Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Tam są jakieś wokalizy?
nie ma żadnych, faktycznie
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
- Bryx Fenrir
Wujek Samo Zło wydał jedną z najgorszych płyt w historii PL rapu. Potem próbował mu dorównać Onar z albumem 'Autodestrukcja'
- zemsta1kadluba
zły temat, następnym razem użyj opcji szukaj
mołpy są kozackie
Spoko, częsty błąd
Ale z tym się chyba każdy zgodzi, pewnie nawet wujek samo zło ma tego świadomość
- JoeyJoeJoe
Wrzucam definicje bo chyba nie czaicie co to jest
"charyzma «szczególne cechy osobowości, którym osoba je posiadająca zawdzięcza niekwestionowany autorytet u ludzi i wpływ na nich»"
"charyzma «szczególne cechy osobowości, którym osoba je posiadająca zawdzięcza niekwestionowany autorytet u ludzi i wpływ na nich»"
kurwa normalni ludzie wolą charyzmatycznych ludzi to nie jest żadne pizdeuszostwo tylko naturalny instynkt i nie jesteś lepszy jak go na siłę tłumiszMoltisanti pisze: ↑12 kwie 2020, 14:30 bo dla mnie liczy się to CO mówi a nie JAK mówi i jak ktoś przyznaje rację osobie bardziej charyzmatycznej z zasady to dla mnie taka osoba jest pizdeuszem bo daje na siebie wpływać
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
fajnie, to który raper ma u ciebie niekwestionowany autorytet i jakim szczególnym cechom osobowości go zawdzięcza?
- JoeyJoeJoe
no mordo muszę Ci powiedzieć, że jest to na pewno raper Żabson
jeśli chodzi o cechy osobowości to zawsze jest to samo, głównie chodzi o pewność siebie, która jest czymś podparta np byciem Chadem, albo zarabianiem furgonetki pieniędzy miesięcznie
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
- Moltisanti
JoeyJoeJoe pisze: ↑13 kwie 2020, 18:00 kurwa normalni ludzie wolą charyzmatycznych ludzi to nie jest żadne pizdeuszostwo tylko naturalny instynkt i nie jesteś lepszy jak go na siłę tłumisz
- JoeyJoeJoe
Ale po co wciskasz tu jakieś homoseksualne domysły gościu?
Tak, dlatego słucha się ludzi charyzmatycznych, a nie piwniczaków.Moltisanti pisze: ↑13 kwie 2020, 18:13 Nie, normalni dorośli ludzie słuchają muzyki która brzmi przyjemnie
To ewidentnie nie jest prawdaMoltisanti pisze: ↑13 kwie 2020, 18:13 bo w pewnym wieku nie jest się podatnym na to że ktoś ci coś wyraźnie powie czy rzuci paroma soczystymi kurwami
Wujek Samo Zło to Marcin Najman polskiego rapu
To że charyzmę miesza się z rzucaniem kurwami to jest jakiś inny stan świadomości. Charyzma czyni wyjątkowym i takich się słucha, chcąc niechcąc. Oczywiście kwestia odbierania charyzmy jest bardzo indywidualna. Żeby nie obrażać nikogo to jak czytam niektóre wypowiedzi na forumku to mam wrażenie że pisze je jedną i ta sama osoba ale są charyzmatyczne wyjatki ktorych posty czytasz i wiesz ze to bengal 
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
-
frontkick
Myślę że problem charyzmy i jej braku mogę pokazać na tych dwóch przykładach:
https://www.youtube.com/watch?v=DplUQUglzWs
Tutaj charyzmatyczna dziewczyna mówi o tym że ma duże dupsko i jak przypomnę sb o tej piosence to muszę ją zapętlić przynajmniej pare razy bo rozpierdol
https://www.youtube.com/watch?v=CV6eOQ83jKE
Tutaj bezbarwna dziewczyna coś sb tryharduje, budżet klipu jest wiekszy, doswiadczenie ma wieksze w rapowaniu, wydana plyte. Wszystko to gówno, bo nie ma charyzmy, widac ze sie czuje nie do konca swobodnie z ta postacia ktora swiruje w teledysku i nie ma mowy nie tylko o zapetlaniu ale nawet o przesluchaniu do konca
Tutaj charyzmatyczna dziewczyna mówi o tym że ma duże dupsko i jak przypomnę sb o tej piosence to muszę ją zapętlić przynajmniej pare razy bo rozpierdol
Tutaj bezbarwna dziewczyna coś sb tryharduje, budżet klipu jest wiekszy, doswiadczenie ma wieksze w rapowaniu, wydana plyte. Wszystko to gówno, bo nie ma charyzmy, widac ze sie czuje nie do konca swobodnie z ta postacia ktora swiruje w teledysku i nie ma mowy nie tylko o zapetlaniu ale nawet o przesluchaniu do konca
- oKulTywowany
Serio przykład z dupy, ta pierwsza niunia nie pokazuje żadnej charyzmy tylko brzmi jak pierwszy lepszy kopiuj wklej zjarany lil pump w swoim wyimaginowanym świecie , przymula dobitniefrontkick pisze: ↑13 kwie 2020, 23:19 Myślę że problem charyzmy i jej braku mogę pokazać na tych dwóch przykładach:
This page is no longer available.
