Solar

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
LWD

Re: Solar

Post autor: LWD »

LuckyStrike pisze: 24 lut 2023, 11:58 Bedoes to w ten sposób trafił do SBM, że od małolata podsyłał swoje tracki Białasowi i ten go wziął pod skrzydła. Myślę, że potem, na etapie twórczym, jednak raper będzie lepszym doradcą, aniżeli menago (Jędrzejewicz), ale to moja skromna opinia :)
no, a więc białas pełnił pieczę nad nim gdy bedoes nagrywał rzeczy, które uwydatniały jego talent, ale odnosiły średnie sukcesy komercyjne, a później nagle zaczął mu już inaczej podpowiadać, aby się lepiej sprzedało? jakby nie patrzeć na pierwszej płycie bedoesa ksywa białasa odmieniana jest przez wszystkie przypadki, na drugiej chyba już mniej, a w jego flagowym numerze gustaw daje wersy: "Mój menago wie wszystko, mój menago wie kiedy i gdzie | Mój menago mi mówił, że ostatnio mówiłeś brzydko, psie", więc środek ciężkości swojej uwagi wyraźnie przesunięty w miejsce menagera. w każdym razie
dywagacje, co jest czyją zasługą ,w takich tematach są trudne do roztrząśnięcia dla ludzi z wewnątrz czegoś, a co dopiero dla osób co śledziły co najwyżej końcowy efekt ich działań, nie będąc nawet z boku przy powstawaniu. więc w sumie nie ma co się nad tym zastanawiać kto ostatecznie doprowadził, że bedoes zaczał im przynosić więcej pieniędzy niż wstydu
LuckyStrike pisze: 24 lut 2023, 11:58 Jak kariera White 2115 jest tam, gdzie była 5 lat temu? Trochę chyba kolego nie wiesz, jak to wygląda obecnie. Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że jest nawet bardziej wyhajpowany od Borka- ma nieznacznie więcej słuchaczy na Spotify w ciągu ostatniego miesiąca, a więcej od niego mają tylko Mata i Taco. Dlatego nie uważam, że Bedoes wypromował Łajta, bo myślę, że zdecydowanie zrobiło to SBM, ale samemu Łajtowi bardziej opłacało się odpalić wytwórnię z Bedoesem- z oczywi$tych względów.
w sumie patrzyłem głównie na wikipedię i yt, na yt największy hit to california sprzed tych 5 lat i poten daleko, daleko nic, na wiki pierwsza płyta 2xplatyna, ostatnia płyta 2xplatyna, choć w sumie rzeczywiście, mój błąd, pierwsza płyta na status podwójnej pracowała 4 lata, a ostatnia kilka miesięcy, więc stwierdzenie, że łajcior jest tam gdzie był 5 lat temu to takie uproszczenie, bardziej bym powiedział, że sukces łajta to kwestia jego talentu do robienia hitów, bycia kumplem bedoesa i w dużym stopniu do pierwszego boostu popularności przyczyniło się wypuszczenie pierwszej płyty na już wtedy dużym kanale SB (tak samo jak u szpaka, pierwsza płyta na BOR), gdyby po pierwszej płycie poszedł do innej wytwórni, a jego tracki wciąż by się broniły muzycznie, to myślę, że osiągałby podobne sukcesy sprzedażowe.

