Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
TdW

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: TdW »

Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

baqlashan pisze: 13 kwie 2020, 15:27 najbardziej charyzmatyczna zwrota goga pochodzi z "meksyk" bardzo mocarne wokalizy
Tam są jakieś wokalizy?
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

nie ma żadnych, faktycznie
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Bryx Fenrir

Post autor: Bryx Fenrir »

Wujek Samo Zło wydał jedną z najgorszych płyt w historii PL rapu. Potem próbował mu dorównać Onar z albumem 'Autodestrukcja'
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

zły temat, następnym razem użyj opcji szukaj
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

baqlashan pisze: 13 kwie 2020, 16:02 nie ma żadnych, faktycznie
Spoko, częsty błąd
Bryx03 pisze: 13 kwie 2020, 16:15 Wujek Samo Zło wydał jedną z najgorszych płyt w historii PL rapu. Potem próbował mu dorównać Onar z albumem 'Autodestrukcja'
Ale z tym się chyba każdy zgodzi, pewnie nawet wujek samo zło ma tego świadomość
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

Wrzucam definicje bo chyba nie czaicie co to jest
"charyzma «szczególne cechy osobowości, którym osoba je posiadająca zawdzięcza niekwestionowany autorytet u ludzi i wpływ na nich»"
Moltisanti pisze: 12 kwie 2020, 14:30 bo dla mnie liczy się to CO mówi a nie JAK mówi i jak ktoś przyznaje rację osobie bardziej charyzmatycznej z zasady to dla mnie taka osoba jest pizdeuszem bo daje na siebie wpływać
kurwa normalni ludzie wolą charyzmatycznych ludzi to nie jest żadne pizdeuszostwo tylko naturalny instynkt i nie jesteś lepszy jak go na siłę tłumisz
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
oyche

Post autor: oyche »

fajnie, to który raper ma u ciebie niekwestionowany autorytet i jakim szczególnym cechom osobowości go zawdzięcza?
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

oyche pisze: 13 kwie 2020, 18:06 fajnie, to który raper ma u ciebie niekwestionowany autorytet i jakim szczególnym cechom osobowości go zawdzięcza?
no mordo muszę Ci powiedzieć, że jest to na pewno raper Żabson
jeśli chodzi o cechy osobowości to zawsze jest to samo, głównie chodzi o pewność siebie, która jest czymś podparta np byciem Chadem, albo zarabianiem furgonetki pieniędzy miesięcznie
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

JoeyJoeJoe pisze: 13 kwie 2020, 18:00 kurwa normalni ludzie wolą charyzmatycznych ludzi to nie jest żadne pizdeuszostwo tylko naturalny instynkt i nie jesteś lepszy jak go na siłę tłumisz
:lol: To fajnie że słuchając muzyki dajesz się przyciągnąć tym że masz doczynienia z silnym samcem alfa mmm. Nie, normalni dorośli ludzie słuchają muzyki która brzmi przyjemnie i dlatego z rapu często się wyrasta, tak samo jak Korwina bo w pewnym wieku nie jest się podatnym na to że ktoś ci coś wyraźnie powie czy rzuci paroma soczystymi kurwami
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Ale po co wciskasz tu jakieś homoseksualne domysły gościu?
Moltisanti pisze: 13 kwie 2020, 18:13 Nie, normalni dorośli ludzie słuchają muzyki która brzmi przyjemnie
Tak, dlatego słucha się ludzi charyzmatycznych, a nie piwniczaków.
Moltisanti pisze: 13 kwie 2020, 18:13 bo w pewnym wieku nie jest się podatnym na to że ktoś ci coś wyraźnie powie czy rzuci paroma soczystymi kurwami
To ewidentnie nie jest prawda
Awatar użytkownika
TdW

Post autor: TdW »

Wujek Samo Zło to Marcin Najman polskiego rapu
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

To że charyzmę miesza się z rzucaniem kurwami to jest jakiś inny stan świadomości. Charyzma czyni wyjątkowym i takich się słucha, chcąc niechcąc. Oczywiście kwestia odbierania charyzmy jest bardzo indywidualna. Żeby nie obrażać nikogo to jak czytam niektóre wypowiedzi na forumku to mam wrażenie że pisze je jedną i ta sama osoba ale są charyzmatyczne wyjatki ktorych posty czytasz i wiesz ze to bengal ;)
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
frontkick

Post autor: frontkick »

