Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Re: Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Post autor: sugarhill_notausgang »

baqlashan pisze: 05 maja 2021, 13:57 przewinęło się ich podczas dyskusji sporo
a racjonalnego żadnego
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

a można szanować, lubić i propsować obu jednakowo? w tej batalii deklaruję się jako stuprocentowy symetrysta i nie jestem w stanie powiedzieć, który z nich jest lepszym raperem, który za x lat będzie większym klasykiem, którego wkład w polski hh jest większy i cenniejszy. Smarki i jego Najebawszy (zgodzimy się pewnie prawie wszyscy, że Smarki + Kix to połączenie idealne, gdzie 50% zajebistości tego projektu to rap i 50% to muzyka) bez wątpienia tym klasykiem już jest (z wielu powodów, w większości już przytaczanych), a to czy ktoś "dzisiaj" może słuchać Najebawszy, czy nie może, bo coś tam, to już sprawa drugorzędna, wynikająca z uformowanych tak a nie inaczej gustów, uwzględniających przemiany w tej muzyce na przestrzeni ostatnich lat i po prostu postrzegania rapu trochę inaczej niż te 10-15 lat temu. już pojawiają się przecież głosy, że niektórzy nie mogą słuchać Muzyki Klasycznej nawet, co jeszcze 5-7 lat temu było raczej nie do pomyślenia i każdy chętnie wracał.

różnica jest taka, że Smarki od wielu lat nic nie nagrał i najpewniej nie nagra, z rap biznesu się wypisał, więc tym samym odbiorcy i krytyka nie będą mieli okazji do tego, by go punktować i rozliczać za to, jak teraz rapuje i co potrafi. słowem, jego legenda nie ulegnie żadnemu nadwątleniu, a wpis złotymi literami w annałach polskiego hh pozostanie i gitówa. Belmondziak zaś jest przede wszystkim postacią i na ten moment wydaje mi się, że po latach wielu ludzi będzie go pamiętać przede wszystkim jako dziką, śmieszną, intrygującą, nieokiełznaną, aferogenną personę ze świata HH, a dopiero w drugiej kolejności przypominać sobie jakieś jego numery i że w ogóle coś tam nagrywał. w dużej mierze dlatego, że nadal nie wydał żadnego solowego materiału, którym przypieczętowałby to, że jest wyborowym plejerem, którego stać na to, by napisać i stworzyć równy, zajebisty album na miarę czasów (EPkę nawet), nad którym pochylą się wszyscy bez wyjątku i który mógłby stać się klasykiem już w dniu premiery albo przynajmniej po paru miesiącach. mam nadzieję, że to się zmieni i życzę mu tego, choć ma dużo trudniej (ale też trochę na własne życzenie).
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

sugarhill_notausgang pisze: 05 maja 2021, 13:59 a racjonalnego żadnego
Jaki jest racjonalny argument przemawiający za tak ordynarnie gigantyczną legendą smarkiego? Pytam o wartość muzyczną tej legendy, pytam o jakość, bo tego dotyczył mój pierwotny zarzut.

"legenda" jest, w sensie że wątpliwa, ale w cudzysłów można ją wziąć, bo tak jak ktoś już napomknął - tu o najebawszy napisano, tu kogoś zainspirowało, tu dorzucono do gazetki rapowej (wow, instant klasyk) - do takiej narracji już się odniosłem minimum dwa razy, nie przekonuje mnie to, i z całą pewnością taka opowiastka nadal nie tłumaczy w sposób racjonalny tak ogromnego kultu jaki narósł wokół smarkiego.

Właśnie dlatego ten nabrzmiały mit nazywam propagandą ślizgowych odklejeńców. Nie mam zarzutu do ziomka co se uznaje smarka za swój osobisty klasyk, bo to zawsze jest subiektywne i nie ma tu pola do polemiki. Ja polemizuję z tokiem rozumowania, który przedstawia smarkiego jako tego "obiektywnie" jednego z najlepszych w historii. Ta narracja nakazuje krzewicielom tej idei szerzenie jihadu, jesli ktoś tylko śmie to podważyć. To jest samonapędzająca się bajka na dobranoc.