liczba słuchaczy na spotify nie jest jedynym wyznacznikiem popularności, bedoes ma diamentową płytę, potrójne platyny, white max 2xplatynę, bedoes na insta 1,2mln obserwujących, white niecałe 0,8mln, lajki pod ostatnimi postami na korzyść bedoesa. to, że whitre ma w ostatnim miesiącu więcej słuchaczy na spotify, to raczej kwestia tego, że w 2022 wydał solo, więc ma w miarę świeży materiał, a bedoes nie, na tym ich nowym mixtape mają mniej podobny udział w hitowych numerach, więc różnica kilku % w ilości słuchaczy na spotify w ostatnim miesiącu o niczym nie świadczy, a może nawet potwierdzać moją tezę, że to bedoes jest zasięgowym koniem pociągowym wielu rzeczy co się działo w ramach SB czy teraz tego ich nowego projektu, w sensie, że bedoes ma w dużej mierzę zaangażowanych słuchaczy ciekawych co się u niego dzieje, jaką ma ekipę itd. więc spora większość słuchaczy bedoesa od razu sprawdziła ten nowy mixtape, z kolei słuchacze łajta są bardziej przypadkowi, na jakiejś playliście na spotify wyskoczyła california, spoko się słucha, no ale nie rozkminają czy ma jakąś ekipę, nie sprawdzają masowo każdej nowości, bo tak to by przecież dotarli do tych numerów z 2115, więc by mieli po równo (no i w sumie te kilka % różnicy, to prawie błąd statystyczny, więc mają po równo, no ale wyniki z insta pokazują kto ma społeczność).
LuckyStrike pisze: 24 lut 2023, 11:58 Jędrzejewicz na pewno wiele wniósł do SBM i zbudował wytwórnię od podstaw, miał zresztą background ze Stepu, ale nie przesadzajmy, że tak to wszystko ustawił, że później kurwa nie dało, no po prostu nie dało się tego spierdolić :lol:

Prawda jest taka, że gdyby Solar nie miał odpowiednich umiejętności, to nie rozwinąłby tak mocno tego przedsięwzięcia, zwłaszcza, że lata 2020-2022 to okres ich pełnej dominacji (Hot 16 challenge, Hotel Maffija- mega sukces, patent kopiowany potem przez wszystkich, na ekipę Deysa nie zwracam uwagi, bo to kurwa plankton), do tego, jak sam zdążyłeś zauważyć, mocno się rozwinęli eventowo, co myślę, że również nie było zasługą Jędrzejewicza.
model biznesowy polskiej wytwórni hip-hopowej polega na tym, że jest raper, który ma popularność, na jego popularności budowany jest kanał na youtube i za pomocą tego kanału następnie jest promowany kolejny zawodnik, jeśli przypadł do gustu fanom tego pierwotnego rapera, który wyznaczył profil wytwórni, to odnosi sukces i viralowo jego kariera pójdzie dalej i przyciągnie na kanał nowych słuchaczy (mimochodem lekko modyfikując przy tym profil wytwórni), w skrócie pl rap wytwórnia = kanał na youtube, to jest case, który działa od gdzieś 2009 r. i się sprawdza, majorsi mieli problemem z wyrpomowaniem jakiegokolwiek rapera w polsce, bo nie mieli tak budowanych społeczności opartych na jutubowym kanale, tylko promocja odbywała się poprzez wykupywanie reklam na youtube przed innymi klipami i innymi tradycyjnymi metodami, typu współpraca z portalami itd., co się średnio sprawdzało, chyba sobel był perwszym raperem wylansowanym przez majorsów (od czasu nastania ery jutube, choć i tu nie śledziłem jego kariery, bo może sam się wylansował tak jak taco, igi i inni podobni). to jak się poruszać po rynku, jak zbudować kanał, jak go później wykorzystać i na nim zarabić, pokazał im dopiero jędrzejewicz (sądząc po ich wcześniejszych działaniach), więc wypracował im framework, z którego korzystają do dziś, dalej podstawą działania jest kanał na yt. paluchowi nikt nie musiał pokazywać palcem co ma zrobić, aby wszystko zaczęło się kręcić, najpierw się promował przez już duże kanały dill gangu i jakiś poznanskirap, jak zobaczył, że już zbudował sobie ksywkę, to ruszył ze swoim bor, generalnie nie ma tu nic odkrywczego. nawet głupi sentino jak nabrał wiatru w żagle, potrafił sam sobie obsługiwać swój kanał, nawet jakąs lamay z jego wykorzystaniem podpromować, jak jest hype, łaska jutubowego algorytmu, i dobry materiał muzyczny to nie sztuką jest odnosić w tej branży sukcesy i na nich zarabiać (szczególnie, że teraz ta popularność pienięży się sama na spotify, adsense, a nie tak jak te 10 lat temu, żeby wytwótnia zarobiła na zasięgach to musiała wykombinować, dobrze oszacować ile płyt wytłoczyć, ile popchnąć do empiku, itd. aby podaż równoważyła popyt, teraz to dzieje się samo). ja nie mówię, że tego nie można było spierdolić i że on nie ma żadnych umiejętności, no ale tak samo umiejętności ma ten spomniany wcześniej paluch, podejrzewam, że paluch w swoim najlepszym roku, max 18 miesięcy, zarobił więcej niż Solar przez całe dotychczasowe życie, czy paluch jest uważany za jakiegoś super biznesmena, bo wykorzystał kilka okazji? moim zdaniem, raczej lepszym niż solar.

