Zapowiada się nieźle: Żuławski, ludzie od Watahy, Linda; zapisuję na listę do sprawdzenia.Pierwszy polski serial Max Original Odwilż pojawi się w HBO Max już 1 kwietnia. W roli głównej występuje Katarzyna Wajda. Serial wyreżyserował Xawery Żuławski według scenariusza autorstwa Marty Szymanek.
Szczecin, przełom zimy i wiosny. W lodowatej wodzie na brzegu Odry znalezione zostaje ciało młodej kobiety. Dochodzenie w tej sprawie prowadzi Katarzyna Zawieja (w tej roli Katarzyna Wajda), trzydziestokilkuletnia policjantka, która nie daje łatwo za wygraną. Szybko okazuje się, że w śledztwie nie chodzi wyłącznie o zabójstwo – niedługo przed śmiercią kobieta urodziła dziecko. Pytanie, gdzie ono się znajduje, czy żyje? Poszukiwania niemowlęcia stają się dla głównej bohaterki mocnym, choć początkowo nieuświadomionym impulsem do konfrontacji z własną sytuacją: samotnej matki, perfekcyjnej policjantki, a przede wszystkim – kobiety w momencie kryzysu po śmierci męża. Walka o dziecko okaże się dla niej walką o samą siebie.
W serialu w roli głównej występuje Katarzyna Wajda, a w pozostałych rolach pojawią się Bartek Kotschedoff, Juliusz Chrząstowski, Cezary Łukaszewicz, Sebastian Fabijański, Bogusław Linda, Andrzej Grabowski, Małgorzata Gorol, Monika Krzywkowska, Piotr Żurawski, Ewa Skibińska i Marcelina Stepkowska.
"Odwilż" to pierwsza produkcja Max Original zrealizowana w Polsce. To serial kryminalny, za produkcję którego odpowiadają: Bogumił Lipski – producent, Izabela Łopuch – executive producent, Johnathan Young – executive producent oraz Antony Root – executive producent HBO Max. Producentem wykonawczym jest Andrzej Besztak - Magnolia Films. Serial otrzyma finansowanie z Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej w ramach systemu wspierania produkcji audiowizualnej tzw. "zachęt".
Produkcja liczy sześć odcinków. Zdjęcia do serialu zostały w większości zrealizowane w Szczecinie.
[serial] Odwilż (2022) HBO Max
Moderatorzy: gogi, con shonery
[serial] Odwilż (2022) HBO Max
Re: [serial] Odwilż (2022) HBO Max
Szymanek pisała Watahę, liczę że scenariuszowo będzie tak samo kozackie.
XVX
No bardzo nam potrzeba kolejnego nordic noir w którym w pierwszym odcinku policjant/policjantka znajduje zwłoki a potem się okazuje że cała ta sprawa to coś głębszego, i w ogóle odnosi się do osobistych traum protagonistki
Łohoho jeszcze Andrzej Grabowski - czyżby miał być komisarzem? To by była przełomowa rola w jego karierze... i jeszcze Sebastian Fabijański, czyżby miał grać świrniętego wariata
Well, you know, whiteys gotta pay... and the payment is baby hands
Ostatnio zmieniony 03 sie 2022, 14:38 przez hwjsk, łącznie zmieniany 1 raz.
ale gówno
Warto to oglądać? To chyba taki drugi Klangor?
no taka kompilacja klisz z filmów/seriali tego typu, zadziwiające jak każda kolejna produkcja tego typu jest coraz bardziej generyczna
zabojstwo mlodej dziewczyny, policjantka z problemami osobistymi (troche mare z easttown po wylewie), nadmorska sceneria, psychiatryk, plus obfita porcja drewnianego aktorstwa (tu oczywiscie przoduje fabiański, ale ogolem poziom kiepsciutki), no i klasycznie jak to w polskich produkcjach nic nie słychać oraz dodatkowo nic nie widać (bo musi być noir i mrok)
zabojstwo mlodej dziewczyny, policjantka z problemami osobistymi (troche mare z easttown po wylewie), nadmorska sceneria, psychiatryk, plus obfita porcja drewnianego aktorstwa (tu oczywiscie przoduje fabiański, ale ogolem poziom kiepsciutki), no i klasycznie jak to w polskich produkcjach nic nie słychać oraz dodatkowo nic nie widać (bo musi być noir i mrok)
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2022, 14:19 przez jajca, łącznie zmieniany 3 razy.
Klangor jednak oczko wyżej.
OK, czyli tak jak się spodziewałem 
Rodzice też mówili że dialogów się nie da zrozumieć
Rodzice też mówili że dialogów się nie da zrozumieć
Odcinki 1-4 coraz lepiej, a 5-6 straszny zjazd. Nie żałuję, że oglądałem, ale raczej bym nie polecił.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
Obejrzałem dwa pierwsze odcinki i słyszałem wszystko, no ale rzeczywiście zanosi się na kolejny serial, który gdzieś już widziałem.
Oglądałem z napisami
. Raczej słaby ten serial, historia nawet ciekawa, ale aktorstwo tak kłuło w oczy, że masakra. Skusiłem się przez znaczek HBO Max 
jezus maria, ale wymęczyła mnie ta końcówka, od 4tego odcinku mocno byłem znużony, raczej nie warto xd fabijański śmieciu ty, dlaczego cię biorą do tych produkcji zajebanych
ciepło na serduszku, jak się widzi własne miasto w takiej produkcji, not gonna lie
ciepło na serduszku, jak się widzi własne miasto w takiej produkcji, not gonna lie
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.

Spoiler

fabijański oczywiście przeszkadza, na szczęście nie ma go za dużo
[Verse 1: Tay-K]
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
School was very hard (gang)
https://open.spotify.com/artist/3v9qYvgnhbV0McEWEISOQ3
https://www.instagram.com/kidzej__/
Ej dokładnie to samo u mnie, super się zapowiadało, a jakoś w połowie kompletnie klimacik umarł, a końcówki to nawet nie zrozumiałem
Jak słucham twoje traczki, to wtedy faktycznie zbiera mnie do sraczki
- Cz4rny1337
- Moderator
Nie polecam drugiego sezonu (pierwszego też nie), schematyczne, nudne i przewidywalne. Coś czuję, że urwą to po tym sezonie mimo, że są wątki niedokończone.