[beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrywa beef na ten moment?

Tede
233
58%
Ten Typ Mes
59
15%
remis
3
1%
obaj przegrywają
106
26%

Liczba głosów: 401

Awatar użytkownika
jajca

Re: [beef] Tede - Ten Typ Mes / Wini

Post autor: jajca »

Co oglądaliśmy w tym roku? 2011 na YouTube w Polsce i na świecie
https://polska.googleblog.com/2011/12/c ... a.html?m=1
Najczęściej oglądanymi polskimi wideoklipami były*:

1. GrubSon ft Emilia - Naprawimy to (official video) HD, 4434281 odtworzeń
2. Blue Cafe - Buena, 4421072 odtworzeń
3. Ewa Farna - Bez Lez, 4129756 odtworzeń
4. Ewa Farna - Ewakuacja, 4072057 odtworzeń
5. Grube Jointy - donGURALesko (prod.Matheo), 4060857 odtworzeń
6. Pezet - Co mam powiedzieć (prod. Sidney Polak), 3850681 odtworzeń
7. Mini Disco - Kaczuszki, 3570076 odtworzeń
8. "Ostatnia nocka" Yugopolis i Maciej Maleńczuk, 3294837 odtworzeń
9. Sylwia Grzeszczak - Małe rzeczy, 3042463 odtworzeń
10. Hemp Gru - Jedność ft. Żary JLB, Banda de Chicas [VIDEO] (DIIL.TV, 3010505 odtworzeń
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

trudno dbać o fanbase w momencie, gdy wielokrotnie się przepoczwarzasz: był dresem i podrywaczem, zamachiwał się na przecietność, komentował warszawskie życie, był polskim Bukowskim, czyli zaszczanym żulem, który próbuje filozoficznie pierdolić, a potem już na full poszedł w eksperymenty przeróżne i klipy z ruchającymi się lodówkami; był też przecież self made manem i mentorem, którzy miał ciągnąć w górę żbiki, dojrzałym rodzicem - no tych wcieleń było mnóstwo, jedne płyty się przyjmowały lepiej, inne gorzej, ale w czasach KNS pewnie mało kto widział TOP10 rapu bez niego, od 2020 już zjechał do miana ciekawostki

plus ważnym aspektem jest to, że jednak alkopoligamia to nie był majors, tylko po prostu mała wytwórnia, która nie miała jakiegoś super rozmachu ani budżetu, tylko operowali na swojej kreatywności, mniejszej lub większej i na osobie Mesa

no i ogólnie props, że on próbował, bo nawet jak to AŁA czy Biały Tunel uznaję za rzeczy słabe, to lepiej chyba tak niż nagrywac 17 taką samą płytę tylko po to, by utrzymać swój core'owy fanbase jak jakiś paluch
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

ricky pisze: 06 wrz 2025, 22:00 2010 to byl schylek rapu na vivie
Tu się nie zgodzę, to musiało być kilka lat wcześniej, ze 2-3 co najmniej. Miałem VIVĘ na kablówce i pamiętam, że jakoś 2011 czy 2012 się człowiek jarał ze rap wrócił do TV, bo przez jakiś czas go nie było.

Pamiętam np. ten program Kolejno Odlicz, gdzie Tede miał ból dupy o Kaliber (o ile nic nie pojebałem, bo piszę z pamieći):

Nawet na Glam Rapie w 2011 pisali, że klipy rapowe wracają do VIVY: https://glamrap.pl/rap-wraca-do-telewizji/
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Zgadzam się z tobą Jose, cóż, kombinował, przepoczwarzal się i teraz musi ponosić tego konsekwencje - na tyle że na kanale nadawczym prosi ludzi żeby lajkowali jego komentarze bo słabo to wygląda.

Na pewno mierzi go to że ma za sobą już jakieś resztki fanów i nie porywa swoją osobą nowych.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Pezet się przepoczwarzał w te i we w te, a jednak jednym pierdnięciem robi w jeden dzień więcej wyświetleń niż dissy Jaculi i Piotruli do kupy.

Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
oldschool pisze: 06 wrz 2025, 22:31
ricky pisze: 06 wrz 2025, 22:00 2010 to byl schylek rapu na vivie
Pamiętam np. ten program Kolejno Odlicz, gdzie Tede miał ból dupy o Kaliber (o ile nic nie pojebałem, bo piszę z pamieći):

Ten program to też jest mocna beka. Warszawskie przygłupy wypowiadają się o czymś, co przerasta ich horyzonty intelektualno-kulturalne. I oczywiście Tede, obrażony jak zawsze, gdy musi mówić o kimś innym niż on sam.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

to jest zjebane w sumie, bo mes jest dobrym raperem tylko ma wysoki próg wejścia i trzeba z dystansem te płyty słuchać, nowy słuchacz do niego nie przyjdzie bo nie ma od razu catchy melodii którą można użyć na tik toku, tylko trzeba się chwilę osłuchać żeby to docenić, kurrr kiedyś to było
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Ocherz

Post autor: Ocherz »

Noir pisze: 06 wrz 2025, 19:34
Ocherz pisze: 06 wrz 2025, 19:05
TdW pisze: 06 wrz 2025, 18:35 I w tym jest przewaga Mesa, co chwilę ktoś cytuje jakiś bekowy wers z jego dissów, albo parafrazuje je, a u Tedego nie było żadnego do zapamiętania
Myślę że dużo wpływa na to fakt iż mes jest aktualnie pierdolnięty trochę, jakby to tedzik odpierdalal jakieś walki z domofonem i robił z siebie pajaca to też by bardziej to w głowie siedziało, to tak jakby jakiś zwykły ziomek powiedział ugułem całe te, nikt by nie zwrócił uwagi, a że powiedział to sam [*]major Suchodolski to jednak barwna postać i tkwiły w głowie jego cytaty
Wiesz co, jeśli chodzi o Piotrka to bardziej chodzi o charyzmę, onelinery, flow, manierę. Jest to niepodrabialne i naturalne. Typ jest niejednoznaczny, jest "jakiś" - choć w sposób kontrowersyjny i w odbiorze trudny - więc w opinii większości wzbudza od razu awersję, a takiego kogoś nie lubić łatwo. Także no, żeby się do niego przekonać, to trzeba chcieć. A jak już ktoś spojrzy na to obiektywnie to zauważa, że jego poziom jest nieosiągalny dla oponenta i żadnej kontrowersji w tournament winner to znów pan mes nie ma. Muzycznie to jest przepaść.
Nie wiem, jak dla mnie charyzma ma trochę inny obraz niż napierdalanie domofonu i nagrywanie tego z krzaków, biorąc pod uwagę że mesiwo próbuje zgrywać groźnego gangstera, wpierdala na siłę jakieś prawilne elementy do których za chuja nie pasuje, zaczepia że tede policja ijo ijo, wojna z własnymi fanami, trigger na kurwa jakieś komcie na insta, ogólne zaburzenia i argumenty o dzieciach, rowerach, samochodach i chuj wie czym. Nie nazwałbym tego charyzmą, tylko desperacją.
Aczkolwiek muzycznie fakt jest wszystko ładnie, ale kurwa mi się na przykład nie chce walić konia do jego flow i bycia wirtuozem. Tedzik to tedzik, po swojemu nawija od zawsze i nie spuszcza się do melodyjności i chyba zawsze był po prostu tdfem co robi hip hop.
Dla mnie ten beef to w ogóle jak gra exclusive z PlayStation vs exclusive z Xboxa, jedna i druga strona będzie miała swoich zwolenników i dla mnie to dwa inne światy. Z tym że mes w tym świecie to po prostu kreuje się w tym momencie chuj wie na kogo i zaczepia tdfa bo kogo innego można zaczepić po wyjściu spod kamienia
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2025, 22:42 przez Ocherz, łącznie zmieniany 1 raz.
Lipa z kwitem? Szperaj po kieszonkach ziomka
Krytyka mnie dotyka, szkoliłem się na domkach
Awatar użytkownika
Sivestro

Do Pezeta rondlarze truskule mają potężny sentyment, i nie widzą nawet jakie Pezet robi skoki na kasę - po prostu odpalają bo chcą się poczuć jak dawniej. Pezet ma bardzo bezpieczny i zachowawczy styl jeśli chodzi o wypowiedzi, bo nie chce stracić reklamodawców, więc nie ma tez kontrowersyjnych akcji.

Udział w Rap Generation i ten Dom Nad Wodą który się wybił dzięki coverowi na tiktoku też mi bardzo pomogły.
Awatar użytkownika
gods bidness

Burak pisze: 06 wrz 2025, 22:35 to jest zjebane w sumie, bo mes jest dobrym raperem tylko ma wysoki próg wejścia i trzeba z dystansem te płyty słuchać, nowy słuchacz do niego nie przyjdzie bo nie ma od razu catchy melodii którą można użyć na tik toku, tylko trzeba się chwilę osłuchać żeby to docenić, kurrr kiedyś to było
Chuj z teledyskiem, ale on po prostu wokalnie brzmi dużo bardziej charyzmatycznie niż Tede ad 2025. Zresztą Wini też tym między innymi właśnie charyzmą ten beef wygrał.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Sivestro pisze: 06 wrz 2025, 22:37 też mi bardzo pomogły
siema pezet
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
Awatar użytkownika
Sivestro

:D :D
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

no siema Pez, lowelasie
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Sivestro pisze: 06 wrz 2025, 22:37 Udział w Rap Generation
Nie no to mu nijak nie pomogło moim zdaniem. Zobacz na Malika, który też brał udział i byly opinie, że najlepszy juror bo jedyny co daje jakąś konstruktywną krytykę (a te jego opinie to też były takie stronnicze i nie jakieś niesamowicie przekminione xd), a czy to jakoś Malikowi pomogło? Nie bardzo wiem w czym, na odsłuchy się to nie przełożyło.

