2cztery7 - Spaleni Innym Słońcem (2008)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
MasterP

2cztery7 - Spaleni Innym Słońcem (2008)

Post autor: MasterP »

Obrazek
Spoiler
1.
Intro
2. Spaleni innym słońcem
3.
Kawaler do wzięcia
4.
Złe nawyki
5.
Owinąłem sobie tę grę...
6.
Luz naturalny
7.
Upewnij się
8.
Z dostawą do domu
9.
Kombinuję
10.
Jeden kielon
11.
Skit Głośny gra g-funk
12.
Nie daj zrobić się w chuj
13.
Świętej pamięci
14.
Powód do dumy
15.
Slow motion
16.
Nie Traktuj Mnie Jak... + Stasiak Freestyle (Skit)
17.
Na plecach
18.
Spójrzcie na niego

odświeżyłem sobie ten albumik dzisiaj. co forumek sądzi ? jak dla mnie (kontrowersyjnie) poza debiutem, to najlepsza rzecz w jakiej ręce maczał ten typ. mało kto w ogóle w polsce robił taki g-funk jak robiło to właśnie 2cztery7. większość raperów biorących się za g to chujnia, przy całym szacunku do wszystkich grill-funk'owo podobnych rzeczy. choć nie da się ukryć, że główne skrzypce gra tu piotrek i ten album bez niego też skończyłby się jako ciekawostka na g-forumku.
na pewno warto odpalić ten album ze względu na dwie rzeczy. pierwsza - mes w najlepszej możliwej odsłonie. błyskotliwe, chamskie, zapadające w pamięć linijki. lekkie flow i delivery przez cały album, do którego nikt nie ma podjazdu. w tamtym czasie wpierdolił by każdego na miękko. druga to produkcja. ta płyta zawsze będzie brzmiała świeżo i stoi w opozycji do tego co w polsce zawsze królowało - czyli boombap i dymanie sampli.
wyjebałbym w niektórych momentach tylko pjusa i stasiaka, bo niesamowicie odstają od schmidt'a.

polecam na wypady nad morze, grill czy do kosza. ostatnio wyszła też reedycja więc można też powinąć oryginał.

Ja szydzę z tych którzy kojarzą byle grafomana z Def Jux, a nie wiedzą kim jest DJ Quik

BOUT IT BOUT IT
Awatar użytkownika
manio

Re: 2cztery7 - Spaleni Innym Słońcem (2008)

Post autor: manio »

płyta klasyyyczek, sam niedawno odpalałem jak wyszło słonko
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Bardzo lubię te płytkę, pewnie jak wszyscy. Nawet Stasiak i Pjus chyba są w lepszej formie niż kiedykolwiek.
Jedyne, co mnie tam irytowało, to że w prawie każdym kawałku muszą przypomnieć, że to jest g-funk, żebym czasem nie zapomniał. Trochę jak jakiś VNM, który na albumie (anty)koncepcyjnym musiał 30 razy wspomnieć, że to album koncepcyjny, żeby nikt nie miał wątpliwości, a w co drugim tracku informuje słuchacza, że rymy są podwójne.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
WueR

Post autor: WueR »

Chyba mój ulubiony projekt, w którym palce maczał Mes. Jak dla mnie to jest jego życiówka. Praktycznie w każdym numerze pokazuje klasę. A Pjus ze Stasiakiem, mimo że słabsi, to też dodawali klimatu plus mimo wszystko rzucili kilka fajnych zwrotek. W sumie to jedna z tych płyt, na które nie zawsze muszę mieć ochotę, ale ZAWSZE musiałem ją przy sobie mieć (czasy odtwarzaczy mp3 np.), teraz oczywiście dodana na Spotifaju czeka tylko na letnie wieczory i znowu katowanko. Mój prywatny klasyk i mocno subiektywnie postawiłbym ją w topce polskiego rapu, a co. Ten materiał po prostu zawsze brzmi zajebiście.