no na pewno, jeżeli solar był główną osobą do negocjacji z artystyami w kwestii przedłużenia kontraktów czy np udziału w tych wspólnych nagrywkach, to fakt, że tak długo udało mu się utrzyać tych łajciorów, bedoesów (tu akurat może być to kwestia wdzięczności wobec białasa), maty, to jeżeli nie odbyło się to kosztem jakichś grubych procentów, to tutaj można mu oddać szacunek, no bo z ich pozycją każdy z nich mógł już dawno (o ile ich kontrakty nie wiązały) odnosić sukcesy na własną rękę, a nie angażować się w jakieś hotele lansujące nołnejmów czy dawać zarobić wytwórni.

to czy hotele mafije były nowatorskie nie ma znaczenia, nie mówimy tu o solarze wynalazcy, tylko solarze biznesmenie, jeśli ktoś np. zobaczy w krakowie kebab z rybą, a następnie otworzy podobny w warszawie i na nim zarobi, to znaczy, że zrobił dobry biznes. to że jakaś alkopoligamia z molzą była pierwsza nie ma znaczenia, to że z podobnych projektów chillwagon odniósł duży suckes też nie ma znaczenia, hotele mafijie się udały i to wystarczy aby mówić o sukcesie. choć to, że to się udało, to pewnie w dużej mierzę kwestia dobrego gruntu pod to, ówczesnego hajpu, młodej publiki (mającej czas tego typu rzeczy sprawdzać), mocnych ksyw pod ręką, itd. więc sam pomysł, czy jego realizacja to nie wszystko, potrzebne były środki w postaci znanych raperów i dużego kanału.

więc na pewno plus za to, że był w stanie tak długo u siebie trzymać tych już dużych artystów (może to kwestia jego bezbarwności, bo jakby nie patrzeć jedynym charyzmatycznym raperem z większymi sukcesami jako twarz/włodarz wytwórni jest sokół, inni z charyzmą to nieudacznicy na tym polu, po drugiej stronie barykady - bezbarwny rahim, co był w stanie grubsona trzymać przez 4 czy 5 płyt, więc nijakość to przepis na sukces bycia raperem-wydawcą?). na pewno kolejny plus to te hotele-mafije, jak widać dobry pomysł przeniesiony na podatny grunt jest w stanie przynosić korzyści. natomiast wątpiłbym w to że jakiś specjalny udział solar miał w tym, że wypalilo z bedoesem i matą, co realnie wytworzyło hajp na ich wytwórnie co stworzyło grunt pod powodzenie tych hoteli, kinny zummerów, czy januszów tfu walczuków. szczególnie przy macie (odpowiadającym za dominację SB na rynku, o czym pisał tutaj wcześniej kolega RIVALDO, który jest specjalistą od meja), który SB potraktował jedynie jako narzędzie, które mu pozwoli zdobyć popularność, resztę klocków przygotował sobie sam, od bitów, koncepcję promocji czy nawet dobór ekip, z którymi wspołpracował - towarzystwo kompletnie spoza grona zaufanych współpracowników SB. Np. scenariusz do patointeigencji pisał nie kriskiej tylko jakiś Mariusz Sztykała - https://www.imdb.com/name/nm12455015/ którego jedyna styczność z SB to mata. gdyby za płytę maty o czasach szkolnych mieli odpowiadać ludzie wybrani przez SB, typu kriskiej, pat kustoms, lanek, to byłoby wszytsko utrzymane w estetyce tego teledysku tylko 10 lat później
Spoiler
Ostatnio zmieniony 25 lut 2023, 22:32 przez LWD, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
LWD

