Lokalny patriotyzm zbawieniem dla polskiego rapu

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

8es

Re: Lokalny patriotyzm zbawieniem dla polskiego rapu

Post autor: 8es »

No pewnie że tak było. Miedzy 3:44 a Skandalem jest tak ogromna przepaść jakby skandal wyszedł dekadę wczesniej.
Ja, jo wiym kaj je gryfny maszket :joint:
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

bardziej jeżeli chodzi o porównanie to kurwa skandal vs prolog
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
d3nt

Post autor: d3nt »

No skandal to obsrane gowno, ale już pare lat po skandalu polski rap zaliczył taki progres ze ja pierdole, oczywiście tede wyprzedzał wszystkich z molesty wtedy o lata świetlne, śmiem twierdzić ze nawet reposta chwile później była o wiele lepsza ekipa, potem był eis, dge, w podziemiu był reno który swoim mikstejpem na bitach rodem z Sony Ericsona charyzma, technika i linijkami wpierdolil wszystko co kiedykolwiek wtedy wyszło a potem nastąpiła stagnacja, tak od 2007-2013 (tzn esende mylffon, rozrywkowa pezeta +obojętnie szuwara w tych czasach wyszło i było w miare świeże wg mnie) to nic się nie ruszyło aż do czasów pierwszego w Polsce rapu tj. SCiB
Ostatnio zmieniony 26 lip 2023, 12:12 przez d3nt, łącznie zmieniany 2 razy.
CAŁE ŻYCIE MAM
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS

Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Bardziej w 63 minuty... vs skandal bo to 1998
Kaliber byl z innego swiata. Oni wrocili z przyszlosci jakims delorianem bo to niemozliwe zeby rapowali az tak dobrze wtedy.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
rubinstein

Post autor: rubinstein »

sprawdzalem pare dni temu te plyty k44 i imo chyba patrzycie przez szkielka nostalgii
ale prawda jest taka, ze magik faktycznie byl bardzo dobrym raperem i wykop + czany jebane nieslusznie zrobily z niego posmiewisko jak z papaja, gdzie moze bardziej na szkalowanie zalsugiwali gimbofani uciekajacy z domu w swieta, by odwiedzic jego grob
dab - chujowy, joka taki pol na pol, najlepszy na pierwszej plycie, na nastepnych to roznie. na tym 3:44 byly tez jakies inne kasztany, to wyjebane w nich, no wsz na przyklad :bag:
natomiast pfk to juz jest klasa (oprocz zwrotek rahima, ktory plyte 9/10 zmienia w 8/10) i ja bede przy tym obstawal zawsze na wieki. fokus i mag co tam dawali momentami, to jak na koncowke milenium to :bowdown: .
aczkolwiek zgadzam sie, ze jakalkowiek plyta k44 lepsze od molesty obsranej. nie wiem, moze dawno nie sluchalem skandalu, ale moje ostatnie wspomnienia z odsluchu, to vienio dukajacy rymy niczym pierwszoklasista "kto ty jestes?" na jezyku polskim.
Awatar użytkownika
d3nt

Przecież czarodziej tłuszcz zasługuje na szkalowanie za bycie cpunem, zaciążenie kobiety i wyjebanie przez okno, pozostawiając ja samą z nienarodzonym dzieckiem.

Zachowanie godne najgorszego padlucha karalucha
CAŁE ŻYCIE MAM

rubinstein

nie rozumiesz, on skoczyl z dziewiatego pietra, bo nie mial na prezent dla synka
Spoiler
Obrazek
btw zdjecie piotra z nienarodzonym synem, ktory po ojcu odzeidzczyl zdolnosci czarodziejskie m.in. bilokacji
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
d3nt

Chuj z nim padluchem karaluchem, jak mógł samą kobietę z dzieckiem zostawić

Btw ponoć to babradab go wypchnął z tego okna z zazdrości jak czarodziej podlewał petunie
CAŁE ŻYCIE MAM

rubinstein

no tak, magik to przewidzial przeciez. trzeba bylo puscic "usłysz mój głos" od tylu o polnocy i tam wszystko bylo we fragmencie 0:50-1:10
"z reki dabaaaaaaa... przez dziewiaty poooortaaaal... przejdzie czaaarodziej-czaaaaarodziej... ooooooo petunieeeee schną cholera".
magik sie poswiecil, bo mial kolejna profetyczna wizje cudownej kariery solo fokusa bez rahima w tle, ale dab ja poznal i w zlosliwosci swej dal cynk rahimowi, ktory zaklocil timeline, i w konsekwencji dostalismy pokahontaz, dissy na paluch i arogant ep.
Awatar użytkownika
meksyk
Zbanowany

Post autor: meksyk »

Dąb właśnie zajebiscie nawijał, jego flow było po prostu leniwe, luzackie, nieuczesane i w tym tkwiła siła jego stylu dobrze kontrastującego z nawijka maga magika pierwszego
skromny sympatyk kultury gruzińskiej

a siatkówka to jest pedalskie gówno
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Nie, w ogole nie patrzymy przez pryzmat nostalgii. W 63 minuty jest technicznie oraz pod wzgledem flow kilka poziomow wyzej od plyt ktore wychodzily w tamtym czasie. Bitowo tez jest wybitnie. Spojnosc stylistyczna, dopracowanie, technika, flow, tematy - tak wszystko jest lepsze.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

zgadzam się, porównać wystarczy dowolne kawałki, mimo że inny klimat, bo kaliber nie silił się na prawilność, to i tak, repertuar moleściany nawinęliby lepiej, a jeśli zostawiliby tematykę i podrasowali ich teksty to by wyszło niebo a ziemia
ODPOWIEDZ