Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Kosmokwak

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: Kosmokwak »

Do około 2014 roku polski hip-hop był jak kupa. Dopiero nowa fala, która odbiła od „skostniałych zasad” zaczęła osiągać sukcesy. Wiadomo klasyki klasykami, ale nie oszukujmy się większość materiałów z ery starej szkoły strasznie się zestarzała.
Sotnikov

Post autor: Sotnikov »

Tak samo przecież zestarzeją się obecnie modne brzmienia :dunno:
Awatar użytkownika
Woozard

Post autor: Woozard »

Okres 2012-2016 był momentem najwyższego poziomu pod kątem poezji w polskiej rapgrze. Wiele z tych albumów nie broni się po paru latach np. ze względu na produkcję, ale chyba pod względem zabawy słowem, ilością zabiegów stosowanych w pisaniu chyba nie było bardziej barokowego okresu :dunno: Chodzi mi głównie o dokonania Queby, Sławów, Białasa, TomBa i ogólnie całego tego ówcześnie raczkującego newschoolu. U mnie te materiały miały wtedy dosyć wysokie repeat value, zwłaszcza jak na słuchacza rapu z doskoku, bo na codzień siedzę w innej muzie. Po paru próbach powrotu do tych materiałów chyba tylko "Ezoteryki" słuchało mi się bardzo dobrze :(

Podkreślam jeszcze raz - chodzi mi tylko i wyłącznie o pisanie, nie o flow czy np. dobór bitów. Obecnie chyba najciekawiej pisze Bałagane, ale kładzie nacisk na inne rzeczy :huh:
Ostatnio zmieniony 06 maja 2020, 18:05 przez Woozard, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Sotnikov pisze: 01 kwie 2020, 17:37 Tak samo przecież zestarzeją się obecnie modne brzmienia :dunno:
wcale niepowiedziane, trzeba pamiętać, że w polskim rapie od praktycznie zawsze panował truskulofaszyzm, a wolność artystyczna i wolność słowa istnieją w tej muzyce od stosunkowo niedawna, pierwsze kroki stawiały trochę wcześniej (te wolności), ale 2014 był rokiem, w którym wspólnie rozwinęły się do takiego poziomu, że otworzył się dla nas złoty okres, który trwa do dnia dzisiejszego, także nie wiadomo jak zestarzeją się obecnie brzmienia, ale nie ma w tutaj analogii, więc twój post to jedynie zgadywanie
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

dla mnie polski rap zaczął się na 2016 i skończył na 2016, wyjście, rozkwit i upadek klasycznego hewramobbyn, cóż to był za okres ja pierdolę

to był drugi i ostatni póki co mój raz w życiu kiedy zajarałem się czymś tak mocno jak gówniarz totalny, pierwszy to było odkrycie w podstawówce metaliki i katowanie na emeptrujce manty kill em all
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
lysy

Post autor: lysy »

aleksy pisze: 01 kwie 2020, 18:03 w polskim rapie od praktycznie zawsze panował truskulofaszyzm, a wolność artystyczna i wolność słowa istnieją w tej muzyce od stosunkowo niedawna
bzdura, każdy mógł sobie nawijać o czym chciał i na czym chciał, nie było żadnego "truskulofaszyzmu" - po prostu pewne nurty były bardziej popularne niż inne, a teraz popularne jest co innego
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

No ale łatwo było zostać zamkniętym w pudełko z którym nikt nie chciał mieć do czynienia. Co do poprzedniej dyskusji o forach to problem jest też to że większość dyskusji internetowych dziś to po prostu krótkie posty, tweety, wpisy na IG i tak dalej, wszędzie dominuje przekazywanie minimum treści i ludzie są nieprzyzwyczajenia do prowadzenia dłuższych dyskusji, mamy raczej takie czasy że zamiast dialogu prowadzi się tak naprawdę monolog który rzucisz w kogoś i już cie nie interesuje co on mógłby odpowiedzieć, ludzie dzięki tym grupkom żyją w jakichś urojonych bańkach z innymi którzy słuchają dokładnie takiej samej muzyki i mają dokładnie takie same opinie no to o czym dyskutować jak tak naprawdę przerzuca się tylko propsy bez wglębiania się w numery. Dla mnie najlepsze czasy rapu są teraz i pewnie jeszcze lepsze będą w przyszłości bo każdy może dzięki formie rapowania przekazać jakieś treści, każdy dzięki komputerowi może tworzyć beaty i tak, większość z tego co wychodzi to gówno albo xero ale dalej gdzieś wyjdą takie mini-klasyki dla których moim zdaniem nie warto się cofać w czasie i narzekać że kiedyś to było bo tak naprawdę to dopiero kiedyś będzie.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
aleksy

