Mata - Młody Matczak (2021)
- Moltisanti
Re: Mata - Młody Matczak (01.10.2021) [Zapowiedź]
No tak, najłatwiej uznać że ''jakość'' to coś czego nie da się zmierzyć i wtedy można pierdolić dowolne bzdury i w sumie temat zamknięty i na nic podawanie przykładów umiejętności które raperzy obecnie opanowali lepiej. Nie mają TEGO CZEGOŚ (czytaj mam X lat i słuchając rapera sprzed 20 lat przypominam sobie jak pierwszy raz ruchałem do jego numeru na którym wyjebał sie z bitu, ale to nieistotne)
- gods bidness
No ale przecież właśnie to robisz. Uznając za jakość coś co się bardziej niż mniej rymuje przykładowo. Zrozum, że muzyka czy ogólnie twórczość artystyczna, to nie technologia RTV AGD, że zawsze z postępem czasu będzie lepsza i taki koneser sztuki może się jarać malarstwem Daliego czy Velasqueza i stawiać je ponad współczesnych twórców typu hmm Basquiat?
To, że początki były siermiężne i bardzo surowe i proste, to oczywiste, ale czy wg tego klucza wyżej postawisz pisarstwo Blanki Lipińskiej niż Kochanowskiego, z jego basicową polszczyzną, która dopiero się rodziła?
To, że początki były siermiężne i bardzo surowe i proste, to oczywiste, ale czy wg tego klucza wyżej postawisz pisarstwo Blanki Lipińskiej niż Kochanowskiego, z jego basicową polszczyzną, która dopiero się rodziła?
Zawsze sie zastanawiałem czemu ludzie się nad K44 spuszczają i traktują ich jak pionierów czy niemalże wizjonerów. Przecież to jest kalka 1:1 gravediggaz przeniesiona na nasze Polskie podwórko. Magik to może nie był łak pokroju Chady (który notabene na skandalu miał swoją życiówkę mimo skromnego udziału) ale obydwoje gdyby nie tragiczna śmierć nie zapisali by się tak w świadomości słuchaczy jak to ma miejsce od lat. Było pełno lepszych składów jak chociażby molesta, które są zdecydowanie bardziej niedocenione wśród laików bo Magika Paktofinikę i K44 kojarzy chyba każdy kto ma jakiekolwiek pojęcie o muzyce ogółem.gods bidness pisze: ↑28 wrz 2021, 21:58 Zapominasz np. o takim Kalibrze 44 i ich debiucie, który jest płytą ponadczasową, niezależnie od obowiązujących trendów. To co oni tam zrobili, choćby i przez przypadek, wyprzedza każdą epokę nawet te, które jeszcze przed nami, bo nie wyprzedza w przód, tylko w górę. W True Detective jest taka słynna scena, kręcona ona shotem, przez wielu krytyków uznana za najlepszą scene w historii TV. Zaczyna się od tego jak detektyw wchodzi na trap house na południu USA do czarnych, a tam napierdala Wu tang Clan in da front. Podkręcając napięcie i dodając psychodeli do klimatu. W polskiej wersji leciałoby coś z Księgi tajemniczej. Taka dygresja, ale ogólnie nie idźmy tą drogą, że z postępem technologicznym rośnie postęp kulturowy. Niggas plis.
- gods bidness
- Moltisanti
Czy ty wlaśnie sprowadzasz dyskusję do absurdu i uwazasz że wg mnie Kochanowski jest gorszy od Bianki Lipinskiej bo nie używał słów które nie istniały?gods bidness pisze: ↑28 wrz 2021, 22:16 To, że początki były siermiężne i bardzo surowe i proste, to oczywiste, ale czy wg tego klucza wyżej postawisz pisarstwo Blanki Lipińskiej niż Kochanowskiego, z jego basicową polszczyzną, która dopiero się rodziła?
To co wy robicie to jest tak jak mówienie że kuchnia sprzed 80 lat jest lepsza niż obecna. Mimo że obecna bez problemu jest w stanie odtworzyć to co było kiedyś (i to lepiej)+ dodaje nowe rzeczy
- gods bidness
Przed chwilą Ty sprowadzałeś do absurdu, wywołując argument bezzębnego Wilka. Ja Ci tylko pokazuję, że każdy kij m dwa końce, także ten absurdu. I nie mów "my", bo ja do współczesnego rapu nic nie mam. Jest na pewno bardziej skillowy jeśli idzie o umiejętności wokalno-flow i jest większe spektrum twórców i styli. Ale główny nurt i jego tematy jest nudny i anty-twórczy. Owszem znajdzie się dużo wyjątków i to jest powód dla którego nic nie do współczesności nie mam. Ale jest masa cookie cutter raperów w mainstreamie, którzy zlewają się w jedno. A płyta tak oryginalna i wyróżniająca się jak wspomniany debiut Kalibra od lat nie powstała, mimo że inspiracje Gravediggaz są oczywiste, to jednak przeszczepione na polski grunt i tekstowo wyłożone po swojemu. Czego nie można powiedzieć o całym polskim trapie przykładowo.