To już bardziej ten show Netflixa zrobił większy szum i taką Dziarmę mógł lekko ludziom przypomnieć.

Viral na TikToku pomógł bardzu, Rap Generation moim zdaniem nie.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

Ocherz pisze: 06 wrz 2025, 22:36 Nie wiem, jak dla mnie charyzma ma trochę inny obraz niż napierdalanie domofonu i nagrywanie tego z krzaków, biorąc pod uwagę że mesiwo próbuje zgrywać groźnego gangstera, wpierdala na siłę jakieś prawilne elementy do których za chuja nie pasuje, zaczepia że tede policja ijo ijo, wojna z własnymi fanami, trigger na kurwa jakieś komcie na insta, ogólne zaburzenia i argumenty o dzieciach, rowerach, samochodach i chuj wie czym. Nie nazwałbym tego charyzmą, tylko desperacją
to odklejka powstała z desperacji, musiałbyś nałożyć w głowie ten filtr, że nie traktujesz chłopa poważnie tylko jako performance muzyczny w stylistyce landlord psychorapz c'mon y'all.
Jak tego nie czujesz to raczej się nie przekonasz.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2025, 22:43 przez scam_sakawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Awatar użytkownika
Sivestro

Malloy pisze: 06 wrz 2025, 22:40 no siema Pez, lowelasie
Siema, obczajcie moja najnowsza reklamę, tym razem zachęcam do kupna kapsułek do prania "Onar", ubrania wychodzą czyste i anielskie niczym głos Onara. Na kod "PINGLARZ" 2% zniżki!!!!
Awatar użytkownika
gods bidness

moore pisze: 05 wrz 2025, 22:17
gods bidness pisze: 05 wrz 2025, 22:02 Jebie od tego z daleka takim niezdrowym narcyzmem, na tyle sprytnym, że zawoalowanym na co dzień w poranku zero w szaty półredaktora śmieszka, co to po 20 latach jebania po wszystkich odkrył, że warto być tak sprtynie miłym dla ludzi i mówić do nich "mordo".
no i też kto tam na scenie nie jest narcyzem...
Pezet.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Jose pisze: 06 wrz 2025, 21:39
Sivestro pisze: 06 wrz 2025, 21:29 wydawal muzę gdy rapu słuchalo się głównie na yt a nie ze steramingow,
nie - wydawał muzę w czasach, gdy słuchało się jej z MP3 zajebanych z rapidshare, dlatego liczby z YT totalnie nie oddają skali (tym bardziej że rap był wtedy, tzn w peaku popularności Mesa, w sporym dołku)
tu jeszcze ta pyszna anegdotka, że jedna jego płyta (bodaj pierwsze albo drugie 247) była propsowana, wszyscy piątki zbijali w całej polsce, a płyt poszło 200 sztuk xd
Sivestro pisze: 06 wrz 2025, 21:41 Jose uważam że na czasy MP3 i rapidshare łapia się Zapiski Typa choćby, ale już KnS, ZnP czy TBZD to już przecież normalnie czasy jutuba
nie no, pierwsza fala słuchania na yt faktycznie powszechna, to jest mniej więcej bedoes/quebo/planbe czyli gdzieś 2016/17, max 2015, chyba jeszcze początki hajpu na rapera solar/białas to dzieciarnia dochodząca na linijce obcinam dupy hatchback, słuchająca tego na przystankach autobusowych ze zgranych na telefon plików, jeszcze bez jblów bluetooth wireless, czasy były inne, psy zapierdalały trapezem
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2025, 22:50 przez przedszkolanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

Hmm ale jakby nie patrzeć to Mes wszedł do gry chyba jeszcze z większym hajpem medialnym niż Tede. Co by nie mówić o Delisiu, to potrafił ogarnąć rotację telewizyjną i jakieś promocyjne rzeczy. List latał non stop, co druga dupeczka miała na gg status na zmianę z senioritą, oszuści również.
Przy solówce było pełno Wjaaazdu i Zdrady. A zapomniałbym o Kodexie, który też był mocno promowany.
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2025, 22:53 przez Oportunistycznyebaka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ricky

