Rap zamiast OST w grach (głównie PHH)

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Nerwowy

Rap zamiast OST w grach (głównie PHH)

Post autor: Nerwowy »

Założę dziwny temat, ale spotkałem się z dziwnym fenomenem.

Są tytuły, w których muzyka w czasie ogrywania jakichś tytułów nie odgrywa jakiejś najważniejszej roli, a często lubimy sobie odpalać coś innego w tle, i leci. Np. bo przechodzimy coś po raz setny, i już nam się OST nudzi, albo mamy ochotę na coś innego.

Zdarza się i tak, że jakaś muzyka czy album, kojarzą nam się niezbicie z jakimś tytułem, miło, iż nie jest on soundtrackiem z gry.

I tak jeśli załapiecie zajawkę na temat, chciałbym założyć listę customowych soundtracków do gier.

Ponieważ każdy przoduje w innych gatunkach, i może to być trudne, ale umieszczę od siebie tutaj polski Hip-Hop/Rap:

Max Payne 2 - Trzeci Wymiar - Album: Cztery Pory Rapu

Za równie mroczny, wręcz deszczowy, nocny klimat, zgrywający się z grą. Chciałoby się powiedzieć "made my childhood" i do dzisiaj jak słyszę 3W, to mam przed oczami drugiego Maxa, którego jestem wielkim fanem, a zwłaszcza widzę poziom: wojna gangów. Magiczne wspomnienia.

Call of Duty - Black Ops - DonGuralesko - Totem Leśnych Ludzi

Zainteresowani wiedzą, że ten album Giovani Dziadzi jest zrobiony w takim orientalnym klimacie z bardzo pasującymi samplami do dżunglujących lokacji pierwszego Black Opsa, że można go łatwo z nim zidentyfikować klimatem. Multi ogrywałem tylko przy tym, i album jak dla mnie stanowił spokojnie normalny, nieodłączny dodatek do gry, jak w sytuacji wyżej.

Need For Speed Underground 2 - 7 łez - Wielki sen

Mimo iż gra ma swój soundtrack złożony z dobranych kawałków, musiałem o tym wspomnieć. Też dość mrocznawy, nocnawy album. Może dlatego, że jakoś UG2 mi się nudził w przeciwieństwie do MW, które ogrywałem wcześniej bardzo intensywnie i z wywieszonym jęzorem.

Burnout Paradise City - Ascetoholix - A LP

Mimo iż sytuacja z OST jak wyżej, to przy kawałkach "Maraton", "Grunt", "Siano", czy coś tam jeszcze, wyżywałem się jak dzikie zwierzątko. Speed tej gry i BPM tracków jakoś niezwykle się zgrały ze sobą...

Mass Effect

Wspomnę jeszcze o jednej scenie, której nazwy dokładnie nie pamiętam, a rozgrywa się w jakiejś głębokiej dżungli (dużo roślinności było; ogród?) kiedy jesteśmy w trakcie jakiegoś samotnie prowadzonego, długiego pościgu(?)/poszukiwań w dalszej części gry. Trwała długa eksploracja. Dorzucę screena jak znajdę.

A w tle załączył mi się taaaaki music. Full peace climat... Liber - Szum. To było celne niczym strzał w łeb.

(Bogmacher 2004 to chyba ostatni taki album HH w jego dorobku - coś jak Mezokracja dla Meza, czy Apegeum dla Ascetoholix, gdzie potem nie tylko oni się skończyli, ale scena zaczęła razem z nimi).

Call of Juarez 1 - K.A.S.T.A - Kastaniety (prod. Whitehouse - 2002)

Gangsterskie, niemal kowbojskie, trochę monotonne przez tamtejsze eksploracje klimaty, bardzo pasowały do tego tytułu.

Jak ktoś lubi album, to polecam też Killaz Group - Nokaut

Max Payne - Ascetoholix - 3xlak

Nieźle komponuje się z lekko zamglonym, zavalkilioryzowanym klimatem pierwszej części. Bo to nielegal, i też dziś odstaje trochę od standardów jakościowych, i jest specyficznie stonowany, co powoduje, że jakoś dziwnie współgra. Zwłaszcza jakoś level w Ragna Rock, przynajmniej pierwsza jego część.

Unreal Tournament 3 - Ski Skład - Wspólne Zadanie

Tutaj tyczy się to zwłaszcza jednego kawałka, z nawijką Rycha o terrorymie w takim klimacie wojennym. Tutaj bardzo siadło do mapy z dema w trybie CTF. Tak sobie zapamiętałem tą grę.

I uwaga, prawdziwy majstersztyk

tym razem nie hip-hop:

Need For Speed Porsche Unleashed - ERA - ERA 1996

Płyta trochę w klimacie Enigmy, czy też Gregorian.

Z tego albumu pochodzi znany kawałek Ameno.

Bardzo łagodna, spokojna, ciepła, i niezwykle harmonijna. Doskonale zgrywa się z prowadzeniem Porschaków, niczym w zwolnionym tempie, tych z okresu które na karku miały pewnie tyle co nasi dziadkowie, a rozpędzały się jak maluchy, a sprawiały tyle frajdy z jazdy, że łezka się w oku kręci. Żadna wyścigówka dzisiaj tego nie ma. A z tą muzyką... poczujecie się jak Stig wchodzący w zakręt Hammerhead.

On słuchał klasyki.

