no, a więc białas pełnił pieczę nad nim gdy bedoes nagrywał rzeczy, które uwydatniały jego talent, ale odnosiły średnie sukcesy komercyjne, a później nagle zaczął mu już inaczej podpowiadać, aby się lepiej sprzedało? jakby nie patrzeć na pierwszej płycie bedoesa ksywa białasa odmieniana jest przez wszystkie przypadki, na drugiej chyba już mniej, a w jego flagowym numerze gustaw daje wersy: "Mój menago wie wszystko, mój menago wie kiedy i gdzie | Mój menago mi mówił, że ostatnio mówiłeś brzydko, psie", więc środek ciężkości swojej uwagi wyraźnie przesunięty w miejsce menagera. w każdym razieLuckyStrike pisze: ↑24 lut 2023, 11:58 Bedoes to w ten sposób trafił do SBM, że od małolata podsyłał swoje tracki Białasowi i ten go wziął pod skrzydła. Myślę, że potem, na etapie twórczym, jednak raper będzie lepszym doradcą, aniżeli menago (Jędrzejewicz), ale to moja skromna opinia![]()
dywagacje, co jest czyją zasługą ,w takich tematach są trudne do roztrząśnięcia dla ludzi z wewnątrz czegoś, a co dopiero dla osób co śledziły co najwyżej końcowy efekt ich działań, nie będąc nawet z boku przy powstawaniu. więc w sumie nie ma co się nad tym zastanawiać kto ostatecznie doprowadził, że bedoes zaczał im przynosić więcej pieniędzy niż wstydu
w sumie patrzyłem głównie na wikipedię i yt, na yt największy hit to california sprzed tych 5 lat i poten daleko, daleko nic, na wiki pierwsza płyta 2xplatyna, ostatnia płyta 2xplatyna, choć w sumie rzeczywiście, mój błąd, pierwsza płyta na status podwójnej pracowała 4 lata, a ostatnia kilka miesięcy, więc stwierdzenie, że łajcior jest tam gdzie był 5 lat temu to takie uproszczenie, bardziej bym powiedział, że sukces łajta to kwestia jego talentu do robienia hitów, bycia kumplem bedoesa i w dużym stopniu do pierwszego boostu popularności przyczyniło się wypuszczenie pierwszej płyty na już wtedy dużym kanale SB (tak samo jak u szpaka, pierwsza płyta na BOR), gdyby po pierwszej płycie poszedł do innej wytwórni, a jego tracki wciąż by się broniły muzycznie, to myślę, że osiągałby podobne sukcesy sprzedażowe.LuckyStrike pisze: ↑24 lut 2023, 11:58 Jak kariera White 2115 jest tam, gdzie była 5 lat temu? Trochę chyba kolego nie wiesz, jak to wygląda obecnie. Zaryzykowałbym stwierdzeniem, że jest nawet bardziej wyhajpowany od Borka- ma nieznacznie więcej słuchaczy na Spotify w ciągu ostatniego miesiąca, a więcej od niego mają tylko Mata i Taco. Dlatego nie uważam, że Bedoes wypromował Łajta, bo myślę, że zdecydowanie zrobiło to SBM, ale samemu Łajtowi bardziej opłacało się odpalić wytwórnię z Bedoesem- z oczywi$tych względów.
liczba słuchaczy na spotify nie jest jedynym wyznacznikiem popularności, bedoes ma diamentową płytę, potrójne platyny, white max 2xplatynę, bedoes na insta 1,2mln obserwujących, white niecałe 0,8mln, lajki pod ostatnimi postami na korzyść bedoesa. to, że whitre ma w ostatnim miesiącu więcej słuchaczy na spotify, to raczej kwestia tego, że w 2022 wydał solo, więc ma w miarę świeży materiał, a bedoes nie, na tym ich nowym mixtape mają mniej podobny udział w hitowych numerach, więc różnica kilku % w ilości słuchaczy na spotify w ostatnim miesiącu o niczym nie świadczy, a może nawet potwierdzać moją tezę, że to bedoes jest zasięgowym koniem pociągowym wielu rzeczy co się działo w ramach SB czy teraz tego ich nowego projektu, w sensie, że bedoes ma w dużej mierzę zaangażowanych słuchaczy ciekawych co się u niego dzieje, jaką ma ekipę itd. więc spora większość słuchaczy bedoesa od razu sprawdziła ten nowy mixtape, z kolei słuchacze łajta są bardziej przypadkowi, na jakiejś playliście na spotify wyskoczyła california, spoko się słucha, no ale nie rozkminają czy ma jakąś ekipę, nie sprawdzają masowo każdej nowości, bo tak to by przecież dotarli do tych numerów z 2115, więc by mieli po równo (no i w sumie te kilka % różnicy, to prawie błąd statystyczny, więc mają po równo, no ale wyniki z insta pokazują kto ma społeczność).