Bisclavret pisze: 25 lut 2023, 13:56 Nie wiem kto to, ale jeżeli też mówi że w wynajmowaniu mieszkań nie ma nic złego to ma rację. A teraz zmykaj na zlot młodzieżówki bo cię wykluczą z razemków, elo.
popularyzowanie pasożytniczego stylu życia, który jako rozumiem jest celem inwestycji w nieruchomości mieszkaniowe pod wynajem jest akurat słabe. powszechność zjawiska prowadzi do wzrostu cen nieruchomości, bo pojawia się na rynku popyt inwestycyjny (osób, których portfele zwykle mają większą siłę nabywczą niż przeciętnych kowalkich) oraz wyborów developerów, którzy dopasowują swoją ofertę pod tenże popyt i w swoich realizacjach oferują głównie małe kawalerki, idealne pod inwestycje, a niekoniecznie tworzące warunki do założenia rodziny (co będzie miało znaczący wpływ na demografię). zachęty, chwalenie się tego typu inwestycjami (co jest formą zachęty) to głupota, po prostu skuteczność niektórych działań (szczególnie takich potencjalnie szkodliwych) jest uzależniona od skali występowania (np. przy małej skali zjawiska, masz same korzyści, żadnego ryzyka, więc sam żyjesz oszczędnie, się zabezpieczasz nieruchomościami, a promujesz konsumpcję czy minimalizm, w stylu nie będziesz miał niczego, będziesz szczęśliwy), czyli tak jak napisałem wcześniej tego typu inwestycję wpływają na demografie oraz rynek, jeśli ktoś uważa, że mieszkanie pod wynajem mu zapewni emeyturę za 50 lat, to może się zdziwić, bo ze względu na metraż, młode małżeństwa dziś się nie decydują na potomostwo, więc za 50 lat nie będzie najemców, poza tym wraz z sygałami z rynku, że są ludzie (często przypadkowi, nie analizujący rynku), którzy koniecznie chcą zainwestować w nieruchomości, developerzy się dostosowują (to bardziej miało miejsce przed pandemią, teraz już raczej gorzej) i zapewniają dużą podaż i w którymś momencie rynek będzie przesycony mieszkaniami, których nikt nie będzie chciał wynająć (to wszystko zależy od lokalizacji i innych rzeczy)
Mietek pisze: 25 lut 2023, 14:57
Absurdem jest oczekiwanie, żeby ktoś zapłacił za mieszkanie cenę taką, jaką wymusi na nim rynek (czyli w kurwę wysoką), a potem życzył sobie za wynajem małą kwotę, zaniżoną w stosunku do rynku.

Ceny mieszkań i wynajmu powinny być już dawno jakoś regulowane przez rząd, ale nie są, bo pewnie te przychlasty z sejmu same zarabiają na wynajmowaniu ludziom mieszkań, albo mają inny finansowy powód, żeby im się to nie opłacało.

Dopierdalanie się do rentierów jest jak Jebanie Policji zamiast prawa.
w jaki niby sposób rząd miałby regulować ceny mieszkań? jak dla mnie jedyny sensowny sposób na poprawę sytuacji to katastrat od drugiego mieszkania, z progresją na kolejne mieszkania. choć jak sam mówisz, szanse są niskie na interwencję z tej kwestii, czy to rząd czy to ośrodki opiniotwórcze w polsce składają się głównie z grup posiadających jakiś drobny kapitał i często ich ulubioną formą inwestycji są właśnie nieruchomości, więc pomysł podatku katastralnego przez same media byłby spalony, zresztą nawet w czasie pandemii były chyba wprowadzane programy ratunkowe dla rentierów co im lokatorzy pouciekali i żadnego wrzasku na rozdawnictwo nie było, chyba że coś pokręciłem
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Nie do końca jasno się wyraziłem. Pisząc "Ceny mieszkań i wynajmu powinny być już dawno jakoś regulowane przez rząd" chodziło mi o jakąkolwiek formę interwencji, która pomoże, a nie dosłownie o bezpośrednią kontrolę cen mieszkań przez rząd. Nie jestem na tyle w temacie, żeby podać jakieś konkretne rozwiązanie, ale jestem przekonany, że ktoś, kto i jest w temacie i ma dobrą wolę w tej kwestii, jest w stanie podać jakieś rozsądne rozwiązanie, które poprawiłoby sytuację.
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

