Mata - Młody Matczak (2021)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
niuhniuh

Re: Mata - Młody Matczak (01.10.2021) [Zapowiedź]

Post autor: niuhniuh »

mata znowu szokuje, może pora zaszokować dobrym kawałkiem hehe
Awatar użytkownika
Bryx Fenrir

Post autor: Bryx Fenrir »

Ja to czegoś nie czaje. Numer jest spoko, jak na standardy dzisiejszej chujni, gdzie poziom wyznacza Ekipa czy inne chujostwo to Mata naprawdę spoko wygląda, tekstowo to jest okej, nie ma tam wielkiej czy filozofii, ale leci nienagannie i trzeba mieć naprawdę chuja w uszach żeby tego nie ogarniac. Z tej nowej szkoły to akurat Mata nie jest najgorszy i ja propsuje, chociaż 'Sylwester jak Stallone' to rzucane przez Kopka w 2011
Awatar użytkownika
OmarStooleyman

Post autor: OmarStooleyman »

yytr pisze: 27 wrz 2021, 23:57 Tylko to pokolenie w przeciwieństwie do poprzednich o nic nie walczy.
A o co niby walczyło moje pokolenie 90-00? O listę rekrutacyjną na studiach? O podwyżkę 50 gr netto za roboczogodzinę? O chwałę Wielkiej Polsce krzycząc najebany po szpachlowaniu gładzi w Southampton? O kurwa Korwina w sejmie? Pokolenie Maty oferuje nam większą rewolucję społeczną, odejście od polityki wstydu i paradygmatów religijnych, walkę z fałszywymi wzorcami męskości i kobiecości zakorzenionych jeszcze w latach 50 ubiegłego wieku. Dziś mogę wyjść na ulicę ubrany jak ostatni cieć z fryzurą na Mostowiaka i nikt nic nie powie, dawniej bałbym się, że obskoczę wpierdol, a chłopaki z klasy nie dadzą mi żyć, bo nie stać mnie na plecak Enrico Benetti.

Mata już teraz mógł pomóc większej ilości młodych facetów z kompleksami niż wszystkie te prawilne mordeczki wcikające ci kit, że trzeba być twardkim nie mientkim. Później takie Magiki czy Chady skaczą z okien bo jednak psycha siada.

Przestańcie już nawijać o Matczaku w kategorii rapu, bo on dawno ten gatunek zostawił za sobą, złamał szyfr.
Spoiler
czyli po prostu jest do bólu normalny
Awatar użytkownika
kosciey

Post autor: kosciey »

Horry pisze: 28 wrz 2021, 10:10
kosciey pisze: 28 wrz 2021, 8:31
8na10 pisze: 27 wrz 2021, 23:30wybryki mezolajnera
Kolego, gdyby nie warszawska patologia to dzisiaj byłby klasyk.
na zawsze w sercach

reno>jay-z
mata>redman
Dokładnie.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Mi to sie wydaje że pokolenie Maty w przeciwieństwie do naszego walczy o wiele spraw. Mają te globalne ocieplenie, ratowanie piesków na FB, kościół i wydaje mi się że wielu z nich serio czuje że ma o co walczyć.

My to głównie walczyliśmy o spełnianie ambicji naszych starych którzy nie mogli ich spełniać swoimi rękami w PRLu
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

OmarStooleyman pisze: 28 wrz 2021, 14:33 ziś mogę wyjść na ulicę ubrany jak ostatni cieć z fryzurą na Mostowiaka i nikt nic nie powie, dawniej bałbym się, że obskoczę wpierdol, a chłopaki z klasy nie dadzą mi żyć, bo nie stać mnie na plecak Enrico Benetti
Nie chcę podważać całej twojej wypowiedzi, ale wiesz mnie się właśnie wydaje, że w pokoleniu Maty plecak Enrico Benetti stał się bardziej wymagany niż dawniej. Moim zdaniem to się nigdy nie zmieni. Zmienia się jedynie typ pozy którą twoi rówieśnicy uznają za atrakcyjną. Kiedyś to był ktoś zgrywający samca alfa, teraz to staje się taki przypałowy, trochę rozmemłany Oskarek, czy inny Mateuszek
Trudno ocenić co jest lepsze lub gorsze. Zmienia się wzorzec do którego każdy chce równać
Kiedyś Linda, dziś Mata
Moltisanti pisze: 28 wrz 2021, 16:13 My to głównie walczyliśmy o spełnianie ambicji naszych starych którzy nie mogli ich spełniać swoimi rękami w PRLu
Mnie się wydaje, że starsze pokolenie "młodzieży" po prostu walczyło o to czego nie miało. To o czym rapował Małolat i Eis jako życiowy cel, młodsze pokolenie żyjące w lepszych czasach dostaje dużo łatwiej niż urodzeni w latach 80 lub na początku 90. Nic dziwnego, że młodzież post 2000 szuka innych pól do walki. Każde pokolenie o coś walczy.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

Kariera Eisa jest akurat żywym dowodem że to pokolenie nie walczyło o to o czym on nawijal
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
ether

Post autor: ether »

sugarhill_notausgang pisze: 27 wrz 2021, 15:49 Zgrabnie to jest napisane i spoko brzmi jak mu się kleją rymy, np. stawki/ fight club / majtki / majtkach/ Sylvester / Stallone / sex tape/ stanął.
Czy ty podniecasz się tym, że rymy się rymują? wow, faktycznie niesamowite:)
sugarhill_notausgang pisze: 27 wrz 2021, 21:40 A truskule nadal żyją i spoko, można pisać "chujowe gówno lol", ale posty o tym, że rap ma być dla dorosłych i o dorosłych sprawach rozpierdalają mnie w 2021 roku.
Piszesz takie kocopoły chłopie, że dla Ciebie to tylko ten rap już został jeśli chodzi o muzykę. Bo wiesz w czym jest problem? W tym, że każdy inny gatunek w zasadzie może słuchać każdy - dorośli i niedorośli. Ale tylko z nowym polskim rapem jest tak, że słuchać bez przypału tego mogą tylko młodsi.
I to pierdolenie, doczepianie się słówek typu "dorosłe sprawy"... całe życie to dorosła sprawa, ale dzisiaj z rapem to jest tak, że to są piosenki z gatunku tej o kipiącym mleku Arki Noego. Życiowe, ale strawne dla młodszych.
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

Młodzi raperzy rapują dla młodych. More news @10
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
ether

Ten temat był już wałkowany. Twój post jest więc głupi, ale nie będę tłumaczył dlaczego. Wszystko można zrozumieć, wystarczy się zastanowić :)
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

@ether props, dobra wypowiedź
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

ether pisze: 28 wrz 2021, 16:53 z nowym polskim rapem jest tak, że słuchać bez przypału tego mogą tylko młodsi.
Ojej, a ten straszny przypał to wśród kolegów, czy co, czy wobec siebie samego czujesz przypał jak słuchasz "nowego polskiego rapu"? To nie słuchaj, włącz sobie jakąś muzykę "dla dorosłych". Ja już z Tobą skończyłem gadkę po tym, jak napisałeś
ether pisze: 04 wrz 2021, 19:44 To młodsi mają chcieć słuchać tego co gadają starsi, jeśli chcą słuchać rapu, inaczej tego nie widze.
bo z taką bzdurą, że rap jest wtedy jak młody słucha starszego to nie ma jak dyskutować.
ether

Żeby być sprawiedliwym to nie jest tak, że wszystko jest tu złe, sam motyw na numer jest fajny, ale nie przesadzałbym z tym, że to jest super napisane, poza tym, tak jak mówie, na koncu zawsze chodzi o styl i o to jak to jest podane. W Hana Montana (czy jak to tam bylo) ten dziecinny styl nawijki faktycznie mial na przyklad sens. No ale :lol: doszlismy do momentu i do takich czasów, gdzie dorosły człowiek, chcący posłuchać kogoś kto nawija jak dorosly człowiek jest truskulem, zamkniętą głową i nie rozumie czegoś tam. Dobrze, że nie oglądam telewizji, bo by mi kazali przełączać na Cartoon Network, kiedy ja wcale nie chce
moxxi

Post autor: moxxi »

chuj w kolegów ale słuchanie mata dla samego siebie to powinien być przypał
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
ether

sugarhill_notausgang pisze: 28 wrz 2021, 17:08 Ojej, a ten straszny przypał to wśród kolegów, czy co, czy wobec siebie samego czujesz przypał jak słuchasz "nowego polskiego rapu"? To nie słuchaj, włącz sobie jakąś muzykę "dla dorosłych". Ja już z Tobą skończyłem gadkę po tym, jak napisałeś
Dokładnie, jak nie czujesz przypału to masz 16-18 lat. Masz? I chyba zapomniałeś, że to ja ci odpowiadam, więc ja kończę dyskusję. Skończyłem. :)
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

Skończyłem 19 w tym roku, dlatego przestaję już słuchać Maty bo przypał wśród prawdziwych słuchaczy prawdziwego rapu co kruzują po mieście a na tylnym siedzeniu ktoś skręca blunta.
Awatar użytkownika
8na10
Zbanowany

Post autor: 8na10 »

sugarhill_notausgang pisze: 28 wrz 2021, 17:24 Skończyłem 19 w tym roku, dlatego przestaję już słuchać Maty bo przypał wśród prawdziwych słuchaczy prawdziwego rapu co kruzują po mieście a na tylnym siedzeniu ktoś skręca blunta.
No czas najwyższy
jasny wracaj na forum
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Moltisanti pisze: 28 wrz 2021, 16:39 Kariera Eisa jest akurat żywym dowodem że to pokolenie nie walczyło o to o czym on nawijal
Polemizowałbym. Eis odwagą i techniką wyprzedził swoje czasy, może dlatego nie przyjął się od razu aż tak dobrze, ale jego jedyna płyta dziś jest postrzegana jako klasyk. Z tekstem Teraz albo nigdy to się mógł utożsamiać chyba każdy przeciętny ziomek, zresztą do dziś wielu ludzi młodych mogłoby się z nim utożsamiać
Awatar użytkownika
Jiigsi
good kid

Post autor: Jiigsi »

ether pisze: 28 wrz 2021, 17:11 doszlismy do momentu i do takich czasów, gdzie dorosły człowiek, chcący posłuchać kogoś kto nawija jak dorosly człowiek jest truskulem, zamkniętą głową i nie rozumie czegoś tam.
Ale to ty dzwonisz :dunno:

Chodzisz po temacie rapera, który całą karierę opiera na byciu ziomkiem w swoim wieku nawijającym dla ziomków w jego wieku i płaczesz, że nie jesteś jego targetem. Posłuchaj sobie jakiegoś przemo dbm, emasa, żyta czy innego erkinga.

Pierdolenie jaki to ten rap jest monotonny, kiedy ten gatunek nigdy nie był tak zróżnicowany w tym kraju jest po prostu smutne.
last.fm

She gon' make me feel nice, jiggy jiggy on deck
I got bare gyal 'round, jiggy jiggy on deck
Awatar użytkownika
piernikowyskoczek

Post autor: piernikowyskoczek »

OmarStooleyman pisze: 28 wrz 2021, 14:33
yytr pisze: 27 wrz 2021, 23:57 Tylko to pokolenie w przeciwieństwie do poprzednich o nic nie walczy.
A o co niby walczyło moje pokolenie 90-00? O listę rekrutacyjną na studiach? O podwyżkę 50 gr netto za roboczogodzinę? O chwałę Wielkiej Polsce krzycząc najebany po szpachlowaniu gładzi w Southampton? O kurwa Korwina w sejmie? Pokolenie Maty oferuje nam większą rewolucję społeczną, odejście od polityki wstydu i paradygmatów religijnych, walkę z fałszywymi wzorcami męskości i kobiecości zakorzenionych jeszcze w latach 50 ubiegłego wieku. Dziś mogę wyjść na ulicę ubrany jak ostatni cieć z fryzurą na Mostowiaka i nikt nic nie powie, dawniej bałbym się, że obskoczę wpierdol, a chłopaki z klasy nie dadzą mi żyć, bo nie stać mnie na plecak Enrico Benetti.

Mata już teraz mógł pomóc większej ilości młodych facetów z kompleksami niż wszystkie te prawilne mordeczki wcikające ci kit, że trzeba być twardkim nie mientkim. Później takie Magiki czy Chady skaczą z okien bo jednak psycha siada.

Przestańcie już nawijać o Matczaku w kategorii rapu, bo on dawno ten gatunek zostawił za sobą, złamał szyfr.
Spoiler
czyli po prostu jest do bólu normalny

ale pierdolenie
rakieta_rakieta pisze: 16 kwie 2020, 19:20 Ja aż zadzwoniłem do inposta o chuj chodzi i mają lagi w pokazywaniu statusów, bo dziś w nocy stawiają nowy serwer
ODPOWIEDZ