[serial][HBO] Half Man / Półbrat (2026 -)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Cersa

[serial][HBO] Half Man / Półbrat (2026 -)

Post autor: Cersa »

Obrazek

Half Man to brytyjski serial stworzony, napisany i zagrany przez Richarda Gadda, twórcę Reniferka. W drugiej głównej roli Jamie Bell.

Niall i Ruben dorastali jak bracia, mimo że nie łączyły ich więzy krwi – jeden silny i niezwykle lojalny, drugi cichy i łagodny. Trzydzieści lat później spotykają się ponownie na ślubie Nialla, ale Ruben wydaje się niespokojny i nerwowy; gdy dochodzi do nagłego aktu przemocy, historia cofa się do ich wspólnej przeszłości, ukazując, jak kształtowała się ich więź i jak nawet najbliższe relacje mogą się ostatecznie rozpaść.

Obejrzałam pierwszy odcinek Półbrata i nie sądziłam, że Gadd przebije Reniferka w poruszaniu ciężkich tematów, ale jednak to zrobił. :bowdown:
Jestem bardzo szczęśliwa, że ​​Richard stworzył ten serial, że ​​to on zagrał Rubena i że ​​mamy w nim Jamiego, Stuarta i Mitchella. Jestem wdzięczna, że ​​możemy zobaczyć taką historię.
Awatar użytkownika
dr zjeb

Re: [serial][HBO] Half Man / Półbrat (2026 -)

Post autor: dr zjeb »

Cersa pisze: 07 maja 2026, 8:31 Jestem wdzięczna, że ​​możemy zobaczyć taką historię.
A dlaczego właściwie? Napiszże coś więcej w wolnej chwili
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
Cersa

Kto nie chciałby historii o toksycznej męskości z homoerotycznym podtekstem pomiędzy przybranymi braćmi? :bag:
A na poważnie to cenię dorobek Gadda i mimo, że widziałam dopiero 1/6 serialu, to wiem, że reszta będzie pysznie destrukcyjna, burzliwa, niepokojąca, a nawet niekomfortowa.

Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Thx, brzmi interesująco. Jest to wszystko jakoś mocno przerysowane dla fabuły, czy oceniłabyś raczej że trzyma się psychologicznie w realizmie mocno?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2026, 9:37 przez dr zjeb, łącznie zmieniany 1 raz.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Baby Reindeer był przewspaniałym serialem, ale tutaj nie jestem przekonany - wstępnie wygląda mi to na zbyt brudne i zbyt depresyjne żeby oglądanie mogło mi sprawić przyjemność. To jakby rozciągnąć czwarty odcinek Reniferka na cały sezon, i jakby tego było mało, jeszcze Adolescencem dowalić.

PS. Gadd got ripped

PS2. Czy scenariusz jest w jakimś stopniu autobiograficzny? Czy Gadd był w dzieciństwie tym bratem-ciućmokiem?
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

czy to kolejny serial o gejuchach tylko tym razem w zonobijkach i z nieogolonymi pachami?
T: No witam pana Penera serdecznie!
P: No witam mojego ulubionego rozjebuska!

#freefromage
Awatar użytkownika
Cersa

Luxair pisze: 07 maja 2026, 9:33
PS2. Czy scenariusz jest w jakimś stopniu autobiograficzny? Czy Gadd był w dzieciństwie tym bratem-ciućmokiem?
Half Man nie jest aubiograficzny. Reniferek wiem, że na pewno jest.
Hawke

Post autor: Hawke »

Ktoś tutaj ewidentnie zginie na koniec. Tylko, który brat położy drugiego trupem? :dunno:
ODPOWIEDZ