Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie
Do około 2014 roku polski hip-hop był jak kupa. Dopiero nowa fala, która odbiła od „skostniałych zasad” zaczęła osiągać sukcesy. Wiadomo klasyki klasykami, ale nie oszukujmy się większość materiałów z ery starej szkoły strasznie się zestarzała.
Tak samo przecież zestarzeją się obecnie modne brzmienia 
Okres 2012-2016 był momentem najwyższego poziomu pod kątem poezji w polskiej rapgrze. Wiele z tych albumów nie broni się po paru latach np. ze względu na produkcję, ale chyba pod względem zabawy słowem, ilością zabiegów stosowanych w pisaniu chyba nie było bardziej barokowego okresu
Chodzi mi głównie o dokonania Queby, Sławów, Białasa, TomBa i ogólnie całego tego ówcześnie raczkującego newschoolu. U mnie te materiały miały wtedy dosyć wysokie repeat value, zwłaszcza jak na słuchacza rapu z doskoku, bo na codzień siedzę w innej muzie. Po paru próbach powrotu do tych materiałów chyba tylko "Ezoteryki" słuchało mi się bardzo dobrze
Podkreślam jeszcze raz - chodzi mi tylko i wyłącznie o pisanie, nie o flow czy np. dobór bitów. Obecnie chyba najciekawiej pisze Bałagane, ale kładzie nacisk na inne rzeczy
Podkreślam jeszcze raz - chodzi mi tylko i wyłącznie o pisanie, nie o flow czy np. dobór bitów. Obecnie chyba najciekawiej pisze Bałagane, ale kładzie nacisk na inne rzeczy
Ostatnio zmieniony 06 maja 2020, 18:05 przez Woozard, łącznie zmieniany 2 razy.
wcale niepowiedziane, trzeba pamiętać, że w polskim rapie od praktycznie zawsze panował truskulofaszyzm, a wolność artystyczna i wolność słowa istnieją w tej muzyce od stosunkowo niedawna, pierwsze kroki stawiały trochę wcześniej (te wolności), ale 2014 był rokiem, w którym wspólnie rozwinęły się do takiego poziomu, że otworzył się dla nas złoty okres, który trwa do dnia dzisiejszego, także nie wiadomo jak zestarzeją się obecnie brzmienia, ale nie ma w tutaj analogii, więc twój post to jedynie zgadywanie
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
dla mnie polski rap zaczął się na 2016 i skończył na 2016, wyjście, rozkwit i upadek klasycznego hewramobbyn, cóż to był za okres ja pierdolę
to był drugi i ostatni póki co mój raz w życiu kiedy zajarałem się czymś tak mocno jak gówniarz totalny, pierwszy to było odkrycie w podstawówce metaliki i katowanie na emeptrujce manty kill em all
to był drugi i ostatni póki co mój raz w życiu kiedy zajarałem się czymś tak mocno jak gówniarz totalny, pierwszy to było odkrycie w podstawówce metaliki i katowanie na emeptrujce manty kill em all
bzdura, każdy mógł sobie nawijać o czym chciał i na czym chciał, nie było żadnego "truskulofaszyzmu" - po prostu pewne nurty były bardziej popularne niż inne, a teraz popularne jest co innego
- KillerCroc
No ale łatwo było zostać zamkniętym w pudełko z którym nikt nie chciał mieć do czynienia. Co do poprzedniej dyskusji o forach to problem jest też to że większość dyskusji internetowych dziś to po prostu krótkie posty, tweety, wpisy na IG i tak dalej, wszędzie dominuje przekazywanie minimum treści i ludzie są nieprzyzwyczajenia do prowadzenia dłuższych dyskusji, mamy raczej takie czasy że zamiast dialogu prowadzi się tak naprawdę monolog który rzucisz w kogoś i już cie nie interesuje co on mógłby odpowiedzieć, ludzie dzięki tym grupkom żyją w jakichś urojonych bańkach z innymi którzy słuchają dokładnie takiej samej muzyki i mają dokładnie takie same opinie no to o czym dyskutować jak tak naprawdę przerzuca się tylko propsy bez wglębiania się w numery. Dla mnie najlepsze czasy rapu są teraz i pewnie jeszcze lepsze będą w przyszłości bo każdy może dzięki formie rapowania przekazać jakieś treści, każdy dzięki komputerowi może tworzyć beaty i tak, większość z tego co wychodzi to gówno albo xero ale dalej gdzieś wyjdą takie mini-klasyki dla których moim zdaniem nie warto się cofać w czasie i narzekać że kiedyś to było bo tak naprawdę to dopiero kiedyś będzie.