Just Cause (1) - Amon Tobin - Creatures / Bricolage

(nie jestem pewien też czy to nie było zamiaste tego:

Cujo - Adventures In Foam - to stary alias Tobina)

Przypadek zupełnie niezwykły wręcz. Zacząłem od początku przechodzić dawno temu, chyba z kuzynem, który sam przyznał, że jak zaczęliśmy misje z pierwszej części Just Causa, to akompaniament po kolei odgrywanej wczesnej, takiej brudnej, smętnej elektroniki Amona Tobina z 1996/7, z po kolei puszczanych kawałków z tych albumów, zadziwiająco zagrały z wiernością jako soundtrack rzeczonej gry, która też swoje lata ma, grafiką nie grzeszy, też jest chaotyczna z lekka jak ta muzyka, i też raczej z lekka mroczne trochę klimaty przywodzi na myśl. Doskonała symbioza.

Czysty przypadek, zgranie praktycznie z każdą chwilą gameplayu i oboje to zauważyliśmy.

Miazga jeśli ktoś chce powrócić do tamtych klimatów.

(polecam jakieś SweetFX/Reshade, jeśli są do tej gry, dobry patent na odświeżenie grafiki w starych tytułach, choćby taki Rayman 2).

Jest też jedna gra, która nie miała swojego soundtracka, a dostała. Posłuchajcie...

Jest przełom roku 2006 i 2007, i wraz z premierą NFS Carbon, zbiegła się premiera najnowszego systemu operacyjnego, ślicznego Windows Vista. Protagonista od pewnego czasu głaszcząc swój nabytek po interfejsie, dorwał się do najnowszej wersji... Pasjansa Pająka; a za akompaniament posłużył kawałek Dynamite MC - Bounce, który pierwotnie napędzał orkiestrę ryku silnika pewnego Porsche tudzież BMW, w jednym z przekozackich wyzwań na bramce w NFS Carbon. Fanem pasjansa nie byłem, ale Pająka rozwalałem ze dwie godziny, i jarałem się jego nowym, animowanym interfejsem, którego to nowy Windows napędzał. Miód i orzeszki. Kurtyna

By the way, jak ktoś spragniony dobrych felietonów w tematyce okołogrowej:

Piwo i orzeszki

Fulko de Lorche

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=46841

Gość niepodrabialny.

A także "Piwo bez Orzeszków" na gameplay.pl, jeśli pamięć nie myli.

To na razie tyle.

Co o tym sądzicie?

Też macie swoją ulubioną muzykę do konkretnych tytułów?

Proszę się powstrzymać od nieprzyjemnych komentarzy.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2022, 1:48 przez Nerwowy, łącznie zmieniany 7 razy.
Zrób sobie dobry instrumental/acapella/4+ ścieżki z dowolnego utworu - 2026 klik

Linki
Spoiler
oyche

Re: Mój rap zamiast OST w grach

Post autor: oyche »

nie mam tak
ksiazenieporzadek

Post autor: ksiazenieporzadek »

Nie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

jak można zamienić melancholijny soundtrack maxa payna 2 który właśnie robi ci klimat dla kurwa trzeciego wymiaru
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

przy hemp gru klucz wiele dwarfów soldierów i guardów było w tibijce zaoranych ale tam nie ma dźwięku, w normalnych gierkach zwykle OST jest dobre...
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

ja w podst grałem w gotika dwójke przy bez cenzury klasyk
Awatar użytkownika
MoTyW
Pierwszy Mod

Post autor: MoTyW »

Jak mi się kiedyś nudziły melodyjki z krain z WoWa to pamiętam, że sobie całe Disturbed - 10K Fists puszczałem (a mogło to być jeszcze na jakimś guwnianym privie w 2006), ale później zacząłem na powrót doceniać wizję projektantów i olałem puszczanie jakichś tam muzyczek.

W Asseto Corsa wsm swoje wyjeździłem przy eurobitawce, ale potem przeszedłem w tryb pełna koncentracja i tylko ryk silnika, w sumie w aucie też żadnej muzyki nie mam i słucham tylko śpiewu M52 xd

Z tym polskim rapem na wczucie to nie wiem czy poważnie xd
Ostatnio zmieniony 27 sie 2020, 9:39 przez MoTyW, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

zemsta1kadluba pisze: 27 sie 2020, 2:54 jak można zamienić melancholijny soundtrack maxa payna 2 który właśnie robi ci klimat dla kurwa trzeciego wymiaru
temat można zamknąć, dziękuje
Grand Theft Auto VI (GTA 6) is officialy scheduled to release worldwide on November 19, 2026, for PlayStation 5 and Xbox Series X/S.
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

jedyne gdzie mozna sluchac swojej muzyki to jak do ktorejs z serii GTA se wgrasz
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
Awatar użytkownika
mruwa

Post autor: mruwa »

R.A nie uciekniesz ep, otsiki w tibijce i orando
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

The Last of Us 2: Jeden Osiem L - Jak zapomnieć
Awatar użytkownika
LeeSu

Post autor: LeeSu »

do wowa dowolne boards of canada, a do assetto draining love story od sewerslvt
do tibii wszystko, ale pamiętam jak biłem cyklopy pod thais z alicia keys - no one na pętli, bo mamie się podobało i kazała puszczać xD
było kozacko
+48 997
To nie pitca na dowuz
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

w GTA IV na Independence FM wgrane było Peja - Randori :cool: Trochę bekę mam jak teraz o tym pomyślę :rotfl:
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Re: Mój rap zamiast OST w grach (głównie polski)

Post autor: oKulTywowany »

Odpalić Postala 2 i puszczać kawałki Słonia hmm sympatyczna odmiana albo Gta 3 a w tle raper Żurom w szczególności gdy wpadniesz do wody
This page is no longer available.
ODPOWIEDZ