Amen Hewra - Krótki film o nawijaniu EP (2026)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

potentat

Re: Amen Hewra - Krótki film o nawijaniu EP (2026)

Post autor: potentat »

gods bidness pisze: ↑29 wrz 2026, 22:23 W sumie czy to jest taki klasyczny rap?
Dla mnie to brzmi momentami nie jak rap, tylko jak niewyraźne seplenienie pijanego i agresywnego żula.
Awatar użytkownika
Piroks

Post autor: Piroks »

czy użytkownik potentat to jakieś konto ostapa albo innego drona?
potentat

Piroks pisze: ↑29 wrz 2026, 23:35 czy użytkownik potentat to jakieś konto ostapa albo innego drona?
Nie, ale od początku mocno śledzę uniwersum Hewry. Foster mnie najbardziej rozczarował, więc wyrażam o nim swoją szczerą opinię . Wiem, że nie jest ona zgodna z forumowymi trendami, ale staram się być merytoryczny i mam nadzieję, że nie wykraczam poza granice kulturalnej dyskusji
Awatar użytkownika
ogkush

Post autor: ogkush »

krótkie to wszystko :cry: Te Guess na ripicie
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

meh, niewiele się spodziewałem, a i tak jestem zawiedziony
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

potentat pisze: ↑27 wrz 2026, 13:54
Burak pisze: ↑27 wrz 2026, 13:07 Dlatego pokażmy się z dobrej strony, oceniajmy nową epkę, a nie go stalkujmy
Z mojej strony to nie było stalkowanie, tylko wskazanie Fostera jako jednego z największych farmazoniarzy w polskim rapie. Za młodu nagrywał piosenki o życiu osiedlowym i to było spójne z tym kim był. Potem zaczął rozwijać swoją karierę poza muzyczną, zrobił studia, zaczął pracować w korpo i odbił trochę od muzyki. Powrócił z Hewrą ,gdzie zaczęli z Ostapem podrabiać/inspirować się Chiraq, do czego sam się otwarcie przyznaje. Paradoksalnie, im był starszy i bardziej poukładany życiowo, tym jego rap stawał się bardziej agresywny i kryminalny.

Na początku mnie to tak nie raziło, ale im więcej się o nim dowiedziałem i im Foster jest starszy, tym bardziej mnie ten farmazon uwiera. To wpływa mocno na mój odbiór jego twórczości i tyczy się również tej epki, która jest oparta na agresywnym bragga i dissach w kierunku niesprecyzowanych oponentów.

Oczywiście nie mogę mu odmówić dobrego flow, głosu i tekstów, ale do stylu który uprawia trzeba mieć street cred, którego Foster niestety nie ma. Gdyby faktycznie był taki obrotny i kumaty, to w wieku 50 lat nie byłby sprzedawcą mebli w jakiejś małej firmie.
No offence mordo ale brzmisz jak spięte dupsko, dziwne że w 2026 jeszcze ludzie nie kumają że rap to jest fantazja/przelot/halucynacja i wolę fostera co ma vibe przestępcy reptiliana z planety nibiru i nawija o jakichś akcjach bandziorskich które miejsca pewnie nie miały niż żeby mi wyszedł kwadraciak po 20 latach puchy który może i ma ten wasz STRIT KREDIT ale nie chce mi się nawet go słuchać, co mi z jego prawdziwości jak jest chujowy, wy to byście chcieli żeby wam sie dany raper wylegitymował ze swojego życiorysu żeby weryfikować zamiast bawić się muzyczko, co ci ma chłop na autotjunie zawyć że dziś opierdolił dwa łóżka king size i regał expedit.Jedyne do czego się można przyjebać to to że amen i cała hewra gówno znaczą bez kuby o i ich jedyne przebłyski są wtedy kiedy jakimś cudem uda im się otrzeć o ten klimat pierwotny.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Jeżeli chodzi o solowe projekty to akurat Amen sobie z nich najlepiej radzi i ewoluował psychodeliczny styl Hewry na wyższy poziom, szczególnie na Trafisz Do Nieba. Jeszcze Sami, ale on po prostu kontynuuje styl Hewry, i Kuba O mu nawet wyprodukował co najmniej jeden numer - https://www.youtube.com/watch?v=qQhO5hYeL_I (od 10s tag dontstapa)
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
potentat

