[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
ebismolarek

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: ebismolarek »

Długi Wielki Piątek (1980) - ktoś polecał na forumie i ja również polecam, bardzo dobry film

Coś (1982) - trzeba było nadrobić, bo pamiętałem scene z psami, ale nie wiem czy oglądałem cały kiedykolwiek, zajebisty klasyczek

Agresja (1973) - pierwszy film Lumeta który obejrzałem, no i chujowo trafiłem, o ile początek jest całkiem ciekawy i bardzo klimatyczny, to od pewnego momentu robi się bardzo teatralny (ja nie przepadam), nużący i przeciągnięty
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Escape Room (2019) - na Filmwebie mocarne 6.0, trochę ciężko mi to traktować w kategoriach horroru, bo żadnych paranormalnych zjawisk tu nie ma, ale trzyma w napięciu i całkiem pomysłowe "pokoje"

Oglądałem też sequel, czyli Escape Room: Najlepsi z najlepszych (2021) i o dziwo nie był dużo gorszy od poprzedniej części, tak że jak komuś siądzie jedynka i będzie ciekaw dalszych losów bohaterów, to warto obejrzeć
Awatar użytkownika
strandmon
strandmon

Post autor: strandmon »

mumia lee cronina, dobrze ze mi sie unlimited konczy i przestane ogladac te gowna
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Obsesja (2025) - w chuj wysoka ocena na Filmwebie jak i IMDB. Lekko w szoku byłem jak Marysia i wziąłem swoją Marysię do kina. Powiem szczerze, że byłem pozytywnie zaskoczony. W kontekście horrorów myślałem, że w tym roku przyzwoitej Mumii Lee Cronina nic nie przebije, mimo że poprzeczka relatywnie nisko zawieszona, ale tu zonk. Dobrze budowany suspens, bardzo spoko koncept jeśli chodzi o motyw przewodni (dość „unikalny”) i stosunkowo mało powtarzalnych horrorowych trope’ów.

Nawet jumpscare’y stosunkowo limitowane, a główną robotę zrobiła „unsettling” fabuła.
Jedyny minus to mało seansów i dość duże obłożenie w kinach, ale warto
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Tak tak, Obsesja to całkiem udany horror. Zaczyna się trochę jak teen comedy o przegrywie, ale potem robi się dużo mroczniej, a główna aktorka o urodzie wczesnej Ani Taylor Joy albo czarnej mormonki z Heretica świetnie gra ataki złości i zazdrości. No i jest też szczypta absurdalnego humoru. Dobre to!
Well, you know, whiteys gotta pay... and the payment is baby hands
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Luxair pisze: 20 maja 2026, 7:40 ale potem robi się dużo mroczniej, a główna aktorka o urodzie wczesnej Ani Taylor Joy albo czarnej mormonki z Heretica świetnie gra ataki złości i zazdrości
Naprawdę dobra aktorka, ale i tak najbardziej mnie rozjebało, że:
Spoiler
Posuwał ją kurwa ten grubas, a główny protagonista czaił się z kwiatami, zamiast pytać o cenę
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Free fire - stara hala, dill dwóch ekip hajs za karabiny, śmieszne gadki, moment zapalny, strzelanina. Bardzo fajny seans, ciekawa obsada, scenariusz trochę Wściekłe Psy trochę wczesny Guy Ritchie. Polecam.

Łup z Affleckiem i Damonem. Ostatnio Tarantino to wyróżnił, nie bez powodu, fajny film.
peterkurten

Post autor: peterkurten »

Dzień objawienia, bdb film, od początku wiadomo co i jak, ale no super mi się to oglądało :oops:, chociaż zawiodłem się jedna scena, myślałem że inaczej będzie wykorzystana :P
Awatar użytkownika
zlewam

Post autor: zlewam »

podbijam, nie ma co sie sugerowac ocenami. emily blunt idealna jako twarz objawienia
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

twelve monkeys to jest tak zajebisty film
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
Lothia

Post autor: Lothia »

La Jetée lepszy
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Obsesja - swietny horrorek, zajebista muzyka, nieoczywisty, trzyma w napieciu do konca
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Straszny Film 6 - pare razy się uśmiechnąłem przy follow upach do poprzednich części, fajnie zobaczyć tamtych aktorów, ale no to już nie jest to samo, rozczarowany jestem
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

Lothia pisze: 18 cze 2026, 9:05 La Jetée lepszy
troche tak i troche nie
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

2rzyn pisze: 18 cze 2026, 10:11 Obsesja - swietny horrorek, zajebista muzyka, nieoczywisty, trzyma w napieciu do konca
W tym roku pojawiają się istne perełki horrorowe tak samo jak i w poprzednim, jeśli chodzi o obsesje to zapomniałeś dodać, iż rola kobieca jest imponująca.
Awatar użytkownika
firma

Post autor: firma »

kilka dni temu też oglądałem obsesje, spoko film jak na horror to jeden z lepszych ostatnio na pewno bo o to ciężko
Awatar użytkownika
SiNi

Haczapurjan pisze: 16 maja 2026, 22:55 bo żadnych paranormalnych zjawisk tu nie ma, ale trzyma w napięciu i całkiem pomysłowe "pokoje"
Nigdy nie zrozumie dlaczego ludzie myślą, że horror powinien posiadać aspekt jakiś niewyjaśnionych zjawisk i mylą nagminnie jego definicję.

@firma W poprzednich dwóch latach było kilka świetnych pozycji i również obecny rok może być w nie obfity.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

SiNi pisze: 20 cze 2026, 20:02 Nigdy nie zrozumie dlaczego ludzie myślą, że horror powinien posiadać aspekt jakiś niewyjaśnionych zjawisk i mylą nagminnie jego definicję.
A masz jakąś encyklopedyczną definicję? Co ja poradzę, że praktycznie każdy film z tego gatunku jest immanentnie związany z jakimś zjawiskiem paranormalnym. To przyszedł purysta i będzie mnie obsztorcowywać
Awatar użytkownika
SiNi

Haczapurjan pisze: 20 cze 2026, 20:30 masz jakąś encyklopedyczną definicję? Co ja poradzę, że praktycznie każdy film z tego gatunku jest immanentnie związany z jakimś zjawiskiem paranormalnym.
Przecież masz internet i możesz sobie sprawdzić to jest totalna bzdura co napisałeś powyżej i jej ciągłe powielanie , najwidoczniej tylko na takie filmy trafiasz , bądź takowe wybierasz, horror może mieć różnorodne oblicza i nie jest podstawą, aby zawierał w sobie elementy niewyjaśnione jego głównym nurtem jest wywołanie u widza różnorodnej definicji strachu i nie tylko.

Teksańska masakra czy Eden Lake też posiadają elementy „nadprzyrodzone” ?
Awatar użytkownika
Haczapurjan

SiNi pisze: 20 cze 2026, 20:53 Teksańska masakra czy Eden Lake też posiadają elementy „nadprzyrodzone” ?
No „Eden Lake” jest klasyfikowany jako horror/thriller, bo bez elementów nadprzyrodzonych granica jest bardzo płynna.

„Teksańska” to slasher, ale nawet wśród slasherów z jakichś przyczyn pojawiają się najczęściej elementy nadprzyrodzone, vide: Piątek Trzynastego.

Już abstrahuję od tego, że robisz nitpicking jak jakiś przyjebany autystyk, to jak widać nie jest to takie oczywiste
ODPOWIEDZ