Hip-hop studies PL / Literatura o hip-hopie
-
ziomkipoziomki
Hip-hop studies PL / Literatura o hip-hopie
Cześć! Jestem Emilia i obecnie pracuję nad doktoratem o polskich rapsach (Instytut Kulturoznawstwa UAM). Temat mojej rozprawy to "Wzory kulturowe polskiego hip-hopu na tle przemian krajobrazu medialnego". Zainspirowana jestem głównie tym, co na gruncie badań nad kulturą hh proponuje taka dyscyplina, jak hip-hop studies, która w Stanach działa prężnie, ale w Polsce w sumie jeszcze się nie pojawiła. Nie ukrywam, że moim nieśmiałym marzeniem jest, żeby to się zmieniło, dlatego 1) założyłam fanpej, na którym będę pisać o tym, co wg mnie zasługuje na uwagę, wrzucać teksty, recenzje, wywiady itd., 2) prowadzę przedmiot Hip-hop studies na poznańskim kulturoznawstwie. O tym, czym się zajmuję w ramach działalności naukowej, opowiadam m.in. tutaj: http://czaskultury.pl/czytanki/doktorat-z-rapsow, tu natomiast wrzucam link do wspomnianej strony na FB: https://www.facebook.com/hiphopstudiespl. Z chęcią nawiążę współpracę z każdym, kto pisze o hip-hopie, mówi o nim, tworzy tę kulturę lub po prostu jest z nią mocno wkręcony. Z chęcią też pogadam o wszystkim, co z hh związane.
W najbliższym czasie będę chciała ruszyć z serią wywiadów i podcastów oraz publikacją najróżniejszych przeglądów (w wolnych chwilach działam w Screenagers.pl oraz Nowamuzyka.pl), więc zachęcam do kontaktu i wymiany myśli. Jestem przekonana, że możemy stworzyć coś ciekawego i nowego, a sam hip-hop zasługuje na to, żeby na stałe zagościć na akademii.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2019, 1:10 przez ziomkipoziomki, łącznie zmieniany 1 raz.
- rakieta_rakieta
Re: Hip-hop studies PL
Upuje mocno jako byly student Szamarzewa jeszcze za czasów Kmity. No i poleca Helga, a Helga jest najmadrzejsza
Je suis Polonaise, so all i need is vodka, i może miłość
Re: Hip-hop studies PL / Literatura o hip-hopie
Ostatnio zmieniony 04 sty 2026, 15:05 przez fifi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ziomkipoziomki
Chłopak, nie wracaj do studia, wracaj na studia zyskuje nowe pole do interpretacji, a rapgenius właśnie odnotowuje kolejne adnotacje
- rakieta_rakieta
Kolejna kobieta na forum, co za czas
- mlodyperkez
ty rakieta juz zajety to sie nie rozpedzaj
-
ziomkipoziomki
Przy okazji: znacie jakieś ciekawe teksty na temat polskiego hip-hopu? W sieci są porozrzucane teksty naukowe, ale jest ich mało, książek jeszcze mniej... Wezmę wszystko!
- rakieta_rakieta
ja to namowilem pania na slizgawke. Więc proszę ja ciebie
- przedszkolanek
jak kliknąłem na główną i zobaczyłem to

aż misiałem dwa razy zmrużyć oczy
ziomkipoziomki właśnie miałem pytać czy istnieje jakaś literatura podmiotu przedmiotu na temat rapsów, nie licząc publicystyki, bo imo nie
jakiś tam typek pisał też doktorat chyba - studium porównawcze filomatów wieleńskich z eldokami itd., pewnie kilka artykułów to tu, to tam i chyba nic więcej
drugie pytanie - jak się pracuje nad dziedziną - było nie było - artystyczną, której nie towarzyszy żaden namysł krytyczny nad czymkolwiek
pytanie trzecie - czy Young Igi i Żabson to hip-hop?