nescafeklasyg pisze: ↑30 wrz 2026, 22:48 No offence mordo ale brzmisz jak spięte dupsko, dziwne że w 2026 jeszcze ludzie nie kumają że rap to jest fantazja/przelot/halucynacja
No właśnie ja się nie spinam. Proces jest mniej więcej taki:
  • Słucham sobie takiego Fostera
  • Jego styl mi nie siedzi, bo uważam to za farmazon. Sprawia na mnie wrażenie starego przegrywa, który robi z siebie bossa
  • Piszę o tym na forum i załączam materiały źródłowe dotyczące autora
  • Foster usuwa konto na LinkedIn, co wskazuje na to, że wbrew swoim zapewnieniom przejmuje się opinią z internetowego forum
  • Większość użytkowników olewa temat, a z tymi którzy mi odpisują prowadzę dyskusję

nescafeklasyg pisze: ↑30 wrz 2026, 22:48 wolę fostera co ma vibe przestępcy reptiliana z planety nibiru i nawija o jakichś akcjach bandziorskich które miejsca pewnie nie miały niż żeby mi wyszedł kwadraciak po 20 latach puchy który może i ma ten wasz STRIT KREDIT ale nie chce mi się nawet go słuchać, co mi z jego prawdziwości jak jest chujowy
To jest akurat ułomność polskiej sceny, że mało tutaj kumatych kolesi którzy potrafią robić progresywny rap. Co nie zmienia faktu, że jak pizda życiowa robi uliczną przewózkę, to mam prawo oceniać to negatywnie.
nescafeklasyg pisze: ↑30 wrz 2026, 22:48 wy to byście chcieli żeby wam sie dany raper wylegitymował ze swojego życiorysu żeby weryfikować zamiast bawić się muzyczko, co ci ma chłop na autotjunie zawyć że dziś opierdolił dwa łóżka king size i regał expedit
Po pierwsze nie wiem jacy "wy", bo prezentuję swoją prywatną opinię. Po drugie, to co on sapie do mikrofonu wzbudza we mnie zbyt duży dysonans poznawczy. Żeby Ci go unaocznić pozwolę sobie wrzucić jego zdjęcie z jakichś materiałów prasowo-korporacyjnych.
Obrazek
Nie jestem w stanie pogodzić jego uśmiechniętego i dynamicznego wizerunku korporacyjnego, z jakąś bandycką przewózką w której grozi śmiercią swoim wyimaginowanym oponentom. xd Sam nawet zauważasz, że on nie może rapować o swoim życiu, bo nie ma o czym. Dlatego tym bardziej dziwi mnie fakt, że jego styl jest jednym z najbardziej agresywnych na scenie. Gdyby nie to, że nikogo nie zaczepia z imienia (oprócz użytkowników tego forum xd) i w sumie nikogo już nie obchodzi, to pewnie dawno temu zostałby wyjaśniony.
nescafeklasyg pisze: ↑30 wrz 2026, 22:48 Jedyne do czego się można przyjebać to to że amen i cała hewra gówno znaczą bez kuby o i ich jedyne przebłyski są wtedy kiedy jakimś cudem uda im się otrzeć o ten klimat pierwotny.
100% prawda, Ostap to pierdolony czarodziej. Najśmieszniejsze, że Foster nazywa siebie "Amen Hewra" i próbuje budować się na tej marce, a tak naprawdę bez Kuby byłby w dupie. Już nie mówiąc o tym, że hewra znaczy ekipa a Foster jest sam xd
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Nie wiem, ja już dawno przestałem dawać jebanie o to czy dany wizerunek ma pokrycie czy nie, lepiej się tak żyje.Wiadomo, lepiej jak jest realtalk ale finalnie chodzi o to że produkt (muzyka)ma się przyjąć.Jedyny który naprawdę źle działa na mój układ nerwowy w tej kwestii to avi ale na szczęście jego muza mi nie leży więc wyjebane.Wszystkie polskie prawdziwe prawilniaki robią dziś disco polo (popek, major itd.)Fostera nie znam prywatnie, teraz jest menadżerem, nie wiem kim był przedtem i czy ksywa gicik sie wzięła tak totalnie z dupy więc akurat on w zalewie jakichś albertów co biegają po pradze i nawijają o zabójstwach nie jest aż tak rażący.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

potentat pisze: ↑02 paź 2026, 11:54 Foster usuwa konto na LinkedIn, co wskazuje na to, że wbrew swoim zapewnieniom przejmuje się opinią z internetowego forum
Bardziej mi się wydaje że obchodzą go realni ludzie, nie internetowe awatary, a profil ukrył żeby jakiś dałn mu nie zrobił jakichś problemów na irl serwerze, w pracy, czy wśród znajomych.
potentat pisze: ↑02 paź 2026, 11:54 Nie jestem w stanie pogodzić jego uśmiechniętego i dynamicznego wizerunku korporacyjnego, z jakąś bandycką przewózką w której grozi śmiercią swoim wyimaginowanym oponentom.
Równie dobrze może się dobrze ukrywać, a ty dałeś się nabrać na jego przykrywkę.
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
potentat