Myślę że problem charyzmy i jej braku mogę pokazać na tych dwóch przykładach:

https://www.youtube.com/watch?v=DplUQUglzWs

Tutaj charyzmatyczna dziewczyna mówi o tym że ma duże dupsko i jak przypomnę sb o tej piosence to muszę ją zapętlić przynajmniej pare razy bo rozpierdol

https://www.youtube.com/watch?v=CV6eOQ83jKE

Tutaj bezbarwna dziewczyna coś sb tryharduje, budżet klipu jest wiekszy, doswiadczenie ma wieksze w rapowaniu, wydana plyte. Wszystko to gówno, bo nie ma charyzmy, widac ze sie czuje nie do konca swobodnie z ta postacia ktora swiruje w teledysku i nie ma mowy nie tylko o zapetlaniu ale nawet o przesluchaniu do konca
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

frontkick pisze: 13 kwie 2020, 23:19 Myślę że problem charyzmy i jej braku mogę pokazać na tych dwóch przykładach:

https://www.youtube.com/watch?v=DplUQUglzWs

Tutaj charyzmatyczna dziewczyna mówi o tym że ma duże dupsko i jak przypomnę sb o tej piosence to muszę ją zapętlić przynajmniej pare razy bo rozpierdol

https://www.youtube.com/watch?v=CV6eOQ83jKE

Tutaj bezbarwna dziewczyna coś sb tryharduje, budżet klipu jest wiekszy, doswiadczenie ma wieksze w rapowaniu, wydana plyte. Wszystko to gówno, bo nie ma charyzmy, widac ze sie czuje nie do konca swobodnie z ta postacia ktora swiruje w teledysku i nie ma mowy nie tylko o zapetlaniu ale nawet o przesluchaniu do konca
Serio przykład z dupy, ta pierwsza niunia nie pokazuje żadnej charyzmy tylko brzmi jak pierwszy lepszy kopiuj wklej zjarany lil pump w swoim wyimaginowanym świecie , przymula dobitnie :dunno: z resztą tu są dwa inne światy przedstawione
This page is no longer available.
frontkick

Pleciesz bzdury użytkowniku okultywowany, pierwsza pani raper pokazuje zajebistą charyzmę, wpierdala się na bit z całym swoim stylem bycia i jest w tym całkowicie bezkompromisowa, to inne, niebanalne i max interesujące podejście do muzyczki przynajmniej jak na standardy female polish rap, tego chce się słuchać. Nwm na ile zasadne są dyskusje o charyzmie bo to też kwestia subiektywnych odczuć ale w twoim przypadku ewidentnie jest to podszyte uprzedzeniami do zjaranych lil pumpów, to do czego jej muzyka jest podobna/o czym nawija to ostatnia rzecz która liczy się w przypadku mówienia o charyzmie, dlatego jej refleksja że ma dupę większą od twojej jest full razy bardziej charyzmatyczna od wszystkiego co Adma nawinęła w swoim życiu
Nie są to również dwa światy, bo raperka Adma w swoim utworze mówi/bezczelnie kłamie o tym, że staje się tym, kim J. WORS już od dawna jest

Przykładem może być też utwór Quebonafide i Sentino. Losowy farmazon Enrique jest full razy bardziej charyzmatyczny od zwrotek Kuby, który jakąś tam charyzmę ma ale w towarzystwie Sentino wypada strasznie blado
Awatar użytkownika
Hyperborea

Post autor: Hyperborea »

Ja myślę, że słownikowa definicja charyzmy jest oczywiście bardzo dobra (lepsza niż totalnie subiektywne próby jej wytłumaczenia, które padły np. w tym temacie), ale na potrzeby rapu nie wystarcza i trzeba by ją trochę rozbudować. Po prostu myślę, że jest więcej części składowych charyzmy w rapie albo przynajmniej rzeczy, które są bardzo z nią powiązaną.

Powiedziałbym, że bardzo ważną częścią składową charyzmy w rapie jest rozpoznawalność. Trudno mówić o jakiejkolwiek charyzmie, gdy ktoś brzmi, jak kilkuset takich samych MCs. Dorzuciłbym też pewność siebie na majku i umiejętność wytworzenia wokół siebie jakiejś otoczki - na przykład dużo łatwiej być charyzmatycznym, gdy rzuca się follow-upy do samego siebie jak Gural czy kiedyś Tede. Polot to jest coś znowu bardzo subiektywnego, ale też bym to zaliczył do charyzmy.

Wielu ludzi też myli charyzmę z błyskotliwością, a to błąd. Żeby mówić o błyskotliwości potrzebny jest przede wszystkim content (jak pancze w braggowych kawałkach), a charyzmatyczny raper - jak już wspomniano w temacie - może spokojnie polecieć na maksa przypałową czwórkę, a i tak będzie brzmiał zajebiście.
Awatar użytkownika
Addicted

Post autor: Addicted »

frontkick pisze: 13 kwie 2020, 23:19 https://www.youtube.com/watch?v=DplUQUglzWs

O kurwa, aż się popłakałem z rana ze śmiechu. Nie wiem jak normalna ludzka istota może takiego czegoś słuchać, haha. Laska tak charyzmatyczna jak ciężki buch który wypełnia jej płuco
Spoiler
NO CHYBA KURWA NIE, BO SIE NAWET NIE ZACIĄGNĘŁA :s
lysy

Post autor: lysy »

frontkick pisze: 13 kwie 2020, 23:19 https://www.youtube.com/watch?v=DplUQUglzWs

czego ta młodzież teraz słucha
frontkick

Oczywiście zupełnie nie znacie się na muzyczce, J Wors jest absolutną topka jeśli chodzi o female rap a ten utwór jest też esencją trapu jeśli chodzi o stylistykę a nie tylko że bicik z cykaczami czy 808

Ale rozumiem prekursorzy mają ciężko w tym kraju zawsze
ODPOWIEDZ