[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
ebismolarek

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: ebismolarek »

Długi Wielki Piątek (1980) - ktoś polecał na forumie i ja również polecam, bardzo dobry film

Coś (1982) - trzeba było nadrobić, bo pamiętałem scene z psami, ale nie wiem czy oglądałem cały kiedykolwiek, zajebisty klasyczek

Agresja (1973) - pierwszy film Lumeta który obejrzałem, no i chujowo trafiłem, o ile początek jest całkiem ciekawy i bardzo klimatyczny, to od pewnego momentu robi się bardzo teatralny (ja nie przepadam), nużący i przeciągnięty
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Escape Room (2019) - na Filmwebie mocarne 6.0, trochę ciężko mi to traktować w kategoriach horroru, bo żadnych paranormalnych zjawisk tu nie ma, ale trzyma w napięciu i całkiem pomysłowe "pokoje"

Oglądałem też sequel, czyli Escape Room: Najlepsi z najlepszych (2021) i o dziwo nie był dużo gorszy od poprzedniej części, tak że jak komuś siądzie jedynka i będzie ciekaw dalszych losów bohaterów, to warto obejrzeć
Awatar użytkownika
strandmon
strandmon

Post autor: strandmon »

mumia lee cronina, dobrze ze mi sie unlimited konczy i przestane ogladac te gowna
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Obsesja (2025) - w chuj wysoka ocena na Filmwebie jak i IMDB. Lekko w szoku byłem jak Marysia i wziąłem swoją Marysię do kina. Powiem szczerze, że byłem pozytywnie zaskoczony. W kontekście horrorów myślałem, że w tym roku przyzwoitej Mumii Lee Cronina nic nie przebije, mimo że poprzeczka relatywnie nisko zawieszona, ale tu zonk. Dobrze budowany suspens, bardzo spoko koncept jeśli chodzi o motyw przewodni (dość „unikalny”) i stosunkowo mało powtarzalnych horrorowych trope’ów.

Nawet jumpscare’y stosunkowo limitowane, a główną robotę zrobiła „unsettling” fabuła.
Jedyny minus to mało seansów i dość duże obłożenie w kinach, ale warto
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Tak tak, Obsesja to całkiem udany horror. Zaczyna się trochę jak teen comedy o przegrywie, ale potem robi się dużo mroczniej, a główna aktorka o urodzie wczesnej Ani Taylor Joy albo czarnej mormonki z Heretica świetnie gra ataki złości i zazdrości. No i jest też szczypta absurdalnego humoru. Dobre to!
CZACIK ELO, ŚMIERĆ FRAJEROM
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Luxair pisze: 20 maja 2026, 7:40 ale potem robi się dużo mroczniej, a główna aktorka o urodzie wczesnej Ani Taylor Joy albo czarnej mormonki z Heretica świetnie gra ataki złości i zazdrości
Naprawdę dobra aktorka, ale i tak najbardziej mnie rozjebało, że:
Spoiler
Posuwał ją kurwa ten grubas, a główny protagonista czaił się z kwiatami, zamiast pytać o cenę
ODPOWIEDZ