(Dobre!) Filmy o jedzeniu

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

(Dobre!) Filmy o jedzeniu

Post autor: sugarhill_notausgang »

Lubię filmy o jedzeniu i oglądam ich dużo. Takie, w których szamka gra ważną rolę i historia kręci się wokół jedzonka. Zbierzmy je tutaj i polecajmy sobie takie filmy, jeśli się nam podobały - a nie tylko jeśli je znamy. Dzielić je może wszystko poza tym, że temat jedzenia jest w nich istotny i są warte obejrzenia. Co mam na myśli?

Na przykład Smak Curry (2013)
Spoiler
Obrazek
Zapracowany urzędnik codziennie dostaje obiad do pracy, ale pewnego dnia w skutek pomyłki dostawcy, obiad nie jest z restauracji, ale jest ugotowany przez pewną kobietę, która wkłada w gotowanie całe serce i wielkie umiejętności, myśląc, że gotuje dla swojego męża. Stanowi to bazę pod melodramat, opowiadający o samotności w ogromnym mieście. Uwielbiam ten film.

Albo
Podróż na sto stóp(2014)
Spoiler
Obrazek
Troszkę komedia romantyczna, troszkę komediodramat i dużo, dużo jedzenia. Indyjska rodzina musi uciekać z kraju i trafia do Europy. W małym francuskim miasteczku otwierają restaurację, bowiem gotowanie i karmienie ludzi jest czymś, czym zajmują się od pokoleń. Jak poradzi sobie tradycyjna indyjska kuchnia w staroświeckim i tradycyjnym francuskim miasteczku? Moim zdaniem warto zobaczyć, jeśli nie dla przepisu na omlet, to dla Charlotte Le Bon

I chyba wszyscy znają Ratatuj (2007)
Spoiler
Obrazek
Klasyczną już animację Pixara, w której mały szczurek okazuje się szczurem o wyjątkowym podniebieniu i talentem do gotowania. Moim zdaniem miło spędzony czas gwarantowany, nie tylko dla dzieci!
Awatar użytkownika
mario995

Re: (Dobre!) Filmy o jedzeniu

Post autor: mario995 »

Za ratatuja zawsze props, nawet po latach można się uśmiechnąć oglądając :D
oyche

Post autor: oyche »

skrzydełko czy nóżka pewnie widziałeś, ale wypada wymienić
Awatar użytkownika
esdoen

Post autor: esdoen »

Nie wypada nie wymienić Szefa: https://www.imdb.com/title/tt2883512/

Bardzo przyjemny film, i idzie się obślinić podczas oglądania.
Awatar użytkownika
mql
Moderator

Post autor: mql »

Big Night (1996) kiedyś mi się przewinął w tle i również spoko
yakubu73

Post autor: yakubu73 »

a Burnt?
Awatar użytkownika
Godhand

Post autor: Godhand »

Ugotowany (Burnt, 2015).
How nonbinary persons kill people?
They / them.
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

Eee no dobra źle napisałem "oglądam ich dużo" powinno być "oglądam" XD Na pewno sprawdzę te co polecacie, dzięki! Tylko Ugotowany widziałem i IMO mocno średni ale raz można zobaczyć no i jest cały o jedzeniu więc jak najbardziej pasuje.

Julie i Julia (2009) też średniaczek ale na przytulaski na kanapie w miły wieczór mogę polecić, co ciekawe jest na faktach.
Awatar użytkownika
gogi
Złoty Rozjebus

Post autor: gogi »

