Kanye West - JESUS IS KING (2019)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

TheD

Re: Kanye West - JESUS IS KING (2019)

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 20 lut 2023, 20:52 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Tylko co tutaj jest rewolucyjnego w porównaniu do 808s albo Yeezusa? Brzmieniowo jakiejś ameryki nie odkrył, strona tekstowa była wyjaśniona wcześniej, samo branie się za gospel to też nic nowego (Bonesi, Outkast, Paak tak luźnych skojarzeń) i wątpię, że nagle dostaniemy od raperów falę mixtejpów w klimacie UKŁOŃMY SIĘ CHWALĄC PANA, tak jak wspomniane 808s otworzyło drogę autotune'owym balladom.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

SWN pisze: 26 paź 2019, 20:07 Tylko co tutaj jest rewolucyjnego...
wyprzedziłeś mnie :lol:
na tej płycie nie ma niczego, co mogłoby być uznane za przełomowe, co więcej to jest płyta skierowana ku przeszłości, zorientowana na przemijające już powoli trendy
osobiście liczyłem, że Yandi/JIK będzie kontynuacją tego, co zaprezentował na Ye, a gościu wyleciał z nowym, gorszym TLOPem, który muzycznie już w chwili wyjścia trącił momentami lekkimi anachronizmami w niektórych numerach
Awatar użytkownika
Chojny

Post autor: Chojny »

gawi pisze: 26 paź 2019, 19:00No i bardzo ciekaw jestem co [mention]Chojny[/mention] ma do powiedzenia :joint:
proszę ;)

żółty wynik na metacritic, a ocena ZAWISTNYCH LEWAGÓW z pitchforka pewnie i tak zawyży tą średnią. tymczasem na rymie po raz pierwszy poniżej 3,0. tego jeszcze nie grali

u melona 7/10 obstawiam
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

[mention]Chojny[/mention] korekta forumkowa
Kanye na "Jesus is King" nie jest cholerny Ariel Pink z retrofilskim odlotem czy jakiś cloud raper z filtrem vhs w teledysku
to mi nie brzmi za dobrze po polsku, chyba "to" zgubiłeś
Awatar użytkownika
Chojny

Post autor: Chojny »

akurat poprawiałem ;)

a najgorsze w tej premierze jest to, że przez westa nikt nie mówi o wydanym wczoraj afrobeatowym albumie akona pod tytułem "akonda" xd
Awatar użytkownika
Globe

Post autor: Globe »

melon będzie mówił, że jest zachwycony i nie ma pojęcia czemu
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Nie oczekiwałem po tej płycie wiele. Ba, w ogóle na nią nie czekałem. Nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem Kanye. Owszem, szanuję jego twórczość i za wiele projektów, w których maczał palce należy mu się szacunek. Choć nie zawsze jego teksty stały na wysokim poziomie to muzycznie się broniły. Tymczasem gość wydaje kolejną płytę i okazuje się, że jest niedopracowany mixing. :dunno:

Ale już pomijając to. Dla niektórych tutaj i dla sporej rzeszy ludzi z KTT ta płyta to rozczarowanie na poziomie MCHG zdaje się (przypominam, największy zawód tej dekady). Ja z racji wspomnianych niskich oczekiwań otrzymałem materiał, który od premiery wręcz nie mogę zdjąć z głośników/słuchawek. Produkcyjnie ta płyta to majstersztyk. Do Follow God ciężko nie bujać głową. On God to banger pierwszej klasy z arcade'owym sznytem, fantastyczna robota Pi'erre Bourne'a. God Is to pięknie napisana soulfulowa pieśń pochwalna. Hands On z autotune'owym samplem sympatycznie łechce po uszach. Cały album pełny jest małych smaczków/dodatków w postaci chórków i sampli, które urozmaicają odsłuch. Zdecydowanie na plus.
A tekstowo? No właśnie. Tutaj najbardziej się dostaje po łbie autorowi. Wiecie "Closed on Sunday, you're my Chick-fil-A" i tym podobne linijki. Ale przecież to jest nieodłączna cecha Kanyego od lat. Na Yeezusie miał niewyobrażalne stężenie takich cheesy linijek, a i tak sporo ludzi uwielbia ten album, choć na początku też była przewaga hejtów.

