Fobie graczy

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
Kubinsky

Fobie graczy

Post autor: Kubinsky »

pomyślałem, że to może być ciekawy temacik, pod warunkiem że znajdą się tu twardziele niewstydzący się tego, że boją się zlepki pikseli na ekranie.

jakie są wasze fobie i jak wpływały/wpływają one na wasze doświadczenie grania?
ja już gdzieś o tym wspominałem, ale napiszę jeszcze raz: mam arachnofobię i niestety mój mózg nie ogarnia różnicy między pająkiem na ekranie a tym rzeczywistym więc często etapy w których pojawiają się te przemiłe stworzonka przyprawiają mnie o mocne palpitacje serca.
jak sobie myślę o arachnofobii to od razu przypomina mi sie jedno z pierwszych moich zetknięć z grami w postaci
Spoiler
nie wiem czy ktoś w ogóle kojarzy tę grę, ale pamiętam, że wyżej podlinkowany poziom sprawił, że utknąłem w rozgrywce na jakiś tydzień/dwa. po prostu nie bylem w stanie się ruszyć, za każdym razem jak odpalałem grę i mówiłem sobie że tym razem dam radę, to w przeciągu 5 minut ją wyłączałem :lol:
ta fobia sprawiła, że horrory z prawdziwego zdarzenia jak silent hill czy fatal frame straszyły mnie mniej niż walka z pająkiem w harrym poterze, albo ucieczka przed pajęczakiem w raymanie 2 :lol:

z nieco nowszych przeżyć wymieniłbym dark souls 2, bloodborne, star wars jedi fallen order.. każdą z tych gier przeszedłem, ale nie ukrywam że poziomy z pająkami robiłem w 90% na przymrużonych/zamkniętych oczach :rotfl:

a jak tam wasze nieracjonalne lęki uwidaczniaja się w graniu? macie jakieś osobliwe, mało znane fobie? w sumie to slyszałem jedynie o talasofobii, ale chętnie dowiedziałbym się o jeszcze innych ciekawych zródłach strachu
Awatar użytkownika
neks

Re: Fobie graczy

Post autor: neks »

mnie często ściśnie na sekundę w żołądku jak skądś spadam albo skaczę z większej wysokości, mało komfortowa kapa
Awatar użytkownika
szpilman
♓︎

Post autor: szpilman »

Grając w FEAR'a czułem największe napięcie, może dlatego, że motyw dzieci w takich produkcjach jest dla mnie mocno schizujący.
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."
pieseczek dla ślizgawkera
Obrazek
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

to co napisał @neks, jeśli nie muszę w żaden sposób kontrolować postaci (typu skok do wody albo po prostu mam buty negujące 83% fall damage) to oczy zamknięte normalnie
Awatar użytkownika
Kubinsky

Post autor: Kubinsky »

Wow, przyznam że pierwszy raz o czyms takim słyszę. U was to sie łączy jakoś z lękiem wysokości? Czy kompletnie niepowiązane.
Awatar użytkownika
Chojny

Post autor: Chojny »

neks pisze: 11 mar 2021, 13:27 mnie często ściśnie na sekundę w żołądku jak skądś spadam albo skaczę z większej wysokości, mało komfortowa kapa
oj to samo. i nie wiem czemu, ale najbardziej kiedyś mnie skręcało przy skokach w dół w minecrafcie :shock:
ale to raczej nie jest lęk wysokości (bo nie mam), tylko sprzeczność sygnałów dla ciała

z pająkami w grach/filmach nigdy nie miałem i nie mam problemu, choć irl nie mam wątpliwości co do mojej arachnofobii
Rev

Post autor: Rev »

neks pisze:mnie często ściśnie na sekundę w żołądku jak skądś spadam albo skaczę z większej wysokości, mało komfortowa kapa
To samo, mam tak też w filmach, jak ktoś skacze z wysokości to mnie skręca w brzuchu, czasami odwracam wzrok XD Lęk wysokości jakis tam mam, ale raczej umiarkowany, więc nie czaje czemu przekłada się to na rozrywkę. Zawsze myślałem, że pojebany jestem, że tak mam XD

Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

Ciekawe z czym to jest związane, ja z kolei mam dość mocny lęk wysokości a nie czułem nigdy niczego podobnego w grach.
Za to czuję dyskomfort w otwartej wodzie, w takiej Subnautice talassofobia wjeżdżała mocno.
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Post autor: gonny_trebor »

chłop z roboty nie może grać w fpsy, bo doznaje choroby lokomocyjnej, to dopiero dziwna kapa
ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #109 - Głosowanie

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem :exclaim:

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
neks

Post autor: neks »

myślę że to jest tak jak napisał @Chojny
Chojny pisze: 11 mar 2021, 14:16 ale to raczej nie jest lęk wysokości (bo nie mam), tylko sprzeczność sygnałów dla ciała
bo pomimo pewnych granic też nie mam lęku wysokości i same takie miejsca w grze nie robią na mnie wrażenia, chodzi o moment skoku/spadania
tak samo nie mam tego uczucia obserwując sytuację z boku, musi być widok z pierwszej osoby lub zza osoby
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Spoiler
Jak nigdy nie bałem się panicznie owadów, (ewentualnie większe pająki jakieś tam obrzydzenie wzbudzają, jak to u większości ludzi), tak Królowa Mrówek z Fallouta 3 mnie tak straumatyzowała jak grałem na premierę w F3 (dzieciak byłem, ale zapamiętałem to do dziś), że musiałem wcisnąć ESC i złapać oddech. Później odpauzowanie, dwa strzały w mrówkę zza winkla i znowu ESC, żeby się opanować i tak aż w końcu padła ta mrówka. Te animacje czułek, odnóży mnie przeraziły :cry:

Teraz jak oglądam to nie robi to na mnie jakoś większego wrażenia i w zasadzie do dziś nie wiem, czemu mi się panika wtedy odpaliła.

A tak na porządku dziennym to jestem baaardzo wyczulony na jumpscary i ogólnie jakieś nagłe głośniejsze dźwięki w grach jak i w żyćku, od razu podskakuje. Wyobraźcie sobie jak grałem w takie DayZ np. i nagle ktoś wystrzelił gdzieś obok, nie dość że dźwięk to jeszcze stres przed walką, od razu ciśnienie 180.

Dodano po 31 minutach 5 sekundach:
Honorable mention: Winston Smith, lokaj Lary Croft z Tomb Raider. Jako dzieciak miałem tylko demko, ale ten pokurwiony dziad-lokaj wrył mi się w pamięć już na zawsze, i z tego co wiem, to nie jestem jedyny.
Spoiler
Obrazek
ocznik

Post autor: ocznik »

ja go zawsze zamykałem w spiżarni
TheD

Post autor: TheD »

Usunięto
Ostatnio zmieniony 12 lut 2023, 19:18 przez TheD, łącznie zmieniany 1 raz.
RIP Earl "DMX" Simmons - 1970-2021 [*]

#freeardrian

https://youtu.be/eFTlFPRCytU
Awatar użytkownika
Groszek

Post autor: Groszek »

Spoiler
Obrazek
Pierwszy raz grałem w gorhica mialem z 12 lat i jak ten z dupy wpadł w lesie co kisiel
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Awatar użytkownika
quasimoto

Post autor: quasimoto »

Warto sprawdzić się w jakimś horrorze na VR. Może wtedy zauważymy, czy mamy jakąś fobię :joint:
bxxxzlk

Post autor: bxxxzlk »

Ja za dzieciaka zawsze miałem przysłowiowe kupsko w majtach jak w gothicu zaskoczył mnie jebany waż błotny oślizgły skurwysyn bo w rzeczywistości boje się ryb i tego ze są oślizgłe i maja pusty wzrok xd
ODPOWIEDZ