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
bzdura, kilka kawałków o innym brzmieniu albo tekstów wykraczających poza dozwolone tematy i wypierdalaj nie jesteś z nami, dzisiaj nie ma czegoś takiego, możesz zrobić dosłownie co sb wymyślisz i żaden "modny" raper się nie przyjebie, bo świadomość u dzisiejszych artystów jest dużo wyższa
przecie polski bauns z początku 00s był tak ciśnięty wówczas, że hej, ponadto takie grupy jak afro kolektyw czy thinkadelic też były ciśnięte za swoją inność, z eldo poety ówczesna scena uliczna miała polewkę i robiła z niego płaczka, mezo został pociśnięty do spodu za komercyjność, tak że już się bardziej nie dało
itd itp
wgl ostatnio miałem taką rozkminę, że eldo powinno się szanować jak tedego, może i ta poezja była infantylna i rapowo nie ten sam poziom co jacek, ale ziomek miał odwagę zrobić coś innego w tym stadzie szarych nudnych baranów i to chyba były pierwsze tego typu rzeczy
wnioski pewnie wysunięte nieco za daleko, ale co o tym sądzicie?
wyjebane miej ziomus to sa chwile slabosci ja tez mam takie momenty zycia ze wstaje nowy piekny dzien a wrac z nim wstaje z wyra ten skurwiel co go w lustrze widze i jak rano zjem sniadanie jakies zajebiste ze smakiem jakbym u micheliniego opierdolil cos smakowitego i pije kawkie patrze przez okno jak na filmie jakims akcji cisza przed burza a w tle sobie leci jakas nuta na zajawce puszczona z playlisty to czasami sie zdarza ze sie wkradnie tam jak meliniarz na nore z sejfem jakas nuta polska rapowa i mysle sobie kurwa ze koles co przewija te wersy z serducha to moze chcial dobrze mial odwage no nie wyszlo mu do konca ale nie ma co sie wstydzic kurwa za to ale mam tez momenty ze np jade autem z ziomkiem on cos zapusci i ja mysle co jest kurwa grane i mowie ze takie gowno to powinno byc wyjasniane z miejsca i powinien w pl rapie sie wylonic z mroku jakis kurwa wariat oszalaly co wpada nagle do typow raperow i nie wiem okrada pluje na nich ich osmiesza ich w codziennych sytuacjach za to gowno ktore oni uskuteczniaja nie tylko muzycznie ale tez wizerunkowo mackami socjalnych zrodel te stronki jak instagram albo jakis twiter i kurwa upublicznia to co robia i pare takich akcji i by im sie zapal ochlodzil no rozkmin ze typ o nicku wariacik_lwg w kominie na bani albo koszulce zawiazanej na ninje wpierdala sie na zywo i jego stacja nadaje przekaz ze dzisiaj raper taki i tak jest rozjebany i ty myslisz hehe pewnie kolejne strzaly i puste slowa a potem nastepny filmik jak chlop rzeczywiscie lezy rozjebany rozebrany do golasa jak zboczeniec bez butow na nodze co sie nimi flexowal i tak lezy za zabka na swoim osiedlu osmarkany a potem kolejny filmik jak wariat lewa w gore ciuchy tego typa jakiemus zulowi zapodaje i mowi cos o dobrym przekazie i oznacza kilku raperow ktorych zamierza odwiedzic to by bylo ciezkie takze kurwa wiesz trzeba meic wyjebane i jak juz ten moment mija bo to moglo byc w przyplywie chwili jak ci cukier spadl albo kortyzol wyjebalo to rozkminiasz raz jeszcze i myslisz se hehe dobrze ze kurwa zamknalem morde trzeba trzymac czesto jezyk za zebamialeksy pisze: ↑01 kwie 2020, 19:13 wgl ostatnio miałem taką rozkminę, że eldo powinno się szanować jak tedego, może i ta poezja była infantylna i rapowo nie ten sam poziom co jacek, ale ziomek miał odwagę zrobić coś innego w tym stadzie szarych nudnych baranów i to chyba były pierwsze tego typu rzeczy