lysy pisze: 01 kwie 2020, 18:27
aleksy pisze: 01 kwie 2020, 18:03 w polskim rapie od praktycznie zawsze panował truskulofaszyzm, a wolność artystyczna i wolność słowa istnieją w tej muzyce od stosunkowo niedawna
bzdura, każdy mógł sobie nawijać o czym chciał i na czym chciał, nie było żadnego "truskulofaszyzmu" - po prostu pewne nurty były bardziej popularne niż inne, a teraz popularne jest co innego
bzdura, kilka kawałków o innym brzmieniu albo tekstów wykraczających poza dozwolone tematy i wypierdalaj nie jesteś z nami, dzisiaj nie ma czegoś takiego, możesz zrobić dosłownie co sb wymyślisz i żaden "modny" raper się nie przyjebie, bo świadomość u dzisiejszych artystów jest dużo wyższa
Awatar użytkownika
baqlashan

lysy pisze: 01 kwie 2020, 18:27 każdy mógł sobie nawijać o czym chciał i na czym chciał
przecie polski bauns z początku 00s był tak ciśnięty wówczas, że hej, ponadto takie grupy jak afro kolektyw czy thinkadelic też były ciśnięte za swoją inność, z eldo poety ówczesna scena uliczna miała polewkę i robiła z niego płaczka, mezo został pociśnięty do spodu za komercyjność, tak że już się bardziej nie dało

itd itp
Haczapurjan pisze: 07 kwie 2026, 17:31 Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
Awatar użytkownika
aleksy

wgl ostatnio miałem taką rozkminę, że eldo powinno się szanować jak tedego, może i ta poezja była infantylna i rapowo nie ten sam poziom co jacek, ale ziomek miał odwagę zrobić coś innego w tym stadzie szarych nudnych baranów i to chyba były pierwsze tego typu rzeczy

wnioski pewnie wysunięte nieco za daleko, ale co o tym sądzicie?
Awatar użytkownika
BENGAL

Post autor: BENGAL »

aleksy pisze: 01 kwie 2020, 19:13 wgl ostatnio miałem taką rozkminę, że eldo powinno się szanować jak tedego, może i ta poezja była infantylna i rapowo nie ten sam poziom co jacek, ale ziomek miał odwagę zrobić coś innego w tym stadzie szarych nudnych baranów i to chyba były pierwsze tego typu rzeczy

wnioski pewnie wysunięte nieco za daleko, ale co o tym sądzicie?
wyjebane miej ziomus to sa chwile slabosci ja tez mam takie momenty zycia ze wstaje nowy piekny dzien a wrac z nim wstaje z wyra ten skurwiel co go w lustrze widze i jak rano zjem sniadanie jakies zajebiste ze smakiem jakbym u micheliniego opierdolil cos smakowitego i pije kawkie patrze przez okno jak na filmie jakims akcji cisza przed burza a w tle sobie leci jakas nuta na zajawce puszczona z playlisty to czasami sie zdarza ze sie wkradnie tam jak meliniarz na nore z sejfem jakas nuta polska rapowa i mysle sobie kurwa ze koles co przewija te wersy z serducha to moze chcial dobrze mial odwage no nie wyszlo mu do konca ale nie ma co sie wstydzic kurwa za to ale mam tez momenty ze np jade autem z ziomkiem on cos zapusci i ja mysle co jest kurwa grane i mowie ze takie gowno to powinno byc wyjasniane z miejsca i powinien w pl rapie sie wylonic z mroku jakis kurwa wariat oszalaly co wpada nagle do typow raperow i nie wiem okrada pluje na nich ich osmiesza ich w codziennych sytuacjach za to gowno ktore oni uskuteczniaja nie tylko muzycznie ale tez wizerunkowo mackami socjalnych zrodel te stronki jak instagram albo jakis twiter i kurwa upublicznia to co robia i pare takich akcji i by im sie zapal ochlodzil no rozkmin ze typ o nicku wariacik_lwg w kominie na bani albo koszulce zawiazanej na ninje wpierdala sie na zywo i jego stacja nadaje przekaz ze dzisiaj raper taki i tak jest rozjebany i ty myslisz hehe pewnie kolejne strzaly i puste slowa a potem nastepny filmik jak chlop rzeczywiscie lezy rozjebany rozebrany do golasa jak zboczeniec bez butow na nodze co sie nimi flexowal i tak lezy za zabka na swoim osiedlu osmarkany a potem kolejny filmik jak wariat lewa w gore ciuchy tego typa jakiemus zulowi zapodaje i mowi cos o dobrym przekazie i oznacza kilku raperow ktorych zamierza odwiedzic to by bylo ciezkie takze kurwa wiesz trzeba meic wyjebane i jak juz ten moment mija bo to moglo byc w przyplywie chwili jak ci cukier spadl albo kortyzol wyjebalo to rozkminiasz raz jeszcze i myslisz se hehe dobrze ze kurwa zamknalem morde trzeba trzymac czesto jezyk za zebami
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

