Mata - Młody Matczak (2021)
Re: Mata - Młody Matczak (21.09.2021) [Zapowiedź]
słabo
If the streets were a coin won't be head or tails
Would be death or jail, two fails, I got the better L.
Would be death or jail, two fails, I got the better L.
pełna zgoda ale polski rap obecnie mi nie zaciąga rewolucją muzyczną
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
No, we ain't all angels
Mata to tak naprawdę jeden z najbardziej "komercyjnych" raperów w PL, typek jakby wszystko robi teraz pod publikę i mega wyświetleń. Przecież wiadomo ze taki skład i to jeszcze totalnie niespodziewanym Maikiem na pokładzie, do tego znów ironiczny, ładny i kolorowy klip.
-
littlenigganudy
nawet fajne tylko trzeba wyłączyć jak Malik zaczyna rapować
- lostintheldz
^chyba wyłączyć
^a najlepiej nie włączać w ogóle
strasznie żenujący jest mata. tutaj i w ogóle. quebo, jak to quebo, niewidoczny
- OmarStooleyman
Przypominam, że Curtis też miał jakieś 21 lat jak pisał takie hity jak Love Will Tear Us Apart czy Disordersugarhill_notausgang pisze: ↑01 wrz 2021, 17:16spoko tylko czemu piszesz to akurat w temacie o płycie raperq, który ledwo co miał 21 urodziny? O czym on ma nawijać jak nie o tym, o czym nawija?
- sugarhill_notausgang
No, a jak miał 24 to się powiesił.
Mata jest bananowym studencikiem co sobie pisze piosenki o podrywaniu dziewczyn i piciu wódki na wakacjach nad morzem. W takim temacie narzekać na to, że muzyka dla dzieciaków jest dla dzieciaków to dla mnie trochę lol.
Mata jest bananowym studencikiem co sobie pisze piosenki o podrywaniu dziewczyn i piciu wódki na wakacjach nad morzem. W takim temacie narzekać na to, że muzyka dla dzieciaków jest dla dzieciaków to dla mnie trochę lol.
to nawet nie chodzi o to o czym nawija, a w jaki sposób to robi. I nie mowie tylko o nim, (nie przekreslam też całego dorobku, bo Patointeligencja to jeden z najlepszych numerow jaki wyszedl od mlodych - dobry i w zasadzie jeden z niewielu, ktory w ogole nawiazuje do tego czym wlasciwie kiedys byl rap, czyli szczery real talk), mówie bardziej ogólnie. Nie wiem jak to nawet ująć, po prostu kiedyś jak wchodziłeś i byles raperem, to prędzej udawales nawet bardziej doroslego niz jestes, a obecnie to jest troche w drugą stonę. Tak widzę polski rap. I dlatego jeśli ktoś nie jest dzieciakiem, to od razu to widzi i go to raczej śmieszy - przecież nie będziesz będąc dorosłym słuchał dzieciaka rapującego do dzieci. To tak jak byś teraz miał oglądać Mini Playback Show i sie tym jaraćsugarhill_notausgang pisze: ↑01 wrz 2021, 17:16 spoko tylko czemu piszesz to akurat w temacie o płycie raperq, który ledwo co miał 21 urodziny? O czym on ma nawijać jak nie o tym, o czym nawija?
ale spokojnie, mojego swiata to ni chuj nie zmieni, tylko głosno sobie mysle. Musze wywołać ksywe Smarkiego (klasyk), 21 lat ni chuj nic tu nie znaczy, bo jak wleciało Najebawszy to Smarki miał 20, jak Ostry debiutował to miał 21, Pezet chyba tyle samo, a brzmialo to zupelnie inaczej, bo nawet jesli lirycznie nie bylo perfekcji to po prostu byla muzyka, która aspirowała, żeby brzmieć dojrzale.
- sugarhill_notausgang
Ziomek trafnie diagnozujesz, ale to dotyczy całej tkanki społecznej, wszystko jest "w drugą stronę", a nie że polski rap. Już minęły czasy, gdy 25 latka bez męża była typowana na starą pannę, teraz każdy chce jak najdłużej być Piotrusiem Panem, a chłopy po 30-tce sami składają modele z lego z uśmiechem na ryju, zamiast kupować je swoim dzieciom. Pobudka, świat się zmienia.
To zależy jak to robi. Wchodzimy tu już w kwestię gustów, jeśli rapuje wg mnie dobrze i na fajnych beatach, to będę słuchał, jeśli pozwolisz. To brzmi trochę jak: "Przecież nie będziesz będąc dorosłym oglądał filmów rysunkowych no co ty XD". Eee, ale ja lubię kreskówki z Królikiem Bugsem i se będę oglądał. Maty też posłucham, nie we wszystkich numerach znajdę coś dla siebie, ale w kilku owszem.
