Undadasea - Da Groovement (09.2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Re: Undadasea - Da Groovement (2020)

Post autor: oldschool »

Ja też lubię i jednego i drugiego, po prostu staram się zwrócić uwagę na to, że praktycznie każdy raper u niech na feacie nawija lepiej od nich i jeśli nawija o czymś (no zwrotka Miłego ATZ w Zapalniczce to tekstowo jest poziom słabiutki, nie oszukujmy się. Fajnie płynie, ale wersów ciekawych za dużo nie ma), to zdecydowanie ich przyćmiewa.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Cocofedron to bengier w chuj ale 99% roboty to bit forteca, jak będą instrumentale to wezmę fizyka.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Rossi

Post autor: Rossi »

Jak nie lubicie cocofedron to nie lubisz hiphop przecież to jest benger jak chuj
kigen

Post autor: kigen »

Pierwszy track, ten sampel był chyba już u Mesa i mnie męczy. Przypomni ktoś co to było?
kigen

Post autor: kigen »

Niestety to nie to. Bardziej chodzi mi o ten powtarzający się wysoki dźwięk. Wydaje mi się że to jest osobny sampel bo Mes miał dokładnie ten sam motyw
Awatar użytkownika
Drmz

Post autor: Drmz »

Życie Undziarzy przepiękny bit chcę więcej takich
kosciey pisze: 03 mar 2020, 13:07 wszyscy jesteście chujowo wypluci przez generator gówna.
lygrys pisze: 15 sty 2021, 17:13 Tak czy inaczej nie żałuje, bo wreszcie kupiłem durszlak
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

no, niesamowicie chodzą bębny w tym bicie. ktoś z newonce celnie przywołał Kixnare'a w kontekście tego numeru właśnie, bo rzeczywiście brzmienie, klimat i jakość produkcji podobne.

dla mnie, obok Śpiewnika Domowego to jak na razie najlepiej wyprodukowana płyta w tym roku.
Awatar użytkownika
FMH

Post autor: FMH »

Strasznie brakowało mi takiej płytki w polskim hip hopie, od pojawienia się na spotify słucham praktycznie codziennie. Ciężko zaprzeczyć, że 70% siły tej płyty to przepiękne bity, w ogóle to co wyprawiają Guacamola i Pers na produkcji przyprawia mnie o zawrót głowy. Album mógłby być nieco krótszy, bo na jednym odsłuchu faktycznie troszkę się dłuży, chociaż jak leci sobie w tle (tak jak mi towarzyszył zaraz po premierze przy pracy na dworze) to bardzo umila czas.

Na szczególnie wyróżnienie oczywiście zasługują "Życie Undiarzy" (refren!), "Cocofedron", "Nocne marki", "Długie rękawy", "Mamo" i "Nie ma nas". Ten ostatni numer stylistycznie nie zgrywa się z resztą albumu, ale chyba odzywa się moja słabość do ATZa i Guacamoli - za pierwszego trzymam kciuki już od czasów działania w Mordor Muzik, a ten drugi ma według mnie mega przyjemny do słuchania wokal i wydaje się być sympatycznym gościem. Fajne featy Mielzky'ego, Kosiego (którego chyba jako ostatniego spodziewałbym się na tej płycie), Leha i Knapa. Nie ma chyba bardziej pasującego do stylu Undy gościa niż Kuba.

W kwestii kobiecej części Undy sam już nie wiem co myśleć. Na obecną chwilę powiedziałbym, że najlepiej i najmniej przypałowo słucha się Domi, potem Tajfun i Nadzia. Ta pierwsza mimo wszystko jest najbardziej "skillowa" i czasami coś udanie przykombinuje z flow. Tajfun z kolei trochę sprawia wrażenie jakby zobaczyła, że rapowanie fajne i chłopaki rapują, to będę rapować i ja. Często najprostsze rymy jakie można wymyślić i suchary, w ogóle jej udział w "Zapalniczce" imo całkowicie zniszczył ten numer, który już sam w sobie nie jest szczególnie przebojowy. Nadzia natomiast wydaje się być najbardziej zajawkową kobitką w tej zgrai, ale ostatnio (lub zawsze, a po prostu jeszcze mi to nie przeszkadzało) uskutecznia namedropping co drugi wers i nie potrafię tego słuchać z przyjemnością. Nie zmienia to faktu, że ma fajny głos do rapu i ciekawie kontrastuję z delikatną barwą Tajfunki.

Z płyty wyrzuciłbym "Ponton", "Kolorowe kredki" i "Undazibon" (poza outro :)). Niepotrzebne i nieszczególnie ciekawe.

Jeśli przymknie się oko na niedociągnięcia warsztatowe dziewczyn i nie szuka tekstów o sednie materii czy sensie istnienia, to tę płytę da się lubić. Czekam z niecierpliwością na kolejne rzeczy spod szyldu Undy i trzymam kciuki.
kocham pozdrawiam

#COYG
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

obiektywnie słabawy album, ale za to jaki ładny :bowdown: :bowdown:
brakowało mi rzeczy w takim klimacie, kurwa ile dałbym za album leha na bitach persa i guacamoli
btw unda jest w universalu na dystrybucji czy coś więcej?
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

W ogóle propsujecie dziewczyny wymieniając głównie Nadzię i Olę, a najlepiej na płytce wypada Domi, bardzo sympatyczne wjazdy
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Drmz

Najlepsza była ta dziewczyna co nie jest z Poznania, bo jest z Poznania, na Jaszczurze.
kosciey pisze: 03 mar 2020, 13:07 wszyscy jesteście chujowo wypluci przez generator gówna.
lygrys pisze: 15 sty 2021, 17:13 Tak czy inaczej nie żałuje, bo wreszcie kupiłem durszlak
gallrdm

Post autor: gallrdm »

Najlepsza była ta dziewczyna co nie jest z Poznania, bo jest z Poznania, na Jaszczurze.
Najlepszy to ty jesteś jak nie skumałeś tej linijki :rotfl:
Rossi

Post autor: Rossi »

ma też zwrotkę na tej płycie w kawałku piątunio
Awatar użytkownika
Drmz

gallrdm pisze: 18 wrz 2020, 9:22
Najlepszy to ty jesteś jak nie skumałeś tej linijki :rotfl:
hol' up, zwolnij! ja nie heatuje tylko szczerze mam krasza na tej pannie, więc odbij bczyq
Awatar użytkownika
benzoabuser
Zbanowany

Post autor: benzoabuser »

w ogóle mógłby ktoś cała ekipe rozpisać ksywkami kto w niej jest, bo już trochę nie ogarniam
znajdę wszystkie kurwy świata i rozjebie

!EXTRA ANNOTATION!

ALL OF MY POSTS ARE FICTION
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

guacamoli - bity/nawijka/teledyski/okladki/trzon ekipy
pers - bity/nawijka
slalom - nawijka
atz - nawijka
fakirmistyk - nawijka
nadzia lolo - nawijka
taifun - nawijka
domi - nawijka/dupeczka guacamoli

(pewnie kogos zapomnialem)
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

Jeszcze ols rapuje a mógłby so ie darować

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Na tej płycie jeszcze Atutowy aka Atut jest w "Zapalniczce" i nie jako feat, ale chyba pierwszy raz się znalazł z nimi.
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

a kogo wokal słyszymy na refrenie w Życie Undziarzy?
ODPOWIEDZ