baqlashan pisze: 01 kwie 2020, 19:01 przecie polski bauns z początku 00s był tak ciśnięty wówczas, że hej, ponadto takie grupy jak afro kolektyw czy thinkadelic też były ciśnięte za swoją inność, z eldo poety ówczesna scena uliczna miała polewkę i robiła z niego płaczka, mezo został pociśnięty do spodu za komercyjność, tak że już się bardziej nie dało
do tej listy dopisać też należy pierwszy album Kalibra, prawdziwą awangardę polskiego rapu, która miała swój własny oryginalny styl, a nie bezmyślnie skopiowany z ameryki, za ich stylówę byli jechani, nawet z późniejszej, bardziej normalnie rapowej płyty tedas ich zjechał
Skurwysyn sraczką dziadka się zachwyca a ja pytam się ciebie gdzie tam jest ulica, pokój dla prawdziwych składów w Katowicach
mołpy są kozackie
lysy

aleksy pisze: 01 kwie 2020, 18:56 bzdura, kilka kawałków o innym brzmieniu albo tekstów wykraczających poza dozwolone tematy i wypierdalaj nie jesteś z nami
baqlashan pisze: 01 kwie 2020, 19:01 przecie polski bauns z początku 00s był tak ciśnięty wówczas, że hej, ponadto takie grupy jak afro kolektyw czy thinkadelic też były ciśnięte za swoją inność, z eldo poety ówczesna scena uliczna miała polewkę
no i co, ich kariery się posypały, bo włodi i vienio powiedzieli, że to nie jest hip-hop? poza tym, chyba co innego rozumiemy pod nazwą truskul, skoro eldo czy thinkadelic się do niego nie wliczają
zemsta1kadluba pisze: 01 kwie 2020, 20:19 do tej listy dopisać też należy pierwszy album Kalibra, prawdziwą awangardę polskiego rapu, która miała swój własny oryginalny styl, a nie bezmyślnie skopiowany z ameryki, za ich stylówę byli jechani, nawet z późniejszej, bardziej normalnie rapowej płyty tedas ich zjechał
i ten jechany przez wszystkich album sprzedał się dwa razy lepiej, niż cokolwiek wfd czy molesta wydali po dziś dzień. 600V i tede potem z nimi zbijali piony i nagrywali numery
Awatar użytkownika
baqlashan

kariera mezo też się nie posypała, i też się lepiej sprzedawał niż molesta

myślałem że raczej dyskusja dotyczy uznania przez scenę HH, która to ustalała te czy inne nazwijmy to "zasady" i narzucała kanon, bo sprzedaże sprzedażą, gimper swoim pseudorapem dobił do topki olisu o ile mnie pamięć nie myli
lysy

baqlashan pisze: 01 kwie 2020, 22:32 myślałem że raczej dyskusja dotyczy uznania przez scenę HH, która to ustalała te czy inne nazwijmy to "zasady"
scena HH to nie jedna osoba. słuchacze kalibra i paktofoniki też wtedy twierdzili, że to jest prawdziwy hip-hop z przekazem, a łysi ulicznicy robią muzykę dla idiotów
wst

Post autor: wst »

lysy pisze: 01 kwie 2020, 18:27
Aj tak tak, dlatego Mezo został wygnany z tej kultury, bo nie było faszyzmu, logiczne.
lysy

co to znaczy wygnany z kultury :lol:
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Nie zapraszali go na festiwale hh i zostało mu granie dla psów
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Sotnikov

Post autor: Sotnikov »

aleksy pisze: 01 kwie 2020, 18:03
Sotnikov pisze: 01 kwie 2020, 17:37 Tak samo przecież zestarzeją się obecnie modne brzmienia :dunno:
wcale niepowiedziane, trzeba pamiętać, że w polskim rapie od praktycznie zawsze panował truskulofaszyzm, a wolność artystyczna i wolność słowa istnieją w tej muzyce od stosunkowo niedawna, pierwsze kroki stawiały trochę wcześniej (te wolności), ale 2014 był rokiem, w którym wspólnie rozwinęły się do takiego poziomu, że otworzył się dla nas złoty okres, który trwa do dnia dzisiejszego, także nie wiadomo jak zestarzeją się obecnie brzmienia, ale nie ma w tutaj analogii, więc twój post to jedynie zgadywanie
A twój? Xd

Może zgadywanie, ale wiara w to, że aktualne brzmienie się nigdy nie zestarzeje jest mega naiwna
wst

Post autor: wst »

lysy pisze: 01 kwie 2020, 23:19 co to znaczy wygnany z kultury :lol:
No np. to, że stał się ucieleśnieniem "hiphopolo" i głównym kozłem ofiarnym, co z perspektywy czasu i tego jak się rozwinęła ta muzyka jest śmieszne.
ODPOWIEDZ