[serial] Odwilż (2022) HBO Max

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
potter

[serial] Odwilż (2022) HBO Max

Post autor: potter »

Pierwszy polski serial Max Original Odwilż pojawi się w HBO Max już 1 kwietnia. W roli głównej występuje Katarzyna Wajda. Serial wyreżyserował Xawery Żuławski według scenariusza autorstwa Marty Szymanek.

Szczecin, przełom zimy i wiosny. W lodowatej wodzie na brzegu Odry znalezione zostaje ciało młodej kobiety. Dochodzenie w tej sprawie prowadzi Katarzyna Zawieja (w tej roli Katarzyna Wajda), trzydziestokilkuletnia policjantka, która nie daje łatwo za wygraną. Szybko okazuje się, że w śledztwie nie chodzi wyłącznie o zabójstwo – niedługo przed śmiercią kobieta urodziła dziecko. Pytanie, gdzie ono się znajduje, czy żyje? Poszukiwania niemowlęcia stają się dla głównej bohaterki mocnym, choć początkowo nieuświadomionym impulsem do konfrontacji z własną sytuacją: samotnej matki, perfekcyjnej policjantki, a przede wszystkim – kobiety w momencie kryzysu po śmierci męża. Walka o dziecko okaże się dla niej walką o samą siebie.
W serialu w roli głównej występuje Katarzyna Wajda, a w pozostałych rolach pojawią się Bartek Kotschedoff, Juliusz Chrząstowski, Cezary Łukaszewicz, Sebastian Fabijański, Bogusław Linda, Andrzej Grabowski, Małgorzata Gorol, Monika Krzywkowska, Piotr Żurawski, Ewa Skibińska i Marcelina Stepkowska.

"Odwilż" to pierwsza produkcja Max Original zrealizowana w Polsce. To serial kryminalny, za produkcję którego odpowiadają: Bogumił Lipski – producent, Izabela Łopuch – executive producent, Johnathan Young – executive producent oraz Antony Root – executive producent HBO Max. Producentem wykonawczym jest Andrzej Besztak - Magnolia Films. Serial otrzyma finansowanie z Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej w ramach systemu wspierania produkcji audiowizualnej tzw. "zachęt".

Produkcja liczy sześć odcinków. Zdjęcia do serialu zostały w większości zrealizowane w Szczecinie.
Zapowiada się nieźle: Żuławski, ludzie od Watahy, Linda; zapisuję na listę do sprawdzenia.
Awatar użytkownika
xzakuux

Re: [serial] Odwilż (2022) HBO Max

Post autor: xzakuux »

Szymanek pisała Watahę, liczę że scenariuszowo będzie tak samo kozackie.
XVX
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

No bardzo nam potrzeba kolejnego nordic noir w którym w pierwszym odcinku policjant/policjantka znajduje zwłoki a potem się okazuje że cała ta sprawa to coś głębszego, i w ogóle odnosi się do osobistych traum protagonistki :) Łohoho jeszcze Andrzej Grabowski - czyżby miał być komisarzem? To by była przełomowa rola w jego karierze... i jeszcze Sebastian Fabijański, czyżby miał grać świrniętego wariata
Well, you know, whiteys gotta pay... and the payment is baby hands
Awatar użytkownika
potter

hwjsk

Post autor: hwjsk »

Ostatnio zmieniony 03 sie 2022, 14:38 przez hwjsk, łącznie zmieniany 1 raz.
Mider

Post autor: Mider »

ale gówno
Awatar użytkownika
emcess

Post autor: emcess »

prawie chciałem sprawdzić, ale jak jest fabijański to jebać
lygrys pisze: 02 lip 2023, 20:03 Myślisz kurwo, że jesteś zabawny
Awatar użytkownika
Luxair

Warto to oglądać? To chyba taki drugi Klangor?
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

no taka kompilacja klisz z filmów/seriali tego typu, zadziwiające jak każda kolejna produkcja tego typu jest coraz bardziej generyczna
zabojstwo mlodej dziewczyny, policjantka z problemami osobistymi (troche mare z easttown po wylewie), nadmorska sceneria, psychiatryk, plus obfita porcja drewnianego aktorstwa (tu oczywiscie przoduje fabiański, ale ogolem poziom kiepsciutki), no i klasycznie jak to w polskich produkcjach nic nie słychać oraz dodatkowo nic nie widać (bo musi być noir i mrok)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2022, 14:19 przez jajca, łącznie zmieniany 3 razy.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Klangor jednak oczko wyżej.
Awatar użytkownika
Luxair

OK, czyli tak jak się spodziewałem :)
Rodzice też mówili że dialogów się nie da zrozumieć
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Odcinki 1-4 coraz lepiej, a 5-6 straszny zjazd. Nie żałuję, że oglądałem, ale raczej bym nie polecił.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
potter

Obejrzałem dwa pierwsze odcinki i słyszałem wszystko, no ale rzeczywiście zanosi się na kolejny serial, który gdzieś już widziałem.
Awatar użytkownika
gawi

Post autor: gawi »

Oglądałem z napisami :lol: . Raczej słaby ten serial, historia nawet ciekawa, ale aktorstwo tak kłuło w oczy, że masakra. Skusiłem się przez znaczek HBO Max :roll:
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

jezus maria, ale wymęczyła mnie ta końcówka, od 4tego odcinku mocno byłem znużony, raczej nie warto xd fabijański śmieciu ty, dlaczego cię biorą do tych produkcji zajebanych

ciepło na serduszku, jak się widzi własne miasto w takiej produkcji, not gonna lie :oops:
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

oldschool pisze: 19 kwie 2022, 17:00 Nie żałuję, że oglądałem, ale raczej bym nie polecił.
fabijański oczywiście przeszkadza, na szczęście nie ma go za dużo
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
vampmoney

Post autor: vampmoney »

emcess pisze: 18 mar 2022, 23:26 prawie chciałem sprawdzić, ale jak jest fabijański to jebać
Awatar użytkownika
sychy

Post autor: sychy »

cloud pisze: 01 maja 2022, 21:20 jezus maria, ale wymęczyła mnie ta końcówka, od 4tego odcinku mocno byłem znużony, raczej nie warto xd fabijański śmieciu ty, dlaczego cię biorą do tych produkcji zajebanych

ciepło na serduszku, jak się widzi własne miasto w takiej produkcji, not gonna lie :oops:
Ej dokładnie to samo u mnie, super się zapowiadało, a jakoś w połowie kompletnie klimacik umarł, a końcówki to nawet nie zrozumiałem :wall:
Jak słucham twoje traczki, to wtedy faktycznie zbiera mnie do sraczki
Awatar użytkownika
Cz4rny1337
Moderator

Post autor: Cz4rny1337 »

Serial sugeruje ze życie Szczecina skupia się na rzecze
Obrazek
Awatar użytkownika
potter

Nie polecam drugiego sezonu (pierwszego też nie), schematyczne, nudne i przewidywalne. Coś czuję, że urwą to po tym sezonie mimo, że są wątki niedokończone.
ODPOWIEDZ