jak na damski polski rap to mielismy lepsze reprezentantki, a to ze teraz taka chujoza jest, nie dodaje jej skilla
no ten fristajl to jej najlepiej wyszedł faktycznie
ale to ona w koncu sama te teksty pisze czy jakis typ? bo to w tym babskim rapie nowym jest wciaz niejasne
Jose pisze: ↑08 lut 2026, 22:48
Dlaczego 2rzyn Królem Jest
8na10 pisze: ↑27 sty 2024, 19:04
Dziarma mimo wszystko rapuje dużo lepiej niż wyżej wymienione
weź se puść numer oliwki pt "freestyle" i pokaż mi gdzie niby dziarma ma podjazd do tego.
o, kolejny bakłażanizm wjechał, chyba trzeba kiedyś spisać Wielką Księgę Bakłażanizmów (i to całkiem nieirocznie/bez beki, bo to są myśli, z którymi fajnie się się pospierać), a tutaj to o ile mógłbym uwierzyć, że ona (Oliwka w sensie) stricte rapersko jest okej czy nawet dobra, to jednak brakuje jej zarówno ghost-, jak i songwritingu, grzeje w kółko to samo, no ile można.
2rzyn pisze: ↑20 sty 2024, 9:32
Dlaczego Tede Królem Jest
jose, przesluchaj rzeczony numer oliwki, ok? bo zarzut o monotematyczność jest nieadekwatny.
i ofc chodziło mi o umiejętności typowo nawijkowe. może sie ktoś tam ouszkiwać, że dziarma lepsza songwriterka - ja tego nie kupuję, bo dla mnie te jej numery są co najwyżej "e tam" i nie tego szukam w rapie - ale spoko, kumam.
ale pod względem gimnastyki z flow i eksperymentowaniem z formą, to oliwka jest kilka lig wyżej nad dziarmą i tyle. to jest ewidentne.
tekstowo mi to lotto bo żebym zwracał uwagę na tekst, to muszę być zaangażowany w dany rap - w ten nie jestem ani trochę i tylko przesłuchuję coby nie zdziadzieć. ponadto nie wiem jak to tam wygląda ghostwritingowo, słyszałem że dziarma korzysta - gdybym miał podejść na wczutce to byłby to czynnik dyskwalifikujący ją jako raperkę.
ale nawet ignorując to, to o wiele bardziej trafiają do mnie wersy w stylu:
Projektant szyje mi ciuchy jakby to była sprawa życia i śmierci
Kiedy mam jeden na jeden to huj, mogę zginąć, no pokaż gdzie siedzą najlepsi
Z wierzchu się może wydawać - odjebałam tyle, że muszą podjechać karetki
Wtedy jakiś YouTuberek zakręcił bajerę do dziecka, a nie do czterdziestki
LECĄ PESTKI YOOOOOOO
albo:
Z sądu już trzeci list
Stary chce siano ode mnie, a gdzie on był?
Alimenty
Pierdolnięty
Robię z rapu pakiet, to się nagle poczuł pominięty
Huj dęty
Nie będzie ostatnim, ani nie jest pierwszym
niż kolejna etamuwa w wydaniu dziarmy w stylu "heeej, wiecie, że laski też się ruchają? ja i moje kumpele jou, silna kobiecość chłystku, a tak w ogóle to jeać seksizm, ot co!"
reasumując - dziarma to laska co se nawija i tyle, nie chce być dla niej ostry bo nie zasługuje na to.
natomiast kawałek "freestyle" unaocznił mi to, że oliwka naprawdę tym rapem żyje. end of story.
no dobra, ale Ty to mówisz na podstawie JEDNEGO dobrego numeru Oliwki, czy ma coś więcej? Bo imo Dziarma ma bardzo solidną, może nawet dobrą epkę, a Oliwka jak na razie ma MOMENTY (I nie mówię tylko o samym "freestyleu"). Obie mają wokół siebie sztab ludzi, który im na pewno dużo pomaga i zajebiście (z tym że chyba Dziarma to akurat MIAŁA). Ta epka Dziarmy była dobra, bo: była bardzo dobrze wyprodukowana, ale też spoko napisana. (Trochę gadam z pamięci, ale) Traktowała o seksie, ale nie była wulgarna, a bitchowatość Dziarmy działała na wielki plus, całość była jakimiś tam spójnym konceptem z highlightami. Oliwka ma Smolastego i Wiktora z WWA, którzy też są ogarniętymi ludzikami, ale jej płyta jednak jest pełna wsiurstwa, jechania na jakimś efekciarstwie i "kontrowersji" za 2zł, no to nie jest dobry projekt, nie oszukujmy się
2rzyn pisze: ↑20 sty 2024, 9:32
Dlaczego Tede Królem Jest
nie no, tyle pisania, a można zwyczajnie powiedzieć, że olivka ma mocniejsze delivery niż dziarma (co akurat jest prawdą i nie widzę powodu, żeby o takiej oczywistości dyskutować)
8na10 pisze: ↑27 sty 2024, 19:04
Dziarma mimo wszystko rapuje dużo lepiej niż wyżej wymienione
weź se puść numer oliwki pt "freestyle" i pokaż mi gdzie niby dziarma ma podjazd do tego.