model biznesowy polskiej wytwórni hip-hopowej polega na tym, że jest raper, który ma popularność, na jego popularności budowany jest kanał na youtube i za pomocą tego kanału następnie jest promowany kolejny zawodnik, jeśli przypadł do gustu fanom tego pierwotnego rapera, który wyznaczył profil wytwórni, to odnosi sukces i viralowo jego kariera pójdzie dalej i przyciągnie na kanał nowych słuchaczy (mimochodem lekko modyfikując przy tym profil wytwórni), w skrócie pl rap wytwórnia = kanał na youtube, to jest case, który działa od gdzieś 2009 r. i się sprawdza, majorsi mieli problemem z wyrpomowaniem jakiegokolwiek rapera w polsce, bo nie mieli tak budowanych społeczności opartych na jutubowym kanale, tylko promocja odbywała się poprzez wykupywanie reklam na youtube przed innymi klipami i innymi tradycyjnymi metodami, typu współpraca z portalami itd., co się średnio sprawdzało, chyba sobel był perwszym raperem wylansowanym przez majorsów (od czasu nastania ery jutube, choć i tu nie śledziłem jego kariery, bo może sam się wylansował tak jak taco, igi i inni podobni). to jak się poruszać po rynku, jak zbudować kanał, jak go później wykorzystać i na nim zarabić, pokazał im dopiero jędrzejewicz (sądząc po ich wcześniejszych działaniach), więc wypracował im framework, z którego korzystają do dziś, dalej podstawą działania jest kanał na yt. paluchowi nikt nie musiał pokazywać palcem co ma zrobić, aby wszystko zaczęło się kręcić, najpierw się promował przez już duże kanały dill gangu i jakiś poznanskirap, jak zobaczył, że już zbudował sobie ksywkę, to ruszył ze swoim bor, generalnie nie ma tu nic odkrywczego. nawet głupi sentino jak nabrał wiatru w żagle, potrafił sam sobie obsługiwać swój kanał, nawet jakąs lamay z jego wykorzystaniem podpromować, jak jest hype, łaska jutubowego algorytmu, i dobry materiał muzyczny to nie sztuką jest odnosić w tej branży sukcesy i na nich zarabiać (szczególnie, że teraz ta popularność pienięży się sama na spotify, adsense, a nie tak jak te 10 lat temu, żeby wytwótnia zarobiła na zasięgach to musiała wykombinować, dobrze oszacować ile płyt wytłoczyć, ile popchnąć do empiku, itd. aby podaż równoważyła popyt, teraz to dzieje się samo). ja nie mówię, że tego nie można było spierdolić i że on nie ma żadnych umiejętności, no ale tak samo umiejętności ma ten spomniany wcześniej paluch, podejrzewam, że paluch w swoim najlepszym roku, max 18 miesięcy, zarobił więcej niż Solar przez całe dotychczasowe życie, czy paluch jest uważany za jakiegoś super biznesmena, bo wykorzystał kilka okazji? moim zdaniem, raczej lepszym niż solar.LuckyStrike pisze: ↑24 lut 2023, 11:58 Jędrzejewicz na pewno wiele wniósł do SBM i zbudował wytwórnię od podstaw, miał zresztą background ze Stepu, ale nie przesadzajmy, że tak to wszystko ustawił, że później kurwa nie dało, no po prostu nie dało się tego spierdolić
Prawda jest taka, że gdyby Solar nie miał odpowiednich umiejętności, to nie rozwinąłby tak mocno tego przedsięwzięcia, zwłaszcza, że lata 2020-2022 to okres ich pełnej dominacji (Hot 16 challenge, Hotel Maffija- mega sukces, patent kopiowany potem przez wszystkich, na ekipę Deysa nie zwracam uwagi, bo to kurwa plankton), do tego, jak sam zdążyłeś zauważyć, mocno się rozwinęli eventowo, co myślę, że również nie było zasługą Jędrzejewicza.
