Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
oKulTywowany

Re: Nie rozumiem dzisiejszych rapów #boomer

Post autor: oKulTywowany »

Poprawka ekipa nie ma dobrej muzy , mają bro donachujana i cleo i cale plecy tego typu typów , sami to zrobili by chujnie pokroju ejjjj przejmujemy jutuby,
A ludzie mają naturę hipokrytów to juz inna kwestia
I kurwa błagam xD kolega wyżej , porównywanie Sentina i joł joł joł jołkałe TPS :wall:
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Tak, skoro już ci się udało wejść na lvl Sentino vs TPS, to teraz sprowadz dyskusje do wyciągania pojedynczych wersów, przypomnij przypały Sentino, bo dawno nikt tego nie robił i ez win w dyskusji.

Well played, bortwick

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
barbadoses
Zbanowany

Post autor: barbadoses »

oho, sicarios ruszyli do ataku %-)

przeczytaj jeden z drugim mój pierwszy post w temacie, dziwolągi :)
Awatar użytkownika
fromage

Post autor: fromage »

oKulTywowany pisze: 01 maja 2021, 19:59 mają bro donachujana i cleo i cale plecy tego typu typów , sami to zrobili by chujnie pokroju ejjjj przejmujemy jutuby,

no tak jest duzy pieniadz, menadzerzy, marketingi i inne RP to jest oczywiste ale nie jest przypadkiem tak samo w tym polskim nju skulu z tymi yung igi i innymi mlodymi dronami schafterami ze w nich tez wchuj duzy chajs jest wladowany?
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Piters pisze: 01 maja 2021, 18:22 Kurwa przecież od 4 lat 99% robi taki sam, wymuszony trap i myśli, że jest chuj wie kim. Jak słyszę Białasa to mi się rzygać chce od 2 lat

Ja już praktycznie z automatu propsuje wszystko co odbiega od tej (nawet minimalnie, serio) i klasycznej konwencji

I zacząłem propsować każdego kto po prosta wpada w ucho, bo z tym też ciężko

racja, nie narzekałem jak swój boom miał truskul kilka, kilkanaście lat temu
nie mam problemu ze słuchaniem nowoczesnych rzeczy ale kurwa fajnego oldskulowego nawijania jest jak na lekarstwo, a jak już coś wyjdzie to raczej miałkie i na siłę z małymi przebłyskami
i też daję propsa prędzej czemuś takiemu niż jakiemuś popierdywaniu na jachtach przy nieudolnym "rapowaniu" jutuberów w coraz ciemniejszych okularach

to tak mnie nudzi, podobnie jak trap robiony na jedno kopyto, darcie pizdy ala bedoes czy jakieś inne wycie

większość rzeczy która wychodzi od kilku lat jest po prostu chujowa

ostatnim numerem który zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie jest TE TERENY Belmondziaka
jest tam przezajebisty połamany bit, fajnie poskładane rymy, wkręcające się w banię zabiegi typu "młody g belmondziak dźwigi widzi z okna", tekst który z jednej strony jest poważny, z drugiej częsta maniera szydercza dopełniająca konwencji (oj taaaaaaaaak)
pozwoliła mi na chwilę zamarzyć sobie o czymś w stylu Madvillainy. I wiem że za dużo się spodziewam i pewnie się zawiodę, i może to moje skojarzenie jest całkowicie mylne i belmondziak nie ma zamiaru się mierzyć z czymś na tyle ambitnym żeby mówić o tym po latach jak o Poważnej Pezeta, ale mimo wszystko w tym roku poza kilkoma innymi kawałkami był w stanie rozpalić w moim oldskulowym serduszku iskrę i sprawił że bujałem łbem do zapętlonego numeru który jest krótszy niż penis księcianieporządka

a jak włączyłem ekipę to się zerzygałem i wysrałem
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
panbyku

Post autor: panbyku »

po pierwszym poście w tym wątku nie sądziłem, że dalej przeczytam coś ciekawego, a tu proszę
niech błogosławiona będzie moja tratwa (ś m r e)
pieschrodingera

Post autor: pieschrodingera »

barbadoses pisze: 01 maja 2021, 19:24 wiem, że teskt "nigdy nie chciałem być jak oni, od walenia konia mieć skurcze dłoni" to lata świetlne od TPSa, ale nie bądź taki surowy :joint:
Wygooglałem z ciekawości wersy i zdziwko. Wstyd mi, że słucham rapu.
tbc
Awatar użytkownika
AlPaCiNo

Post autor: AlPaCiNo »

Ja też kurwa nie rozumiem całe życie walczyłem żeby ludzie wokół mnie przestali słuchać magika kaliego palucha dioxa byłachłodna czy chady, tłumaczyłem że lamusy nie mają techniki lirycznie sraka odpalcie se Eripe peerzeta VNMa to jest kurwa rap podwójne potrójne punche wielokrotne zabawy flow

