[film] Co to ja ostatnio widziałem

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
ebismolarek

Re: [film] Co to ja ostatnio widziałem

Post autor: ebismolarek »

Długi Wielki Piątek (1980) - ktoś polecał na forumie i ja również polecam, bardzo dobry film

Coś (1982) - trzeba było nadrobić, bo pamiętałem scene z psami, ale nie wiem czy oglądałem cały kiedykolwiek, zajebisty klasyczek

Agresja (1973) - pierwszy film Lumeta który obejrzałem, no i chujowo trafiłem, o ile początek jest całkiem ciekawy i bardzo klimatyczny, to od pewnego momentu robi się bardzo teatralny (ja nie przepadam), nużący i przeciągnięty
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Post autor: Haczapurjan »

Escape Room (2019) - na Filmwebie mocarne 6.0, trochę ciężko mi to traktować w kategoriach horroru, bo żadnych paranormalnych zjawisk tu nie ma, ale trzyma w napięciu i całkiem pomysłowe "pokoje"

Oglądałem też sequel, czyli Escape Room: Najlepsi z najlepszych (2021) i o dziwo nie był dużo gorszy od poprzedniej części, tak że jak komuś siądzie jedynka i będzie ciekaw dalszych losów bohaterów, to warto obejrzeć
Awatar użytkownika
strandmon
strandmon

Post autor: strandmon »

mumia lee cronina, dobrze ze mi sie unlimited konczy i przestane ogladac te gowna
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Obsesja (2025) - w chuj wysoka ocena na Filmwebie jak i IMDB. Lekko w szoku byłem jak Marysia i wziąłem swoją Marysię do kina. Powiem szczerze, że byłem pozytywnie zaskoczony. W kontekście horrorów myślałem, że w tym roku przyzwoitej Mumii Lee Cronina nic nie przebije, mimo że poprzeczka relatywnie nisko zawieszona, ale tu zonk. Dobrze budowany suspens, bardzo spoko koncept jeśli chodzi o motyw przewodni (dość „unikalny”) i stosunkowo mało powtarzalnych horrorowych trope’ów.

Nawet jumpscare’y stosunkowo limitowane, a główną robotę zrobiła „unsettling” fabuła.
Jedyny minus to mało seansów i dość duże obłożenie w kinach, ale warto
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Tak tak, Obsesja to całkiem udany horror. Zaczyna się trochę jak teen comedy o przegrywie, ale potem robi się dużo mroczniej, a główna aktorka o urodzie wczesnej Ani Taylor Joy albo czarnej mormonki z Heretica świetnie gra ataki złości i zazdrości. No i jest też szczypta absurdalnego humoru. Dobre to!
Stupid poor people, stupid poor people
I've got more money than you
Stupid poor people, stupid poor people
They can't even afford food!
Awatar użytkownika
Haczapurjan

Luxair pisze: 20 maja 2026, 7:40 ale potem robi się dużo mroczniej, a główna aktorka o urodzie wczesnej Ani Taylor Joy albo czarnej mormonki z Heretica świetnie gra ataki złości i zazdrości
Naprawdę dobra aktorka, ale i tak najbardziej mnie rozjebało, że:
Spoiler
Posuwał ją kurwa ten grubas, a główny protagonista czaił się z kwiatami, zamiast pytać o cenę
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Free fire - stara hala, dill dwóch ekip hajs za karabiny, śmieszne gadki, moment zapalny, strzelanina. Bardzo fajny seans, ciekawa obsada, scenariusz trochę Wściekłe Psy trochę wczesny Guy Ritchie. Polecam.

