samcro pisze: ↑10 lut 2023, 19:16
serio nie znałeś wcześniej jako osoba która słucha niemieckiego rapu i chyba Juju?
Juju znałem z singla z Capitalem bra i nie specjalnie znałem jej starsze rzeczy. Myślałem, że nagrywa cukierkowy pop-rap, a widzę miała epizod jako bad bitch
Nie śledzę też wszystkiego co wychodzi na niemieckiej scenie. Podchodzę dosyć wybiórczo. Z Niemcami mam też ten problem, że rzeczy starsze z okresu Agro Berlin po 2013 rok ciężko mi się słucha ze względu na szorstkość języka. Wiadomo, są wyjątki jak chłopacy z 187, czy Sido, których muzykę lubię. Dopiero od jakiś 8 lat odkąd mainstream przejeli obcokrajowcy, gdy do ich muzyki wkradł się amerykański drip, afrotrapy, to niemiecka muzyka zyskała na lekkości. Nie siedzi mi dla przykładu Fler na oldschoolowych bitach, ale od momentami kiedy zaczął się bawić ze swoim flow i rytmiką, bity są bardziej "nowoczesne" oparte na perkusji 808 i 909, szybsze BPM, to bardzo zapętlam jego kawałki. A od kilku miesięcy bardziej śledzę właśnie Niemców ze względu na posuchę na polskiej scenie.