Smarki nie stworzył dzieła ponadczasowego, na bazie takich kryteriów pomiaru wartości muzycznej jak przełomowość, nowe środki artystyczne, różnorodne flow - wszystkie te rzeczy w najlepszym przypadku są na swoim miejscu, albo miewają przebłyski, jedyne co wyraźnie się przebija to bity, które doceniłby nawet głuchy i nierozumny sebiks - bo to one są tak zjawiskowe, i nic więcej.

Swego czasu więcej procentowo się pierdoliło o smarkim na ślizgu, niż o Kanye na KTT, nie da się wytłumaczyć tego tym, że "gość był luźny, dawał rap od serca".

"a abo to trzeba znać kontekst, trza było to przeżyć heh :D"

Hmmm, no tak :dunno: Bo wszyscy jarają się Illmatikiem właśnie dlatego, że żyli wtedy w Nowym Jorku w tamtych czasach, murzaju prośba.

Skoro byłeś za leniwy aby samemu przeczytać to ze zrozumieniem - to masz, rozpisałem ci czego w istocie dotyczy ta dyskusja.
Piłka dotycząca "argumentów" jest nadal po waszej stronie.
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

No tylko argumenty już podał Jose, dorzucił SWN, a ja się tylko śmieję z tego, że "nie przekonuje cię to" :lol:

Typowe dla userów co rzucą kontrowersyjną opinię typu "Beat do Ascetoholix Suczki > cała dyskografia Łony i Rasmentalism razem wzięte" (to post baquashana z innego tematu), a potem "udowodnijcie mi, że tak nie jest, piłka jest po waszej stronie " :lol:
Awatar użytkownika
baqlashan

sugarhill_notausgang pisze: 05 maja 2021, 14:39 "Beat do Ascetoholix Suczki > cała dyskografia Łony i Rasmentalism razem wzięte"
to jest typowa krótka zaczepna opinia z dupy wysrana, i nikt przy zdrowych zmysłach nie wchodziłby z tym w debatę, a jakby wszedł to i tak bym mu nie odpowiedział

w dalszym ciągu popadasz w obłęd pieprzenia o wszystkim i o niczym w klasycznym dla siebie stylu, żadna nowość

Dodano po 3 minutach 17 sekundach:
aha, i ja pisałem o numerze "na spidzie" a nie bicie do suczek, no ale huj w to bo bit do suczek też lepszy xD nic nie udowadniaj, bo to nie jest opinia ukierunkowana na wchodzenie w debaty, nie jest rolą każdej "opinii" aby wejść w debatę
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

baqlashan pisze: 05 maja 2021, 14:41 to jest typowa krótka zaczepna opinia z dupy wysrana
to chyba musisz robić gwiazdki * przy postach żeby było wiqdono, która twoja opinia jest wysrana z dupy a która z innego miejsca ciała. Bez gwiazdek można chyba bezpiecznie przyjąć założenie, że wszystkie posty to baity, tak jak w tym temacie.

Dodano po 2 minutach 2 sekundach:
baqlashan pisze: 05 maja 2021, 14:44 aha, i ja pisałem o numerze "na spidzie" a nie bicie do suczek
baqlashan pisze: 17 kwie 2020, 16:34linia melodyczna z suczek > dyskografie łony, rasmentalismu i afrojaxa razem wzięte
Awatar użytkownika
baqlashan

przeciętny użytkownik potrafi to wyłapać na czuja, to ty jesteś specjalny w tej materii

Dodano po 1 minucie 33 sekundach:
sugarhill_notausgang pisze: 05 maja 2021, 14:48 linia melodyczna z suczek > dyskografie łony, rasmentalismu i afrojaxa razem wzięte
rzeczywiście
Awatar użytkownika
widzeszalenstwo