Łup z Affleckiem i Damonem. Ostatnio Tarantino to wyróżnił, nie bez powodu, fajny film.
peterkurten

Post autor: peterkurten »

Dzień objawienia, bdb film, od początku wiadomo co i jak, ale no super mi się to oglądało :oops:, chociaż zawiodłem się jedna scena, myślałem że inaczej będzie wykorzystana :P
Awatar użytkownika
zlewam

Post autor: zlewam »

podbijam, nie ma co sie sugerowac ocenami. emily blunt idealna jako twarz objawienia
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

twelve monkeys to jest tak zajebisty film
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
Lothia

Post autor: Lothia »

La Jetée lepszy
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Obsesja - swietny horrorek, zajebista muzyka, nieoczywisty, trzyma w napieciu do konca
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
CL500

Post autor: CL500 »

Straszny Film 6 - pare razy się uśmiechnąłem przy follow upach do poprzednich części, fajnie zobaczyć tamtych aktorów, ale no to już nie jest to samo, rozczarowany jestem
MalinowyJogurt 2
Awatar użytkownika
bcn

Post autor: bcn »

Lothia pisze: 18 cze 2026, 9:05 La Jetée lepszy
troche tak i troche nie
lygrys pisze: 30 sty 2024, 14:01 Dzisiaj biję psa penisem po czole
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

2rzyn pisze: 18 cze 2026, 10:11 Obsesja - swietny horrorek, zajebista muzyka, nieoczywisty, trzyma w napieciu do konca
W tym roku pojawiają się istne perełki horrorowe tak samo jak i w poprzednim, jeśli chodzi o obsesje to zapomniałeś dodać, iż rola kobieca jest imponująca.
Awatar użytkownika
firma

Post autor: firma »

kilka dni temu też oglądałem obsesje, spoko film jak na horror to jeden z lepszych ostatnio na pewno bo o to ciężko
Awatar użytkownika
SiNi

Haczapurjan pisze: 16 maja 2026, 22:55 bo żadnych paranormalnych zjawisk tu nie ma, ale trzyma w napięciu i całkiem pomysłowe "pokoje"
Nigdy nie zrozumie dlaczego ludzie myślą, że horror powinien posiadać aspekt jakiś niewyjaśnionych zjawisk i mylą nagminnie jego definicję.

@firma W poprzednich dwóch latach było kilka świetnych pozycji i również obecny rok może być w nie obfity.
Awatar użytkownika
Haczapurjan

SiNi pisze: 20 cze 2026, 20:02 Nigdy nie zrozumie dlaczego ludzie myślą, że horror powinien posiadać aspekt jakiś niewyjaśnionych zjawisk i mylą nagminnie jego definicję.
A masz jakąś encyklopedyczną definicję? Co ja poradzę, że praktycznie każdy film z tego gatunku jest immanentnie związany z jakimś zjawiskiem paranormalnym. To przyszedł purysta i będzie mnie obsztorcowywać
Awatar użytkownika
SiNi

Haczapurjan pisze: 20 cze 2026, 20:30 masz jakąś encyklopedyczną definicję? Co ja poradzę, że praktycznie każdy film z tego gatunku jest immanentnie związany z jakimś zjawiskiem paranormalnym.
Przecież masz internet i możesz sobie sprawdzić to jest totalna bzdura co napisałeś powyżej i jej ciągłe powielanie , najwidoczniej tylko na takie filmy trafiasz , bądź takowe wybierasz, horror może mieć różnorodne oblicza i nie jest podstawą, aby zawierał w sobie elementy niewyjaśnione jego głównym nurtem jest wywołanie u widza różnorodnej definicji strachu i nie tylko.

Teksańska masakra czy Eden Lake też posiadają elementy „nadprzyrodzone” ?
Awatar użytkownika
Haczapurjan

SiNi pisze: 20 cze 2026, 20:53 Teksańska masakra czy Eden Lake też posiadają elementy „nadprzyrodzone” ?
No „Eden Lake” jest klasyfikowany jako horror/thriller, bo bez elementów nadprzyrodzonych granica jest bardzo płynna.

„Teksańska” to slasher, ale nawet wśród slasherów z jakichś przyczyn pojawiają się najczęściej elementy nadprzyrodzone, vide: Piątek Trzynastego.

Już abstrahuję od tego, że robisz nitpicking jak jakiś przyjebany autystyk, to jak widać nie jest to takie oczywiste
ODPOWIEDZ