Ale po X latach mi przeszło i dziś se puszczam Zabsona, Bedoesa później Eripe, LSO, Golina i mam wyjebane co kto se tam gada, jak siada to siada elo
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

no to jest zabawne o tyle że kali technicznie wpierdala ecipa i peżota
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
barbadoses
Zbanowany

Post autor: barbadoses »

AlPaCiNo pisze: 02 maja 2021, 2:29 Ale po X latach mi przeszło i dziś se puszczam Zabsona, Bedoesa później Eripe, LSO, Golina i mam wyjebane co kto se tam gada, jak siada to siada elo
no i spoko, ja se puszczam TPSa, LSO, chór armii czerwonej, Kosiego, Sentino i Bersona

cała żenada jest w tym, że tu kółko wzajemnej adoracji dziwolągów wzajemnie uznała jako prawdę objawioną, że słuchanie TPSa to przypał i heloł 2021, ale już słuchanie Ekipy jest fresh i jak ta muzyczka bangla bawmy się elo to tylko muzyka %-). to mnie bawi najbardziej. mnie koło chuja lata co se kto słucha jak mu się to podoba ale niezmiennie mnie na wymioty zbiera, jak ktoś filozoficznie i z przeświadczeniem nieomylnosći bo ejszcze 10 podobnych mu dziwolągów twierdzi tak samo, wypisuje elaboraty o wyższosći muzyki takiej ekipy nad muzyka syndykatów, tpsów itp. albo nie może się pozbierać z beki jak zestawiłem kacpra hta, który obiektywnie robi zajebsicie melodyjny rap z sentino "od walenia konia mam skurcze w dłoni" bo lol przecież jak to można zestawić króla liryycznego alvareza z kimś. dziwolągi :)
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

barbadoses pisze: 01 maja 2021, 18:57 nie no generalnie są dobre rapy z każdego gatunku,
slizgawka akurat jest kółkiem wzajemnej adoracji specyficznych typów, których gusta muzyczna jednak nie odzwierciedlają generalnych sympatii konsumenta na rynku muzycznym

najbardziej bawi niezmiennie żenujaca hipokryzja, bo 47 letniaczek z autotunem jest nadal świeży, ale juz kolejny traczek TPSa o życiu dilera na blokach i biedzie to kurwa najgorszy wstyd i heloł mamy 2021. beka
Ciężko się nie zgodzić. Zwłaszcza w odniesieniu do tutejszego fenomenu Sentina i jego kółka adoracyjnego typów, którzy się podniecają jakie to "świeże", a każdą krytykę sprowadzają do argumentu "hehe przecież ty słuchasz TPSa/Aviego/KĘKĘ/Sokoła/kogokolwiek innego" bo im się zdaje, że to taka różnica jakościowa między jednym a drugim, bo Sentino taki odkrywczy i świeży.

Tylko, że cała ta jego świeżość wynika głównie z tego, że głosy zachwytu płyną pewnie od ~15-latków, więc trudno, żeby pamiętali/wiedzieli, że taki styl jak Sentino próbuje uprawiać, to byle 50 Cent uprawiał prawie 20 lat temu. Owszem, w Polsce może średnio modne były takie podśpiewywania, więc dla ludzi, którzy zaczęli się jarać tą muzyką niedawno może to się wydać odkrywcze, ale sorry. W USA taki rap jak uprawia Sentino dawno wyszedł z mody, w Niemczech jest popularny od dekady, a w Polsce za bardzo nie ma popytu. Bo fani łączenia popu z rapem czy disco polo z rapem wolą jednak innych idoli niż Sentino albo bardziej wyluzowanych tematycznie jak ta Ekipa, albo mniej przypałowych jak jakiś Tymek, który nie będzie pierdolił o sicarios i rewolwerach. Sentino to absolutna zrzyna z 50 Centa lat 2002-2005, tyle że ten drugi miał faktyczny street credit.
baranek
Zbanowany

Post autor: baranek »

Forum to zamknięta społeczność i siłą rzeczy istnieją pochodne owczego pędu czy jakaś moda i chęć przynależności poprzez dostosowanie się do niej. Jak masz ochotę to słuchaj TPS, jak masz ochotę to słuchaj LSO, Sentino czy Palucha a jak masz ochotę to sobie kurwa łącz ich wszystkich z Sewerynem Krajewskim i Zenonem Martyniukiem i pierdol to co ktoś o tym myśli na jakimś forum albo wśród znajomych. Normalny człowiek jest w stanie słuchać wszystkiego i łączyć wszystko a parę ''otwartych'' ślizgawkowych głów tylko dlatego że lepiej znają się na rapie to nie wyznacznik. Oni są zepsuci, ulegli pułapce zamknięcia się w klatce i dawno stracili świeże spojrzenie i obiektywizm. Przy czym podkreślam, że większość tutejszych chłopaków bez względu na poglądy muzyczne to ogarnięci ludzie z dużą wiedzą i mimo że w muzycznych aspektach możemy się nie zgadzać to szanuję ich. Ciężko jednak nie pić do nich gdy nie różnią się od przeciętnego słuchacza rapu, też słuchają po ksywach tylko trochę innych ksywach, ale za to uważają się za tych lepszych słuchaczy rapu. Ślizgawka stała się czymś w kształcie subkultury i większość śmietanki wyznaje podobnych bożków i jebie określone rejony bez zapoznania się z ich twórczością.
Awatar użytkownika
KomunistomPodPrad

