CGM Rap Podcast

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Megidox

Re: CGM Rap Podcast

Post autor: Megidox »

panbyku pisze: 06 sty 2021, 0:02 w ogóle czy da się ich na bieżąco słuchać gdzieś poza Tidalem? na tyle cenię Flinta, że posłuchałbym nawet mimo obecności Numer-przesłuchałem-tę-płytę-Raz
Podsumowanko roku lata na yt
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
edenmar

Post autor: edenmar »

panbyku pisze: 06 sty 2021, 0:02 w ogóle czy da się ich na bieżąco słuchać gdzieś poza Tidalem? na tyle cenię Flinta, że posłuchałbym nawet mimo obecności Numer-przesłuchałem-tę-płytę-Raz
A oni w ogóle to nagrywają regularnie, żeby coś wrzucać na Tidala? Z tego co zrozumiałem, to podsumowanie jest powrotem po jakiejś tam znowu dłuższej przerwie.

Numer oczywiście najgorszy. Rozjebało mnie jak został skonfrontowany z płytą Laika i wyprowadzony ze swojej strefy komfortu chwalenia ziomeczków, i wydukał coś tam, że chillwagon lepszy :lol:
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

Numer z tego co pamietam to w tym podsumowaniu gdzieś przyznał, że chciał drugą cześć jakiejs płyty przesłuchać do podsumowania, która to płyta wyszła w tym roku, a puścił pierwszą wydaną w ubiegłym czy nawet wcześniejszym roku i po dwóch odsluchach się dopiero zorientował. Nie mam pojęcia, jakim cudem cały czas go tam zapraszają, chyba po prostu jest impotezebny do odfajkowania pozycji „jakiś stary i niekontrowersyjny raper ze znośna dykcją” na liście obecności.

Btw Top 5 2020 wg CGMu:

1. Kuba Knap - Kuchnia Polska
2. Łona i Webber - Śpiewnik Polski
3. Mata - 100 Dni do Matury
4. WCK - Skład Kru
5. Włodi i 1988 - W/88

Pozycje 1 i 4 to mocne ikskurwade nawet jak na gremium, w którym głos ma Numer.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

ja wiem, że gusta i guściki, ale ta topka xd
@baqlashan @aleksy @DJ_BOBO - proszę o komentarze
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

nawet jak mi takie coś wyszło, to trzeba było powiedzieć, że w tym roku wyników nie będzie i udawać, że im się komputery popsuły na zawsze, kłamać, że zostali ubezwłasnowolnieni albo upozorować swoją śmierć, na pewno rozsądniej by to wyglądało

mnie ciekawi brak queby, po pierwsze musieli to słyszeć, po drugie raczej niespecjalnie niuskulowe, po trzecie rozjebał (no dobra tego na pewno nie brali pod uwagę xd), myślicie, że zadziałał tu efekt taconafide? czyli tak popularne, że automatycznie chujowe niezależnie od jakości muzyki? to jedyne co mi przychodzi do głowy
widziałeś mnie w netflixie, mówisz miły gość?
ja cię nie widziałem, bo szukaliśmy tam rytm i flow
Awatar użytkownika
scarz

Post autor: scarz »

Quebo jest na tej ich liście tylko na niższej pozycji, chyba na początku drugiej dziesiątki. Łącznie jest 20 pozycji, ale całej listy ni cholery nie pamietam, było Romantic Psycho, Digital Scale Music, JWP/BC, Haos2, Biały Tunel, Laik i inni.

Edit: dobra znalazłem resztę listy:

6. Białas “H8”
7. Rasmentalism “Geniusz”
8. Kaz Bałagane “Digital Scale Music”
9. Miły ATZ “Czarny Swing”
10.Quebonafide
11. JWP/BC “Koledzy”
12. Miętha „Szum”
13. Guzior “Pleśń”
14. Laikike1 x Szops “Diamond Life”
15. Kukon x Magiera “Afera”
16. OSTR/Hades – “HAO2”
17. Jan-rapowanie x NOCNY “Uśmiech”
18. Barto’cut12 „Sztuczne kwiaty”
19. Biały Tunel
20. Szpaku „Dzieci duchy”
MrBurns

Post autor: MrBurns »

