Paktofonika

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Paktofonika

Super, klasyk
109
79%
Chujnia zawsze
29
21%

Liczba głosów: 138

rubinstein

Re: Paktofonika

Post autor: rubinstein »

ja w pfk lubilem tez to, ze starlai sie byc nieszablonowi pozniej, co juz tak troche bylo widac na kinematografii, bo kinematografia 2 ma sporo calkiem ciekawych kawalkow na fajnych biciawach jak ja to ja 2 chociazby. pozniej tez rah i fokus probowali ciekawych rzeczy jak np. wspolpraca z ego, czy utworzenie pfk company, gdzie byly dosyc ciekawe osoby, jak chociazby wlasnie sliwka z ego cz Mea. sentyment zostanie
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

lepszego tematu nie ma, mimo że średnio pasuje
Dj.Frodo feat. Fokus - Plus 100 Do Lansu (Official Video)
Spoiler
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

o jejku, jaki potworek.
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Jestem na nie. Fokus i jego kamienna twarz nie grają z klipem. No i ogólnie drewno.
laxoncreed

Post autor: laxoncreed »

kurwa, przecież on cały czas umie rapować, tylko żę a) tekst jest najgorszy na świecie b) sam fokus sprawia wrazenie jakby przestał słuchać rapu w ogóle w 2009. i nieironicznie jak uważam go za jednego z goatów w Polsce, tak naprawdę fajnie byłoby, gdyby wykorzystał swoje skillsy na coś co nie jest cringe'owym gównem dla ludzi których horyzonty muzyczne kończą się na misiu malisiu i to tym z ostatnich płyt
Obrazek
borixon > juicy j
rubinstein

Post autor: rubinstein »

kurwa, a tak jak mowilem, oni robili takie ciekawe rzeczy miedzy 2000 a 2005 z rahimem i tymi sliwkami, sivymi itp.
jak to sie stalo, ze sie tak rozjebalo? niesamowite
laxoncreed

Post autor: laxoncreed »

odnośnie tego numeru - Fokus wrzucił remiks u siebie, przy okazji twierdząc, że to stary numer z 2012. czyli dużo się nie pomyliłem odnośnie tego, że brzmi, jakby przestał słuchać rapu w 2009 xD ale jeżeli to jego solo ma brzmieć jak hot16challenge i ten remiks, to jestem bardzo na nie, myślę, że jako społeczeństwo rozwinęliśmy się na tyle, żeby porzucić te chujowe wobble bassy w pizdu
Obrazek
borixon > juicy j
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

jedna z pierwszych płyt w pl rapie ktora przesłuchałem całą
props darze sympatiom i nostalgia here
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
Awatar użytkownika
smerf

Post autor: smerf »

Kinematografia to jeden z niewielu albumów, do których wracam z pl HH.
Nie dość, że materiał ma 20 lat, to wciąż brzmi dość świeżo, chłopaki w wyprodukowali materiał w większości samodzielnie w amatorskich warunkach,
zawsze jak słucham to mnie łapie jakaś nostalgia, zastanawiam się co mógłby jeszcze nawinac psychotata, i jak by to nawinal? w nowinach leci jak jebany Biggie w Juicy. charyzma, delivery, taka przewózka po bicie 10/10. do tego wszyscy zawierli w tekstach ten mityczny "przekaz", chociaż to nic skomplikowanego, to Magik z Fokusem w "Nie ma mnie dla nikogo" polecieli tak konkretnie, :bowdown: :bowdown: (Rahim grafomanie ty)
chciałem jeszcze cos dopisac, ale o kazdym kawalku moglbym zajebac rozprawke jak na maturze
w osobistym top5 :cool:
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

smerf pisze: 19 lis 2020, 14:06 to wciąż brzmi dość świeżo,
oj nie byczq

o ile kompletnie rozumiem sentyment, wracanie, itd, to zestarzał się ten krążek fest, a Rahim jest karykaturalny
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
bsergio

Post autor: bsergio »

Jak to wyszło to już wtedy był pośmiewiskiem przecież, każdy go przewijał
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

co ty pierdolisz gościu.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Podobno w niewielkiej miejscowości Sevres pod paryżem znajduje się platynowo-irydowy odlew rękopisu, zawierającego zwrotkę rahima z jestes bogiem, stanowiący wzorzec gówna obesranego.
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

hahahahhaha props

kinemtografia, jakby wyciac rahima i jeden/dwa bity zmienic na cos bardziej sluchalnego to bylaby swieza do dzis
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
quasimoto

Post autor: quasimoto »

Nigdy nie kumałem podjarki "Kinematografią". Nawet dzisiaj nie potrafię jej słuchać, bo słuchał jej kolega, który już nie żyje i człowiek wraca tymi wspomnieniami. To jest tylko i wyłącznie "powrót do starych czasów".
bsergio

Post autor: bsergio »

Ja się jarałem, charyzma Magika i Fokusa tam była ogromna, do tego tekstowo to było bardzo dobre,

nie umniejszając karierom stołecznych raperów, ale jak się to postawiło obok ówczesnej dość żenującej warstwy tekstowej w rodzaju "chodziło o wzmacniacza naprawę", "ej seniorita sprawdź nasz nakład na kompaktach" oraz "peżotem przez miasto jak samolotem" (to akurat lubie), to była inna jakość (lepsze teksty Pezeta czy nawet 3H odkryłem dopiero później i doceniłem, fakt, no ale czasy takie, że nie miało się dostępów do całej płyty w dniu wydania, tylko ktoś tam miał kilka numerów przegrane od kogoś)

tylko ja nie jestem z bloków więc takiego rapu nigdy nie czułem i nie kumałem, taki emocjonalny depresyjny zawsze mi bardziej odpowiadał
pawoleh666
Zbanowany

Post autor: pawoleh666 »

co jak co, magika mozna nazwac polskim tupac'iem, canibusem, jay-z i Nasem. Ale jest jedna roznica - Piotrek był lepszy od ich wszystkich razem.
Fokus to dla mnie polski, lepszy Biggie (flow), a w storytellingu przeskakuje nawet Eminema.
Rah, taki trochę niczym Eazy-E..
Najbardziej legendarny skład na świecie, Slaughterhouse czy D12 to przy tym grupka beztalentciów.
Te tępe kurwy mogą wypierdalać bo ja takich kundli al dente wpierdalam
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

nawet śmiechłem
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
pawoleh666
Zbanowany

Post autor: pawoleh666 »

ale ja pisałem na poważnie, no poza Rahimem ale go też doceniam xD
Te tępe kurwy mogą wypierdalać bo ja takich kundli al dente wpierdalam
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

No ale przecież nikt twojego zdania nie ma prawa traktować poważnie, skoro Deysa uważasz za typa co zalicza największy progres NA ŚWIECIE (czy jak to tam napisałeś, mogę poszukać na życzenie). To tak jakby ktoś z pełnym przekonaniem twierdził, że przeciętny kebab z miejsca jakich na świecie tysiące to najlepsze jedzenie na CAŁYM ŚWIECIE. Może ci to smakować, ale bez przesady :lol:
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
ODPOWIEDZ