tak żeby było wiadomo na czym stoimy
a ogólniej propsy
aż misiałem dwa razy zmrużyć oczy
ziomkipoziomki właśnie miałem pytać czy istnieje jakaś literatura podmiotu przedmiotu na temat rapsów, nie licząc publicystyki, bo imo nie
jakiś tam typek pisał też doktorat chyba - studium porównawcze filomatów wieleńskich z eldokami itd., pewnie kilka artykułów to tu, to tam i chyba nic więcej
drugie pytanie - jak się pracuje nad dziedziną - było nie było - artystyczną, której nie towarzyszy żaden namysł krytyczny nad czymkolwiek
tak żeby było wiadomo na czym stoimy
a ogólniej propsy
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, 19:37 przez przedszkolanek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ziomkipoziomki
Jeśli chodzi o polskie publikacje - jestem zmuszona korzystać z tego, co zostało opublikowane, ale jest tego niewiele. Dlatego odwołuję się też do publicystyki, głównie wywiadów i sama biorę się za przeprowadzanie wywiadów właśnie.przedszkolanek pisze: ↑28 paź 2019, 18:36 jak kliknąłem na główną i zobaczyłem to
aż misiałem dwa razy zmrużyć oczy![]()
ziomkipoziomki właśnie miałem pytać czy istnieje jakaś literatura podmiotu na temat rapsów, nie licząc publicystyki, bo imo nie
tak żeby było wiadomo na czym stoimy![]()
a ogólniej propsy
Co do tego, że jest to dziedzina artystyczna - nie do końca się zgodzę. To znaczy, nie tak to ujmuję. Wychodzę od metodologii/narzędzi hip-hop studies, które w Stanach działają prężnie i próbuję jakoś to rozkminić w odniesieniu do polskiej kultury, jej specyfiki itd. Tutaj podrzucam Wikipedię, żeby było wiadomo, o czym mówię: https://en.wikipedia.org/wiki/Hip-hop_in_academia, tutaj wklejam fragment moich wypocin.
Według badania przeprowadzonego przez NCK w grudniu 2018 roku, hip-hop jest obecnie najpopularniejszym wśród polskiej młodzieży gatunkiem muzycznym. Nie należy jednak zapominać, że jest on nie tylko dziedziną twórczości muzycznej, lecz także niezwykle bogatą kulturą, posługującą się specyficznym systemem komunikacyjnym, dynamicznie reagującą na otaczającą rzeczywistość, a jednocześnie wchodzącą z nią w nieustanny dialog.
Takie kulturoznawcze postrzeganie hip-hopu – jako wspólnoty doświadczenia odbiorców i twórców, która wytwarza teksty kultury, jak w soczewce skupiające najważniejsze problemy społeczne – wypracowane zostało w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2000 roku prężnie rozwija się dyscyplina akademicka zwana hip-hop studies. Pozwala ona badać przez pryzmat kultury hip-hopowej takie zjawiska, jak seksualność, cielesność, męskość, kobiecość, rasizm, przemoc czy patriotyzm. Kwestie te omawiane są w wielu publikacjach, dotyczących naukowego podejścia do kultury hip-hopowej (i stanowiących swoistego rodzaju podręczniki do hip-hop studies), m.in. w zbiorowych monografiach „That’s The Joint! The Hip-Hop Studies Reader”, „The Evolution of Hip-Hop Culture”, „Can't Stop Won't Stop: A History of the Hip-Hop Generation”, a także w czasopiśmie „The Journal of Hip-Hop Studies”. Publikacje te w sposób szczegółowy i wyczerpujący analizują najistotniejsze dla kultury hip-hopowej zagadnienia nierówności społecznych, tożsamości, seksualności, duchowości, autentyczności i lokalności. Traktują przy tym hip-hop nie tylko jako ruch kulturowy, ale zauważają też, że – postrzegany jako system komunikacyjny – stanowi on potężne narzędzie polityczne oraz jeden z najważniejszych filarów współczesnego przemysłu rozrywkowego.
W Polsce jednak nadal powszechne jest traktowanie hip-hopu jedynie jako dziedziny twórczości muzycznej, bez zagłębiania się w jej społeczne i kulturowe tło. W efekcie dominuje uproszczony i zubożony obraz tego zjawiska, którego pogłębione badanie mogłoby dostarczyć materiał badawczy i wiedzę, pozwalającą nie tylko opisać na tym przykładzie współczesną dynamikę procesów transkulturowej adaptacji wzorów kulturowych, ale także zdekonstruować stereotypowe myślenie o wzorach i wartościach kulturowych w ogóle. Zasadne jest bowiem zadanie pytania o to, czy w ramach kultury hip-hopowej można mówić o uniwersalnych wartościach oraz ideach wpisanych w specyfikę tego zjawiska, czy też raczej o indywidualnych postawach, prezentowanych w ramach umownej konwencji.