@LWD no dobra ale ty piszesz o negatywnych konsekwencjach sytuacji na rynku nieruchomości, spoko, ja to wszystko wiem. Mówię jedynie, że nie można winić pojedynczych uczestników tego procederu za tą sytuację bo działają wedle własnego interesu. Zakładam, że zakupy też robisz tam gdzie taniej i wygodniej i nie rozkminiasz jakie są negatywne skutki działalności sieci Lidl na rynek spożywczy w Polsce. Tak samo nie można też winić ludzi za kupowanie mieszkań w betonowej patodeweloperce mimo że przecież gdyby nie kupowali to standardy deweloperów musiałyby się podnieść.
Awatar użytkownika
LWD

Bisclavret pisze: 25 lut 2023, 19:21 LWD no dobra ale ty piszesz o negatywnych konsekwencjach sytuacji na rynku nieruchomości, spoko, ja to wszystko wiem. Mówię jedynie, że nie można winić pojedynczych uczestników tego procederu za tą sytuację bo działają wedle własnego interesu. Zakładam, że zakupy też robisz tam gdzie taniej i wygodniej i nie rozkminiasz jakie są negatywne skutki działalności sieci Lidl na rynek spożywczy w Polsce. Tak samo nie można też winić ludzi za kupowanie mieszkań w betonowej patodeweloperce mimo że przecież gdyby nie kupowali to standardy deweloperów musiałyby się podnieść.
ja pisałem o osobach takich jak - wspomniany przez użytkownika, któremu odpowiadałeś - Kuba Midel (prowadzi on kanał na yt, na którym opowiada jak to zarabia na nieruchomościach, zachęca do tego itd.) i to jest moim zdaniem działalność szkodliwa, dla rynku nieruchomości jak i dla samych inwestorów inwestujących w nieruchomości (pojawiają się konkurenci, którzy sami by nie wpadli na ten pomysł, więc ceny nieruchomości również dla inwestorów rosną, a stopa zwrotu spada oraz tworzy patologię, jeżeli zjawisko przybierze za dużą skalę, że na dłuższą metę te nieruchomości wcale nie będą żadnym długoterminowym zabezpieczeniem), ci wszyscy raperzy pokroju otsochodzi, igi, mes, białas czy chyba solar (skoro w tym temacie się toczy dyskusja na ten temat), którzy się w piosenkach podniecają jacy są obrotni, bo zabezpieczają się na starość (xD) nieruchomościami dokładają cegiełkę do tego zjawiska, już sam fakt, że tym debilom wpadł do głowy taki pomysł, aby inwestować w mieszkania, znaczy że pogląd (w pewnych warunkach słuszny), że nieruchomości to dobra i bezpieczna inwestycja jest zbyt powszechny i że coś jest nie tak, wcześniej ludzie z ich półki intelektualnej jak się dobrali do pieniędzy, to przepierdalali na bieżącą konsumpcję, domy ponad swój standard, samochody zerujące im konta i to napędzało gospodarkę, a teraz kurwa mądrości kyosakiego są popularyzowane w tiktokowej, czytelniejszej formie dla debili i debile niszczą rynek.

Skoro inwestowanie w nieruchomości jako akt braku zaufania wobec zusu stało się wręcz tematem popkulturowym, to elity medialne, opiniotwórcze powinny dla przeciwwagi zorganizować kampanię informacyjną na temat negatywnych skutków tego typu zjawiska, zniechęcać do inwestycji, przedstawiać ryzyka (nawet jeżeli trzeba by było je wyolbrzymiać), aby wywrzeć presję na rządzie, a przede wszystkim uzyskać legitymizację społeczeństwa, aby coś z tym zrobić systemowo. tak się nie dzieje, bo ci debile reprezentują swój krótkowzroczny interes, zresztą zrozumienie jakie ta sytuacja generuje negatywne skutki czy jej związki z demografią i innymi aspektami, znacznie wykracza poza ich możliwości intelektualne.
Awatar użytkownika
wuiru

Post autor: wuiru »

LuckyStrike pisze: 25 lut 2023, 16:49 dodatkowy przychód przy w zasadzie zerowym ryzyku.
akurat stan prawny w przypadku wynajmu mieszkań to jest bardzo daleko od zerowa ryzyka dla właściciela nieruchomości
swital pisze: 25 lut 2023, 13:51 Oczywiście że jest wiele złego, co ty pierdolisz Bisklarnet
rozumiem, że nie chodzisz w butach nike bo są szyte za głodowe stawki z ogromnym zyskiem, ciuchy kupujesz szyte w szwalnie w kraju z materiałów pozyskanych ekologicznie itd. itp.? jeśli nie to zamknij pizdę na temat wynajmu mieszkań
Awatar użytkownika
BENGAL