Post autor: ricky »

@oldschool faktycznie przypomniales mi, ze wtedy byla troche taka faza na to, ze rap wraca do tv, takze moglem tez troche cos pojebac, bo pisze to na podstawie swoich wspomnien, ale z drugiej strony jak tak spojrzec na daty to jednak ten rap zawsze do 2010 mniej wiecej utrzymywal sie na vivie, tylko z coraz mniejsza czestotliwoscia. podrzuce pare przykladow

2006 - Tede wydaje "Esende Mylffon", Peja "Szacunek ludzi ulicy", single z tych plyt regularnie zapierdalaja w telewizji, do tego Bez Cenzury co jakis czas na 4fun tv. byl jeszcze taki track Trzeciego Wymiaru "Wuuuf" z Kasta, Esse i Guralem, to mega czesto widzialem (zawsze zwrotka Gurala mnie bawila, bo pol tekstu wypikane xD). faktycznie przewaza juz jakas jebana verba czy single Mezo, ale jednak cos hip-hopowego dalej leci
2007 - "Uderz w puchara" jest hitem w chuj, "W aucie" pomijam, bo to wiadomo, ale jednak Sokol i Pono rozdupcyli rotacje w tym roku. "Nie daj zrobic sie w chuj" 2cztery7 leci po 22 na vivie codziennie, "Noc i dzien" Pezeta tez czesto slyszalem
2008 - znowu Sokol, Pono i Maserak w bluzie Prosto zalatujacy wioska, "Ulice tego sluchaja" PTP z jakiegos powodu tez pamietam z telewizji, ale juz jednak coraz mniej rapu leci
2009 - z tego roku ciezko mi cos sobie przypomniec, tu juz byla mocna posucha, nie liczac starszych hitow jak np "Glucha noc" czy "To my Polacy", ktore sporadycznie gdzies sie wyswietlaly
2010 - boom na katalog Prosto, bo Prosto Mixtape 600V leci w tv, HIFI Banda leci w tv, do tego Tede ciagle na topie z singlami z "Fuck Tede/Glam Rap". to juz sa pojedyncze osoby i wlasnie tu widze schylek popularnosci rapu w muzycznych stacjach, bo obracala sie wokol Tedego, Sokola i ewentualnie cos od 3W jeszcze gdzies mignelo ("Dlug" Szada chyba pare razy lecial na vivie). ale pamietam jeszcze, ze "Wybuchowa receptura" PTP (znowu oni, nie kumam jak to mozliwe) czasami leciala na esce, chociaz to juz mogl byc jakis moj fever dream xD

a ten program Kolejno Odlicz to byla specjalna seria na dziesieciolecie vivy, tam faktycznie sporo rapu sie przewijalo czasami. to musialo byc kontynuowane przez co najmniej dwa lata, bo mocno w pamiec mi zapadl odcinek o czarnobialych teledyskach, gdzie na liscie bylo "Drop It Like It's Hot" Snoopa i "Noc jest dla mnie" Pezeta z Fokusem, a to wyszlo w 2012, wiec troche ten program musial potrwac

takze ta posucha telewizyjna trwala maksymalnie rok i skonczyla sie na chwilke w 2011-2012, potem to juz kazdy mial wyjebke

Dodano po 3 minutach 54 sekundach:
jajca pisze: 06 wrz 2025, 22:25 Co oglądaliśmy w tym roku? 2011 na YouTube w Polsce i na świecie
https://polska.googleblog.com/2011/12/c ... a.html?m=1
Najczęściej oglądanymi polskimi wideoklipami były*:

1. GrubSon ft Emilia - Naprawimy to (official video) HD, 4434281 odtworzeń
2. Blue Cafe - Buena, 4421072 odtworzeń
3. Ewa Farna - Bez Lez, 4129756 odtworzeń
4. Ewa Farna - Ewakuacja, 4072057 odtworzeń
5. Grube Jointy - donGURALesko (prod.Matheo), 4060857 odtworzeń
6. Pezet - Co mam powiedzieć (prod. Sidney Polak), 3850681 odtworzeń
7. Mini Disco - Kaczuszki, 3570076 odtworzeń
8. "Ostatnia nocka" Yugopolis i Maciej Maleńczuk, 3294837 odtworzeń
9. Sylwia Grzeszczak - Małe rzeczy, 3042463 odtworzeń
10. Hemp Gru - Jedność ft. Żary JLB, Banda de Chicas [VIDEO] (DIIL.TV, 3010505 odtworzeń
a to faktycznie troche mi zamknelo morde, moze ten milion jednak nie byl az takim wyczynem jak pamietam. zwracam honor
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

też mi się wydawało że milion wtedy mieć to dużo było
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111