-
frontkick
Pleciesz bzdury użytkowniku okultywowany, pierwsza pani raper pokazuje zajebistą charyzmę, wpierdala się na bit z całym swoim stylem bycia i jest w tym całkowicie bezkompromisowa, to inne, niebanalne i max interesujące podejście do muzyczki przynajmniej jak na standardy female polish rap, tego chce się słuchać. Nwm na ile zasadne są dyskusje o charyzmie bo to też kwestia subiektywnych odczuć ale w twoim przypadku ewidentnie jest to podszyte uprzedzeniami do zjaranych lil pumpów, to do czego jej muzyka jest podobna/o czym nawija to ostatnia rzecz która liczy się w przypadku mówienia o charyzmie, dlatego jej refleksja że ma dupę większą od twojej jest full razy bardziej charyzmatyczna od wszystkiego co Adma nawinęła w swoim życiu
Nie są to również dwa światy, bo raperka Adma w swoim utworze mówi/bezczelnie kłamie o tym, że staje się tym, kim J. WORS już od dawna jest
Przykładem może być też utwór Quebonafide i Sentino. Losowy farmazon Enrique jest full razy bardziej charyzmatyczny od zwrotek Kuby, który jakąś tam charyzmę ma ale w towarzystwie Sentino wypada strasznie blado
Nie są to również dwa światy, bo raperka Adma w swoim utworze mówi/bezczelnie kłamie o tym, że staje się tym, kim J. WORS już od dawna jest
Przykładem może być też utwór Quebonafide i Sentino. Losowy farmazon Enrique jest full razy bardziej charyzmatyczny od zwrotek Kuby, który jakąś tam charyzmę ma ale w towarzystwie Sentino wypada strasznie blado
- Hyperborea
Ja myślę, że słownikowa definicja charyzmy jest oczywiście bardzo dobra (lepsza niż totalnie subiektywne próby jej wytłumaczenia, które padły np. w tym temacie), ale na potrzeby rapu nie wystarcza i trzeba by ją trochę rozbudować. Po prostu myślę, że jest więcej części składowych charyzmy w rapie albo przynajmniej rzeczy, które są bardzo z nią powiązaną.
Powiedziałbym, że bardzo ważną częścią składową charyzmy w rapie jest rozpoznawalność. Trudno mówić o jakiejkolwiek charyzmie, gdy ktoś brzmi, jak kilkuset takich samych MCs. Dorzuciłbym też pewność siebie na majku i umiejętność wytworzenia wokół siebie jakiejś otoczki - na przykład dużo łatwiej być charyzmatycznym, gdy rzuca się follow-upy do samego siebie jak Gural czy kiedyś Tede. Polot to jest coś znowu bardzo subiektywnego, ale też bym to zaliczył do charyzmy.
Wielu ludzi też myli charyzmę z błyskotliwością, a to błąd. Żeby mówić o błyskotliwości potrzebny jest przede wszystkim content (jak pancze w braggowych kawałkach), a charyzmatyczny raper - jak już wspomniano w temacie - może spokojnie polecieć na maksa przypałową czwórkę, a i tak będzie brzmiał zajebiście.
Powiedziałbym, że bardzo ważną częścią składową charyzmy w rapie jest rozpoznawalność. Trudno mówić o jakiejkolwiek charyzmie, gdy ktoś brzmi, jak kilkuset takich samych MCs. Dorzuciłbym też pewność siebie na majku i umiejętność wytworzenia wokół siebie jakiejś otoczki - na przykład dużo łatwiej być charyzmatycznym, gdy rzuca się follow-upy do samego siebie jak Gural czy kiedyś Tede. Polot to jest coś znowu bardzo subiektywnego, ale też bym to zaliczył do charyzmy.
Wielu ludzi też myli charyzmę z błyskotliwością, a to błąd. Żeby mówić o błyskotliwości potrzebny jest przede wszystkim content (jak pancze w braggowych kawałkach), a charyzmatyczny raper - jak już wspomniano w temacie - może spokojnie polecieć na maksa przypałową czwórkę, a i tak będzie brzmiał zajebiście.
O kurwa, aż się popłakałem z rana ze śmiechu. Nie wiem jak normalna ludzka istota może takiego czegoś słuchać, haha. Laska tak charyzmatyczna jak ciężki buch który wypełnia jej płucofrontkick pisze: ↑13 kwie 2020, 23:19 https://www.youtube.com/watch?v=DplUQUglzWs
Spoiler
NO CHYBA KURWA NIE, BO SIE NAWET NIE ZACIĄGNĘŁA :s
czego ta młodzież teraz słuchafrontkick pisze: ↑13 kwie 2020, 23:19 https://www.youtube.com/watch?v=DplUQUglzWs
-
frontkick
Oczywiście zupełnie nie znacie się na muzyczce, J Wors jest absolutną topka jeśli chodzi o female rap a ten utwór jest też esencją trapu jeśli chodzi o stylistykę a nie tylko że bicik z cykaczami czy 808
Ale rozumiem prekursorzy mają ciężko w tym kraju zawsze
Ale rozumiem prekursorzy mają ciężko w tym kraju zawsze