Post autor: BENGAL »

skoncz nawijac tluste farmazony kubanczyku socjalistyczny wez mi podkrec lepiej tytoniowego caballerosa od romeo y jullieta bez akcyzy zebym pufnal chmurke gdyby bylo tak jak mowisz to esipe piecsetka najbardziej znany fundusz dla gamoni z najpewniejszymi kurwa zagrzybialymi stopami zwrotu by nie inwestowal siopy w nieruchomosci a inne kurwa wielkie firmy inwestycyjne zarzadzajace kurwa miliardami dolarow nie inwestowalyby w nieruchomosci a rodziny krolewskie sralyby na nieruchomosci i posiadanie ziemi i kurwa nie powstawalyby w ciagu ostatnich 3 lat fundusze zbierajace becel na inwestowanie w nieruchomosci zeby kupowac mieszkania pakietami po 40 sztuk
naczytales sie jakis farmazonow o socjalizmie napisanych prowokacyjnie przez cwaniakow ktorzy dobrze wiedza jak dochodowy to interes i jak bardzo nienalezy dopuszczac innych do tego grona tedewu eleso i ich nie oswiecac mistyczna wiedza dlatego ich inni ziomale komplikuja wciaz prawne zapisy ich ziomale finansisci zawyzaja ceny a publicysci i faryzeusze wciskaja wam stolca w czolo studenciakom jakimis farmazonami
ochlon napelnij nam naczynie pierdolonym dom papa
kazdy kumaty ziomek z klimatow erape pamieta slowa wocka flocki ktory nawinal ze byl takim samym kubanskim cymbalem jak ty kupil rollce royca ghosta zeby szpanowac w gettcie i skumal pozniej slowa dicka gregoryego ktory mu nawinal jezdzisz w kolko rollcem codziennie mijasz ten sam kompleks mieszkalny warty tyle co twoj samochod i z kazdym kolejnym dniem od dzisiaj ten kompleks zyskuje na wartosci przynosi dochod a twoj wozek traci wartosc i generuje koszty
z reszta tu powinien przewinac cos trojmiejski faryzeusz lygrys syn izraela ktory ci przewinie co i jak robili zydzi w przed 1918 i w miedzywojennej jak ty polak cieszyles sie ze miales kraj i zapierdalales gdzies na wspolne rozpierdalajac kregoslup i robiles ball out cash out to zyd bez panstwa ciulal i stawial tanim kosztem kamienice mial mieszkania potem takich twoich pradziadkow waporyzowali w kominie i wnuki mialy po tobie zdjecie a wnuki zydka sie zjawialy z prawnikami i wysiedlali mieszkancow z kamienicy bo ja odzyskiwali to jest wlasnie inwestycja
to samo robia pakistany w uk azjaci w usa hustluja ciezko prowadzac dochodowe biznesy i wydaja zarobione pieniadze na nieruchomosci mieszkalne i komercyjne w czasie w ktorym ich biali rowiesnicy po studiach z kredytami zeruja karty kredytowe na wygodne zycie zgodnie z socjalistycznymi zaleceniami red marksa na czym wychodza hujowo bo na koniec nic nie maja
ma byc po rowno i bedziesz zapierdalal po rowno rozpierdalal kregoslup a taki kumaty typ stwierdzi ze to pierdoli wypowie ci umowe mieszkania ktore wynajmujesz i sie tam wprowadzi i nie bedzie pracowal bo nie musi ma 2 inne mieszkania ktore mu przynosza dochod a jak mu sie zachce to zacznie pracowac na kolejne

Dodano po 1 minucie 24 sekundach:

Dodano po 50 sekundach:

spijam dom papa pufam romeo y jullieta moj garbatonosy lygrys pozbawia twoja rodzine kamienicy
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

jezus posty takie dlugie ze sie nie chce czytac
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

BENGAL pisze: 26 lut 2023, 14:02 pierdolenie
ziomek dasz mi może trochę crackulca?
Połas

Post autor: Połas »

