Definicja rapera

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Raper to:

nawijacz + tekściarz
78
66%
tylko nawijacz
14
12%
ryjec z plakatu (teksty? nawijka? a co ty kurwa jesteś jebany truskulowiec? hahaha)
8
7%
nie potrafię stworzyć definicji, co nie przeszkadza mi w rzucaniu nie-raperami na prawo i lewo, osoba o tych samych cechach może być dla mnie raperem (jeśli jest moim kolegą albo murzynem z dawnych lat) i tak samo może nim nie być (jeśli go nie lubię albo jest zbyt popularny), jestem debilem i hipokrytą
18
15%

Liczba głosów: 118

Awatar użytkownika
aleksy

Definicja rapera

Post autor: aleksy »

do stworzenia tematu zainspirowała mnie ciekawa dyskusja w temacie o dziarmie, którą rozpoczął user aleksy
aleksy pisze: 20 sty 2022, 17:46 śmieszki śmieszkami, ale gdzie jest granica? nawinąć jeszcze też trzeba czy już wystarczy dać ryjec do klipu i jesteś raper?

pisałem o tym, ale jeszcze raz powtórzę, raper to tekściarz i nawijacz, w mojej opinii zawsze tak było i nie widzę, gdzie tu jest beka, to prosta, ale wyczerpująca definicja, daleko do laikowo-kadłobowego pierdolenia i porównywanie ich nawet w żartach jest po prostu głupie, a jednocześnie pozwalająca w jasny sposób oddzielić produkty od mc
dyskutujcie i głosujcie, proszę nie wrzucać definicji ze słowników, bo chuj wie jak już tam lewaki nakłamali albo nakłamią, gdy będą tego potrzebowali, w dzisiejszym świecie rozkminiane znaczenia słów w ten sposób jest już bez sensu

a i zapomniałbym o najważniejszym, głosujcie na belmondo żeby sentino nie wygrał
Ostatnio zmieniony 30 sty 2022, 18:03 przez aleksy, łącznie zmieniany 1 raz.
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Re: Definicja rapera

Post autor: SuperRapMaster »

Po pierwsze tekściarz i nawijacz. Po drugie musi robić RAP, dlatego taki Kizo albo Cypis to nie raperzy, bo robią muzykę typowo dyskotekową. Ewentualnie możnaby jeszcze dodać do tej definicji jakieś podstawowe umiejętności, jak pisanie wersów, które się rymują i utrzymywanie się w bicie lub przyzwoity offbit. Taka definicja wykluczałaby Żuroma, czy innego Ważkę G.
oyche

Post autor: oyche »

Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

jak gośc ma zajebiste linjki + dojebane flow, charyzmę to jest kurwa raperem idealnym przykład polski mes ( wyda czasem guwno ofc ale no kurwa i flow i linijki są kurwa najwyższych lotów)

kiedyś bym tak bałagana nazwał ale no pojebało sie w dupie
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

mes ma tyle charyzmy w sobie co marcin najman
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

kogos boli chyba ze mu idola wyzywam
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

raper musi nawijac i sam pisac teksty przede wszystkim. zawsze bronie sztuki w sztuce i uwazam, ze bez swoich tekstow nie mozna nazywac sie artysta, czyli tym samym rowniez raperem. taki twor bez teksciarstwa mozna nazywac, nie wiem, jakims pedalem z radia
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
oyche

Post autor: oyche »

Dr dre i kanye west to sa raperzy? Bo ghostwriterow mieli
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Ja w sumie bym się zgodzil z pierwsza definicja, ale nie jest to tez coś o co chcialoby mi się kłócić albo umniejszać twórczości performerow, którzy jej nie spelniaja. w sensie nie powieszę ich plakatu nad łóżkiem ale na poziom i odbiór utworu nie wpłynie to (przynajmniej chciałbym żeby tak bylo)
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

oyche pisze: 29 sty 2022, 15:16 Dr dre i kanye west to sa raperzy? Bo ghostwriterow mieli
no i wlasnie tez trzeba odroznic pisanie z kims, a zupelnie niepisanie tekstow i dostawanie ich gotowych od kogos. plus to, ze w ameryce jest to zdecydowanie czestsze niz u nas
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

dasz małpie, swojej starej, babci albo macie czy fukajowi tekst i każesz zarapować to będzie umiał i nawet może bitu się trzymał ale nie znaczy od razu że jest raperem.
tak samo jak nie każdy kto jest raperem będzie MC czy, ojeju, hip hopowcem
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Proszę nie obrażać rapera Małpa!
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Soundtrack do tematu:

Izrael wciąż okupuje Palestynę
Amerykański rząd to żenujące świnie
Nie lubi Polaków raper Eminem
Dla mnie jest tylko żenującym skurwysynem
Awatar użytkownika
SuperRapMaster

Stworzone przez nas definicje mówiące o samodzielnym pisaniu dowodzą, że uważany (nie wiedzieć czemu) za jednego z najlepszych raperów Eazy-E to nie raper.
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

bardzo stronnicza ankieta jestem rozczarowany aleksy po akcji z goatem spodziewałem się bardziej rzetelnego dziennikarstwa oczywiście posiadanie ghostwriterów nie wyklucza z bycia raperem i w stanach takie podejście byłoby wyśmiane
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

powyższy post został uznany za FAKE NEWS

wjaśnienie: w stanach takie podejście nie jest wyśmiewane, normalnie się dyskutuje na ten temat, a sam kendrick zgodził się ze mną
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
2do5

Post autor: 2do5 »

Definicja rapera to Belmondo albo Rogal DDL
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Dlaczego pisanie własnych tekstów jest tak istotne? I proszę nie przytaczać argumentu z autentycznością rapera
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
yytr

Post autor: yytr »

2do5 pisze: 29 sty 2022, 18:08 Definicja rapera to Belmondo albo Rogal DDL
Totalnie się zgadzam. Miałem wcześniej pisać, że Rapera definiują barsy, delivery, pomysłowość, oryginalność i charyzma. I dwóm tym Panom nie można tego odmówić.
KillerCroc pisze: 29 sty 2022, 18:45 Dlaczego pisanie własnych tekstów jest tak istotne? I proszę nie przytaczać argumentu z autentycznością rapera
No jest to integralna część rapowania. To jak nawiniesz w dużej mierze zależy od tego jak jest poskładany tekst, rymy. Ale jak ktoś dostaje dobry tekst i sprawia, że jest jeszcze lepszy to czapki z głów i też jest Raper tj. Travis chociażby.
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

No ale przecież pisanie nie jest integralną częścią rapowania, to są dwie różne czynności i gdyby tak było to nie byłoby tej dyskusji bo nie byłoby wątpliwości (chociaż jak patrzę na ankietę to chyba jednak nie ma).

Jeden tekst można nawinąć na różne sposoby i z różnym flow. Raper kompletny na pewno będzie pisał sam własne teksty, ale uważam, że jeśli ktoś dostał gotowy tekst i potrafi go dobrze nawinąć, zadbać o dobre delivery przy rzucaniu linijek, poprawne akcentowanie, nawinie to z charyzmą i z dobry flow to moim zdaniem można śmiało go nazwać raperem.

Swego czasu można było się spotkać z opiniami, że tacy raperzy jak Sokół to powinni pisać wiersze a nie nawijać bo im to nie wychodzi bo nie mają flow ale widzę, że na forum panuje teraz odwrotny pogląd.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
ODPOWIEDZ