Dodano po 7 minutach 46 sekundach:
No, a jak nawija w Kiss cam np. "Chciałbym cię mieć, ale wstydzę się zagadać", "mogę zrobić ci parówki i herbatę do kolacji" to też jest real talk.
Kiedyś to były czasy "brechy w dłoniach z całą ekipą idziemy obić mordy jakimś typom", ach real talk, prawdziwy przekaz. Teraz rapują o dzwonieniu do adwokata, no kurwa jebać tych pozerów co nawet szerokich spodni nie mają.
Ale to w ogóle nie o to chodzi. Mylisz się kompletnie. Ty piszesz tak jakbyś wspominał czasy PRLu, bez przesady, to nie było tak dawno, w dodatku duzo raperow z tamtych czasow do dzisiaj nie ma jeszcze żony/dzieci, więc mogą sobie składać to lego z uśmiechem na ryju tak samo.sugarhill_notausgang pisze: ↑02 wrz 2021, 16:30 ale to dotyczy całej tkanki społecznej, wszystko jest "w drugą stronę", a nie że polski rap. Już minęły czasy, gdy 25 latka bez męża była typowana na starą pannę, teraz każdy chce jak najdłużej być Piotrusiem Panem, a chłopy po 30-tce sami składają modele z lego z uśmiechem na ryju, zamiast kupować je swoim dzieciom.
To nie jest tak, że dzisiaj jest coś inaczej, po prostu według mnie z jakiegoś powodu akurat w rapie brakuje małolatów o takim charakterze... brakuje osobowosci, ale jakoś poza rapem da się znaleźć młodych ludzi, którzy robia naprawde fajne rzeczy, dojrzale. Tylko wlasnie, jakos w rapie tego w ogole nie ma i sumie nie wiem dlaczego. Mam wrazenie, ze mimo tego, ze czas leci, w polskim rapie ni jak nie ruszyla sie kwestia jakiejkolwiek świadomości muzycznej raperów. A wlasciwie to ta muzyczna świadomosc poszla w dol. Zdarza sie falszowac jak chuj nawet na autotune i nikt nie slyszy
- sugarhill_notausgang
OSTR w wieku 21 lat:
"Uuuu Masz tyłeczek śliczny, do uszka szepczę, sam czuję dreszcze, choć cię popieszczczę..." - to tak apropos "muzyki aspirującej by brzmieć dojrzale" ;-)
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2021, 16:45 przez sugarhill_notausgang, łącznie zmieniany 1 raz.
Uuu, wyciągnales jeden wers z całej płyty i jej ogólnego wydźwięku. Bądź poważny.
Widze, że trzymasz mnie za słówka, dobrze więc, chodzi mi, powiedzmy, o muzykę poruszającą tematy "doroslych". Ja dzisiaj nie czuje żenady jak odpale sobie to, mimo, że tekst jest prosty, bit też, a ostr miał właśnie te 21 lat i był młodszy ode mnie, to zupełnie nie brzmi jak młodszy koles-dzieciak. Wiesz o co chodzi.
Widze, że trzymasz mnie za słówka, dobrze więc, chodzi mi, powiedzmy, o muzykę poruszającą tematy "doroslych". Ja dzisiaj nie czuje żenady jak odpale sobie to, mimo, że tekst jest prosty, bit też, a ostr miał właśnie te 21 lat i był młodszy ode mnie, to zupełnie nie brzmi jak młodszy koles-dzieciak. Wiesz o co chodzi.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2021, 16:49 przez ether, łącznie zmieniany 1 raz.
- sugarhill_notausgang
Ale to Ty wyciągnąłeś tego Ostrego, do czego ty właściwie chcesz porównać ten debiut Ostrego, do debiutu Maty, 19-letniego (jak pisał debiut) chłopaka z bogatego domu, który urodził się wtedy jak Ostry pisał swoje "Masz to jak w banku" na łódzkim blokowisku, czy do tych singli Maty z Quebo czy Whitem co teraz wychodzą, bo nie wiem.
No to jak nie wiesz, to albo musisz przeczytać od początku albo wyraziłem się zbyt chaotycznie. Jeszcze raz powtarzam, to czy ktoś jest bogaty czy biedny tu nie ma nic do rzeczy.
- sugarhill_notausgang
No, dałeś przykład "A.B.C." jako zaangażowanego (nooo, po łebkach, ale niech już będzie) numeru, spoko. Tylko, że Patointeligencja jest lepsza od A.B.C. pod chyba każdym względem, pomijając flow.