LWD pisze: 22 lut 2023, 17:17 prezesem spółki został już Wojciech Gołacki i na swoim insta tytułuje się ceo sbm, więc generalnie to że sbm biznesowo = solar, to tak na wyrost raczej.
Popkiller opublikował krótki wywiad z Solarem, Białasem i Gołackim aka Gołym, jednocześnie przybliżając jego sylwetkę.
https://www.popkiller.pl/2023-02-27%2Ck ... ylko-u-nas
Kiedy w Internecie pojawiły się pierwsze sygnały, że SBM zmienia prezesa, na Instagramie wskoczyło zdjęcie (piąty slajd) a co uważniejsi słuchacze zajrzeli do KRS'u... to zaczęły się rozważania kto to jest i co ma on wspólnego z wytwórnią i rapowym biznesem. Bystrzy słuchacze szukający tropów mogli dostrzec, że tego pana ze zdjęcia widzieli już w klipie do "Benz Dealera" obok Quebo, Sokoła i Kukona. Tymczasem starsi fani SB Maffiji mogą pamiętać, jak w numerze "Freestyle Wars" Solar wspominał czasy gdy "Goły zarabiał poniżej miliona rocznie"... a jeszcze starsi - jak ten sam Goły walczył na finale WBW 2006 i był freestyle'ową maszyną do podwójnych rymów. Znajomość Wojtka Gołackiego z Solarem i Białasem sięga bowiem właśnie tamtych lat, a relacja wciąż była żywa i aktywna.

Mimo że wybrali inne drogi - Solar i Białas oddolnego przebijania się w rapie, a Wojtek biznesowego rozwoju na różnych polach, w czym odnosił błyskawiczne sukcesy. Jak możemy przeczytać w notce prasowej: "Przed formalnym dołączeniem do SBM, Wojciech Gołacki zarządzał startupem technologicznym z branży gamingowej. W ramach projektu stworzono najszybszy na świecie silnik rozwiązujący grę w pokera. Technologia wykorzystuje sieci neuronowe i została uznana za innowacyjną w skali światowej, co przyniosło zainteresowanie inwestorów".
Obrazek
thcq22

Post autor: thcq22 »

Z jednej strony Goły na pewno się na rapie zna (pytanie, czy na obecnych trendach też), z drugiej taki ruch trochę wygląda jak przygotowanie pod sprzedaż spółki
lll

Post autor: lll »

To trochę daleko idące wnioski. Może po prostu lepiej jak firme prowadzi ktoś kto zna się na prowadzeniu firm? To nie jest tak, że w firmach transportowych prezes musi być ekspertem odnośnie transportu, a w medycznych musi być lekarzem. Jak przesledzisz kariery różnych prezesów na linkedinie to zauważysz, że często przeskakują z bycia CEO w jednej branży do zupełnie innej.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

to prawda, zwlaszcza w spolkach skarbu panstwa
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
mnich

Post autor: mnich »

Ten nowy prezes to b dobry pokerzysta miał nick gramgrubo i zarabiał na prawdę niezle siano ;) ciekawy ruch
Awatar użytkownika
LWD

thcq22 pisze: 27 lut 2023, 16:36 Z jednej strony Goły na pewno się na rapie zna (pytanie, czy na obecnych trendach też), z drugiej taki ruch trochę wygląda jak przygotowanie pod sprzedaż spółki
jak wcześniej pisałem, poprzednim prezesem SBM była jakaś Dorota Turniak-Sieńko, która miała zapewne jeszcze mniej wspólnego z rapem i jego trendami niż ten nowy ceo i nie przeszkadzało jej pełnić tej funkcji (myślałem, że dopiero od założenia społki w 2021, ale już w 2018 miała pełnomocnictwo w JDG białasa, więc pewnie dłużej z nimi tam współpracowała) i nie do końca kumam dlaczego jej wymiana na innego prezesa miałaby świadczyć o planach sprzedaży wytwórni?

