[serial] Gomorra (2014 - 2021)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Ocena w skali od 1 do 10:

1
0
Brak głosów
2
0
Brak głosów
3
0
Brak głosów
4
0
Brak głosów
5
0
Brak głosów
6
0
Brak głosów
7
0
Brak głosów
8
1
50%
9
0
Brak głosów
10
1
50%

Liczba głosów: 2

Awatar użytkownika
xou

Re: [serial] Gomorra

Post autor: xou »

ale ten ostatni sezon był kurwa słaby, o jezu. porównując go do genialnych 1 i 2 to jak dwa inne seriale.
Obrazek
ソロで帰る道すがら
挨拶さえもできないさ
待っても去っても変わらない
そうだ! これからだぜ?
Awatar użytkownika
boixos

Post autor: boixos »

strasznie szybko zjazd zaliczył ten serial, pierwsze dwa sezony top, później to się wszystko rozmywa, przystępując do oglądania 5 ciężko mi było się wczuć, fabuła się opierała na przedstawieniu jakiegoś nołnejma i zabiciu go na końcu odcinka, taka szybka historyjka bez celu, sezon bez pomysłu, ten konflikt Ciro-Genny też na marnych podwalinach, no ale ok, ale poza tym to zabijanie i zdrady w chuj nudne i przewidywalne, fabuła na odpierdol, w poprzednich sezonach ciekawe wątki zagraniczne, a tutaj jedno i to samo
może za dużo czasu minęło między sezonami, 4 sezon kompletnie mi wypadł z głowy, ale kompletnie bez podjarki jak na finał takiego serialu

memem sezonu zostaje chomik Mistral i jego komiczna "groźna" mina, którą serwuje, zwróćcie uwagę
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

zauważyłem, mistral wolverine z dałnem
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
samcro

Post autor: samcro »

Straszny zawód ten ostatni sezon, nie dość że fabularnie nudno i bezsensu bo te zdrady są wtórne, przewidywalne, powtarzalne ale też nie trafili z aktorami, ci grający Mistrala i tego małego mnicha to nie wiem skąd ich wzieli :rotfl:
Lista forumowych najmanic.: jAg, art, moltisanti,camzat
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

Wszystkie poprzednie sezony oglądane na jednym tchu praktycznie, kilka razy siadałem do obejrzenia kolejnych odcinków tej serii :sleep:
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

NA PODSTAWIE POWIEŚCI ROBERTA SAVIANO

<jakieś pierdolenie>

<smutna muzyka na koniec odcinka>
pieschrodingera

Post autor: pieschrodingera »

niuhniuh pisze: 02 sty 2022, 11:18 NA PODSTAWIE POWIEŚCI ROBERTA SAVIANO
To w ogóle jest powieść? Nie czytałem jeszcze.
tbc
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Raczej non-fiction, nie wiem czy się liczy jako powieść. Serial to fantazja na temat camorry acz z pieczątka od autora książki-reportażu
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

zajebisty ostatni sezon, właśnie skończyłem i łzy w oczach, ciężkie gówno
Spoiler
piękna ostatnia scena, tak jakby podsumowująca serial, w którym praktycznie wszyscy bohaterowie to chore pojeby walczące o władze aż nawzajem pozabijają siebie i wszystkich wokół, cieszę się, że tak to się skończyło, bo happy end by tu nie przeszedł jak dla mnie
wbiłem poczytać propsy, a tu hejty, ale się zdziwiłem XD

ale mi się wszystkie sezony podobały, też 4. mocno hejtowany, chyba jestem sajko i jarają mnie takie złe rzeczy bez pierdolenia i sentymentów
phobos pisze: 19 gru 2021, 17:06
Spoiler
Konflikt ciro i gennaro wynika z tego, że genarro siadła psycha ponieważ ciro nie odzywał się, więc za karę zamknął go w gułagu. Legit.
Spoiler
czy ja wiem, czy takie nie legit? te postacie to poważnie chorzy psychicznie socjopaci, oni na każdą zniewagę reagują CHUJ KURWA ROZJEBIE MU ŁEB I ZABIJĘ STARĄ, oni tam wszyscy mają od maleńkości ogromne problemy emocjonalne i widać to właściwie na każdym kroku, jak gennaro już znalazł w życiu kogoś, komu ufa, to mogło go takie coś naprawdę zaboleć, on się nie wychował w normalnej rodzinie i środowisku, i to też nie do końca przez to, że ciro się nie odzywał, tylko ciro pozwolił mu myśleć, że gennaro go zabił :)
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
Awatar użytkownika
szpilman
♓︎

Post autor: szpilman »

Skończyłem oglądać i pierwsze co chciałem zrobić w tym temacie to zapytać czy nie wkurwial was Mistral i widzę że nie tylko mnie xD bardzo słabe postacie poboczne w 5 sezonie, ten kurdupel też, niektóre momenty przewidywalne.
Ogólnie chciałem żeby się zakończyło
Spoiler
ciro rozpierdala gennaro i sobie też pakuje kulkę w łeb, w sumie to nawet myślałem że pietro junior też zostanie odjebany razem z azzuro. Ogolnie zakończenie takie se, nie podobało mi się że genny zginął przez jakiegoś fajfusa w frajerski sposób, a ciro dostał kulkę od zajcewa z drugiego końca mapy xD
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."
pieseczek dla ślizgawkera
Obrazek
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Spoiler
no fajny właśnie jest ten bezsens ich śmierci, bo to podkreśla nihilistyczne przesłanie całego serialu, wiele postaci dostało kulkę w łeb od tak i chuj koniec życia, nieraz był odcinek w całości poświęcony jednemu bohaterowi, którego zdążyłem w tym czasie polubić i na końcu epizodu jeb umiera, tak że bardzo fajnie dla mnie, że główne postacie również zginęli bez sensu, bo żyli bez przyczyny
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

właśnie nie, nie bez przyczyny
Spoiler
bo cała narracja była prowadzona w sposób debilny tak, by doszło do tej finalnej sceny
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

jakby ktoś nie miał dość to na hbo go jest też dokument z kulisów kręcenia całego serialu, ma to 4 odcinki a zwie się: A story called Gomorrah
Prognozy na Mundial - 01.06.2026 r.
Mateusz

Post autor: Mateusz »

Warto?
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

jeszcze nie widziałem, dopiero przeczytałem o tym
Prognozy na Mundial - 01.06.2026 r.
tomeczek2301

Post autor: tomeczek2301 »

klimat tego serialu przebija wszystko, nieprzewidywalna fabuła (oprócz ostatniego sezonu), zajebiste postacie (Ciro top) i ścieżka dźwiękowa :bowdown: :bowdown: :bowdown: polecanko
Połas

Post autor: Połas »

Sky Studio Italia zapowiedziało, że powstanie prequel Gomorry, opowiadający o tym, jak do władzy doszedł Pietro Savastano.
Za produkcję odpowiada ITV. Historia skupia się na życiu Pietro Savastano - zobaczymy, jak był dzieckiem żyjącym na ulicy i co go ukształtowało, że stał się najważniejszym i najbardziej bezwzględnym szefem mafii w Neapolu.

Za scenariusz odpowiadać będą Leonardo Fasoli i Maddalena Ravagli, czyli osoby od oryginalnej Gomorry.
Obrazek
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

wszystko co z tym związane będzie oglądane
kalagra

Post autor: kalagra »

Zajebiscie
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

pomysł w pytę
ODPOWIEDZ