Ale rozwój joko ono
Awatar użytkownika
kebab

Post autor: kebab »

Gural dożywotni szacun za wyjaśnienie wyjców od ćpuna skoczka
ZAKAZ
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Dożywotnia beka z zazdrosnych łaków.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
igorzastyy

kebab pisze: 03 kwie 2026, 20:40

Piękna jest tu zwrotka Kaczora.
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

marmolad_k2 pisze: 03 kwie 2026, 21:45 Dożywotnia beka z zazdrosnych łaków.
This page is no longer available.
starydobryhiphop

Post autor: starydobryhiphop »

Wybaczcie, fakt że jestem entuzjastą kalibra, al też Gurala i ten diss jest totalnie denny męczący powinien odejść w niepamięć
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

nie ma opcji, żebym oddał na rysia głos po tym co nagrywa od dekady za chałturę. Gural ma swój lot i szanuje to i do dziś jest słuchalny, dodatkowo ktoś kiedyś napisał, że jakby miał pokazać murzynowi z compton polskiego rapera to wybrałby DGE no i można się pod tym podpisac, pod względem klasyków 10:9 dla onomato ale to nie wymazuje wszystkiego co potem

chyba, ze w sumie za wersy o kelnerze z ostatniej płyty, hehe

świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
MetinowyGosu

kebab pisze: 03 kwie 2026, 20:40

Kaczor pogrzebał tych studenciaków
ODPOWIEDZ