Quebo jest na dziesiątym miejscu. WCK, Knap i Łona u mnie też są w top5 zeszłego roku, więc raczej propsuję wyniki.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

te stare pierdziele słuchają ksyw, nie muzyki, nic szokującego że włodi, knap, łona i rasmentalism przed quebą, który stanął na huju w tym roku i wydał swój najlepszy, ultra-radiowy easy listening album
vampmoney pisze: 04 lis 2020, 14:44 ja strasznie lubię duże miasta pod warunkiem że są brzydkie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Megidox

Takie rankingi z definicji sa subiektywne bo wedlug mnie cos co jest "ultra-radiowy easy listening album" i wyjebalo liczby w kosmos nie musi byc na miejscu wyzej niz np plyta ktora siadla MI muzycznie,tekstowo itd i zrobila wynik 300 sztuk sprzedanych z bagaznika. Gdyby liczby mialy byc wyznacznikami takich nagrywek gdzie dane osoby oceniaja to wystarczylo by jebnac tabelke w Excelu z kolumnami "sprzedane fizyki/streaming/ilosc biletow na koncertach" i po temacie. Nie koniecznie to co mainstremowe musi byc "quality"
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Wysryw Białasa szósty :bag:
Awatar użytkownika
baqlashan

@Megidox niby jest jak mówisz, ale w głębi serca każdy dobrze wie że zeszłoroczny queba > wysryw białasa
vampmoney pisze: 04 lis 2020, 14:44 ja strasznie lubię duże miasta pod warunkiem że są brzydkie
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Denar

Post autor: Denar »

To niezły ranking :lol:
Mimo mojej sympatii do Kuby Knapa (głównie za stare rzeczy) to chyba on sam by nie powiedział że nagrał najlepszą płytę w 2020.
Pozycja Białasa, Rasmentalismu i OSTR/Hades to chyba o 10-20 pozycji za wysoko.
Zresztą, wrzucenie Que na 10 idealnie pokazuje ile ten ich ranking jest wart. A na ludzi co przypierdalają się o to że Romantic Psycho to mainstream który się dobrze sprzedaje i przez to twierdzą że nie jest dobry krążek to szkoda strzępić ryja.
oyche

Post autor: oyche »

dla mnie 'ultra-radiowy easy listening album' brzmi jak pancz a nie komplement jeśli mowa o rankingu hop-hip

nie wiem jak oni mogli nie zmieścić tuzzy czy boriksona w top20, a napchali jakichś kurwa ostrych i inne studenciarskie płytki, ale chuj z tym, w ogóle słabo mi się tego słuchało, mam wrażenie że silą się na jakieś przeintelektualizowane konstrukcje, a wychodzi bezjajecznie, pierwszy sezon podkastu ze starą ekipą przyjemnie banglał, a ten ranking to jakby ktoś mi felieton z wyborczej odczytywał, to nie jest hiphop. zamiast numera to w ogóle możnaby posadzić dowolnego licealistę obcykanego w rapowych fanpejdzach, dać mu smartfona z dostępem do internetu i gorzej by nie wypadł.
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

oyche pisze: 07 sty 2021, 1:35 dla mnie 'ultra-radiowy easy listening album' brzmi jak pancz a nie komplement jeśli mowa o rankingu hop-hip
+1
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
baqlashan

nie no, to był komplement, jeśli to jest zrobione dobrze (a w przypadku romantic psycho jest) to nie widzę w tym nic pejoratywnego i nie wiem co w tym złego niby? to wielka zaleta, czasem po prostu trzeba odpocząć od tych "przekminionych" "eksperymentalnych" "awangardowych" czy zwyczajnie "oryginalnych" rzeczy, dobra radiowa muzyka nie jest zła, co więcej uważam że jest potrzebna, pozdro
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

baqlashan pisze: 07 sty 2021, 6:56 czasem po prostu trzeba odpocząć od tych "przekminionych" "eksperymentalnych" "awangardowych" czy zwyczajnie "oryginalnych" rzeczy
a to są takie w plhh?
Awatar użytkownika
baqlashan

MOBBYN
Awatar użytkownika
Megidox

Takim tworem przeartyzowanym był Biały Tunel.
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Mobbyn to może w 2015/16, bardziej w sumie HEWRA obecnie, ale oni w ogóle jakieś płyty wydają? Biały Tunel racja
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Numer Raz to jest Onar polskiego dziennikarstwa, kompletna tragedia, bez kitu.
ODPOWIEDZ