CGM Rap Podcast

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Re: CGM Rap Podcast

Post autor: DJ_BOBO »

scarz pisze: 06 sty 2021, 11:27
Btw Top 5 2020 wg CGMu:

1. Kuba Knap - Kuchnia Polska
2. Łona i Webber - Śpiewnik Polski
3. Mata - 100 Dni do Matury
4. WCK - Skład Kru
5. Włodi i 1988 - W/88
Kuba knap to typ który ma styl gorący jak gówno którym reszte lamusów wciąga dupą. taka linijka dużo mówi o tym jakim jest człowiekiem i o tym jaką ma wrażliwość artystyczną. Pozatym wyruchał kobietę swojego kolegi z wytwórni to zupełnie go skreśla na płaszczyźnie rapu, gdzie liczą się zasady i ideały a nie tylko muzyczka.

Włodi to muzumanin, który dostał w pizde na własnym koncercie jak ostatni lamus i nikt z jego charakternych kolegów nawijających o zasadach mu nie pomógł. Jasne, że to nie jego wina że dostał w pizde, ale z drugiej strony chcącemu nie dzieje się krzywda, więc on poprostu nie chce. Pozatym jak można dać w topce album który jest nie dośc że ubogi w treść, to jeszcze ta treść jest monotematyczna jak chuj?

Maty nawet nie skomentuje. Umieszczenie Maty w topce płyt to dowód na kryzys wieku średniego ( a może i egzystencjalny ) panów z podcastu.

Jebać.
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
encrenoire

Post autor: encrenoire »

:cool: :cool: :cool: :cool:
Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 16:03 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Flint czasem mówi ciekawie itd., ale jego gust wydaje się dość zatwardziały i osadzony w truskulu. Do Kaza Bałagane się przekonał jak ten się zaczął wg wielu kończyć. Teraz się powoli otwiera na Belmondo... :wall:
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

od dawna chwali np. Szpaka, Kabe, JNRa czy Palucha, więc no nie wiem czy taki osadzony bardzo w truskulu. wydaje mi się, że słucha bardzo różnych rapsów i nie zajmuje się rozgraniczniem na niuskul/truskul. a że w minionym roku więcej lepszych płyt było w tym duchu bardziej klasycznym, to ja akurat się zgadzam, choć z moim top5 pokrywa się tylko Łona i Włodi.
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

podbijam
flint jest stary to naturalnie lubi też bumbap, ale dawał przecież mocarne propsy szpakowi w tym podsumowaniu rocznym
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

clockers pisze: 18 sty 2021, 8:55 Szpaka, Kabe, JNRa czy Palucha
jnra nie słuchałem nigdy więc nwm, ale wg polskiej definicji "truskulu" to nikt tak się dobrze nie łapie pod tą szufladkę jak taki paluch czy szpaku właśnie, szpaku to jest truskul taki że aż się zesrać idzie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
clockers

nie wiem jaka jest polska definicja truskulu, ale pod moją Szpaku się nie łapie za bardzo jednak. Paluch może bardziej.
Awatar użytkownika
Drmz

Post autor: Drmz »

baqlashan pisze: 18 sty 2021, 10:34
clockers pisze: 18 sty 2021, 8:55 Szpaka, Kabe, JNRa czy Palucha
jnra nie słuchałem nigdy więc nwm, ale wg polskiej definicji "truskulu" to nikt tak się dobrze nie łapie pod tą szufladkę jak taki paluch czy szpaku właśnie, szpaku to jest truskul taki że aż się zesrać idzie
kurwa co? xD niech ktoś polska definicja truskulu, bo czuję się mocno confused rn

mordo szpaku nawet nie robi rapu, tylko wyrzuca emocje kurwa, także ten :dunno:
kosciey pisze: 03 mar 2020, 13:07 wszyscy jesteście chujowo wypluci przez generator gówna.
lygrys pisze: 15 sty 2021, 17:13 Tak czy inaczej nie żałuje, bo wreszcie kupiłem durszlak
Awatar użytkownika
baqlashan

w polsce truskul jest przedstawiany jako umoralnianie, proste życiowe teksty, jakieś banały, jakieś formułki, tu jakieś bloki, tam jakieś bloki, bądź praawdziwy kochaj mame - to jest truskul w pigułce

oczywiscie nie mówię o tym czym jest true school w istocie - czyli pielęgnacją kultury HH ala Native Tongues za oceanem, a u nas Dinale, tylko właśnie o tym polskim wyobrażeniu na temat tego czym jest ten mityczny "truskul", dla mnie to pojęcie już się głównie kojarzy z dioxami, małpami, huczami i całą resztą tej śmietanki, a nie z np oryginalnie esencjonalnym truskiem z 100% hip hopu w hip hipie

w polsce po prostu doszło do wypaczenia tego pojęcia, i gdyby odnosić się do oryginalnej definicji to by się okazało że trueschoolem jest JWP, ale nie jest nim hemp gru, co na polskie warunki się mija z celem

zresztą nie ma to na dłuższą metę żadnego znaczenia, jak zwał tak zwał, ja tu głównie o tym że szpaku jest kontynuatorem klasycznej formy polskiego uprawiania rapu i w przypadku jego muzyki nie ma mowy o niczym innowacyjnym czy świeżym, dlatego nie kumam co otwartość łba flinstona ma mieć z tym wspólnego

dobra jebać to, pozdro
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

JWP to akurat chyba nikt nie ma wątpliwości, że to truskul?

Z tym truskulem chodziło mi o samo podejście Flinta, które wydaje się takie właśnie truskulowe, że kawałek to musi nieść treść albo niech się chociaż fajnie rymuje, niech ma koncepcję, niech coś wnosi do kultury itp. itd., a nie jakieś Belmonda, co nagrają na kiblu siedząc 3 dni najebani. I na moje, to podejście znajduje odzwierciedlenie w tym ich rankingu, może nie dlatego, że Knap to truskul sensu stricto, tylko spełnia te truskulowe wymogi, które Flint stawia płytom. Choć rozumiem, że to wypadkowa trzech gustów, nie jednego.

Co do samego top 5, to tylko Matę przesłuchałem, bo reszta mnie nigdy nie jarała specjalnie i jak dla mnie ok, że w top 5.
Awatar użytkownika
clockers

no Flint się spuszczał nad mixtapem Gurala i Matheo z 2019 roku, a tam w sumie nie ma ani konceptu, ani za bardzo przekazu/treści, czasami się spoko rymuje no, typowe guralowe bragi, no i na kozackich bitach. i też nie wiem, czy to truskul czy nie, ciężko powiedzieć. propsował też mocno Kabe, zarówno Albinosa, jak i MOWGLI, a to też chyba średnio truskul w takim rozumieniu, jakie przedstawiasz.
Awatar użytkownika
baqlashan

no spoko, kabe to jeszcze jakaś tam nowa szkoła, ale przykładów szpaka i palucha w ogóle nie kupuję i o tym był mój post

pozdro
nerka

Post autor: nerka »

paluch truskulowciec odpowiedzial juz 10 lat temu w temacie
https://www.youtube.com/watch?v=j2GLm-5 ... qO&index=4
ODPOWIEDZ