- zemsta1kadluba
do tej listy dopisać też należy pierwszy album Kalibra, prawdziwą awangardę polskiego rapu, która miała swój własny oryginalny styl, a nie bezmyślnie skopiowany z ameryki, za ich stylówę byli jechani, nawet z późniejszej, bardziej normalnie rapowej płyty tedas ich zjechałbaqlashan pisze: ↑01 kwie 2020, 19:01 przecie polski bauns z początku 00s był tak ciśnięty wówczas, że hej, ponadto takie grupy jak afro kolektyw czy thinkadelic też były ciśnięte za swoją inność, z eldo poety ówczesna scena uliczna miała polewkę i robiła z niego płaczka, mezo został pociśnięty do spodu za komercyjność, tak że już się bardziej nie dało
Skurwysyn sraczką dziadka się zachwyca a ja pytam się ciebie gdzie tam jest ulica, pokój dla prawdziwych składów w Katowicach
mołpy są kozackie
no i co, ich kariery się posypały, bo włodi i vienio powiedzieli, że to nie jest hip-hop? poza tym, chyba co innego rozumiemy pod nazwą truskul, skoro eldo czy thinkadelic się do niego nie wliczają
i ten jechany przez wszystkich album sprzedał się dwa razy lepiej, niż cokolwiek wfd czy molesta wydali po dziś dzień. 600V i tede potem z nimi zbijali piony i nagrywali numeryzemsta1kadluba pisze: ↑01 kwie 2020, 20:19 do tej listy dopisać też należy pierwszy album Kalibra, prawdziwą awangardę polskiego rapu, która miała swój własny oryginalny styl, a nie bezmyślnie skopiowany z ameryki, za ich stylówę byli jechani, nawet z późniejszej, bardziej normalnie rapowej płyty tedas ich zjechał
kariera mezo też się nie posypała, i też się lepiej sprzedawał niż molesta
myślałem że raczej dyskusja dotyczy uznania przez scenę HH, która to ustalała te czy inne nazwijmy to "zasady" i narzucała kanon, bo sprzedaże sprzedażą, gimper swoim pseudorapem dobił do topki olisu o ile mnie pamięć nie myli
myślałem że raczej dyskusja dotyczy uznania przez scenę HH, która to ustalała te czy inne nazwijmy to "zasady" i narzucała kanon, bo sprzedaże sprzedażą, gimper swoim pseudorapem dobił do topki olisu o ile mnie pamięć nie myli
scena HH to nie jedna osoba. słuchacze kalibra i paktofoniki też wtedy twierdzili, że to jest prawdziwy hip-hop z przekazem, a łysi ulicznicy robią muzykę dla idiotów
Aj tak tak, dlatego Mezo został wygnany z tej kultury, bo nie było faszyzmu, logiczne.
co to znaczy wygnany z kultury 
A twój? Xdaleksy pisze: ↑01 kwie 2020, 18:03wcale niepowiedziane, trzeba pamiętać, że w polskim rapie od praktycznie zawsze panował truskulofaszyzm, a wolność artystyczna i wolność słowa istnieją w tej muzyce od stosunkowo niedawna, pierwsze kroki stawiały trochę wcześniej (te wolności), ale 2014 był rokiem, w którym wspólnie rozwinęły się do takiego poziomu, że otworzył się dla nas złoty okres, który trwa do dnia dzisiejszego, także nie wiadomo jak zestarzeją się obecnie brzmienia, ale nie ma w tutaj analogii, więc twój post to jedynie zgadywanie
Może zgadywanie, ale wiara w to, że aktualne brzmienie się nigdy nie zestarzeje jest mega naiwna