[serial][HBO] Half Man / Półbrat (2026 -)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
Cersa

[serial][HBO] Half Man / Półbrat (2026 -)

Post autor: Cersa »

Obrazek

Half Man to brytyjski serial stworzony, napisany i zagrany przez Richarda Gadda, twórcę Reniferka. W drugiej głównej roli Jamie Bell.

Niall i Ruben dorastali jak bracia, mimo że nie łączyły ich więzy krwi – jeden silny i niezwykle lojalny, drugi cichy i łagodny. Trzydzieści lat później spotykają się ponownie na ślubie Nialla, ale Ruben wydaje się niespokojny i nerwowy; gdy dochodzi do nagłego aktu przemocy, historia cofa się do ich wspólnej przeszłości, ukazując, jak kształtowała się ich więź i jak nawet najbliższe relacje mogą się ostatecznie rozpaść.

Obejrzałam pierwszy odcinek Półbrata i nie sądziłam, że Gadd przebije Reniferka w poruszaniu ciężkich tematów, ale jednak to zrobił. :bowdown:
Jestem bardzo szczęśliwa, że ​​Richard stworzył ten serial, że ​​to on zagrał Rubena i że ​​mamy w nim Jamiego, Stuarta i Mitchella. Jestem wdzięczna, że ​​możemy zobaczyć taką historię.
Awatar użytkownika
dr zjeb

Re: [serial][HBO] Half Man / Półbrat (2026 -)

Post autor: dr zjeb »

Cersa pisze: 07 maja 2026, 8:31 Jestem wdzięczna, że ​​możemy zobaczyć taką historię.
A dlaczego właściwie? Napiszże coś więcej w wolnej chwili
you know the O.P.P.
Awatar użytkownika
Cersa

Kto nie chciałby historii o toksycznej męskości z homoerotycznym podtekstem pomiędzy przybranymi braćmi? :bag:
A na poważnie to cenię dorobek Gadda i mimo, że widziałam dopiero 1/6 serialu, to wiem, że reszta będzie pysznie destrukcyjna, burzliwa, niepokojąca, a nawet niekomfortowa.

Awatar użytkownika
dr zjeb

Post autor: dr zjeb »

Thx, brzmi interesująco. Jest to wszystko jakoś mocno przerysowane dla fabuły, czy oceniłabyś raczej że trzyma się psychologicznie w realizmie mocno?
Ostatnio zmieniony 07 maja 2026, 9:37 przez dr zjeb, łącznie zmieniany 1 raz.
you know the O.P.P.
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Baby Reindeer był przewspaniałym serialem, ale tutaj nie jestem przekonany - wstępnie wygląda mi to na zbyt brudne i zbyt depresyjne żeby oglądanie mogło mi sprawić przyjemność. To jakby rozciągnąć czwarty odcinek Reniferka na cały sezon, i jakby tego było mało, jeszcze Adolescencem dowalić.

PS. Gadd got ripped

PS2. Czy scenariusz jest w jakimś stopniu autobiograficzny? Czy Gadd był w dzieciństwie tym bratem-ciućmokiem?
AMEX, no cap, 800 score
They wonder how... how I QAP like that
Awatar użytkownika
Mizter

Post autor: Mizter »

czy to kolejny serial o gejuchach tylko tym razem w zonobijkach i z nieogolonymi pachami?
🌴 latinogang 🌴

#freefromage
Awatar użytkownika
Cersa

Luxair pisze: 07 maja 2026, 9:33
PS2. Czy scenariusz jest w jakimś stopniu autobiograficzny? Czy Gadd był w dzieciństwie tym bratem-ciućmokiem?
Half Man nie jest aubiograficzny. Reniferek wiem, że na pewno jest.
Hawke

Post autor: Hawke »

Ktoś tutaj ewidentnie zginie na koniec. Tylko, który brat położy drugiego trupem? :dunno:
Awatar użytkownika
Cersa

Nie spodziewałam się, że życie Nialla tak się potoczy. W sumie fajny twist.
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

I jak wrażenia po ostatnim odcinku? Mnie finał trochę rozczarował chociaż całą historię i relację braci dobrze się oglądało
Awatar użytkownika
hulaka

Post autor: hulaka »

Serial zdaje się o wiele cięższy, mroczniejszy i mocniejszy od "Reniferka", a jednak paradoksalnie ma nieco mniejsze uderzenie. Nie mogę się zdecydować czy jest odważny, czy tylko bardzo (aż za bardzo) stara się taki być. Na pewno znów udało się wykręcić osobliwą historię; autorską i złożoną, po raz kolejny wymykającą się schematom, skrajnie emocjonalną. Wybitny aktorsko

I wybitnie gejowski też, nawet bardziej od poprzedniego tworu Gadda.

Co do ostatniego odcinka poniekąd się zgadzam - sam finał jest nieco niemrawy w stosunku do reszty, ale odcinek jako taki raczej mocny.

All in all, 8/10
Straight Jimi Hendrixin'
I don't like rappers, I don't like producers
I fuck wit drug dealers and drug abusers

I DARE NIGGAZ TO SAY MY NAME
ODPOWIEDZ