Szukam książek o...
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: Szukam książek o...
krótka historia czasu hawkinga to top empiku czy jeszcze nie
Krótka historia prawie wszystkiego Brysona absolutny top, wypchana ciekawostkami no i typ pięknie oddaje skalę co nie jest łatwe przy tym temacie
Książek Hawkinga nie polecam, ja czytałem "Krótkie odpowiedzi na wielkie pytania" i była mało przystępna plus mocno arogancja biła od autora, w dodatku podobno ruchał dzieci
Z reportaży to np. "Wieczny początek. Warmia i Mazury" Beaty Szady (wyd. Czarne), jeśli chodzi o beletrystykę, ale mocno osadzoną w okolicach II WŚ i tuż po, to np. "Finis Silesiae" Henryka Wańka, "Wszystko na darmo" Waltera Kempowskiego, lub tetralogia gliwicka Horsta Bienka ("Pierwsza polka", "Wrześniowe światło", "Czas bez dzwonów", "Ziemia i ogień").
@kendo dzięki serdeczne! Szady i rzeczy z Czarnego już nawet czytałem
Tych pozostałych jeszcze nie, fajne wskazówki!
Tych pozostałych jeszcze nie, fajne wskazówki!
@mario995 No jakoś tak pociągające są te rewiry. Przypomniały mi się jeszcze: głośna swego czasu "Miedzianka" Filipa Springera, oraz rozdziały w książkach o rozkładzie po transformacji ustrojowej: w "Zapaści" Marka Szymaniaka (m.in. o Bielawie) i w "Nie ma i nie będzie" Magdaleny Okraski (jest na pewno Wałbrzych), a z literatury pięknej "Ciemno, prawie noc" Joanny Bator (Wałbrzych i okolice)
A na deser klasyka polskiego reportażu, czyli "Na tropach smętka" klasyka polskiego reportażu, czyli Melchiora Wańkowicza (z wstawkami w języku mazurskim). Miłej lektury!
A na deser klasyka polskiego reportażu, czyli "Na tropach smętka" klasyka polskiego reportażu, czyli Melchiora Wańkowicza (z wstawkami w języku mazurskim). Miłej lektury!
Właśnie skończyłem "Jak zrobić szarlotkę od podstaw" i gorąco polecam. Co prawda główną tematyką jest przedstawienie tego, co wiemy na temat materii i jak ludzie się tego dowiadywali na przestrzeni wieków, ale temat kosmosu wjeżdża dość szybko i jest obecny przez większość książki.
większych różnic nie ma, więc weź którąś z tych:
Mindfulness. A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World
lub Mindfulness. Trening uważności
Mindfulness. A Practical Guide to Finding Peace in a Frantic World
lub Mindfulness. Trening uważności
-
radosczzycia
O rewolucji październikowej i przejęciu władzy przez Bolszewików
a ja szukam o argentynie bo chce się tam wybrać za rok wreszcie
pojedziemy razem badi? umiesz jeździć motorem?
e: w temacie mogę polecić film montoneros una historia o peronistowskich guerillas, oprócz tego w kobyle o tytule ñameryka jest całkiem konkretny rozdział poświęcony buenos aires [mogę podesłać ebooka chyba jak znajdę], oprócz tego napewno czytałem coś o historii od prosperity zdobytej eksportem żywności w czasie wś, przez rozjebanie wszystkiego na głupoty rękami wyżej wspomnianego juana perona i jego skurwialej żony dziwki która gdyby nie to że jest już stara jak świat to pewnie dalej orbitowałaby gdzieś tam w okół koryta, aż po xxi wieczne bankructwa ale co to było
nie wiem - możliwe że fragment jakiejś książki o historii ameryki poludniowej w sumie, sory xd
e: w temacie mogę polecić film montoneros una historia o peronistowskich guerillas, oprócz tego w kobyle o tytule ñameryka jest całkiem konkretny rozdział poświęcony buenos aires [mogę podesłać ebooka chyba jak znajdę], oprócz tego napewno czytałem coś o historii od prosperity zdobytej eksportem żywności w czasie wś, przez rozjebanie wszystkiego na głupoty rękami wyżej wspomnianego juana perona i jego skurwialej żony dziwki która gdyby nie to że jest już stara jak świat to pewnie dalej orbitowałaby gdzieś tam w okół koryta, aż po xxi wieczne bankructwa ale co to było
nie wiem - możliwe że fragment jakiejś książki o historii ameryki poludniowej w sumie, sory xd
Ostatnio zmieniony 27 lip 2024, 10:50 przez 2ps__, łącznie zmieniany 1 raz.
nie umiem ale można rozważyć różne opcje
kurde szkoda, ja też właśnie nie ale chyba nic trudnego [no bo czym to się może różnić od skutera?], więc może się jeszcze nauczę
szukam polskich powiesci historycznych. powiesci piastowskie, jezdzcy apokalipsy spoko? zna ktos cos innego? (bez sienka)
- Bunnymen77
Mackiewicz - Nie trzeba głośno mówic, koniecznie trzeba znać
Kossak-Szucka - Krzyżowcy, bardzo polecam
Cherezinska - Turniej Cieni, bardzo polecam
Kraszewski - Stara baśń i kolejne, polecam, całej serii Dziejów Polski nie znam, będę dopiero nadrabiał, sprawiają wrażenie trochę na jedno kopyto, ale łatwo przystępne, krótkie.
Kossak-Szucka - Krzyżowcy, bardzo polecam
Cherezinska - Turniej Cieni, bardzo polecam
Kraszewski - Stara baśń i kolejne, polecam, całej serii Dziejów Polski nie znam, będę dopiero nadrabiał, sprawiają wrażenie trochę na jedno kopyto, ale łatwo przystępne, krótkie.