Burak pisze: ↑02 paź 2026, 12:26 Równie dobrze może się dobrze ukrywać, a ty dałeś się nabrać na jego przykrywkę
Jak mam to rozumieć? Jest poważnym bandytą, dlatego zbudował „normalne życie” jako przykrywkę, za to po godzinach zajmuje się przestępstwami? I nie dość, że faktycznie ma ciężki konflikt z prawem, to jeszcze potem o tym rapuje zamiast zachować to w tajemnicy?
Mój Boże, chyba masz o nim zbyt wysokie (albo niskie) mniemanie
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Myślisz że bandyci nie mają żadnych fikcyjnych zatrudnień żeby ukryć swoją działalność przestępczą?
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
potentat

Burak pisze: ↑02 paź 2026, 12:52 Myślisz że bandyci nie mają żadnych fikcyjnych zatrudnień żeby ukryć swoją działalność?
Tak, z jednej strony budują cały alternatywny życiorys, ale potem i tak spowiadają się ze wszystkiego na trackach xD
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

W którym numerze na tej płycie Amen spowiada się z jakichś działalności przestępczych?
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
potentat

Burak pisze: ↑02 paź 2026, 13:17 W którym numerze na tej płycie Amen spowiada się z jakichś działalności przestępczych?
Odpaliłem pierwszy track i nawija
„W koło kminie nowe misje rabunkowe”, albo
„idą ze mną chłopcy z placu zbrodni”.

Nie słucham już dalej, mam nadzieję że Ci wystarczy. To nie jest spowiedź, tylko on sobie tak pierdoli o rzeczach które nie istnieją (to jest wspomniany przeze mnie farmazon).
Nie chce tez mi sie dalej z tobą licytować. Ja mam swoją teorię, a ty swoją. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

potentat pisze: ↑02 paź 2026, 13:42 „W koło kminie nowe misje rabunkowe”
Kmini, czyli dopiero o nich myśli, jeszcze ich nie wykonał, chyba nie można się spowiadać z czegoś czego się jeszcze nie wykonało do przodu?
potentat pisze: ↑02 paź 2026, 13:42 „idą ze mną chłopcy z placu zbrodni”.
Gdzie tu jakieś spowiadanie się z działalności przestępczej wykonywanej przez Amena? Nawet jeżeli jakaś zbrodnia była wykonana to na podstawie tego wersu nie można uznać że Amen brał w niej udział
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
potentat

Tak, Foster spowiada się z ciągłego planowania przestępstw i otaczania się grupą przestępców. Do czego zmierzasz?
Awatar użytkownika
synczyzna

Post autor: synczyzna »

Burak pisze: ↑02 paź 2026, 13:17 W którym numerze na tej płycie Amen spowiada się z jakichś działalności przestępczych?
Przecież on tu nawet o zabijaniu rapuje
Awatar użytkownika
azar

Post autor: azar »

potentat pisze: ↑02 paź 2026, 14:52 Tak, Foster spowiada się z ciągłego planowania przestępstw i otaczania się grupą przestępców. Do czego zmierzasz?
Ciekawe do czego Ty zmierzasz, produkując już dzisiaj od rana chyba z 10 postów o Fosterze. Faktycznie jego osoba wydaje się być Ci tak bardzo obojętna, że na pewno nie jesteś nikim z otoczenia hewry xD. Wszyscy już uwierzyliśmy i przestajemy go słuchać.
lista cweli ślizgawki: jAg
potentat

azar pisze: ↑02 paź 2026, 15:43 Ciekawe do czego Ty zmierzasz, produkując już dzisiaj od rana chyba z 10 postów o Fosterze. Faktycznie jego osoba wydaje się być Ci tak bardzo obojętna, że na pewno nie jesteś nikim z otoczenia hewry xD. Wszyscy już uwierzyliśmy i przestajemy go słuchać.
Prześledź ten wątek i zobacz, że odpowiadałem na posty skierowane w moją stronę. Prawdę mówiąc też już jestem zmęczony tym tematem
ODPOWIEDZ