Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

MalinowyJogurt

Re: Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Post autor: MalinowyJogurt »

edit - pierdole głupoty
Ostatnio zmieniony 05 maja 2021, 18:07 przez MalinowyJogurt, łącznie zmieniany 1 raz.
ksiazenieporzadek

Post autor: ksiazenieporzadek »

Jiigsi pisze: 05 maja 2021, 17:49 no i co kogo to obchodzi, że legendy kurwa UNDERGROUNDY nie znają miliony
przecież to była odpowiedź do tego posta
sven22 pisze: 05 maja 2021, 17:00
ogkush pisze: 05 maja 2021, 16:07 turbo legenda dla osob ze slizgu, bo nikt z osob nie siedzacych mocno w rapie lub niemajacych konta na slizgu go nie zna
co ty pierdolisz, gościu?

no co tutaj jest takiego niezwykłęgo, że trzeba było napisać "co ty pierdolisz, gosciu?"
Awatar użytkownika
Jaayu

Post autor: Jaayu »

o chuj smarki smark = marky mark ale rozkminione, wiedzialem kurwa ze z czyms mi sie kojarzy
najebawszy jeden z najlepiej starzejacych sie materialow w polskim rapie obok gdzie jest eis i jest to klasyka gatunku, z tym nie ma co dyskutowac
to jest jak powiedziec, ze lot022 albo scib sa przehajpowanymi guwno plytami bo nie zna ich zwykly jakis chopek z polibudy nawet jak slucha mlodego g
You got opps, ain't you?
No, we ain't all angels
sven22

Post autor: sven22 »

ksiazenieporzadek pisze: 05 maja 2021, 17:49 co tutaj się wyklucza? czy wśród normików nie może się znaleźć jeden czy trzech ślizgerów?
napisałeś, że poza ślizgiem nikt nie słucha,a potem że 3/100 losowych ludzi może kojarzyć. To jedno, albo drugie.
oyche

Post autor: oyche »

scib jest przehajpowane akurat na forum
Awatar użytkownika
jAg
ZADYMIARZ

Post autor: jAg »

zweirzyn, jesteś obrzydliwy. Lecz się chłopie.
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
ksiazenieporzadek

a co tutaj się wyklucza? xD w jakiejś grupie możesz zawsze znaleźć ślizgera, albo słynnego co nie miał konta, ale czytał i dzięki temu zna smarka

Dodano po 32 sekundach:
oyche pisze: 05 maja 2021, 17:52 scib jest przehajpowane akurat na forum
słuszna uwaga, wg mnie inne materiały kaza lepsze są
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

ksiazenieporzadek pisze: 05 maja 2021, 17:34 w towarzystwie tzw. normików smarki smarka będą znały trzy osoby na sto
zamiast smarki smarka wstawmy charliego parkera, too shorta, quincy jonesa, biz markiego i będzie to samo. Same lamusy bo jakby byli legendami to by ich znał każdy normik. Te baity takie średnie, raz zabawne raz żałosne, pół na pół
sven22

ksiazenieporzadek pisze: 05 maja 2021, 17:51 no co tutaj jest takiego niezwykłęgo, że trzeba było napisać "co ty pierdolisz, gosciu?"
A czy musi być coś niezwykłego, żebym tak napisał?
ksiazenieporzadek

sugarhill_notausgang pisze: 05 maja 2021, 17:54 zamiast smarki smarka wstawmy charliego parkera, too shorta, quincy jonesa, biz markiego i będzie to samo. Same lamusy bo jakby byli legendami to by ich znał każdy normik. Te baity takie średnie, raz zabawne raz żałosne, pół na pół
dla mnie chłop nie jest legendą, dla ciebie może i jest. cały post odnosił się do tego co przytoczyłem
sven22 pisze: 05 maja 2021, 17:54 A czy musi być coś niezwykłego, żebym tak napisał?
no nie wiem, wg mnie pisanie do kogoś "co ty pierdolisz, gosciu" to jest coś w stylu "o kurwa co typ za głupotę zajebał" a żadnej głupoty tam nie było
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

hahah

kilka stron dyskusji, użytkownicy cierpliwie i zgodnie z prawdą tłumaczą, że Smarki i jego projekt z Kixem jest kultową i klasyczną rzeczą, docenianą w środowisku hh, propsowaną przez innych raperów, szeroko komentowaną i opisywaną, wciąż i wciąż cytowaną, a o zwrotkę Smarka na nowym solo zabiega taki Quebo, no i nagle wpada sobie na pewniaka taki ksiazenieporzadek i obwieszcza, że poza kółeczkiem lizodupów ze ślizgu nikt go przecież nie zna i nie słucha xD :lol:

2rzyn co wczuty też :lol: a nie ma potrzeby zupełnie, bo imo jest przynajmniej fifty-fifty w opiniach w tej dyskusji przy czym wielu się pewnie nie chce szarpać i się nie dziwię, wymiana zdań sugara z baqlashanem coś o tym mówi

e: a no i słuchacze EKIPY mogą nie znać Smarkiego, rzeczywiście
Ostatnio zmieniony 05 maja 2021, 18:03 przez clockers, łącznie zmieniany 1 raz.
ksiazenieporzadek

quebo też miał konto na ślizgu, więc pasuje do kółeczka lizodupów
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

jak Smarki byl swiezy czyli z 10 lat temu, to wbrew pozorom wcale nie tak malo ludzi go kojarzylo, sam bylem zaskoczony jak np ziomek z Irlandii przylecial i mowil, ze to jego ulubiony raper i na emigracji sporo osob go slucha.
Eldoka pozdrawia wszystkich pis jol
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

