Szukam książek o...
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: Szukam książek o...
Manaragę Sorokina sobie sprawdźcie, całkiem zgrabnie pasuje do powyższej dyskusji
Ostatnio w jakimś podcaście usłyszałem o Republice Raguzy (widzę, że często też nazywana Republiką Dubrownicką). Chętnie przeczytam jakiś dłuższy tekst na ten temat. Znacie może coś?
"Technically, alcohol is a solution" - Elon Musk
Rapacka "Rzeczpospolita Dubrownicka"
Wróbel "Dubrownik w latach 1358-1526"
How nonbinary persons kill people?
They / them.
They / them.
- Bunnymen77
rewelacyjny pomysł. Nie będę tego sprzedawał, obdzwonię domy dzieciaka. Mam też w piwnicy trochę zabawek z dziecięcych lat, żal mi było wyrzucić, a chętnie takim bidom oddam. Dzięki Mordko.Godhand pisze: ↑06 paź 2020, 22:28Dużo placówek przyjmuje. Często proszą o książki poprawczaki, domy dziecka.Bunnymen77 pisze: ↑06 paź 2020, 15:24 Ja bym chętnie oddał w jakieś miejsce książki, bo mam sporo syfu![]()
Mam gdzieś listę jeśli Cię interesuje.
Ale możesz zrobić zdjęcie grzbietów, to może coś bym kupił.
Bardzo się cieszę, że tak zadecydowałeś.Bunnymen77 pisze: ↑08 paź 2020, 22:22 rewelacyjny pomysł. Nie będę tego sprzedawał, obdzwonię domy dzieciaka. Mam też w piwnicy trochę zabawek z dziecięcych lat, żal mi było wyrzucić, a chętnie takim bidom oddam. Dzięki Mordko.
Więc to ja dziękuję.
How nonbinary persons kill people?
They / them.
They / them.
kolegi właśnie wjebano mnie na kwarantanne dlatego proszę serdecznie o polecenie kilku tytułów:
- książka podróżnicza nt. ameryki południowej, najlepiej z uwzględnieniem kraju o nazwie chile
- książka kryminalna dziejąca się w czasach współczesnych dzięki której poznam choć trochę specyfikę realnego miejsca akcji
- książka biznesowo-kołczingowa zawierająca podpowiedzi jak nie zwariować mając bardzo dużo obowiązków
- książka dotycząca kontaktów międzyludzkich skupiająca się na życiu w związku z drugą osobą
wielkie dzięki joł
- książka podróżnicza nt. ameryki południowej, najlepiej z uwzględnieniem kraju o nazwie chile
- książka kryminalna dziejąca się w czasach współczesnych dzięki której poznam choć trochę specyfikę realnego miejsca akcji
- książka biznesowo-kołczingowa zawierająca podpowiedzi jak nie zwariować mając bardzo dużo obowiązków
- książka dotycząca kontaktów międzyludzkich skupiająca się na życiu w związku z drugą osobą
wielkie dzięki joł
- przedszkolanek
może być tak klasycznie jak wojna futbolowa kapuścińskiego i gorączka latynoamerykańska domosławskiego na odtrutkę?
na jeszcze większą odtrutkę szymon opryszek i maja hawranek, nie wiem jak u nich z książkami, bo znam ich z tekstów, ale też się zajmują raportażem z latynoameryki
Ostatnio zmieniony 15 paź 2020, 14:57 przez przedszkolanek, łącznie zmieniany 1 raz.
W sumie dwa w jednym to ta książka: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/p ... -doskonaly
Książka, która jest esencją z innych książek na ten temat: https://klosinski.net/metodateczowki
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthaf**kin' happens. And it can happen to you."
- widzeszalenstwo
szukam biografii jakiegos pojeba, ktory zrobil sporo glupot i opowiada o tym z usmiechem na ustach
Evan Wright x Jon Roberts - Prawdziwy gangster. Moje życie: od żołnierza mafii do kokainowego kowboja i tajnego współpracownika władz
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
Ćpanie, ruchanie, brak odpowiedzialności, znane postacie ze świata muzyki i wypowiedzi ludzi dookoła: https://czarne.com.pl/katalog/ksiazki/please-kill-mewidzeszalenstwo pisze: ↑16 paź 2020, 12:45szukam biografii jakiegos pojeba, ktory zrobil sporo glupot i opowiada o tym z usmiechem na ustach
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Szukam książki o szeroko pojętym rozwoju osobistym, zakładaniu własnej działalności czy otwierającej oczy na nowe rzeczy, stymulującej kreatywne myślenie.
- widzeszalenstwo
@svnchez @Archie
dzieki chlopaki, zaraz sprawdzam co tam ciekawego zapodaliscie
dzieki chlopaki, zaraz sprawdzam co tam ciekawego zapodaliscie
- Bunnymen77
Tez polecam Cejrowskiego, swietnie sie czyta, ja lata temu czytalem Gringo, Rio Anaconda i cos jeszcze, wszystkie warto.
Ponadto Conrad - Nostromo.
Polecalem juz Czernyszewski - Co Robic
Polecicie coś o szeroko rozumianej kulturze w krajach jak np. Japonia/Korea? Na początek nie tyle kwestie historyczne, a samo podejście do codzienności. Nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć - może coś w stylu Zrób sobie raj Szczygła.
- przedszkolanek
coś w ten deseń? https://wuj.pl/ksiazka/japonczycy#oprawa-miekka
podejrzewam, że sporo tego typu książek będzie już nie do ogarnięcia poza allegro i bibliotekami, na początku dekady był spory boom na rynku wydawniczym na daleki wschód, a rzadko wtedy równocześnie robiono ebooki, teraz chyba się tego dużo mniej wydaje, a jak już to rzeczy bardziej specjalistyczne i literaturę, reportaże (może to jest dobra droga?)
za specjalnie nie pomogę w tematyce, ale sporo polskich wydawnictw, zwłaszcza tych akademickich (choćby wuj, universitas, wuw, dialog, pewnie pwn itd) ma serie orientalistyczne z tych właśnie czasów, większość raczej z popularyzatorskim zacięciem + coś tam zawsze się pojawia w seriach reportażowych, może tam warto poszukać
podejrzewam, że sporo tego typu książek będzie już nie do ogarnięcia poza allegro i bibliotekami, na początku dekady był spory boom na rynku wydawniczym na daleki wschód, a rzadko wtedy równocześnie robiono ebooki, teraz chyba się tego dużo mniej wydaje, a jak już to rzeczy bardziej specjalistyczne i literaturę, reportaże (może to jest dobra droga?)
za specjalnie nie pomogę w tematyce, ale sporo polskich wydawnictw, zwłaszcza tych akademickich (choćby wuj, universitas, wuw, dialog, pewnie pwn itd) ma serie orientalistyczne z tych właśnie czasów, większość raczej z popularyzatorskim zacięciem + coś tam zawsze się pojawia w seriach reportażowych, może tam warto poszukać
Japonia Utracona z Karakteru?
piękne wydanie, swoją drogą
piękne wydanie, swoją drogą