Ostatnie cpaj stajl > kaliber jeśli chodzi o oryginalność i pomysłowość
- gods bidness
Nie zgadzam si, ale to rzeczy niemierzalne i subiektywne. Ale to jest właśnie clou, żeby nie skreslać czegoś tylko dlatego, że jest stare i mniej sie rymuje, bo w debiucie Kalibra w ogóle nie chodziło o rymowanie i to płyta, która wykracza poza sztywne ramy hip hopu wyznaczane przez ulico-truskul, tak tematycznie jak i stylistycznie. Słuchali tego od hip-hopowców po punków i metali, a jej ponadczasowość wynika z tego, że nie rymowali o heroinie w na Mokotowie jak Molesta (dawno nieaktualne), tylko o kwestiach uniwersalnych (Moja Obawa, Plus i minus itd. co w sumie zawsze bedzie aktualne) i mieli na to swój, własny, niekradziony sposób. Molesta może i też była oryginalna, ale tylko dlatego, że była pierwsza. Już bardziej oryginalny był Liroy (i bardziej sprawny na majku, mimo że rymował też fest chujowo). Potem powstało setki takich płyt jak Molesta, czyli polskie Mobb Deep.
- sugarhill_notausgang
Wow, a Ty jaki podałeś sensowny rzeczowy argument za jakością muzyki kiedyś? Bo pytałem w czym 20-letni raperzy kiedyś byli lepsi od 20-letnich raperów teraz, to napisałeś
To ja trochę w szoku - serio, Ostry i jego lolo poza kontrolo i Pezet jesteś laską ostrą jak tabasko non stop to dla Ciebie brzmi dojrzale? To napisałeś
Więc mamy bingo rzeczowych argumentów: po prostu brzmiało lepiej i po prostu jest autentyczne i po prostu brzmiało dojrzale, tak było, nie zmyślam.
Ale, że wy wymieniając przykładowo Pezeta totalnie ignorujecie cały szereg numerów, które nie tylko były legancko nawinięte ale i lirycznie stały na wysokim poziomie i mimo, że czasy zmieniły się totalnie, to dzisiejsze dzieciaki też mogą się z nimi identyfikować, i kto wie, może poczuć nawet jakieś emocje, to rzucacie jakieś Seniorita to musi być już totalna prowokacja w chuj
Totalnie z pizdy wyjęte skrajne przykłady. Przecież @gods bidness już wszystko wyjaśnił.
- sugarhill_notausgang
Ja jeszcze Letniaka dawałem jako przykład tego jak Pezet dojrzale rapował. Bo chyba chcemy porównywać Matę w wieku 19-20 lat do Pezeta czy Ostrego w wieku 19-20 lat? A co do przykładów to skoro połowa rzuca "Hanną Montaną" a nie ''Patointeligencją'', to ja rzucam ''Senioritą'', a nie ''Ukrytym w mieście krzykiem", chyba logiczne.
Jak to obaj nie wiemy?
20 lat to dużo. Ja uznałbym dawne czasy od powiedzmy 10 lat temu. Jednak 15 lat temu też byś znalazł już bardzo ciekawe rzeczy.Moltisanti pisze: ↑28 wrz 2021, 21:50 No i co, ty uważasz że raperzy 20 lat temu byli lepsi skillsowo niż obecni? Co więcej, podejrzewam że każdy z tych raperów sprzed 20 lat który rapuje teraz, powie Ci że teraz jest lepszy skillsowo niż wtedy.
to "brzmi dojrzale" się tutaj ciągnie za mną cały czas i to bardzo śmieszne, że chodzi mi jedynie o to, że brzmiał jak dorosły facet, nie jak dziewczynka
Dodano po 3 minutach 41 sekundach:
Pozdrówki i nie denerwujcie się tak
Ja w muzyce zazwyczaj szukam tego niedefiniowalnego tego czegoś i Mata ma to coś ale jakby z drugiego biegunu, to co normalnych ludzi odpycha, a zwykłych śmiertelników pociąga.
- OmarStooleyman
Ciekawe czy jak Slim Shady zrzucał Slim Shady EP z pofarbowanymi blond włosami to wielcy wyznawcy jedynej słusznej drogi też narzekali, że ta dzisiejsza młodzież to nie wie co to hibhob i już nie ma chyba o co walczyć i co to za pedałówa w ogóle
. Dzisiaj uznajemy to za klasyg, Mata też będzie klasygiem i odciskiem roku 2021 do którego będziemy wracać z nostalgią.
Przecież tak właśnie było, nie dość że śmieszkowaty farbowany blondas to jeszcze białas
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
- OmarStooleyman
dlatego porównanie jest nieprzypadkowe, śmieszne że Polska musi przeżywać wszystkie tego typu akcje z 20 letnim opóźnieniem: moda na crossfit, batony wysokobiałkowe i farbowanego blond białasa który przełamuje tabu w rapie. Normalnie jakbym czytał American Psycho tylko na żywo
ja nie bdOmarStooleyman pisze: ↑29 wrz 2021, 8:34 Mata też będzie klasygiem i odciskiem roku 2021 do którego będziemy wracać z nostalgią
O kurwa chyba nic głupszego nie przeczytałem ostatnioOmarStooleyman pisze: ↑29 wrz 2021, 8:34 Ciekawe czy jak Slim Shady zrzucał Slim Shady EP z pofarbowanymi blond włosami to wielcy wyznawcy jedynej słusznej drogi też narzekali, że ta dzisiejsza młodzież to nie wie co to hibhob i już nie ma chyba o co walczyć i co to za pedałówa w ogóle. Dzisiaj uznajemy to za klasyg, Mata też będzie klasygiem i odciskiem roku 2021 do którego będziemy wracać z nostalgią.
Molesta>Kaliber? Czy tobie sufit na łeb się nie spadł Blendzior?
- OmarStooleyman
@moxxi śmiej się śmiej zobaczysz jednak