Up. TO JEST DŻIFANK! :D
Awatar użytkownika
Travson

Post autor: Travson »

Moim zdaniem Pjus miał świetne zwrotki na tej płycie, jego najlepsza płyta
phobos pisze: ten świat to symulacja na zaliczenie jakiegoś kosmicznego studenciakaxd który co roku oddaje ten sam projekt ze zmianami
daveyo

Post autor: daveyo »

"To rap, którego nie wstydzisz się puścić"
Zajebista płyta, w sam raz na takie letnie dni. :shock:
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

Też miło wspominam ten album, bo trzymał naprawdę dobry poziom, ale z g-funku to on miał tylko bity (skądinąd świetne). Mes calkowicie przyćmiewał Stasiaka i Pjusa, ale mówienie, że to jego szczytowe osiągniecie to przesada - Kandydaci na Szaleńców to to nie byli ;)
Awatar użytkownika
Whiskiz

Post autor: Whiskiz »

Tak jak kiedyś byłem sajko mesa tak na tej plycie moim ulubionym numerem jest "nie traktuj mnie jak..." chyba zycioweczka pjusa
Awatar użytkownika
Yayo

Post autor: Yayo »

Wróciłem po latach i trochę się zawiodłem. Bity lepsze niż na pierwszym albumie, ale rapowo Mes zrobił ogromny progres i przyćmiewa Pjusa a zwłaszcza Stasiaka jeszcze bardziej niż na pierwszej płycie (gdzie poziom wszystkich mc był równiejszy). Nie znaczy to, że to zły materiał, jest dobry, ale wolę debiut.
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

Yayo pisze: (...) rapowo Mes zrobił ogromny progres i przyćmiewa Pjusa a zwłaszcza Stasiaka jeszcze bardziej niż na pierwszej płycie (gdzie poziom wszystkich mc był równiejszy).
Ciekawa teza, ja bym powiedział, że to właśnie tutaj Stasiak i Pjus trochę nadgonili Mesa, podczas gdy na Funku dla Smaku odstawali od niego strasznie.
Michakraw

Post autor: Michakraw »

Yayo pisze: 07 kwie 2020, 15:06 Wróciłem po latach i trochę się zawiodłem. Bity lepsze niż na pierwszym albumie, ale rapowo Mes zrobił ogromny progres i przyćmiewa Pjusa a zwłaszcza Stasiaka jeszcze bardziej niż na pierwszej płycie (gdzie poziom wszystkich mc był równiejszy). Nie znaczy to, że to zły materiał, jest dobry, ale wolę debiut.
Czasem jak słucham tej płyty zastanawiam się kto lepiej rapuje, a potem sam sobie rapuję w głowie "to nie jest ot tak, po prostu 3 koleżków / wielu zapomniało to nazywa się zespół" i zastnawiam się jak zajebiście się uzupełniają na tej płycie. IMHO jedna z najlepszych płyt w polskich HH, po 12 latach ta płyta dalej jest świeża. Jest klimat, piękne bity, pomysły na kawałki, trafieni goście.
Whiskiz pisze: 02 sie 2019, 22:28 Tak jak kiedyś byłem sajko mesa tak na tej plycie moim ulubionym numerem jest "nie traktuj mnie jak..." chyba zycioweczka pjusa
Zgadzam się, dobry kawałek w stylu Pjusa. Dodam, że "luz naturalny" to dla mnie zycióweczka Stasiaka.
Awatar użytkownika
arboozrap

Post autor: arboozrap »

Pjus nie żyje... RIP
cliffhanger

Post autor: cliffhanger »

miała to być po prostu kolejna z serii operacji...wydawało się śledząc to z boku
strasznie przykre :(

byłem fanem Karola jako rapera i człowieka
walczył z wielką godnością

https://www.youtube.com/watch?v=FLPm56Tkw60
RIP
moody

Post autor: moody »

kurde, zobaczylem teraz jego foty z ostatnich miesiecy, straszne co ta choroba z nim zrobila
cliffhanger

Post autor: cliffhanger »

https://www.youtube.com/watch?v=0oPW9zJ6KH4

nie można tej zwrotki nie przypomnieć w tym momencie
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

tego juz nigdy nie bedzie sie sluchac tak samo
Spoiler
/spoiler]
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Bardzo lubię tę płytę, mega klimat, odpalam zawsze, gdy zaczyna się lato
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
Travson

Post autor: Travson »

Mam nadzieję że ktoś puści tam drugiego Notoriousa, a ta płyta imo najlepsza w dorobku Pjusa
phobos pisze: ten świat to symulacja na zaliczenie jakiegoś kosmicznego studenciakaxd który co roku oddaje ten sam projekt ze zmianami
jasnejasne

Post autor: jasnejasne »

jajca pisze: 21 sty 2022, 22:40 https://facebook.com/events/s/pozegnani ... 651497112/
Wybiera się ktoś?
Wybieram się, pw jak coś
ODPOWIEDZ