Post autor: widzeszalenstwo »

baqlashan pisze: 03 maja 2021, 6:14 Eis mógłby wyjść wczoraj i z miejsca wciągnąłby nosem oskara z problemu, a nikt by się nie skapnął że to styl sprzed 20 lat.
eis wyszedł wcale nie tak dawno temu i... nie zauważyłem zachwytów wśród dzisiejszych słuchaczy. z eisem jest w ogóle taki problem, że owszem, stworzył coś swojego, bardzo ciekawego, ale jego muzyka już wtedy nie należała do najłatwiejszych w odbiorze i ja zawsze uważałem ją bardziej za swojego rodzaju inspirację dla innych niż gotowy produkt. smarki to jest zupełne przeciwieństwo i z wszystkich starych forumowych bożków moim zdaniem zestarzał się zdecydowanie najlepiej. swoboda w poruszaniu się po bicie, proste linijki, którymi trafiał tam gdzie trzeba bez silenia się na niesamowity tekst i ten tzw. x factor, taki zwyczajny luz w tym wszystkim, którego brakowało na różnych płaszczyznach wankejowi, vnmowi czy jimsonowi. nie wiem czy poza najebawszy jest w ogóle płyta, którą po tylu latach mógłbym sobie włączyć i słuchać z przyjemnością.
Godhand pisze: 03 maja 2021, 22:40
koniec pisze: 03 maja 2021, 22:33 Da się spokojnie bronić jakości tego tekstu, jego celem nie było jakieś porwanie kogoś, uczta intelektualna czy coś w tym stylu, celem tekstu w tym utworze jest bycie prostym i jakoś tam zapadającym w pamięć tę rolę spełnia więc jest dobry.
Tak się da bronić każdego prostego, ale i prostackiego tekstu.
są prostackie teksty, które mimo to, a może nawet dzięki temu są dobre, jak chociażby stare alcomindz czy złote lata kaza bałagane. teksty ekipy nie są, proste, one są zwyczajnie nijakie.
mi np. zupełnie nie przeszkadza to, że są z youtuba. też już pijany zdązyłem pośpiewać zayebiscie na imprezach, też dawno temu uważałem, że lexy chaplin to nowa jakość w kobiecym rapie, ale EKIPA jako całość to dla mnie nuda, nic ciekawego i nie wyobrażam sobie słuchania tego na co dzień, chociaż z drugiej strony to samo mógłbym napisać o większości ostatnich premier tych prawdziwych raperów, czyli wszystko się zgadza - chyba po prostu rap dziś jest miałki i słaby.
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

widzeszalenstwo pisze: 05 maja 2021, 14:58 są prostackie teksty, które mimo to, a może nawet dzięki temu są dobre
dokładnie, rap to nie jest literatura i nie oceniamy tekstu w oderwaniu od flow, charyzmy, delivery. Jak przeniesiemy tekst z rapowego numeru na kartkę i on dalej jest dobry - świetnie. A jak beka to wcale nie oznacza, że w kawałku nie może brzmieć zajebiście.
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Dobra panowie, pogadali, czas ustalic fakty.
Najebawszy to mega klasyk a Smarki Smark to turbo legenda.
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Taki dobry temat, to go zjebali dyskusją o jakichś smarkach... Facepalm.gif
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

to czemu ekipa robi wiecej wyswietlen w 24h niz smarki przez cala kariere
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
oyche

Post autor: oyche »

bo smarka słucha się na winylu
moxxi

Post autor: moxxi »

ART pisze: 05 maja 2021, 15:46 to czemu ekipa robi wiecej wyswietlen w 24h niz smarki przez cala kariere
XD
Biorę pałe i załatwiam nocą sprawe
kshaq pisze: 26 paź 2020, 19:53 Jeżeli te kilka straconych lat było potrzebne, żeby młodzi w tym kraju zaczęli walczyć o swoją wolność, to I ain't even mad.
Awatar użytkownika
ART

oyche pisze: 05 maja 2021, 15:47 bo smarka słucha się na winylu
czyli smarka sluchasz jak debil w domu siedzac i masturbujac sie pod gramofon a EKIPA normalnie puszczasz przy znajomych i sie dobrze bawisz w towarzystwie

rym| last.fm
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Pezez ostatnie 3 lata Bedoes zrobił więcej wyświetleń na Youtube, niż Method Man.
Wniosek: Bedoes to zajebisty raper, Method Man przehajpowany i tyle.
oyche

Post autor: oyche »

smark z winyla przy kominku popijając cognac, ekipa w tłumie spoconych studenciaków z JBLa za 90zł
Awatar użytkownika
ART

ciekawe kto jest bardziej szczesliwy w tym zestawieniu

rym| last.fm
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »