Hip-hop studies PL / Literatura o hip-hopie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Spenser

Re: Hip-hop studies PL

Post autor: Spenser »

Whtn pisze: 31 paź 2019, 22:36 https://www.dwutygodnik.com/artykul/818 ... opaci.html
chyba najlepszy tekst opisujący najlepszy okres polskiego rapu
u rogala nie uświadczymy psychologicznej głębi, CZO

Albo ja mam jakieś inne definicje słów niż autor albo nie wiem czo :dunno:
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Spenser też jak wychodził ten artykuł byłem w paru miejscach zniesmaczony interpretacją (ignorancją?) autora, ale po czasie doceniam w ogóle, że ktoś to wziął na warsztat
Awatar użytkownika
Spenser

Post autor: Spenser »

Przedszko Lanek no tam ten cytat z Bąkowskiego to petarda i te rozkminy o libidycostamnosci też :bowdown: ale moment jak pisał że amoralny i pisał o rogalu i wazie to byłem jak czy ja mam inne definicje czy co jest do chuja kurwa :dunno: znaczy ja też zdaje się że jestem mocno overreacting ostatnio ale no tag byo
edenmar

Post autor: edenmar »

to chyba robota @ziomkipoziomki

Zakazane piosenki z wiedzy o społeczeństwie, czyli historia polskiego hip-hopu w 60 płytach (część pierwsza):
https://culture.pl/pl/artykul/zakazane- ... c-pierwsza

Zakazane piosenki z wiedzy o społeczeństwie, czyli historia polskiego hip-hopu w 60 płytach (część druga):
https://culture.pl/pl/artykul/zakazane- ... zesc-druga

Zakazane piosenki z wiedzy o społeczeństwie, czyli historia polskiego hip-hopu w 60 płytach (część trzecia):
https://culture.pl/pl/artykul/zakazane- ... sc-trzecia
encrenoire

Post autor: encrenoire »

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 16:29 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Hip-hop studies PL

Post autor: Jose »

Autorem wpisu jest Lech, ale każdy album ma innego autora, w tym Emilię, zatem tak, to jest ten zapowiadany przez nią kanon
encrenoire

Post autor: encrenoire »

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 16:29 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Addicted

Post autor: Addicted »

edenmar pisze: 18 cze 2020, 12:21 to chyba robota @ziomkipoziomki

Zakazane piosenki z wiedzy o społeczeństwie, czyli historia polskiego hip-hopu w 60 płytach (część pierwsza):
https://culture.pl/pl/artykul/zakazane- ... c-pierwsza

Zakazane piosenki z wiedzy o społeczeństwie, czyli historia polskiego hip-hopu w 60 płytach (część druga):
https://culture.pl/pl/artykul/zakazane- ... zesc-druga

Zakazane piosenki z wiedzy o społeczeństwie, czyli historia polskiego hip-hopu w 60 płytach (część trzecia):
https://culture.pl/pl/artykul/zakazane- ... sc-trzecia
W 1 linku jest błąd. Rahim nie ma na imie Przemysław, tylko Sebastian.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Przeczytałem wreszcie M. Miszczyński (red.), Hip-hop w Polsce: od blokowisk do kultury popularnej (2014) i to jest bardzo fajna sprawa, szczególnie pierwsza część, gdzie poszczególni autorzy analizują freestyle w bitach (np. Duże Pe vs TeTris)
Spoiler
Obrazek
albo rozkminiają dissy i to, jak najlepiej obrażać przeciwników albo szukają wspólnych mianowników w dissach
Spoiler
Obrazek
Fajnie, że nie wzięły się za to przypadkowe osoby, tylko mają odrobione lekcje, znają terminologię i realia, które w naukowy sposób próbują tłumaczyć i to brzmi dość zabawnie, ale unikają błędów. Cytują raczej mainstreamowych raperów, ale znaleźli się np. Smarki czy Małpa. Publikacja wyszła w 2014 i trzeba przyznać, że cytują sporo współczesnych im kawałków. Przez te 6 lat wiele się zmieniło, więc nie jest to koniecznie aktualne, a rozkminy dotyczące tego, jakie marki są najczęściej wspominane (wygrało Nike) można sobie wsadzić wiadomo gdzie, ale całość na bardzo solidnym poziomie i polecam.
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

Dissy ,Beef ohh dziś nasi kochasie za dużo kalkulują
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
mkun

Literatura o hiphopie, hiphopowa literatura (i nie tylko)

Post autor: mkun »

Zainspirowany recenzją książki Kalinowskiego, którą nagrał Pan @Jose pomyślałem, żeby założyć taki temat. Chodzi ogólnie o dyskusję i polecajki książek o naszym rapie, ale też może rapowych książek. W tym drugim przypadku mam na myśli, pewnie dosyć kontrowersyjnie, chociażbyInnych ludzi Masłowskiej. Jestem ciekaw co macie do powiedzenia ogólnie o książkach poruszających temat polskiego, ale w sumie nie tylko polskiego, rapu. Ciekawi mnie to też, bo pisałem licencjat o książce Masłowskiej i rapie, ale te kilka lat temu miałem problem ze znalezieniem literatury, bo tego jest mało. Ale ostatnio coś tam się pojawia więcej, chociażby ten podcast Flinta i Szewczyka, znaczy to nie literatura sensu stricto, ale w przypadku pracki na studia to tak. W każdym razie, co tam czytaliście, słuchaliście, co o tych rzeczach myślicie?

Jak szukałem jakichś źródeł do tego mojego licencjatu, to trafiłem na książkę, w której było strasznie boomerskie pierdolenie o tym, co jest prawdziwym rapem, a co nie jest, ale nie pamiętam tytułu i jakoś nie mogę znaleźć, więc może też ktoś przypomni. Nie będę też wrzucał jakiejś listy tego, na co trafiłem, bo to pewnie większość w miarę znanych rzeczy, więc każdy miałby to w dupie. A, no i wiem, że był kiedyś jakiś podobny temat, ale imo trochę o czym innym on był i żadnej sensownej dyskusji tam nie było, to warto spróbować jeszcze raz.

Może tak na początek: książka Masłowskiej jest rapowa i zajebista. Zapraszam do rozmowy i niezgadzania się.
tomtom

Re: Literatura o hiphopie, hiphopowa literatura (i nie tylko)

Post autor: tomtom »

Jak szukałem jakichś źródeł do tego mojego licencjatu, to trafiłem na książkę, w której było strasznie boomerskie pierdolenie o tym, co jest prawdziwym rapem, a co nie jest, ale nie pamiętam tytułu i jakoś nie mogę znaleźć, więc może też ktoś przypomni.
Jeżeli książka o której piszesz jest napisana kiepską polszczyzną (tudzież autor przyoszczędził na korekcie), to mam pewne podejrzenia, ale też za cholery tego nie mogę teraz znaleźć, czytałem tylko fragment kilka lat temu. Coś mi się kojarzy, że to była książka Grafa CrateDiggera, ale po pobieżnym googlowaniu nie znalazłem nawet wzmianki aby Graf napisał książkę.
Awatar użytkownika
mkun

Re: Literatura o hiphopie, hiphopowa literatura (i nie tylko)

Post autor: mkun »

Tak, chyba właśnie mnie naprowadziłeś. Andrzej Graff i Piotr Sadowski Polski hip hop posiada wiele twarzy, to chyba właśnie to. Kurwa, co oni tam w tej książce pieprzą. Dwóch dziadów usiadło i wylało swoje wyobrażenia i napisali książkę. Miałem nawet jakieś zdjęcia z fragmentami tej książki, ale padł mi dysk i już nie mam. Spróbuję jeszcze poszukać na dysku googla, bo może się zapisały przypadkiem. W każdym razie dzięki, o to mi chodziło. Wstrętne gówno ta książka.

W ogóle, posiada wiele twarzy, ale jak im się nie podoba to już nie hiphop i chuj, jest tylko twarz Graffa i Sadiego XD
Awatar użytkownika
frikz

Re: Hip-hop studies PL / Literatura o hip-hopie

Post autor: frikz »

.........
Ostatnio zmieniony 31 lip 2025, 16:15 przez frikz, łącznie zmieniany 1 raz.
styl zakręcony jak czas akkusativ
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Re: Hip-hop studies PL / Literatura o hip-hopie

Połączyłem z hip-hop studies, bo to w sumie na jedno.
ODPOWIEDZ