Post autor: KomunistomPodPrad »

.........
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 19:30 przez KomunistomPodPrad, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=oHFw8cEH3Wo
So take a step back.
Let your darker side win. There's a heatwave coming.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

W Niemczech już od dekady łącza disco polo z rapem, w USA 50 cent grał disco polo już w 2002
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
fromage

Post autor: fromage »

no to oco przypierdolka bo nie kminie bo co w polsce sa dalejzamkniete glowy/umysly ze strony artystycznej bo w niemczech juz od dekady a w usa juz ze dwie to znajomy,i ze teraz ktos spiewa robi cos innego to hejt i odrazu takie szuflodkowanie o ten to pedal chujowy rap bo spiewa a ten spoko bo to uliczny rap na chuj dzielic jakis njuskul/truskul uliczny/mainstreamowy rap,rap to przeciez muzyka a muzyka ma nas laczyc a nie dzielic, raz se odpale bonusa bgc potem wilka wdz,kazika albo jwp/bc a potem jakas ekipe czy nie wiem mezo 18l (bardzo dobrzy artyscii btw) i jest spoko, jak to vienio nawijal Wiadomo są gusta i guściki. Dzwoń do pięknej Weroniki takze kochajta sie a nie hejtujecie
Chief Keef pisze: I'm so fly, I'm so fly, in Hawaii eating Thai
You gotta pay me for a comment, and that comment might be why
Asian ho, say she think I'm nice, why 'cause I eat rice?
Bitch, I'm mean, go and get your things, you can spend the night
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

No to właśnie o tym piszę, że zamknięte głowy to właśnie to kółko adoracji Sentino, skoro każde słowa krytyki powodują obronę pt. "przecież ty słuchasz TPSa xd". Tak jakby Sentino to faktycznie był nie wiadomo jaki level ponad TPSem (pewnie trochę jest, nie słucham TPSa, ale niekoniecznie w oryginalności). I próba robienia z tego świeżej odkrywczej nowej fali i przełomu. Niech sobie robi ten disco polo pop rap, nic mi do tego, nie raz pisałem w temacie o nim, bo lubię niektóre kawałki puścić do fury czy na siłkę tak jak 50 centa, ale robienie z tego nie wiadomo jakiego geniuszu, to już beka jednak. Przy czym rozumiem, że wielu peanów tam jest pisane zapewne ironicznie.

Już bardziej rozumiem kółko adoracji Belmonda, bo on to jednak faktyczny oryginał, ciężko mu znaleźć odpowiednik na zachodzie, dużo ciekawszy artystycznie i jako człowiek.
moody

Post autor: moody »

mocno niedoceniane chlopaki. widac ze robia to z czystej zajawki, bez taniego moralizatorstwa, ale jak to jest zajebiscie nawiniete i jak to buja. no i ten dystans do siebie, a boomerzy dalej sto lat za murzynami. dzieciaki wyznaczaja nowe trendy, moim zdaniem scisle top 3 obecnie naswiezszego rapu w polsce obok ekipy i zabson
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Belmondo jedyny zasługuje na jakiś kult, bo jest prawdziwym ewenementem na skalę światową, reszta tych kółek zebranych wokół smarkiego, laika czy bonsona to beka, ci chłopcy nawet nei zrobili w życiu nic ciekawego, (smarki zrobił tyle że poznał kixnare'a) i przyrównywać ich do belmondo to trzeba nie mieć szacunku do siebie. a z sentino szkopuł polega na tym że wyprzedził jakoś tam PL scene, i jest frazogenny, tyle, jak ktoś woli se na melanżu posłuchać frustrata jakim jest bonson to mu współczuje
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

gods bidness pisze: 02 maja 2021, 11:42 taki styl jak Sentino próbuje uprawiać, to byle 50 Cent uprawiał prawie 20 lat temu
gods bidness pisze: 02 maja 2021, 11:42 Sentino to absolutna zrzyna z 50 Centa lat 2002-2005
Co? Wymień mi te absolutnie zrzynane elementy wyjęte z 2002, jakieś konkretne podobieństwa, bez ogólników.

Jeśli już porównywać Sentino do kogoś z USA, to w którymś temacie padło zestawienie z French Montaną i było to sto razy trafniejsze niż jakiś 50 Cent na którego się uparłeś. Niemniej było to przeszło dekadę temu, przy zupełnie inaczej wiejących trendach w DE rapie i co, powolnym panczlajnerem na mpctowych bitach też nie mógł wtedy być, bo Rakim rzucał panczlajny już w 95 i to zrzynka?
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

z maxem b jak już
ODPOWIEDZ