Chyba każdy z nas zna mniejszych raperów, którzy trzymali zajebisty poziom i nawijali z przekazem, a zostali w podziemiu na zawsze mimo to, że dla nas są mega kocurami. Nie trzeba mieć wcale milionów na yt, by uznać kogoś za przekota, a to, że się nie przebili do mainstreamu, to może i lepiej. U mnie jest to np taki Szuwar i też nie jest jakiś popularny, a większość ludzi którym bym go puścił, to by im się tego nie chciało słuchać.
Śnieg Garbatym Nosom
sven22

ksiazenieporzadek pisze: 05 maja 2021, 17:53 a co tutaj się wyklucza? xD w jakiejś grupie możesz zawsze znaleźć ślizgera, albo słynnego co nie miał konta, ale czytał i dzięki temu zna smarka
no wyklucza się to, że z kręgu ślizgu robi się więcej ludzi, a w pierwszym poście napisałeś, że tylko forum ślizg go zna. Czwarty raz ci tego pisać nie będę.
ksiazenieporzadek pisze: 05 maja 2021, 17:56 no nie wiem, wg mnie pisanie do kogoś "co ty pierdolisz, gosciu" to jest coś w stylu "o kurwa co typ za głupotę zajebał" a żadnej głupoty tam nie było
straszna głupota, ja bym wykasował post na jego miejscu.
ksiazenieporzadek

ty trollujesz czy nie potrafisz czytać ze zrozumieniem? w dowolnej większej grupie osób słuchających rapu w wieku 25-35 (w tych młodszych pewnie też, ale to byłoby już znacznie trudniejsze) możesz znaleźć osoby, które miały konto / czytały bez konta ślizg i dzięki temu znają smarka

głupotę to co najwyżej ty odwalasz nie potrafiąc czytać tego co piszę
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

MalinowyJogurt pisze: 05 maja 2021, 17:50 Jak ktoś tego nie odkrył w 2005-2010 i się tym nie zajarał to teraz na pewno się tym nie zajara.
Prawda. Założę się, że jeśli istniałyby badania sprawdzające konwersję trueschool<->mainstream wśród słuchaczy, to znalazłoby się znacznie więcej tych migrujących w stronę lżejszych, bardziej radiowych brzmień i prostych hicików, aniżeli fanów Bedoesa odkrywających Eisa dzięki reedycji i diggujących dalej w kierunku jarania się Karwanem, daje sobie rękę uciąć (zresztą sam jestem takim przypadkiem, heh). Pisałem też już kiedyś o tym, ale bardziej z perspektywy raperów, którzy dziś będąc znanymi jako krzykliwe, półpopowe gwiazdki (Żabson, Wac Toja) bardzo często zaczynali właśnie od ziomalskiego boombapu, tylko zwyczajnie znudzili się tym i nabrali trochę dystansu do formy muzyki. Odwrotnych przypadków, czyli swaggerów licytujących się sianem i zamieniających to nagle na emocjonalny trueschool policzymy pewnie na palcach dwóch rąk.

Tak samo sytuacja ma się w tym przypadku - jeśli jesteś już po drugiej stronie górki o nazwie "bunt dojrzewania", nie irytują cię znane mordy, a przy letnich one hit wonderach tupiesz sobie czasem nóżką, bo wpada w ucho, to szczeeerze wątpię, że nagle złapiesz bakcyla na gościa o ksywie Smarki Smark, choćby siedział przy tobie najlepszy ziomek tłumaczący niebywały luz Jerzyka i zatrzymujący odtwarzanie żeby podkreślić, że o tu, w tym miejscu będzie wielokrotny, wsłuchaj się. Been there, done that - wszystkie te Brudne Serca, Fabryki Snów i Ghetta Głów brzmiały dla moich 'normickich' znajomych jak "no fajnie fajnie sobie chłopaki rapują, joł joł hehe", dla mnie zakochanego wtedy w takiej muzyce było to niepojęte, dziś nie wiem czy znam jakiegoś wykonawcę, za którego mógłbym się bić.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
ebismolarek

Post autor: ebismolarek »

Siema siema na szybko bo dziś zalatany jestem piszecie do mnie ze ten aferowicz ksiaze zachował sie nieelegancko nie chce mi sie za bardzo o tym mowic ale kto ma wiedziec ten wie ze ten typ kreci afery a potem idzie na wspolprace z moderacja pozdrawiam @wujot i tych których warto pozdrowic
sven22

@ksiazenieporzadek

A ja nie piszę o grupie 25-35 tylko overall. I czytający ślizg nie mający konta nie wpisują się w terminologię użytkownika ślizgu, głuptasku.
ksiazenieporzadek

no to jak chcesz robić takie fikołki to ja nie napisałem użytkownik ślizgu nigdzie

jak weźmiesz overall to masz jeszcze mniejsze szanse na spotkanie w tej grupie kogoś znającego smarka, bo moi rodzice czy babcie nie znają go wgl
ODPOWIEDZ