Badania tak złożonego konstruktu, jakim jest kultura hip-hopowa, nie mogą pomijać wpływu szybko zmieniającej się rzeczywistości medialnej, ponieważ to przede wszystkim w jej ramach transmitowane są dziś istotne dla tej kultury treści, następnie poddawane procesom translacji i adaptacji w warunkach lokalnych, aby dzięki temu jak najlepiej zrealizować imperatyw autentyczności, warunkujący funkcjonowanie wspólnoty doświadczenia. Obecnie proces ten zachodzi zarówno poprzez „tradycyjną” dystrybucję utworów muzycznych, jak i w ramach licznych dyskusji i interakcji w mediach cyfrowych. Nowy obszar praktyk kulturowych, który wyznaczają prosumpcjonistyczne media społecznościowe, pozwala również bardzo dokładnie zbadać i zweryfikować, jak obecnie hierarchia wartości deklarowana przez sprofesjonalizowane środowisko hip-hopowe ma się się do postaw i autoprezentacji jej twórców-amatorów i odbiorców w Sieci.
- rakieta_rakieta
. To nie jest i nigdy nie było chibchobemprzedszkolanek pisze: ↑28 paź 2019, 18:36 jak kliknąłem na główną i zobaczyłem to
aż misiałem dwa razy zmrużyć oczy![]()
tak żeby było wiadomo na czym stoimy![]()
a ogólniej propsy
-
rubinstein
szanuję. a rozwiniesz moze? to dosyc ciekawie brzmi
aczkolwiek jednocześnie brzmi jak wyciągnięcie asa z rękawa już na samym wstępie. studenciaki to niezbyt bystre bydlaki ogólnie, aczkolwiek swój jakiś poziom trzymają, więc wytoczenie takiej kolubryny jak skwer na sam początek, może wywołać u nich wrażenie, słuszne zresztą, że polski hib-hob to w sumie tylko kupa i siki, poza jednym czy dwoma wyjątkami i z kulturą to za bardza nie ma nic wspólnego, nawet jeśli z definicji to jest "subkultura". trzeba było szczerze zacząć od podstaw, od jakichś trialsów, i potem jakoś przelecieć przez wszystko, uczciwie.
jest na necie dostępny jakiś opis kursu czy coś w ogóle?
przypomnę kidda samego zresztą
Taka pseudomuzyka dla skazańców i dzieci
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, 19:07 przez rubinstein, łącznie zmieniany 1 raz.
- przedszkolanek
ziomkipoziomki wiem, rozumiem, ale chodziło mi o to, że w polskich rapsach nie ma w zasadzie żadnego dyskursu teoretyczno-krytycznego i to nie tylko samych twórców, ale nawet towarzystwa dziennikarskiego dookoła
nie wiadomo w sumie jaki polski rap powinnien być, nie ma żadnych wyznaczników normatywnych, które by pozwalały ująć scenę jakoś całościowo, w US przynajmniej publicystyka to załatwia, a u nas nic
a imo ciężko się pracuje nad tekstem kultury (i w jakiejś mierze jednak wypowiedzią artystyczną, mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi) jeżeli nie ma żadnych norm go konstytuujących
ale tak mi się wydaję i chciałem wiedzieć czy od strony praktycznej u badacza wygląda to tak samo
podbijam pytania o Żabsona i Igiego, ale sformułuję je inaczej - jak definiujesz swoje pole badawcze, czy takie zjawiska kulturowe jak np. rapujący youtuberzy zaliczasz do kultury hip-hopowej?
nie wiadomo w sumie jaki polski rap powinnien być, nie ma żadnych wyznaczników normatywnych, które by pozwalały ująć scenę jakoś całościowo, w US przynajmniej publicystyka to załatwia, a u nas nic
a imo ciężko się pracuje nad tekstem kultury (i w jakiejś mierze jednak wypowiedzią artystyczną, mam nadzieję że rozumiesz o co mi chodzi) jeżeli nie ma żadnych norm go konstytuujących
ale tak mi się wydaję i chciałem wiedzieć czy od strony praktycznej u badacza wygląda to tak samo
podbijam pytania o Żabsona i Igiego, ale sformułuję je inaczej - jak definiujesz swoje pole badawcze, czy takie zjawiska kulturowe jak np. rapujący youtuberzy zaliczasz do kultury hip-hopowej?
