Whtn pisze: ↑06 gru 2020, 20:09
do solowego project pata, ugk czy tam mjg i eightballa followupów była masa przecież
w takim razie mnie to ominęło / nie wyłapałem
ugk i mjg & 8ball to był wówczas ogólny kanon rapu, rzecz mało dla południa "ekskluzywna" że tak powiem , kurde, nie potrafię sprecyzować, ale chyba wiesz o co mi chodzi
cała ta przerysowana dirty southowa estetyka i corowośc to coś co dopiero SGP zakorzenił w trapie 10s, wcześniej była pod tym względem bieda
no jasne, ale niedługo 2021 i dalej każdy uliczny murzyn chce być guccim
chce być guczim, ale ni huja nie brzmi jak guczi
tak samo jak nie wiem, u nas ulicznicy chcą być peją, ale nie brzmią jak peja, tylko już jak szpaku, czy białas
a o wace to niedługo tylko zapaleńcy tacy jak my bedą pamiętać, i to smutne w sumie
jasne sprawa, ale jego krzyczany trap/crunk pod lugerowe bity mocno wywarł wpływ na brzmienie na samym początku ubiegłej dekady i wtedy była masa klonów waki, stąd jak dla mnie musiał być odnotowany w mojej liście, bo był ten błysk, a to że szybka zgasł to inna kwestia
o ile muzycznie może niekoniecznie kreował, to jednak wszystko co poza muzyczne w tej dekadzie odbyło się w ulicznym rapie to chcąc nie chcąc dzieło guwopa, od teledysków, po ubiór, lifestyle, wywiady, bycie real nigga
ja się zgadzam z tym co mówisz niemalże całkowicie, (tylko te teledyski tak średnio, tutaj zdecydowanie największy wpływ jest based goda, cała jego internetowość i klipy nagrywane iphonem to coś co dzisiaj robi każdy, a on był pierwszy) ale większość z tych rzeczy jest zakorzeniona w 00s, i nie jest ekskluzywna dla 10s, ja w swojej liście bardziej stawiałem na bezpośrednie wpływy aniżeli pośrednie, bo idąc tym torem to najbardziej wpływowa była three 6 mafia i cash money records, i wyznaczone przez nich trendy utrzymują się ponad 20 lat już
dzisiaj każdy kto rapuje ma ambicję stworzenia czegoś takiego jak bricksquad, dlatego jak dla mnie radric spokojnie zasługuje na wpisanie na listę, może nie za 5pkt, ale i tak mu się należy
oczywko że nalezy, dlatego go uwzględniłem w swojej liście w sekcji za 1 pkt, do czego zachęcam też innych, bo gucci jest gucci i sobie zasłużył na to