Chef to przede wszystkim bardzo dobry feel good movie, lubię też Burnt, choć sam w sobie pachnie głównie niewykorzystanym potencjałem (obsada jest konkretna, tyle że mało kto ma szansę się wykazać)

jeżeli wchodzimy w dzieła dokumentalne to oczywiście Jiro dreams of sushi, znakomity dokument Jiro Ono, (w chwili kręcenia) osiemdziesięciopięcioletnim mistrzu sushi, który całe swoje życie poświęcił... cóż, robieniu sushi

oczywiście doprowadził to do absolutnej perfekcji, zapisy do restauracji minimum z miesięcznym wyprzedzeniem, menu degustacyjne kosztuje jakieś 1500 złotych, a restauracja do niedawna miała trzy gwiazdki Michelin - utraciła je tylko dlatego, że lokal mieści tylko dziewięciu klientów

w dokumencie widać to umiłowanie do tradycji oraz poświęcenie do perfekcji (opowieść człowieka który uczył się robić tradycyjnego japońskiego omleta przez dziesięć lat oraz reakcja na to gdy Jiro go pochwalił że nauczył się przygotowywać doskonałego omleta - robi wrażenie), jest też parę rzeczy które nam raczej nie mieszczą się w głowie - synowie Jiro też robią sushi, jeden z nich odtworzył lokal ojca prawie w stu procentach, poza jednym drobnym szczegółem: ponieważ jest leworęczny, wszystko jest lustrzanym odbiciem lokalu ojca

zresztą, reżyser dokumentu o Jiro, David Gelb zrobił potem parę godnych rzeczy, wśród nich choćby dokument Chef's Table o najlepszych szefach kuchni na świecie, można obejrzeć w wolnej chwili, ja zachęcam

natomiast jeżeli już konkretnie o jedzeniu, to Ugly Delicious mogę bardzo polecić - gospodarz programu, David Chang, uznany szef kuchni, właściciel restauracji oraz na dokładkę rasista

przy czym rasizm objawia się w jego programie głównie dociekaniem "dlaczego biali ludzie zawłaszczyli nasze kulinaria? czemu gnocchi a nie dim sum? czemu amerykanie zawłaszczyli barbecue, a gdy widzą kaczkę po pekińsku to mówią, że to już nie barbecue?"

dociekanie objawia się też tym, że gdy mamy odcinek o pizzy, to Chang nie ma oporów, by do jednej z najlepszych pizzerii w USA przyjść z pizzą z sieciówki i pytać dlaczego to ich gorszy

prócz pokazania czym jest omawiane w konkretnym odcinku jedzenie dostajemy też garść historii związanych z jakąś potrawą/stylem gotowania, wszystko to podlane sosem multi-kulti który akurat w tym przypadku jest strawny

bardzo polecam
pardon pisze: 10 lis 2023, 12:06 nie umiem slowo daje nie umiem juz czytac dluzszych postow saturna i lygrysa bez uczucia ze oni nie marnuja swojego zycia, ale zatruwaja tez nasze mimowolnie pchajac do glow ich chore urojenia
2ps__

Post autor: 2ps__ »

La grande bouffe
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

W sumie w Rodzinie Soprano żarcie zawsze było zawsze mocniej zaakcentowane niż w innych produkcjach, plus nawet wyszła książka kucharska z potrawami z serialu
https://kupdf.net/download/the-sopranos ... e65b22_pdf
Spoiler
Fast Food Nation to dość polewkowy film o fast-foodowej kulturze w Stanach i korporacjach stojących za nią
Super Size Me to bardziej dokument, ale nietypowy o typie który przez miesiąc jadł tylko w McD
gogi pisze: 29 kwie 2020, 14:17 jeżeli wchodzimy w dzieła dokumentalne to oczywiście Jiro dreams of sushi, znakomity dokument Jiro Ono, (w chwili kręcenia) osiemdziesięciopięcioletnim mistrzu sushi, który całe swoje życie poświęcił... cóż, robieniu sushi
pamiętam typa z memów na /ck/ gdzie przedstawiano go dość nieprzychylnie :lol:
mołpy są kozackie
kocur

Post autor: kocur »

Kwiat wiśni i czerwona fasola
Oglądałem już jakiś czas temu, ale solidne, japońskie, przyjemne kino.
ODPOWIEDZ