[film] Co to ja ostatnio widziałem
Moderatorzy: gogi, con shonery
- ebismolarek
Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem
Długi Wielki Piątek (1980) - ktoś polecał na forumie i ja również polecam, bardzo dobry film
Coś (1982) - trzeba było nadrobić, bo pamiętałem scene z psami, ale nie wiem czy oglądałem cały kiedykolwiek, zajebisty klasyczek
Agresja (1973) - pierwszy film Lumeta który obejrzałem, no i chujowo trafiłem, o ile początek jest całkiem ciekawy i bardzo klimatyczny, to od pewnego momentu robi się bardzo teatralny (ja nie przepadam), nużący i przeciągnięty
Coś (1982) - trzeba było nadrobić, bo pamiętałem scene z psami, ale nie wiem czy oglądałem cały kiedykolwiek, zajebisty klasyczek
Agresja (1973) - pierwszy film Lumeta który obejrzałem, no i chujowo trafiłem, o ile początek jest całkiem ciekawy i bardzo klimatyczny, to od pewnego momentu robi się bardzo teatralny (ja nie przepadam), nużący i przeciągnięty
- Haczapurjan
Escape Room (2019) - na Filmwebie mocarne 6.0, trochę ciężko mi to traktować w kategoriach horroru, bo żadnych paranormalnych zjawisk tu nie ma, ale trzyma w napięciu i całkiem pomysłowe "pokoje"
Oglądałem też sequel, czyli Escape Room: Najlepsi z najlepszych (2021) i o dziwo nie był dużo gorszy od poprzedniej części, tak że jak komuś siądzie jedynka i będzie ciekaw dalszych losów bohaterów, to warto obejrzeć
Oglądałem też sequel, czyli Escape Room: Najlepsi z najlepszych (2021) i o dziwo nie był dużo gorszy od poprzedniej części, tak że jak komuś siądzie jedynka i będzie ciekaw dalszych losów bohaterów, to warto obejrzeć
mumia lee cronina, dobrze ze mi sie unlimited konczy i przestane ogladac te gowna
- Haczapurjan
Obsesja (2025) - w chuj wysoka ocena na Filmwebie jak i IMDB. Lekko w szoku byłem jak Marysia i wziąłem swoją Marysię do kina. Powiem szczerze, że byłem pozytywnie zaskoczony. W kontekście horrorów myślałem, że w tym roku przyzwoitej Mumii Lee Cronina nic nie przebije, mimo że poprzeczka relatywnie nisko zawieszona, ale tu zonk. Dobrze budowany suspens, bardzo spoko koncept jeśli chodzi o motyw przewodni (dość „unikalny”) i stosunkowo mało powtarzalnych horrorowych trope’ów.
Nawet jumpscare’y stosunkowo limitowane, a główną robotę zrobiła „unsettling” fabuła.
Jedyny minus to mało seansów i dość duże obłożenie w kinach, ale warto
Nawet jumpscare’y stosunkowo limitowane, a główną robotę zrobiła „unsettling” fabuła.
Jedyny minus to mało seansów i dość duże obłożenie w kinach, ale warto
Tak tak, Obsesja to całkiem udany horror. Zaczyna się trochę jak teen comedy o przegrywie, ale potem robi się dużo mroczniej, a główna aktorka o urodzie wczesnej Ani Taylor Joy albo czarnej mormonki z Heretica świetnie gra ataki złości i zazdrości. No i jest też szczypta absurdalnego humoru. Dobre to!
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
They can't even afford food!
I've got more money than you
They can't even afford food!
- Haczapurjan
Naprawdę dobra aktorka, ale i tak najbardziej mnie rozjebało, że:
Spoiler
Posuwał ją kurwa ten grubas, a główny protagonista czaił się z kwiatami, zamiast pytać o cenę
-
peterkurten
Dzień objawienia, bdb film, od początku wiadomo co i jak, ale no super mi się to oglądało
, chociaż zawiodłem się jedna scena, myślałem że inaczej będzie wykorzystana :P
podbijam, nie ma co sie sugerowac ocenami. emily blunt idealna jako twarz objawienia
La Jetée lepszy
Straszny Film 6 - pare razy się uśmiechnąłem przy follow upach do poprzednich części, fajnie zobaczyć tamtych aktorów, ale no to już nie jest to samo, rozczarowany jestem
MalinowyJogurt 2
kilka dni temu też oglądałem obsesje, spoko film jak na horror to jeden z lepszych ostatnio na pewno bo o to ciężko
Nigdy nie zrozumie dlaczego ludzie myślą, że horror powinien posiadać aspekt jakiś niewyjaśnionych zjawisk i mylą nagminnie jego definicję.Haczapurjan pisze: ↑16 maja 2026, 22:55 bo żadnych paranormalnych zjawisk tu nie ma, ale trzyma w napięciu i całkiem pomysłowe "pokoje"
@firma W poprzednich dwóch latach było kilka świetnych pozycji i również obecny rok może być w nie obfity.
- Haczapurjan
A masz jakąś encyklopedyczną definicję? Co ja poradzę, że praktycznie każdy film z tego gatunku jest immanentnie związany z jakimś zjawiskiem paranormalnym. To przyszedł purysta i będzie mnie obsztorcowywać
Przecież masz internet i możesz sobie sprawdzić to jest totalna bzdura co napisałeś powyżej i jej ciągłe powielanie , najwidoczniej tylko na takie filmy trafiasz , bądź takowe wybierasz, horror może mieć różnorodne oblicza i nie jest podstawą, aby zawierał w sobie elementy niewyjaśnione jego głównym nurtem jest wywołanie u widza różnorodnej definicji strachu i nie tylko.Haczapurjan pisze: ↑20 cze 2026, 20:30 masz jakąś encyklopedyczną definicję? Co ja poradzę, że praktycznie każdy film z tego gatunku jest immanentnie związany z jakimś zjawiskiem paranormalnym.
Teksańska masakra czy Eden Lake też posiadają elementy „nadprzyrodzone” ?
- Haczapurjan
No „Eden Lake” jest klasyfikowany jako horror/thriller, bo bez elementów nadprzyrodzonych granica jest bardzo płynna.
„Teksańska” to slasher, ale nawet wśród slasherów z jakichś przyczyn pojawiają się najczęściej elementy nadprzyrodzone, vide: Piątek Trzynastego.
Już abstrahuję od tego, że robisz nitpicking jak jakiś przyjebany autystyk, to jak widać nie jest to takie oczywiste