Szukam książek o...
Moderatorzy: gogi, con shonery
Szukam książek o...
Szukam ksiazek ciekawych o filozofii i celu życia
Pytam się Boga co chce, sam nie wiem dokąd ja dojdę w tej grze
Pamiętaj o odkopaniu Ślizgawkowej Kapsuły Czasu w 2030
- con shonery
- Moderator
Re: Szukam książek o...
Epiktet "encheiridion", ma kilkanaście stron i jest za darmo w netku, nie masz wymówek
- ToMojaStaraKsywka
może nie mieć jak go otworzyć 
- Moltisanti
''Potęga Teraźniejszości'' Erkchart Tolle. Filozofia w bardzo praktycznym wydaniu, przekonuje czytelnika do tego że istnieje tylko teraźniejszość i uczy jak nie żyć w przeszlości ani przyszłości. Trochę uczy też że nie trzeba mieć w życiu celu żeby życie było szczęsliwe bo życie jest celem samym w sobie więc nie wiem czy tego akurat szukasz, ale polecam.
Co do celu w życiu to ''droga dzikiego serca'' (kontynuacja książki "dzikie serce")
Co do celu w życiu to ''droga dzikiego serca'' (kontynuacja książki "dzikie serce")
- PeterStillNinety's
- WNB Weteran
Zada jeszcze kilkanscie pytan jak ja otworzyc i tym podobne po czym jej w ogóle nie otworzy Proste
Kontuzje brak sportu byłem wyczerpanym wrakiem dziś powracam po swój łup jak pirat w ręce z hakiem
-
nigdyniebralemkoksu
Jak jesteś zagubiony to polecam Przebudzenie - Antohy De Mello. To i Tolle najwięcej pomogli w życiu poukładać.
oprócz encheridionu, za który kolejny
do jacka
Marek Aureliusz - "Rozmyślania" i Władysław Tatarkiewicz - "O szczęściu"
Marek Aureliusz - "Rozmyślania" i Władysław Tatarkiewicz - "O szczęściu"
Polećcie jakieś zbiory opowiadań, koledzy.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Opowiadania kołymskie Szałamowa, opowiadania Czechowa, "Moja kochana, dumna prowincja" Filipowicza, Przemiana Kafki (to oczywiście nie zbiór, tylko jedno opowiadanie).
Mrożek i jego Krótkie, ale całe historie
Hasek i jego Historia Partii Umiarkowanego Postępu w Granicach Prawa
Hrabal i jego Taka piękna żałoba
Babel i jego Armia konna i inne opowiadania
po części Lewis i jego Neapol '44. Pamiętnik oficera wywiadu z okupowanych Włoch - nie jest to stricte zbiór opowiadań, ale historii tu parę, a wszystko w charakterze pamiętnika, zbioru wspomnień, imo styknie
a, i nie daj się zrobić na W świetle i w mroku. opowiadania, bo ja zainwestowałem - nie ma tam nic ciekawego poza ofc wydrukami obrazów Hoppera
Hasek i jego Historia Partii Umiarkowanego Postępu w Granicach Prawa
Hrabal i jego Taka piękna żałoba
Babel i jego Armia konna i inne opowiadania
po części Lewis i jego Neapol '44. Pamiętnik oficera wywiadu z okupowanych Włoch - nie jest to stricte zbiór opowiadań, ale historii tu parę, a wszystko w charakterze pamiętnika, zbioru wspomnień, imo styknie
a, i nie daj się zrobić na W świetle i w mroku. opowiadania, bo ja zainwestowałem - nie ma tam nic ciekawego poza ofc wydrukami obrazów Hoppera
Wspominana "Potęga teraźniejszości" niby w miarę spoko, aczkolwiek do mnie trafiła na chwilę i gdzieś tam wszystko mi uleciało, więc to tak tytułem otrzeźwienia, bo czytałem praktycznie same głosy o tym jak zmienia ludzkie życia
Na sam początek czytania takich rzeczy może okej być "Odwaga bycia nielubianym". W Azji święci spore trumfy, tutaj też widziałem kilka dobrych opinii. Pisana na zasadzie dialogu młodego człowieka, który chce obalić tezy w rozmowie z filozofem, gdzieś tam na necie lada promocyjny pdf z kilkoma pierwszymi stronami, wiec sobie można zobaczyć jak to wygląda. Ja czytałem i kilka ciekawych rzeczy dało się wyczytać, ale generalnie chyba spodziewałem się więcej (wbrew sugestii tytułu, książka nie jest wyłącznie dla ludzi, którzy przejmują się oceną innych, ja np. z innych powodów po nią sięgałem)
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
-
nigdyniebralemkoksu
John Fante - Pył
polecicie jakieś (auto)biografie gangsterów?
Pytam się Boga co chce, sam nie wiem dokąd ja dojdę w tej grze
- con shonery
- Moderator
ciekawe książki opisujące schyłek carskiej Rosji, rewolucje, wojnę domową i przejęcie władzy przez bolszewików? gugle mówią o trylogi Richarda Pipesa, slg potwierdza?
-
dziejaszek
- con shonery
- Moderator
o zajebiozka, dzięki
Pipes to podstawa w tym temacie, tylko to dość obszerne książki naukowe i wiadomo, że nie każdego taka lektura zaciekawi.
Co ciekawe z ich treścią polemizował Sołżenicyn, także od razu można zapoznać się z innym poglądem na rewolucję.
Co ciekawe z ich treścią polemizował Sołżenicyn, także od razu można zapoznać się z innym poglądem na rewolucję.
szukam jakiejś wyjebistej serii kryminałów, która wciągnie mnie jak jessie pinkman metę
z takich to czytałem nesbo i kilka jakichś mniejszych serii, a tak to ostatnio same reportaże i literatura fakt raczej - pora wrócić do kryminałów - pomuszcie
z takich to czytałem nesbo i kilka jakichś mniejszych serii, a tak to ostatnio same reportaże i literatura fakt raczej - pora wrócić do kryminałów - pomuszcie