podejrzewam, że w tej ich firmece dyrektor zarządzający ma odpowiadać przede wszytskim za organizację, optymalizację zespołów, działów i procesów w firmie, a nie doborem płyt jakie będą wypuszczali na rynekxD w sensie jego rola polega na tym, aby uporządkować/stworzyć działy/zespoły w firmie, typu dział marketingu, dział sprzedaży, dział z jakimiś osobami zajmującymi się relacjami z artystami, dział zakupów itd. później rozkminiają jak powinni działać i wypracowują modelowy proces wydania płyty, od momentu szukania artysty, negocjacji kontraktu, budżetowania, produkcji (w sensie nagrywki, zlecanie mixów masterów, ogarnianie praw do sampli, podpisywanie umów z producentami, akceptacja wytwórni itd.), później jak mają już płytę, która jest sfinalizowana, zaakceptowana, to dział marketingu się zastanawia nad koncepcją marktingową i promocyjną, jakimiś tam teledyskami (np. jak można tam ulokować jakiś produkt, to się kontaktują z działem sprzedaży, który szuka potencjalnych reklamodawców), w między czasie dział zakupów porównuje oferty tłoczni, zamawia itd... sporo w tym opisie upraszczam, no ale generalnie raczej chodzi o to aby uporządkować pracę w firmie, procesy zautomatyzować, porozdzielać obowiązki, zadania po działach, usystematyzować komunikację między działami, zrobić z tego taśmę produkcyjną, gdzie każdy wie co ma robić, jakie ma zadania, aby nie pominąć żadnego kluczowego punktu, szukać oszczędności itd.
lll pisze: 27 lut 2023, 17:31 To trochę daleko idące wnioski. Może po prostu lepiej jak firme prowadzi ktoś kto zna się na prowadzeniu firm? To nie jest tak, że w firmach transportowych prezes musi być ekspertem odnośnie transportu, a w medycznych musi być lekarzem. Jak przesledzisz kariery różnych prezesów na linkedinie to zauważysz, że często przeskakują z bycia CEO w jednej branży do zupełnie innej.
no generalnie przy nieco większej skali przedsiębiorstwa optymalizacja jego działania może być przeprowadzona przez managera bez super specjalistycznej wiedzy na temat branży, w której działa (w końcu w dużej organizacji, trudno aby "szef" podejmował każdą decyzję, ma po prostu zatrudniać ludzi mądrzejszych od siebie w swoich działkach). zastanawiałbym się tylko czy to sbm ma już taką skalę i czy branża muzyczna w polsce w ogóle się do czegoś takiego nadaje, by sprawni managerzy spoza branży byli w stanie sami sterować takim biznesem.
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

BENGAL pisze: 26 lut 2023, 14:02 skoncz nawijac tluste farmazony kubanczyku socjalistyczny wez mi podkrec lepiej tytoniowego caballerosa od romeo y jullieta bez akcyzy zebym pufnal chmurke
uśmiechnąłem sie
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

Prezes w spółce nic nie znaczy. To może być nawet Wasz stary najebany.
Udziałowcy przytulają hajsik, powołują zarząd, w którym sami mogą zasiadać. Udziałowcy wybiorą sobie takiego prezia, żeby dobrze reprezentował udziałowców i przynosił zyski. To biznes, a Wy się tu doszukujecie chuj wie czego

#Edit: Wiele osób w ogóle nie chce być prezesem, tego tak właściwie w spółce może nie być. To dodatkowa odpowiedzialność i obowiązki.
Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
Awatar użytkownika
The Bitch Fucker

Post autor: The Bitch Fucker »

Prezes w spółce nic nie znaczy.
Kto takim ludziom daje prawo głosu, bez kitu. Jesteś studentem drugiego roku prawa, czy o chuj chodzi?

E: administrator na forum nic nie znaczy. To może być nawet Wasz stary najebany.
Użytkownicy przytulają hajsik, powołują administrację, w której sami mogą zasiadać. Użytkownicy wybiorą sobie takiego admina, żeby dobrze reprezentował userów i przynosił zyski. To biznes, a Wy się tu doszukujecie chuj wie czego
Ostatnio zmieniony 01 mar 2023, 7:52 przez The Bitch Fucker, łącznie zmieniany 1 raz.
niuskultonowytruskul

Post autor: niuskultonowytruskul »

Master pisze: 28 lut 2023, 9:58 Premier w państwie nic nie znaczy. To może być nawet Wasz stary najebany.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Papiez nic nie znaczy, tak naprawdę rządzą kardynałowie a on jest tylko kukłą dla mediów
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ODPOWIEDZ