Szukam książek o...

Kategoria poświęcona książkom, tekstom i dziennikarstwu.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
mql
Moderator

Re: Szukam książek o...

Post autor: mql »

Manaragę Sorokina sobie sprawdźcie, całkiem zgrabnie pasuje do powyższej dyskusji
Awatar użytkownika
JKG

Post autor: JKG »

Ostatnio w jakimś podcaście usłyszałem o Republice Raguzy (widzę, że często też nazywana Republiką Dubrownicką). Chętnie przeczytam jakiś dłuższy tekst na ten temat. Znacie może coś?
"Technically, alcohol is a solution" - Elon Musk
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

JKG pisze: 07 paź 2020, 23:54 Ostatnio w jakimś podcaście usłyszałem o Republice Raguzy (widzę, że często też nazywana Republiką Dubrownicką). Chętnie przeczytam jakiś dłuższy tekst na ten temat. Znacie może coś?
Rapacka "Rzeczpospolita Dubrownicka"
Wróbel "Dubrownik w latach 1358-1526"
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

Godhand pisze: 06 paź 2020, 22:28
Bunnymen77 pisze: 06 paź 2020, 15:24 Ja bym chętnie oddał w jakieś miejsce książki, bo mam sporo syfu ;)
Dużo placówek przyjmuje. Często proszą o książki poprawczaki, domy dziecka.
Mam gdzieś listę jeśli Cię interesuje.
Ale możesz zrobić zdjęcie grzbietów, to może coś bym kupił.
rewelacyjny pomysł. Nie będę tego sprzedawał, obdzwonię domy dzieciaka. Mam też w piwnicy trochę zabawek z dziecięcych lat, żal mi było wyrzucić, a chętnie takim bidom oddam. Dzięki Mordko.
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

Bunnymen77 pisze: 08 paź 2020, 22:22 rewelacyjny pomysł. Nie będę tego sprzedawał, obdzwonię domy dzieciaka. Mam też w piwnicy trochę zabawek z dziecięcych lat, żal mi było wyrzucić, a chętnie takim bidom oddam. Dzięki Mordko.
Bardzo się cieszę, że tak zadecydowałeś.
Więc to ja dziękuję.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
badi
BIZNESMENEL

Post autor: badi »

kolegi właśnie wjebano mnie na kwarantanne dlatego proszę serdecznie o polecenie kilku tytułów:

- książka podróżnicza nt. ameryki południowej, najlepiej z uwzględnieniem kraju o nazwie chile
- książka kryminalna dziejąca się w czasach współczesnych dzięki której poznam choć trochę specyfikę realnego miejsca akcji
- książka biznesowo-kołczingowa zawierająca podpowiedzi jak nie zwariować mając bardzo dużo obowiązków
- książka dotycząca kontaktów międzyludzkich skupiająca się na życiu w związku z drugą osobą

wielkie dzięki joł
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

badi pisze: 15 paź 2020, 13:47 - książka podróżnicza nt. ameryki południowej, najlepiej z uwzględnieniem kraju o nazwie chile
może być tak klasycznie jak wojna futbolowa kapuścińskiego i gorączka latynoamerykańska domosławskiego na odtrutkę?
na jeszcze większą odtrutkę szymon opryszek i maja hawranek, nie wiem jak u nich z książkami, bo znam ich z tekstów, ale też się zajmują raportażem z latynoameryki
Ostatnio zmieniony 15 paź 2020, 14:57 przez przedszkolanek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yytr

Post autor: yytr »

badi pisze: 15 paź 2020, 13:47
- książka podróżnicza nt. ameryki południowej, najlepiej z uwzględnieniem kraju o nazwie chile
"Gringo wśród dzikich plemion" Cejrowskiego. Świetna książka mimo, że gościa nie lubię.
Awatar użytkownika
Archie

Post autor: Archie »

badi pisze: 15 paź 2020, 13:47 - książka podróżnicza nt. ameryki południowej, najlepiej z uwzględnieniem kraju o nazwie chile
- książka kryminalna dziejąca się w czasach współczesnych dzięki której poznam choć trochę specyfikę realnego miejsca akcji
W sumie dwa w jednym to ta książka: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/p ... -doskonaly ;)
badi pisze: 15 paź 2020, 13:47- książka biznesowo-kołczingowa zawierająca podpowiedzi jak nie zwariować mając bardzo dużo obowiązków
Książka, która jest esencją z innych książek na ten temat: https://klosinski.net/metodateczowki
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Awatar użytkownika
widzeszalenstwo