-
ziomkipoziomki
Trochę uogólniłam.rubinstein pisze: ↑28 paź 2019, 18:56szanuję. a rozwiniesz moze? to dosyc ciekawie brzmi
Taka pseudomuzyka dla skazańców i dzieci
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, 19:09 przez ziomkipoziomki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
ziomkipoziomki
Co do YT, wspominałam o tym w wywiadzie, który podlinkowałam, więc pozwolę sobie przekleić.przedszkolanek pisze: ↑28 paź 2019, 19:03 ziomkipoziomki wiem, rozumiem, ale chodziło mi o to, że w polskich rapsach nie ma w zasadzie żadnego dyskursu teoretyczno-krytycznego i to nie tylko samych twórców, ale nawet towarzystwa dziennikarskiego dookoła
I tak, to prawda, że z dyskursem teoretyczno-krytycznym jest problem, ale myślę, że warto jednak drążyć temat i wyciągnąć z tego, co się da. Ostatnio np. na fanpejach była ostra dyskusja na temat seksizmu w polskim rapie, gdzie zaangażowali się dziennikarze/blogerzy, którzy pisali o tym dość ciekawie. Wiadomo, że to małe, dość hermetyczne środowisko, skupione wokół kilku fanpejów, ale jednak coś się zadziało.Obecnie najbardziej fascynują mnie amatorskie nagrania wrzucane na YouTube. Takich materiałów jest naprawdę sporo, a dowiesz się z nich między innymi tego, jak dzieci/nastolatki wyobrażają sobie „rapowe przesłanie” i „hiphopową autentyczność”. Słyszysz, że prawdopodobnie nie mówią o swoich doświadczeniach, ale jednak wydają im się one prawdziwe, autentyczne – pokazują, jakie jest życie. Oczywiście uprościłam wszystko na potrzeby rozmowy; to bardziej złożona sytuacja.
-
rubinstein
edytowalem post poprzedni, moglabys sie odniesc? albo do posta [mention]przedszkolanek[/mention] ?ziomkipoziomki pisze: ↑28 paź 2019, 19:04Spoiler
Trochę uogólniłam.rubinstein pisze: ↑28 paź 2019, 18:56szanuję. a rozwiniesz moze? to dosyc ciekawie brzmi
Taka pseudomuzyka dla skazańców i dzieciAle rozkminialiśmy kategorię buntu, przyglądając się jej z najróżniejszych stron, zahaczając też o bunt, nazwijmy to tak, egzystencjalny. Poza oczywistymi oczywistościami wprost ze Stanów, był też Wojtek Cichoń ("Czuję się dziwnie"), było trochę Qulturapu (fragmenty z "Zabrudzonego garnituru" Etamskiego) itd.
-
ziomkipoziomki
Zrobione. Przepraszam, trochę nie ogarnęłam i bez sensu podbiłam swoją odpowiedź, zamiast wrzucić jeden większy post.rubinstein pisze: ↑28 paź 2019, 19:09edytowalem post poprzedni, moglabys sie odniesc? albo do posta [mention]przedszkolanek[/mention] ?ziomkipoziomki pisze: ↑28 paź 2019, 19:04Spoiler
Trochę uogólniłam.rubinstein pisze: ↑28 paź 2019, 18:56
szanuję. a rozwiniesz moze? to dosyc ciekawie brzmi
Taka pseudomuzyka dla skazańców i dzieciAle rozkminialiśmy kategorię buntu, przyglądając się jej z najróżniejszych stron, zahaczając też o bunt, nazwijmy to tak, egzystencjalny. Poza oczywistymi oczywistościami wprost ze Stanów, był też Wojtek Cichoń ("Czuję się dziwnie"), było trochę Qulturapu (fragmenty z "Zabrudzonego garnituru" Etamskiego) itd.
Dodam jeszcze, co do skweru - kawałków było więcej i były najróżniejsze. To były takie zajęcia na rozgrzewkę, żeby przećwiczyć, jak nam się ćwiczy.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2019, 19:14 przez ziomkipoziomki, łącznie zmieniany 1 raz.
- przedszkolanek
chodziło mi raczej o typów typu Kamerzysta, Meduza, Malczyńscy, wynalazki z Fame MMA nagrywające na siebie dissy przed walką itd., jakoś ich trzeba sklasyfikować, bo to wszystko jest rapowane
bo że amatorskie nagrywki 15 letnich dzieciaków to jest fascynujący kulturowo temat, choć nienadający się za bardzo do słuchania, wiadomo
a drążyć temat oczywiście warto
bo że amatorskie nagrywki 15 letnich dzieciaków to jest fascynujący kulturowo temat, choć nienadający się za bardzo do słuchania, wiadomo
a drążyć temat oczywiście warto