no na pewno, jeżeli solar był główną osobą do negocjacji z artystyami w kwestii przedłużenia kontraktów czy np udziału w tych wspólnych nagrywkach, to fakt, że tak długo udało mu się utrzyać tych łajciorów, bedoesów (tu akurat może być to kwestia wdzięczności wobec białasa), maty, to jeżeli nie odbyło się to kosztem jakichś grubych procentów, to tutaj można mu oddać szacunek, no bo z ich pozycją każdy z nich mógł już dawno (o ile ich kontrakty nie wiązały) odnosić sukcesy na własną rękę, a nie angażować się w jakieś hotele lansujące nołnejmów czy dawać zarobić wytwórni.
to czy hotele mafije były nowatorskie nie ma znaczenia, nie mówimy tu o solarze wynalazcy, tylko solarze biznesmenie, jeśli ktoś np. zobaczy w krakowie kebab z rybą, a następnie otworzy podobny w warszawie i na nim zarobi, to znaczy, że zrobił dobry biznes. to że jakaś alkopoligamia z molzą była pierwsza nie ma znaczenia, to że z podobnych projektów chillwagon odniósł duży suckes też nie ma znaczenia, hotele mafijie się udały i to wystarczy aby mówić o sukcesie. choć to, że to się udało, to pewnie w dużej mierzę kwestia dobrego gruntu pod to, ówczesnego hajpu, młodej publiki (mającej czas tego typu rzeczy sprawdzać), mocnych ksyw pod ręką, itd. więc sam pomysł, czy jego realizacja to nie wszystko, potrzebne były środki w postaci znanych raperów i dużego kanału.
więc na pewno plus za to, że był w stanie tak długo u siebie trzymać tych już dużych artystów (może to kwestia jego bezbarwności, bo jakby nie patrzeć jedynym charyzmatycznym raperem z większymi sukcesami jako twarz/włodarz wytwórni jest sokół, inni z charyzmą to nieudacznicy na tym polu, po drugiej stronie barykady - bezbarwny rahim, co był w stanie grubsona trzymać przez 4 czy 5 płyt, więc nijakość to przepis na sukces bycia raperem-wydawcą?). na pewno kolejny plus to te hotele-mafije, jak widać dobry pomysł przeniesiony na podatny grunt jest w stanie przynosić korzyści. natomiast wątpiłbym w to że jakiś specjalny udział solar miał w tym, że wypalilo z bedoesem i matą, co realnie wytworzyło hajp na ich wytwórnie co stworzyło grunt pod powodzenie tych hoteli, kinny zummerów, czy januszów tfu walczuków. szczególnie przy macie (odpowiadającym za dominację SB na rynku, o czym pisał tutaj wcześniej kolega RIVALDO, który jest specjalistą od meja), który SB potraktował jedynie jako narzędzie, które mu pozwoli zdobyć popularność, resztę klocków przygotował sobie sam, od bitów, koncepcję promocji czy nawet dobór ekip, z którymi wspołpracował - towarzystwo kompletnie spoza grona zaufanych współpracowników SB. Np. scenariusz do patointeigencji pisał nie kriskiej tylko jakiś Mariusz Sztykała - https://www.imdb.com/name/nm12455015/ którego jedyna styczność z SB to mata. gdyby za płytę maty o czasach szkolnych mieli odpowiadać ludzie wybrani przez SB, typu kriskiej, pat kustoms, lanek, to byłoby wszytsko utrzymane w estetyce tego teledysku tylko 10 lat później