Post autor: widzeszalenstwo »

szukam biografii jakiegos pojeba, ktory zrobil sporo glupot i opowiada o tym z usmiechem na ustach
Awatar użytkownika
svnchez

Post autor: svnchez »

Evan Wright x Jon Roberts - Prawdziwy gangster. Moje życie: od żołnierza mafii do kokainowego kowboja i tajnego współpracownika władz
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
Awatar użytkownika
Archie

Post autor: Archie »

widzeszalenstwo pisze: 16 paź 2020, 12:45szukam biografii jakiegos pojeba, ktory zrobil sporo glupot i opowiada o tym z usmiechem na ustach
Ćpanie, ruchanie, brak odpowiedzialności, znane postacie ze świata muzyki i wypowiedzi ludzi dookoła: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/please-kill-me
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Awatar użytkownika
yytr

Post autor: yytr »

Szukam książki o szeroko pojętym rozwoju osobistym, zakładaniu własnej działalności czy otwierającej oczy na nowe rzeczy, stymulującej kreatywne myślenie.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

yytr pisze: 16 paź 2020, 14:12 otwierającej oczy na nowe rzeczy
sefer ha zohar
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
widzeszalenstwo

Post autor: widzeszalenstwo »

@svnchez @Archie
dzieki chlopaki, zaraz sprawdzam co tam ciekawego zapodaliscie
Awatar użytkownika
Bunnymen77

Post autor: Bunnymen77 »

badi pisze: 15 paź 2020, 13:47 książka podróżnicza nt. ameryki południowej, najlepiej z uwzględnieniem kraju o nazwie chile
Tez polecam Cejrowskiego, swietnie sie czyta, ja lata temu czytalem Gringo, Rio Anaconda i cos jeszcze, wszystkie warto.
Ponadto Conrad - Nostromo.
badi pisze: 15 paź 2020, 13:47 książka dotycząca kontaktów międzyludzkich skupiająca się na życiu w związku z drugą osobą
Polecalem juz Czernyszewski - Co Robic
Awatar użytkownika
dou

Post autor: dou »

badi pisze: 15 paź 2020, 13:47 - książka dotycząca kontaktów międzyludzkich skupiająca się na życiu w związku z drugą osobą
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/122179/ ... e-i-trudne
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4801464/razem-ale-jak
Kiedy umiera człowiek, tracimy całą bibliotekę
Użytkownicy nawiązujący do plhh na maturze: encrenoire, jajca, MalinowyJogurt, Master
Jasny pisze: 08 lip 2022, 11:20 Szkoda, że ludziom mózg nie wraca.
MicBar

Post autor: MicBar »

Polecicie coś o szeroko rozumianej kulturze w krajach jak np. Japonia/Korea? Na początek nie tyle kwestie historyczne, a samo podejście do codzienności. Nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć - może coś w stylu Zrób sobie raj Szczygła.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

coś w ten deseń? https://wuj.pl/ksiazka/japonczycy#oprawa-miekka
podejrzewam, że sporo tego typu książek będzie już nie do ogarnięcia poza allegro i bibliotekami, na początku dekady był spory boom na rynku wydawniczym na daleki wschód, a rzadko wtedy równocześnie robiono ebooki, teraz chyba się tego dużo mniej wydaje, a jak już to rzeczy bardziej specjalistyczne i literaturę, reportaże (może to jest dobra droga?)
za specjalnie nie pomogę w tematyce, ale sporo polskich wydawnictw, zwłaszcza tych akademickich (choćby wuj, universitas, wuw, dialog, pewnie pwn itd) ma serie orientalistyczne z tych właśnie czasów, większość raczej z popularyzatorskim zacięciem + coś tam zawsze się pojawia w seriach reportażowych, może tam warto poszukać
Awatar użytkownika
Finn

Post autor: Finn »

Japonia Utracona z Karakteru?
piękne wydanie, swoją drogą
ODPOWIEDZ