Podobnie może być też z tą płytą, która z każdym odsłuchem przekonuje mnie coraz bardziej. Niewierzących raczej nie nawróci, ale może niektórzy odpalą ją kiedyś i usłyszą jak to wszystko pięknie po prostu brzmi. Tylko tyle i aż tyle. Moim zdaniem do poziomu MBDTF daleko, tam wszystko wyszło perfekcyjnie (nawet zwrotka Cyhi kurwa The Prynce była 10/10 :lol: ). Graduation i pierwszych dwóch płyt też nie przebija. Ale spokojnie w połowie stawki się mieści moim zdaniem. Od Ye i Yeezusa moim zdaniem jest lepiej. Ale to moja osobista opinia, do Yeezusa nadal się nie mogę przekonać, hejtuje do dzisiaj za ten przesadzony muzyczny mess. Więc siłą rzeczy rywalizuje z TLOP i 808's w moim rankingu płyt Kanye Westa.

8/10.
https://www.last.fm/user/Parlae

I got a ray gun in my hand
Pow, pow, pow, pow, pow, pow
daveyo

Post autor: daveyo »

pośpiewajmy.
TheD

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 20 lut 2023, 20:53 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
aos

Post autor: aos »

Whole Truth - "Can You Lose By Following God"
https://youtu.be/AgsK5xpzT90
Awatar użytkownika
Kacper

Post autor: Kacper »

Zewsząd widzę zarzuty do części tekstowej, że zbyt miałko i infantylnie. Też momentami lapalem się za głowę podczas słuchania, ale przecież to jest gospel, czyli proste murzynskie pieśni pochwalne. W tym przypadku tylko że rapowe. Wszystko się zgadza
Co do pytania SWNa jaki przełom nastąpił - nikt jeszcze nie wydał albumu rap-gospel na tym poziomie, czy ktoś to neguje?
Płyta mnie momentami znudziła, a on God powinien polecieć na projekt turbo graf costam, ale jest też parę świetnych kawałków do których będę wracał i produkcyjne dalej bardzo mocno.
Dla mnie jeszcze za mało chóru, w takim use This gospel aż się prosi żeby to AAA w podkładzie podkręcić murzynskimi wokalistkami.
Bez podjazdu do klasyków Westa ale bardzo dobra płyta, myślę że to nie będzie jego ostatni gospelrap bo chyba fajnie i łatwo się go robi.
Awatar użytkownika
instinkt
Moderator

Post autor: instinkt »

Glory się robi :lol:
Spoiler
Awatar użytkownika
wtt

Post autor: wtt »

Jest pięknie, tylko niektóre numery mogłyby być dłuższe.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

aos pisze: 27 paź 2019, 0:00 Whole Truth - "Can You Lose By Following God"
https://youtu.be/AgsK5xpzT90
ej ktoś w Polsce tego sample nie użył przypadkiem?
whosampled poza Kanyem podaje jakichś czterech tworców, ale żadnego z nich nie kojarzę. a to Can Youuuuu z kolei kojarzę bardzo dobrze

E: dobra już wiem
Spoiler
froyo96

Post autor: froyo96 »

Według mnie jeśli traktować ye, ksg i jik jako tryptyk muzyczny, to wychodzi z tego całkiem świetna historia o spokornieniu Westa w ostatnich latach od czasu jego zeswirowania po TLOP.
Awatar użytkownika
miku

Post autor: miku »

gdzie on spokornial? uwazam, ze jest wrecz gorzej niz bylo.
http://www.instagram.com/mikuberlin
Obrazek
Tommy Genesis really appreciates me
#BlackpinkIsTheRevolution
Awatar użytkownika
Kacper

Post autor: Kacper »

Kanie tylko zmienia skrajności
froyo96

Nie no umówmy się, yeezus/tlop/ye to był szczyt jego szaleństwa. Ostatnio jednak zgrzeczniał mimo tego że nadal jest megalomanem.
froyo96

Ale dalej nie mogę odżałowac że we got love nie znalazło się na albumie, zwrota Westa i końcówka teyanny to takie ciary że o ludzie.
ODPOWIEDZ